Bu gün Gelibolu Yarımadası ve savaş bölgelerindeki dördüncü günümüz.
Geride kalan üç gün boyunca Şehitlikleri ziyaret ettik, saygımızı sunduk, duamızı ettik. Savaş bölgelerini ve müzeleri gezdik.Gelibolu Savaşları ve oluşumu hakkında bilgilerimizi tazeledik, hafızamızı canlı tuttuk.
Üçüncü günün sonunda Seddülbahir, Ertuğrul Koyunda kamp atarak geceyi geçirdik. Üçüncü günün son bölümünde Seddülbahir ve Ertuğrul Koyu hakkında bilgi vermiştim,burada yine kısa bilgi verip dördüncü ve son günümüze başlamak istiyorum.
Seddülbahir;Çanakkale ili,Eceabat ilçesinin, Gelibolu Yarımadasının en uç noktasında, batıda Ege Denizi ile Çanakkale boğazının birleştiği bir noktadadır. Seddülbahir o tarihlerde olduğu gibi günümüzde de çok stratejik öneme sahiptir.
Ertuğrul Koyu;Gözcübaba Tepe,Seddülbahir Kalesi,Harapkale Tepe arasında kalan 250 metreye 10 metreye kumluk sahildir.25 Nisan 1915 ‘de Müttefik Güçleri Ertuğrul Koyuna çıkarma yapmış bu koy Fransızların ve İngilizlerin ana ikmal noktası olarak kullanılmıştır.
Biz geceyi İngilizlerin çıkarma yaptığı Ertuğrul Koyunda geçirdik. Seddülbahir ve Ertuğrul Koyunu öğrendik,güne hazırız ve tura başlıyoruz. Seddülbahir’ de göreceğimiz Seddülbahir Kalesi,İlk Şehitler Anıtı,Ertuğrul Tabyası ve Yahya Çavuş Şehitliği var.
Sırası ile görmek, ziyaret etmek için Seddülbahir içine yola çıkıyoruz.
4 ncü Gün 14 Eylül 2017 Ertuğrul Koyu-Seddülbahir-Ertuğrul Tabyaları-Yahya Çavuş Şehitliği-Çanakkale Şehitler Abidesi-Şahindere Şehitliği-Soğanlıdere Şehitliği-Mecidiye Tabyaları-Kilitbahir-Çanakkale Deniz Müzesi-Hasan Mavsuf Şehitliği-Karanlık Liman:
Ertuğrul Koyundan Ayrılış.
Ertuğrul Koyundan ayrılmak üzereyiz,koydan ayrılmadan önce yukarıda Gözcübaba tepesinde bulunan Ertuğrul Tabyaları ve Yahya Çavuş Şehitliğine bir bakıp,sonra oraya gitmek için Ertuğrul Koyundan ayrılıyoruz.
Seddülbahir Kalesi.
İlk durağımız akşam kamp yapacağımız Ertuğrul Koyuna inerken yanından geçtiğimiz Seddülbahir Kalesi oluyor.Kalede şu anda restorasyon çalışmaları yapılıyor.Eskisinden çok daha iyi konuma geleceğine inancım tam.
Seddülbahir Kalesi;Osmanlı Donanmasının 1657 yılında IV.Mehmet zamanında Venedik,Papalık ve Malta gemilerinden oluşan donanmaya bugünkü Kepez açıklarında yenilmesinden dolayı Çanakkale Boğazının tahkimi için yeni tedbirler alınması zorunluluğu ortaya çıktı.Boğazın Ege Denizine açılan kısmında karşılıklı iki kale daha inşa edildi.1657 yılında yapımına başlanan kaleler 1659 yılında tamamlandı.Anadolu yakasındakine Kumkale,Avrupa yakasındakine ise Hakaniyye diğer adı ile Seddülbahir Kalesi denildi.
İlk Şehitler Anıtı.
Seddülbahir Kale Kapısının hemen önünde İlk Şehitler Anıtı var.
Yenilenmiş hali ile ilk ziyaret yerimiz burası oluyor.
İlk Şehitler Anıtı;03 Kasım 1914 günü İngiliz ve Fransız donanması Kumkale ve Seddülbahir’i bombardıman ederek burada 5 subay ve 81 erimizi Şehit etmiştir.Bu olay müttefik birliklerinin Osmanlı İmparatorluğuna fiilen savaş ilan etmesi anlamına gelmektedir.
Burada, Seddülbahir’ de Şehit olan askerlerimiz Çanakkale Savaşının ilk Şehitleridir.
Ertuğrul Tabyası.
İlk Şehitler Anıtı ve Seddülbahir Kalesi ziyaretinden sonra ki durağımız
Gözcübaba Tepe’ sinde bulunan Ertuğrul Tabyaları oluyor.
