İnkumu’ nda da sabahı yaptım.
Baştan yoruluyorsun,günün sonuna doğru direncin azalıyor,güzel bir kamp yeri hayal ederken, eh dedirtecek bir kamp yerine de eyvallah diyorsun. Ama karnın doyup, güzel bir uyku da uyuduktan sonra,dinç olarak da sabah uyandın mı her şey unutuluyor. İnkumu için de öyle oldu. Akşam ki kalabalık, bir yerlere gitmiştir,sabah İnkumu bizim gibi keyfine düşkünlere kalmıştır düşüncesi ile uyanıp,sabah işlerine koyulmanın zamanı. Uykunun hiç bir kimseye faydası yok. Bu gün nelerle karşılaşacağım, bilmiyorum.
10 ncu Gün 26 Temmuz 2017 İnkumu-Mugada Koyu-Kızılelma-Filyos-Kilimli-Zonguldak:
İnkumu Mağarası.
Kahvaltı,toparlanma derken yola çıkma zamanı ama akşam içime sindirerek gezemediğim İnkumu sahilini gezmek istiyorum.Daha kamp yerinen çıkar çıkmaz akşam ki kalabalıktan eser kalmadığını görerek seviniyorum.İlk durağım kamp yaptığım yerin tam karşısında bulunan İnkumu Mağarası.
İnkumu Sahili.
Böylesi daha güzel….Akşam vardığımda iğne atsan yere düşmeyecek şekilde kalabalık olan sahil, sabah in cin top oynuyor misali çok sakin.Sabah denize girmeyi seven bir kaç kişi haricinde herkes sahil bandında sabah sporu durumundaydı.Onlar sabahın keyfini sürerken ben de sabah gezmesini tamamlayıp İnkumu Sahiline veda ediyorum.
Güzelcehisar Yolu.
İnkumu’ ndan 2 kilometrelik rampa çıkarak Güzelcehisar yoluna saptım.
Yeşillikler arasındaki yolculuğum zevkli olmaya başlayınca bende vites küçülterek
yol almaya başladım.
Mugada Koyu.
Methini duyduğum Güzelcehisar,Mugada, Hatipler Koyu ve plajları içinde tercihimi Mugada Koyundan yana kullandım.Burası gerçekten de muazzam yermiş.Keyfine göre yaşa, hayatını devam ettir,tam bana göre.Şimdi bana sorsalar İnkumu’ ndamı kamp, yoksa Mugada Koyunda mı kamp diye, hemen Mugada Koyunda kamp derim.Burada 2 işletme, 2-3 tane de bakkal var.Zaten bunlar yeter, fazlası sıkıcı….. insanında fazlası sıkıcı……
Keyifler Mugada koyunda yerine gelince ve yolda keyif verici olunca bir poz
hakkımdır sanırım.
Filyos Çayı.
Mugada Koyundan Kızılelma üzeri Saltukova’ ya kadar yeşillikler içindeki yolculuğum,Saltukova’ da Filyos Çayı ile birleşti. Filyos Çayı veya Yenice Irmağı, Köroğlu Dağları, Bolu Dağları ve Ilgaz Dağlarından gelen çayların toplanıp, bir araya getirdiği çaydır. 228 kilometre uzanan çay, Zonguldak’ın Filyos beldesinde Karadeniz’e dökülür.
Filyos Sahili...
Saltukova-Filyos arası 10 kilometre kadar, kısa zamanda Filyos’ a vardım.
Filyos Çaycuma ilçesine bağlı küçük ve şirin bir belde.
Tarihi çok eskilere dayanıyor.Beldeye varınca marketten soğuk bir şeyler alıp
ben de sahildekilerin yanında yerimi aldım.
Filyos-Kilimli Yolundan.
Daha Filyos’ dan ayrılır ayrılmaz denizden yukarı doğru yol çıkmaya başladı.
Hem de yine mi rampa dedirtecek vaziyette!!!!!
Göbü Sahili.
Artık Kilimli sınırları içindeyim.Göbü, Kilimli ilçesine bağlı bir köy.Vadi çerisinde bulunan köyün muazzam güzellikte bir koyu ve sahili var. Koyun cazip bir yer olduğu kalabalıktan anlaşılıyor.Çok ilerde ise Zonguldak sahilleri gözükmeye başladı.
Çatalağzı Şehitler Ve Gaziler Parkı.
