Ege Bölge Turum devam ediyor,İzmir’den Demirci üzeri Ulubey kanyonlarına kadar 360 km pedal basarak 4 günde geldim.Kanyonun güzelliği karşısında mest oldum,akşam güzelce keyfini çıkardım.Ne yorgunluk kaldı ne bir şey,dip diriyim. Turum devam ediyor,Ulubey Kanyonundan Güney Şelalesi,İğdeli Yaylası üzeri İzmir’e dönüş yapacağım.Dönüş olan 2 nci bölüm 5-6-7 nci günleri kapsamakta……… Denizli il sınırlarına da gireceğim,akşam muhabbet ettiğim,Güvenç avukattan Güney Şelalesi hakkında detaylı bilgi aldım,
şelale Güney’e 2-4 km imiş!!!!
Ulubey kanyonun da yeni bir güne merhaba,herkese günaydın,erken kalkıp,kanyona inmeli.
5 NCİ GÜN 14 HAZİRAN 2014 ULUBEY KANYONLARI-GÜNEY-GÜNEY ŞELALESİ-CİNDERE-BULDAN-KADIKÖY:
Kanyonun Üstünde Gün Doğumu.
Ulubey Kanyonunda güneş daha daha yeni doğmaya çalışıyor.Daha kendini göstermedi.
Sabah erken kalkınca, bu anları böyle ortamları kaçırmamış oluyorsun,zaten işim bu güzel anları yakalamak.
Üçümüz Bir Arada.
Kanyon hatırası veriyoruz,ben,küheylanım ve gözüm.Sabah çok güzel, biraz serin ,ortam harika.Toplanmaya başlama zamanı ama önce kahvaltı etmeliyim.
Kahvaltıda Menemen Var.
Akşam menemenlik malzeme almıştım, ama Okan (tesis görevlisi) sağ olsun kendilerine mangal yapınca beni de davet ettiler, hep beraber akşam yemeği yediğimizden,menemene sıra gelmedi,bende sabah sabah şöyle güzel bir menemen çevirdim,onları da davet ettim ama erken diye gelmediler. Şanslarını yitirdiler.Bana afiyet olsun.
Bisikletçinin has yemeği menemen.Sabah güneşi yavaş yavaş ortalığı aydınlatırken ve kimsecikler yokken,o sessizlik ve huzur içerisinde menemen, yenmeye hazır,enerji lazım,az sonra kanyona ineceğim.
Ulubey Kanyonları.
Sabahın ilk ışıkları ve Ulubey Kanyonu. Kaldığımız yerden başlıyoruz,ben hazırım.Kanyon yeterince güneş aldı,artık beni bekliyor,inme zamanı geldi,inelim artık hasret giderelim.
İnmeye başladım,sakin sakin kanyon tabanına inmeye devam ediyorum,
bir kaç saat zamanım var değerlendireyim. Kanyon tabanından yukarılara bir bakış.
Daha güneş yüzünü göstermedi…..
Hayal Kırıklığı!!!!!
Hayallerim yıkıldı,söylemişlerdi ama bu kadarını da tahmin etmemiştim,sabah sabah hoş olmayan bir koku ve kanyon dibinde katran gibi çay….. hiç olmadı işte bu.Güzelliğe hiç yakışmadı.Hiç tadım kalmadı işte şimdi.Uşak Organize sanayinin pis suyu buraya kadar geliyormuş,insan eliyle yaratılan bir kıyım ancak bu kadar olur.
Yazıklar olsun.
Bir kere tadım kaçtı mı toplaması biraz zor,sabah sabah burnuma gelen o koku bir türlü gitmiyor.Halbuki ben aşağıda kahve keyfi yapmayı planlamıştım.Tabanda ki gezim yeter her halde,yukarı çıkma zamanı…….
Kanyon gezintim sonunda ilk durağım Ulubey ilçe merkezi.
Ulubey’den Çıkış
İlçe içerisinde küçük bir çay ocağında çayımı yudumladıktan sonra yine yollara devam.Bundan sonraki hedefim,Güney olacak.Hakikaten de yönümü güneye çeviriyorum.
Ulubey-Güney Yolu..
Daha doğrusu Aksaz’ a kadar olan görüntü,dümdüz………
Önce bozkır gibi başladı sonra yavaş yavaş yeşillikler ortaya çıkıyor.