Ertuğrul Tabyaları;Seddülbahir Köyünün batısında bulunan ve Çanakkale Boğazı’ nın girişini koruyan tabyalardan birisi olan Ertuğrul Tabyası, Gözcübaba Tepe’si üzerinde denize dönük olarak inşa edilmiştir. II. Abdülhamit döneminde Asaf Paşa’ nın çalışmaları sonucu yaptırılmıştır. İnşa Kitabesi, muharebeler sırasında sökülmüş olup bugün kayıptır.
Tabya 3 bonet ve aralarında bulunan 2 adet top platformundan oluşmuştur. 2 adet uzun namlulu Krupp marka top ile donatılmıştır. Toplardan sadece birisine ait parçalar, bugün tabyadaki yerinde bulunmaktır. Karargah binasının bugünkü Yahya Çavuş Şehitliği’ nin bulunduğu bölgede olduğu düşünülmektedir. Tabya, 19-25 Şubat 1915 tarihlerinde yoğun bombardımana tutularak 18 Mart 1915 Deniz Muharebesi öncesi etkisiz hale getirilmiştir.
Ertuğrul Tabyasındaki Türk Siperleri Ve Ertuğrul Koyu.
Yahya Çavuş ve Takımı aşağıda bulunan Ertuğrul Koyuna çıkarma yapan müttefik kuvvetlerine karşı bu siperlerde amansız bir mücadele vermiştir.
Yahya Çavuş Şehitliği.
Ertuğrul Tabyası’nında bulunduğu Gözcübaba Tepesinde yer alan Yahya Çavuş Şehitliğini ziyaret ediyoruz.Burası bir kahramanlık destanın yazıldığı yer.Kahramanca çarpıştılar, kahramanca Şehadet Şerbetini içtiler. Onlar Yahya Çavuş ve 67 kişilik takımı idi, onlar burada bir ordu ile savaştılar.
Yahya Çavuş Şehitliği; 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’ nda Ertuğrul Koyuna çıkarma yapan 3000 askerden oluşan İngiliz kuvvetini,komutasındaki 67 askeriyle on saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran 26.P.A.3:Tb.10:Bl.1 Tk. Komutanı Ezineli Yahya Çavuş ile Kahraman askerlerinin hatırasını yaşatmak amacıyla Gelibolu Yarımadasında Yaptırılmıştır.İngiliz General Nepier, Yahya Çavuş ve askerlerinin yoğun ateşi karşısında, karşılarında bir tümen bulunduğunu sanmıştı.Yahya Çavuş Şehitliği’ ndeki şu dörtlük Yahya Çavuş’ u ve takım arkadaşlarının kahramanlığını veciz şekilde anlatmaktadır:
”Bir kahraman takım ve Yahya Çavuş’ tular
Tam üç alayla burada gönülden vuruştular
Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri
Allah’ı arzu ettiler,akşama kavuştular”
Çanakkale Şehitler Anıtı.
Yahya Çavuş Şehitliği ziyaretini tamamladıktan sonra tekrar Seddülbahir’ e döndük. Alçıtepe istikametine bir kaç kilometre gittikten sonra Şehitler Abidesi levhasından dönüp,bir kaç kilometre sonra Çanakkale Savaşının ve yedi cihana meydan okumanın sembolü olmuş Çanakkale Şehitler Anıtına vardık.
Çanakkale Şehitler Anıtı;Türk’ün tükenmezliğinin simgesi,birlik ve beraberliğinin kanıtıdır.Çanakkale Savaşında Şehit düşen yaklaşık 253 bin Şehidimizi simgeleyen abidelerin en görkemlisidir.Bu anıt,hepimizin gönlünde geleceğe güven yansıtan, Türk milletinin en zor döneminde bile yedi düveli dize getirebileceğini ve yüz binlerce Şehit pahasına vatan topraklarını ebediyen koruyacağını gösteren anıtımızdır.
Anıtın projesi 1944 yılında MSB tarafından açılan yarışma ile belirlenmiştir.Hisarlık burnunda Morto Koyuna hakim 50 metre rakımlı Hisar Burnuna yapılmıştır.1952 yılında yapımına karar verilmiş,19 Nisan 1954 yılında temeli atılmıştır.Çeşitli nedenlerden dolayı 15 Mart 1958′ de sadece gövde kısmı yapılabilmiştir.Anıtımız Milliyet gazetesinin açmış olduğu kampanya ile yeterli para toplanınca 1960 yılında tamamlanarak,20 Ağustos 1960 tarihinde açılışı yapılmıştır.
Anıtın kapladığı alan :625 metre kare
Ayak sayısı (sütun sayısı) :4 adet
Ayaklar arasındaki mesafe:10 metre
Bir ayağın ebadı:7.5x 7.5 meter
Anıtın kaidesinden itibaren yüksekliği:41.70 metre
Dört sütun üzerine oturtulan abide milletimizin sağlam temellere dayandığını ve yıkılmaz olduğu anlamını taşımaktadır.Uzaktan bakıldığında da Mehmetçiğin M harfi şeklinde gözükmektedir.Anıtın tavanına mozaikten Türk Bayrağı işlenmiştir.