Kara Elmas diyarındayım.Termik santralin,kömürün olduğu
Çatalağzı’ ndayım.Yolun bile simsiyah kömür tozu olduğu bu diyardan geçerken Şehitlik Parkı dikkatimi çekti, her zaman ki saygım ile Şehitlik Parkına yanaşıp görmek, anlamak, nerede, nasıl şehit olmuşlar ve ruhlarına Fatiha okumak için Şehitlik Parkının kapısından içeri adımı atıyorum.
Her sütunda kömür madeninde hayatlarını kaybedenlerin isimleri yazılı.
Saygı ile gezdim Şehitler ve Gaziler parkını.Yorum yapılacak bir durum değil.
Gezdim, gördüm, Fatihamı okudum,saygı ve minnet ile andım kendilerini.
Kilimli Yolu.
Yol kömür tozu ve yapış yapış.
Yolun bir kısmını ıslatmışlar, bu yolda yol alırken ayaklarımın ve bacaklarımın simsiyah olduğunu hem de yağlı yağlı olduğunu gördüm.Elim yüzüm nasıldır hiç bilmiyorum!!!! .Hep iyi ve güzel şeylerle mi karşılaşacağız. Yola çıktın mı her şeye hazır olacaksın. Çatalağzı, Kilimli taraflarına kendim girmek istedim, yoksa sosyetik yerlerde gezer turu tamamlardım.Ben halimden memnunum.
Kilimli.
Rampası, sıcağı ve trafik yoğunluğu dikkatimi çekti.
Akşam üzeri olması, mesai bitimi olması her halde buna etkendi.Sevemedim seni Kilimli!!!!!!Günün sonu da yaklaşıyor, yorgunlukta baş göstermeye başladı.
Zonguldak.
Kilimli’den hemen sonra Zonguldak’ a vardım.
Zonguldak içinde nerede kamp atacağım diye fellik fellik aranmanın zamanı değil. Vakit kaybetmeden liman girişinde taksiciye öğretmen evinin yerini sordum,sağ olsun tarif etti.Yani bu akşam benim kamp yerim öğretmen evi olacak.Çabuk buldum öğretmen evini, kaydımı yaptırdım, son odayı da bana verdiklerini benden sonra gelen çifte olumsuz cevap vermelerinden anladım.Şanslıyım.Görevli yüzüme tuhaf tuhaf bakınca hayırdır dedim,abi aynaya baksana dedi.Baktığımda kömür ocağından çıkmış gibi olmuşum.
Çatalağzı-Kilimli taraflarında bayağı kömür tozu yutmuşum.
İlk işim,bahçe de bir hortum vardı bisiklete ve çantalara su tutmak oldu.
Önce onları temizledim.Sonra da odama çıktım. Güzel bir duş,temizlik iyi geldi.Kendime bir de hemen yanı başımızda bulunan AVM den de ziyafet çekince değme keyfime.
10 ncu Gün İnkumu-Mugada Koyu-Kızılelma-Filyos-Kilimli-Zonguldak:76 Km
11 nci Gün 27 temmuz 2017 Zonguldak-Kozlu-Ereğli:
Zonguldak’tan Ayrılış.
Uzun zamandır matın üzerinde yattığımdan ilk etapta yatak rahatsız etti ama kısa zaman sonra rahatlığa alıştım.Sabah yine erken kalktım,aşağı indiğimde kahvaltıyı hazır etmişlerdi,Karadeniz manzaralı açık havada güzel bir kahvaltı yaptım.Bu gün kilometrem kısa ama program yoğun olacak.O yüzden hemen yola çıkıyorum.Zonguldak’tan çıkıp, Kozlu’ya varıyorum.Çünkü Öğretmen evi sınırdaydı.
Kozlu Tünelleri.
Kömür yataklarının bol olduğu Kozlu ilçesinden geçip Ereğli istikametine yol almaya başladığımda peş peşe 3 tane tünel geçerek Ereğli yönüne devam ettim.
Yeşillikler İçinde Bir Köy.
Bu gün 50 kilometrelik yolumun tamamı denizden uzak ve yeşillikler içindeki yoldan oluştu.Kozlu’dan itibaren sıfırdan 500 rakıma ve devamında 500 rakımdan sıfır rakıma iniş ve Ereğli’ye varış.
Ereğli.
Öğlen vakti Zonguldak’ın en büyük ilçesi Ereğli’ye vardım.