Aksaz…
Ulubey-Güney arasındaki Aksaz. Buraları hep arkeolojik alan,gerekli bilgi tabelada var.
Denizli Sınırındayım.
Biraz sonra Denizli’ye gireceğim.
Ulubey-Aksaz arası dümdüz gibi bir şey,lay lay lom yolculuk yapıyorsun,ancak Aksaz’ dan itibaren işin rengi değişiyor,önce Aksaz rampası,arkasından Güllü rampası insanı silkeliyor,Güllü – Güney arası ise fena sayılmaz.
Cinderesi Baraj Gölü.
Güllü köyünde dut ağacının altındaki kahvede mola verdim.Kahvede, kahveci dahil üç kişi var,hem dut yedim hem de çayımı içtim.Klasik sorular burada da oldu, Güney şelalesine gideceğimi söyledim,bir başladılar yol tarifine üçü de ayrı telden çalıyor,beni bıraktılar birbirine anlatıyorlar,anlatmaya o kadar dalmışlar ki çay parasını verip oradan ayrıldığımın bile farkına varmadılar.Bundan sonraki hedefim Güney üzerinden Güney Şelalesine ulaşmak,derken Cinderesi Baraj Gölü göründü bile.Çünkü Güney’de kısa mola verip yoluma devam ettim.
Cinderesi Baraj Göleti.
Kazasız belasız Güney’e geldim,oradan şelaleye ineceğim,hep şelaleyi 3-4 km mesafe de demişlerdi,Güney ilçesine geldiğimde tabela başta 12 daha sonra 14 km gösterdi, başladım inmeye tam tamına 12 km Cinderesi Baraj Göletine kadar keskin bir şekilde indim.Şelaleye daha 2 km var.Eyvahhh,bir de aşağıda başka çıkış yoksa,yine yukarımı çıkacağım!!!!
Baraj üzerinde güvenlik görevlileri ile konuştum,barajın altında ki vadiden,Yenicekent’ e kadar yol varmış,ancak yolu 20-25 km kadar uzatıyormuş. Uzatsın varsın, geldiğim yönden dönmeyelim,değişik yerler görelim,vadiler görelim. Nasıl sa zaman problemim yok.
Kardeşim o 12 km dik yer çıkılır mı??????
Güney Şelalesinin Birinci Aşaması.
Barajdan sonra 2 kilometrelik bir yolculuktan sonra Güney Şelalesindeyim.
Güney Şelalesinin İkinci Aşaması.
Güney Şelalesi;Denizli ili, Güney ilçesi, Cindere Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Güney ilçesinin yaklaşık 4 km. güneyinden gecen Menderes Nehri’nin kenarındadır. Şelale doğal güzelliği bakımından görülmeye değer yerlerdendir. Denizli’ye 70 km uzaklıktaki gizli cennet, birinci derecede SİT alanıdır .Güney ilçe merkezinin 3 km uzağında Cindere Dağı yamaçlarından çıkan sularla oluşuyor. B. Menederes nehrine yaklaşık 20 m yüksekten nazlı nazlı dökülen şelale suyu kireçli, bunun sonucu olarak ta şelale yatağında kalker basamaklar ve çeşitli oluşumlar meydana getiriyor. Gün doğumundan akşama dek izlenmesi gereken Güney Şelalesi gelin duvağı tül perde, yelpaze biçiminde zümrüt yeşili kadife görünümlü yosunlar üzerinde süzülen su damlaları yıllarca süren akışıyla sarkıt dikitleri olan Damlataş Mağarası oluşturmuş, şelale akış seti içinde oluşan mağara içinde yüzülebilen derinlikte bir de göl saklıyor.
Uzaklardan gelinir de Güney Şelalesinde bir kol çek yapılmaz mı? Yukarı çıkış heyelan yüzünden yasak,ben bir kısmına kadar çıkarak,günün bütün yorgunluğunu üzerimden attım.
Yakın zaman da şelale de heyelan oluşmuş,setlerin çoğunu suni olarak yeniden yapmışlar.
Bu muhteşem manzarayı görmek için buralara gelmeye değer. Türkiye’ min
görülmeye değer yerleri var,kıymet bilene……….
Şelalede ne yapılması gerekiyorsa hepsini yapıyorum,yemek dahil.
Menümde Alabalık var.