Çanakkale Şehitler Abidesinin Bölümleri;Sembolik Türk Şehitliği,Meçhul Asker Anıtı,Yaralı Asker Anıtı,Rölyef,Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtı ve Türk Bahçesi bulunmaktadır.Çanakkale Şehitler Anıtı 2000 li yıllarda tekrar yenilenerek son ahalini almıştır.
Alçıtepe Şehitliği.
Çanakkale Şehitler Abidesi ziyaretimiz görülecek çok şey olmasından dolayı uzun sürdü.Sonrasında Alçıtepe istikametine yol alarak, Alçıtepe’ nin doğu tarafında bulunan Alçıtepe Şehitliğine varıyoruz.
Buradaki Şehitlikte, Çanakkale Savaşı sırasında Alçıtepe mevkiinde oluşturulan savunma hattını oluşturan birliklerde Şehit düşen askerlerimiz yatmaktadır.Burada da Şehitlerimize saygımızı sunup, dualarımızı ruhlarına adadıktan sonra Kilitbahir istikametine doğru yol almaya devam ediyoruz.Yol üzerinde ziyaret edeceğimiz daha çok yer var.
Şahindere Şehitliği.
Alçıtepe-Behramlı arasında sağ tarafta Şahindere Şehitliği yer alıyor.
Yoldan az içeride hemen oraya yöneliyoruz.Bu gün Şehitliğin çok sayıda ziyaretçisi var.
Bu çok sevindirici,kimi saygısını sunuyor, kimi duasını okuyor.
Şahindere Şehitliği:Sulak ve korunaklı olan coğrafyasından dolayı bu bölge büyük sargı yerlerine ev sahipliği yapmıştır. Soğanlıdere Şehitliği ile eş zamanlı olarak 2005 yılında açılan gerçek şüheda kabristanlarımızdandır. Şahindere Şehitliğine bakıldığı zaman büyük çoğunluğunun Ege’ li olduğu göze çarpmaktadır.Şehitlik’ te 1.,2.,5.,7,.10.,11. Tümenlere mensup ve bu hastahanede Şehit olmuş askerlerin baş taşları hala görülmektedir.
Tüm Şehitlerimizi saygı ile anıp, dualarımızı yapıp yolumuza devam ediyoruz.
Soğanlıdere Şehitliği.
Şahindere Şehitlik ziyaretinden sonra Behramlı’ yı bir kaç kilometre geçtikten sonra Soğanlıdere Şehitliği yazan levhadan içeri giriyoruz. Soğanlıdere Şehitliği yoldan yukarıda ve gözüme ilk takılan Gerçek Şehitlik levhası oluyor.Hemen Gerçek Şehitliğe girip tüm Şehitlerimiz için duamı yaptıktan sonra ziyarete başlıyorum.
Soğanlıdere Şehitliği;Sulak ve korunaklı olan coğrafyasından dolayı bu bölge büyük sargı yerlerine ev sahipliği yapmıştır. Soğanlıdere Şehitliği ile eş zamanlı olarak 2005 yılında açılan gerçek şüheda kabristanlarımızdandır. Şahindere Şehitliğine bakıldığı zaman büyük çoğunluğunun Ege’ li olduğu göze çarpmaktadır.Şehitlik’ te 1.,2.,5.,7,.10.,11. Tümenlere mensup ve bu hastahanede Şehit olmuş askerlerin baş taşları hala görülmektedir.
Tüm Şehitlerimizi saygı ile anıp, dualarımızı yapıp yolumuza devam ediyoruz.
Çanakkale Boğazı.
Burayı geçmeye çalıştılar, 18 Mart 1915′ te neye uğradıklarını bilemediler.
Gelibolu Yarımadasına çıktılar,arkalarına bakmadan geri kaçtılar.
Havuzlar Şehitliği.
Şahindere ve Soğanlıdere Şehitliği ziyaretimiz,saygı duruşumuz ve dualarımızı yaptıktan sonra Kilitbahir yönüne olan yolculuğumuz devam ediyor.Havuzlar Mevkiine geldiğimizde burada da bir Şehitliğimiz Havuzlar Şehitliği var.Burada da durup saygımızı sunuyoruz.
Havuzlar Deresi Şehitliği: Kilitbahir’ e 3 km mesafede Havuzlar Deresi vardır.Havuzlar Deresi askerlerimizin temizlenip tedavi edildiği ve hasta naklinin yapıldığı yerdir.Şehitliğimiz 21 Haziran Kerevizdere muharebesinde Şehit düşen 2 Subay 8 Erimiz adına yapılmıştır.