Hemen otobüs terminaline gidip bilet işini hallettim.Otobüsüm 19:00 olunca bana gezmek, görmek ve Ereğliyi tanımak için bayağı vakit kaldı.İlk işim sahil şeridindeki yeşilliklere gidip yemeğimi yemek oldu.Ben yemeğimi yerken de Donanmamızın güzide Denizaltılarından biri Karadeniz seferinden dönüyordu.
Herakles (Herkül) Ve Kerberos.
Sahilin yeşillikleri içinde yemek yedikten sonra Ereğli Kültür turum başlıyor. İlk durak Herkül Heykeli, açıklamama gerek yok,taşlarda gerekli açıklama var. Aslında Herkül (Herakles )ile bir daha karşılaşacağız, farklı yerde.
Ereğli Şehitlik Parkı.
Gezim devam ederken, sahil şeridindeki Şehitlik Parkını da ziyaret ediyorum.Burada Deniz Şehitlerinin ve Sarıkamış’ta Şehit olan Ereğli ‘lerin isimleri olan plaketler ve onlar için yapılmış anıt yerleri var.
Gazi Alemdar Gemisi.
1914 yılında I. Dünya savaşının başlaması ile birlikte kömür ocaklarının işletim hakkı Almanlar’ a verilir. Buna kızan Ruslar, 2 yıl süreyle Karadeniz Ereğli kıyılarını sık aralıklarla bombardımana tutarlar. Dünya savaşının ardından Anadolu’nun, Avrupalı devletler tarafından işgal edilip paylaşılmasıyla Fransızlar Karadeniz Ereğli’ye gelirler ancak Karadeniz Ereğli’ yi işgal etmeyi başaramazlar. Kurtuluş Savaşı sırasında işgal altındaki İstanbul’dan vatanseverler tarafından kaçırılan Alemdar isimli küçük bir savaş gemisi, Zonguldak’a ve Karadeniz’e hakim olan Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenmiştir. 09 Şubat 1920 ‘ de Alemdar’ ı Karadeniz Ereğli limanına getiren vatanseverler gemiyi karaya oturtmuşlar ve Fransızlara teslim etmemişlerdir. Vatanseverlerin Karadeniz Ereğli’ye sığınmalarına kızan Fransızlar, kenti işgal etmek istemişler ancak Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucu başarılı olamamışlardır. Şehrin hastanesi dahil kıyıya yakın bölgelerini denizden bombalayan Fransızlar, Alemdar gemisinin gizlice yüzdürülmesi sonucunda karşı saldırıya maruz kalmıştır. 18 Haziran 1920 de Karadeniz Ereğli halkı tarafından esir alınan bazı Fransız komutan ve askerler, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti ile anlaşma imzalamak zorunda kalmışlardır. Bu anlaşma, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’ ndaki ilk uluslararası anlaşması olmuştur ve Milli Kurtuluş Hükümeti’ nin kabul edildiğinin bir göstergesidir. Kurtuluş Savaşı sırasında Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucu elde edilen bu başarı, Türkiye Cumhuriyeti’ nin kazandığı zaferlerin temelini oluşturmuştur. Bu şekilde, Kurtuluş Savaşı’ nın ilk ve tek deniz savaşı Karadeniz Ereğli’de gerçekleşmiştir.
1982 yılında sökülüp jilet olan Gazi Alemdar Gemisinin maketi şimdi günümüzde Ereğli’ de sergilenmektedir.
Gazi Alemdar Gemisinin hikayesini öğrendim.
Şimdi geminin içerisini gezme zamanı, sesiz ve sakin.Hiç bir yorum yapmadan, sadece hissederek. Ben öyle yaptım, yazımda da aynısını yapacağım.
Gazi Alemdar Gemisinde 1922 yılında kullanılan bayrağımız..
Sesiz ve sakin, anlayarak gezdim Gazi Alemdar Gemisini.
Çok anlam yüklüydü. Çıkışta ise hatıra fotoğrafımı benim gibi
Gazi Alemdar Gemisini gezen gençler çekti.
Cehennemağzı Mağaraları.
Ereğli’deki mağaralar şehir merkezindedir. Roma ve Bizans döneminde kullanılan mağaralar 3 adettir. Kdz.Ereğli Müzesine bağlı bir ören yeri olarak hizmet vermektedir. Cehennemağzı Mağaraları, Kdz.Ereğli İlçesi, İnönü mahallesinde (eski adı Ayazma – kutsal su anlamındadır) bulunmaktadır. Bu bölge Antik dönemin Acheron Vadisi olarak bilinmektedir. Kdz.Ereğli Müzesi’ne bağlı örenyeri olarak faaliyet gösteren Cehennemağzı Mağaraları yan yana sıralanmış üç mağaradan oluşmaktadır.