Tepenin en yukarısında Güney ilçesi,oradan Cinderesi ve Şelaleye iniş çok çabuk oldu.Çıkışı yapmadığım için bilemiyorum!!!!!!!!!
CİNDERESİ VADİSİ.
Vadi içerindeki yoldan,Yenicekent’ e doğru gidiyorum,Yenicekent’ ten sonra Buldan yoluna çıkacağım.Bu yol vadi içi ve HES yapım bölgesi,doğanın bir bölümü bozulmuş durumda,yollar bazı yerlerde bozuk ve kamyon trafiği var.Ama yine gözünü karartıp bu yoldan da şelaleye ve Cinderesi barajına ulaşılır,tabii bariyerlerden geçilebilirse.!!!!!
Denizli-Salihli Yolu
Yenicekent’ ten ana yola çıktım,Buldan istikametine gidiyorum ama bisiklet bir türlü gitmiyor,her halde yoruldum onun için gidemiyorum derken arkaya bir baktım rampa çıkıyormuşum,ama ne rampa belli olmayan ama yoran Buldan rampasıymış!!!!
Arka planda Pamukkale görünüyor.
Üzüm Bağları.
Hava değişince yine üzüm bağları karşıma çıkıyor,yorgunluğumu üzüm bağlarının kenarında giderdim,tabii çeşme de vardı.Akşam olmaya yakın yorulmaya da başlayınca haliyle kamp yeri arıyor insanın gözleri,Kadıköy civarında buldum kendime göre bir yer.Tuvalet,su,kahvehane,bakkal ne ararsan var,yer de iyi….. kurulmaz mı? çadır,kurulur tabii…..Önce şahsi temizliğimi yaptım,sonrada yemeğimi.Akşam kahvehane kalabalık oldu ben de onlara takıldım.Uykym gelinceye kadar takıldıktan sonra ver elini çadır,yani uyku.
5 NCİ GÜN 14 HAZİRAN 2014 ULUBEY KANYONLARI-GÜNEY-GÜNEY ŞELALESİ-CİNDERE-BULDAN-KADIKÖY:105 KM
Powered by Wikiloc
6 NCI GÜN 15 HAZİRAN 2014 KADIKÖY-SARIGÖL-İĞDELİ YAYLASI-BİRGİ:
Kadıköy’de Sabah.
O kadar emniyetliydi ki,sabaha kadar deliksiz uyku çektim.
Burası aynı zaman da iki biçer gurubunun(Eskişehir ve Konya) kaldığı yerdi , uzak köşelerde olsak ta kalabalıktık yani.Muhabbeti dostlar tahmin etsin.
Sabah onlar benden önce kalkmış yola çıkmışlardı bile.
Ben onlardan sonra kalkıp kahvaltımı yapıp,yola çıktım. Yönüm Sarıgöl tarafı olacak.
Sabah erken kalkıp kahvaltıdan sonra 07:30 da yola düştüm.
Sabah serinliği iyi geliyor ve seri yol alıyorum. Bağ içinde bir çeşme görünce ve yakınlardaki bir kişiye içilir mi? diye sorunca,birden aklıma arkadaşlarla yaptığımız bir tur geldi.
Böyle tarla içinden içtiğimiz su bizi Marmaris yolunda perişan etmişti.
Üçü de perişan olmuş,turu yarım bırakmışlardı,benim her halde bağışıklık sistemim daha dayanıklı.
Kiraz Sapağı.
Kiraz-Ödemiş sapağına ne çabuk geldim anlamadım,dinlenmiş olmam,sabah serinliği ve Sarıgöl inişi beni kavşağa taşıdı,bundan sonra yine ara yollardayım.
İstikametim…….. ve hedefim……….
Afşar Molası.
Afşar Baraj Göleti mesire alanında sabah kahvesi molası verilir aynı zamanda küheylanımla bir pozda fotoğraf çekilinir.Bu mola bana çok iyi geldi, çünkü sıcak bastırmaya başladı.
Afşar Baraj Gölü.
Afşar Barajı, Manisa ilinde,Alaşehir Çayı üzerinde, sulama ve taşkın kontrolü amacı ile 1973-1977 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 3.166.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 46,00 m, normal su kotunda göl hacmi 69,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 5,25 km 2′ dir. 13.500 hektarlık bir sulama alanına hizmet vermektedir.