Kilise Mağarası.
Doğal bir mağara olup,kayaların yontulması ile düzleştirilmiş Roma ve Bizans dönemlerinde (M.Ö -M:S 1453 ) ibaddet yapmak i,çin kilise olarak kullanılmıştır. Mağara ilk defa Roma döneminde hıristiyanlığın yönetim tarafından yasaklandığı dönemde kullanılmıştır.Tabanda geometrik ve bitkisel desenli mozaik bulunmakta,zaman tahrip olan mozaik günümüzde kısmen kullanılmaktadır.Mağaranın sağ tarafında lahit koymak için bir niş yapılmış, kaynaklara göre burada Aziz Nilolas’ın lahitinin olması gerekmektedir.Bunun dışında girişin sol tarafında kilisenin apsis kısmı yer almakta, mağaranın içinde Roma ve Bizans dönemine ait taş eserler ve duvarlarda mum yakmak için nişler mevcuttur.Mağaranın dışında Bizans döneminde yapılmış kesme taş ve tuğladan ibaret bir duvar bulunmaktadır.
Kilise mağarasından etkilendim,çok güzeldi.İçerinin serinliği ve nemli oluşu
havasını daha da ilginç kılıyordu.
Heracles ( Herkül) Mağarası.
Miteolojiye göre M.Ö 1200 de efsanevi Argonot seferi sırasında buraya gelen Heracles Kral Eurystheus’ un kendisine verdiği 12 görevden en zor olanı bu mağarada gerçekleştirmiştir.Bu mağaraya girerek Hades’ in ülkesi cehenneme gitmiş ve kralın isteği üzerine Hades’ in cehennemi bekleyen üç başlı köpeği Kerberos’ u burada yeryüzüne çıkarmıştır. Miteolojiye göre civarda buluna eğreti otları Kerberos adlı köpeğin yeryüzüne çıktığı bu mağara önünde havlaması neticesinde ağzından çıkan köpüklerden oluşmuştur.Dar bir geçitten inilen mağarada sarkıtlar ve derin bir su kütlesi vardır.
Gizemli ve etkileyici bir mağara.
Ayazma Mağarası.
Büyük ve doğal bir mağara olup,tavanı çapa ve el baltası ile düzeltilmiş olmalıdır. Mağaranın batısında büyük bir gölet bulunmaktadır.
Roma ve Bizans döneminde kullanılan mağaranın suyu kutsal sayıldığından Ayazma adını almıştır.Muhtemelen dinsel törenlerin yapılmasında kullanılmıştır.
Hepsinden ilginç üç mağara gezdim.Ama Ayazma mağarasındaki pus çok ilginçti.
Bazı yerlerde 1 metre önüm dahi gözükmüyordu.
Pusun içinden çıkan ben maalesef kadın bir ziyaretçiyi çok korkuttu.
İçerideki pus mağaranın serin, dışarısının ise çok sıcak olmasından kaynaklanıyor.
Gazi Alemdar Gemisi.
11 nci günün sonu,Küre Dağları ve Batı Karadeniz turumunda sonu.
Otobüse binmek için terminale giderken Gazi Alemdar Gemisine tekrar uğrayıp kendisine hem selam çaktım, hem de tüm turumun final fotoğrafı olması için bu fotoğrafı çektim.Bu gün az kilometre yaptım ama dolu bir Ereğli öğleden sonrası geçirdim.Şimdi otobüse binme ve tüm turu tamamlama zamanı.
Küre Dağları Ve Batı Karadeniz turu…..
muhteşem bir şey oldu, doğa, deniz,kültür, tarih her şeyi bir arada yaşadım, ne mutlu bana.Şimdilik bitti ama,daha turlar bitmedi, daha devamları var.
KÜRE DAĞLARI VE BATI KARADENİZ TURU 17-27 TEMMUZ 2017 (10 VE 11 NCİ GÜN İNKUMU-MUGADA KOYU-KIZILELMA-SALTUKOVA-FİLYOS-KİLİMLİ-ZONGULDAK-KOZLU-EREĞLİ )
Discussion about this post