Afşar baraj gölünde bir balıkçı teknesi,sabah olduğundan daha rüzgar yok,ortalık süt liman,hava da gayet iyi, ortam iyi.
Her yerde meyve ağaçları…..
Sarıgöl-Kiraz Yolundan.
Baraj gölünden 11 km rampalı yol boyunca sağ yanımdaki bu manzara eşliğinde yolculuk yaptım,yukarılardaki köyler hep görüş alanımdaydı,içim gitti,oraları ne gezilir ama.
Su Yaşamdır.
Yaptırandan ALLAH razı olsun, serinletti beni,hem suyu ile hem de yanındaki dut ağacının serinliği ile.Mataramı doldurup doldurup üstüme boca ettim.Bardağı da telle çeşmeye bağlamışlar,çalmasınlar diye……..
Uluderbent.
Sabah kahvaltısını hafif ve erken yapınca karnım acıktı,zaten havada buralarda iyi,daha da acıktırdı,kiraz toplama merkezinin yakının da sulak bir yer de kendi yemeğimi yaparak öğlen öğününü geçiştirdim.
İğdeli Yaylası.
İğdeli Yaylası sınırlarındayım.Kiraz yolunda bir hatıra fotoğrafı,yine ıslattım kendimi,hem de boydan boya.Vatandaş,cami çeşmesinden hortum çekmiş,kasadaki kirazları suluyor,toptancıya verecekmiş,o öyle ıslatılmaz dayı dedim aldım hortumu elinden,kendi üstüme tuttum,ne serinlik ama…..
Muhteşem manzara eşiliğinde İğdeli Yaylasındayım,bu arada geneli çıkış
ağırlıklı olduğunu söylemeye gerek yok.
İğdeli Yaylasındayım,arkamda beni takip eden muhteşem bir bulut kütlesi.
İğdeli Yaylası Köyleri.
Yol üzerinde çok sayıda köy var.Rakım olarak yüksek yerdeyim,havanın oksijeni muhteşem.Afşar barajı ile burası arasının mesafesi 30 km ve çoğunluğu çıkış,daha doğrusu hep çıkış.Ama bu muhteşem doğa ve kirazlar için buralara çıkılır.
Kiraz’a İniş.
Ne kadar yukarılarda olduğumu anlatmaya yeter her halde.
Aşağısı,Kiraz ve Ödemiş ovası.
Kiraz.
20 km lik bir inişten sonra Kiraz’dayım.Kiraz ovası,burası da çok bereketli bir ova.
Yukarıdaki serinlikten sonra buradaki sıcaklık beni bunalttı,hemen serinlemeye gidiyorum.
Hisarlık Köyü.
Kiraz ilçesinde kısa bir mola verip,Hisarlık köyü istikametinden Birgi’ye ulaşacağım.
Ana yoldan ziyade köy yolları daha iyi,sakin ve huzurlu.
Hisarlık köyü ve Kiraz’ı geride bırakıp,Gedik tarafına tırmanmaya başlıyorum.
Gedik yolu,devamında Birgi’ye ulaşacağım.Karşımda Bozdağlar,bütün haşmetinle beni karşılar.
Üçkonak köyü girişinde asırlık zeytin ağaçları.
Birgi Göründü.
Birgi,geldim galiba….. hep diğer taraftan gelirdim sana, şimdi orman ve köyler arasından sana ulaşıyorum.Bekle geliyorum.
Birgi.
Birgi’ye girer girmez ilk su başında mola verip,biraz dinleneceğim ve gıda takviyesi yapacağım dedim ve öyle yaptım, iyi geldi vallahi……. çeşme başında yaşlı teyzelerle de güzel güzel muhabbet ettik.
Burada kamp yeri önceliği yok akşam gezerim sonra bir yere kamp atarım düşüncesindeyim.
Pazar günü olması nedeniyle Birgi çok kalabalık. Kalabalığın dağılmasını beklemeye başladım.Kalabalık elini ayağını çektikten, hava da karardıktan sonra çadırımı kurup uykuya dalıyorum.
Günü de bura da bitirelim sabah ola hayrola…..
6 NCI GÜN KADIKÖY-SARIGÖL-İĞDELİ YAYLASI-BİRGİ:96 KM
7 NCİ GÜN 16 HAZİRAN 2014 BİRGİ-ÖDEMİŞ-BAYINDIR-TORBALI-İZMİR:
Birgi Sabahı.
Akşam ben vardığımda burası öyle kalabalıktı ki sormayın, bir süre etrafta oyalanarak tenhalaşmasını bekledim. İnsanlar ne yapsın nefes alabilecek yerlere hücum ediyor. Bu arada alternatif kamp yerleri de ayarladım.
Çok rahat bir uyku uyudum,ne rahatsız eden, ne hırlayan,ne horlayan vardı.Sessizlik içinde çok güzel bir uyku çekmişim.Akşam buralarda köpekler vardı,piknikçilerin artıklarını topluyorlardı, sabah uyandığımda biri hariç hiç biri etrafta yoktu.O da korkulu gözlerle masanın altından bana bakıyordu.Gece fazla horladım galiba!!!!!! hayvancık fena korkmuş.
Gözüm,ben ve küheylanım,çok uyumuşum,yüzüm şişmiş.
Birgi.
Birgi;çok eski bir yerleşim yeri,Selçuklu ve Osmanlı zamanında önemli bir yere sahip.Tarihçiler zaten gereğini fazlası ile yazmış,ben yazarak kendimi ve okuyanları sıkmayayım.Görsellikleri görenler zaten ziyaret edecektir Birgi’ yi.
Gazi Umur Beyin heykeli.
Birgi; tarihi dokusu ile dünyaya nam salmış,görülmesi gerekli güzel yerlerimizden biri.
Evleri,hanları,hamamları,camileri görülmeye ve gezilmeye değer.
Tarihi Hamam.
Medrese.
Aynı zamanda diğer medeniyetlerinde izlerini taşımakta,göremeyenler için geç kalınmış değil,görmekte fayda var.
Birgi’ye veda zamanı 120 km yolum varmış,levha öyle diyor tabii otobana göre, ben normalini alayım 115 olsun.Bana hayırlı yolculuklar.
Ödemiş’te durmadım.Fazla büyük sıkılırım……
Ödemiş-Bayındır yolunda çiçek seraları.
Bayındır.
Bayındır çiçek ve meyve yetiştiriciliği ile meşhur,İzmir’i beslediği gibi,Türkiye ve yurt dışına da çiçek pazarlıyor.
Bayındıra Hoş Geldim.
Birgi-Bayındır arası 45 km.zaman da öğlen gibi oldu.Giriyorum Bayındır içine,tam ortasında güzel bir parkı var,park ediyorum yol arkadaşımı oraya. Doğruuuuuuu alışverişe.
Menemenlik malzeme alıyorum yine parkın içinde bir güzel yapıyorum,tam ağzıma ilk lokmayı götüreceğim bir yaşlı amca merhaba diyor……içimden yandım haaaa çekiyorum yiyemeceğim galiba….Merhaba amca diyorum.
Yarım saattir seni izliyoruz.İmrendik sana,tam çevreci ve başına buyruk,eyvallahı olmayan birine benziyorsun,seni gıpta ile izledik bravo sana dedi ve selamı çaktı gitmeye hazırlandı.Buyur amca dedim,sağol ev de yengene menemen yaptırmaya gidiyorum,dedi ve gitti.
İzmir-Ödemiş treni,Bayındır içinden geçerken bana selam çakıyor,bende onun geçmesini bekliyorum.
Yine çiçek seralarının içinden geçerek yoluma devam ediyorum,Torbalı üzeri İzmir’e yolculuk.
Torbalı’dan çıkıyorum ve İzmir’e 40 km yolum var.
Tur bittiiiiiiii……
Bundan sonra uluslararası yoldayım,ne yazayım ki, araba seslerinden zaten yol aldığını anlamıyorsun.2 saat sonra evdeyim ve 3 günü dönüş olan 7 günlük Ege Bölge Turum gidiş ve dönüş olarak bitti,darısı diğer turlarıma.
Ben muazzam zevk aldım bu turdan okuyanlarımın da zevk aldığını varsayalım ve yeni yerleri ve rotaları hep beraber paylaşmak üzere hoşçakalın diyelim.
EGE BÖLGE BİSİKLET TURU (2 NCİ BÖLÜM DÖNÜŞ 14-15-16 HAZİRAN 2014 )
Discussion about this post