Koca Seyit Anıtı.
Mecidiye Tabyalarına ve Mecidiye Şehitliğine varınca yolun sağında deniz
tarafında Koca Seyit’in anıtı bizi karşılıyor.Koca Seyit kimdir ve niye anıtı vardır kısaca bahsetmekte fayda var.
Koca Seyit Anıtı: Kilitbahir yakınlarında Mecidiye Şehitliğinin karşısında bulunan alandaki anıt,Seyit Onbaşı’ nın anısına yapılmıştır.Seyit onbaşı 276 kg.lık mermiyi arkadaşı Niğde’ li Ali’nin yardımıyla sırtlamış ve bu şekilde topun altı basamağını çıkarak mermiyi topa sürmüş ve ateşlemiştir.Bu atışla Ocean’ a isabet eden mermi gemiyi hareketsiz bırakmış ve bir süre sonra da Ocean batmıştır.
Mecidiye Şehitliği.
18 Mart 1915 boğaz savaşında Mecidiye Tabyasında Şehit olanlar Ispartalı Ali Çavuş
ve İvrindi’li Mehmet ve Mustafa ile 13 arkadaşı Burada Mecidiye şehitliğinde yatmaktadır.Ruhları şaad olsun.
Mecidiye Tabyaları.
Mecidiye Şehitliğinin olduğu yerde Mecidiye Tabyası’da vardır.Tarihe tanıklık etmiş ve nice kahramanlıklara sahne olmuş Rumeli Mecidiye tabyasını gezmeye başladık.Tabyalar özelliği bakımından denizden bakıldığında küçük kum tepesi olarak gözükür.Tabyalar boğaz savaşında Müttefik Güçlerine geçit vermeyerek görevlerini fazlasıyla yerine getirmiştir.
Namazgah Tabyası.
Mecidiye tabyalarını geçtikten kısa bir süre sonra Kilitbahir Namazgah tabyaları önündeyiz.
Kilitbahir Namazgah Tabyaları;Eceabat Kilitbahir Kalesi ve Kanuni Kulesinin yanında bulunan, ilk örnekleri 1770 ‘li yıllarda yapılan 1890′ lı yıllarda II. Abdülhamit zamanında genişletilerek imar edilen, en son 2005’ li yıllarda onarılarak müze haline getirilen açık hava müzesinde Çanakkale Savaşları Materyalleri sergilenmektedir.
Kilitbahir Kalesi.
Gelibolu Yarımadası Şehitlere Saygı Turu’ nun Gelibolu Yarımadasındaki son durağı olan Kilitbahir’e varıyoruz. Kilitbahir’ de kısa bir mola verip biraz enerji topladıktan sonra gemiye binip Çanakkale yönüne hareket ediyoruz.Gökhan Elmaslı, Çanakkale İskelede benden ayrılacak,arabasına binip İzmir yönüne yol alacak.Ben ise bir süre daha burada kalıp Anadolu yakasında göreceğim yerlere akşam oluncaya kadar ulaşıp, ziyaret edeceğim.Karşıya geçerken Kilitbahir Kalesinden de bahsetmeliyim.
Kilitbahir Kalesi;Osmanlı Kale mimarisinin en görkemlilerinden biridir.Kilitbahir Kalesini fatih Sultan Mehmet 1462 yılında yaptırmıştır.
Karşısındaki Kale-i Sultaniye (Çimenlik Kalesi) ile arasındaki uzaklık 1200-1250 metredir.Çanakkale Boğazının kontrolü için yapılmış,daha sonra genişletilmiş, kuleler ve tabyalar ilave edilmiştir.Boğazın kilidi görevini hep üstlenmiştir Kilitbahir Kalesi.
Dur Yolcu,Bilmeden Gelip Bastığın Bu Toprak,Bir devrin Battığı Yerdir.
Boğazdan geçen her gemi ve herkes bu yazıyı okur ve hep okuyacak.
Nusret Mayın Gemisi.
Çanakkale İskelede Gökhan’ dan ayrıldıktan sonra ilk durağım Deniz Müzesi ve tabii ki Nusret Mayın Gemisi oluyor.
Nusret Mayın Gemisi ;1912 yılında Almanya Kiel’ de inşaa edilerek 1913′ de Osmanlı Donanmasına katılmıştır.Eni 7.4 m,boyu 40 m,çektiği su 2 m ve sürati 15 mildir.bu tekne az su çektiğinden mayın alanları üzerinde rahatça dolaşabiliyor ve dar alanlarda kolayca manevra yapabiliyordu.Mayınların kıyıya paralel dökülmesi ve mahalin Karanlık Liman olarak seçilmesi dahiyane bir fikirdir.Düşman gemileri boğaza giriyorlar,görevlerini tamamlayan zırhlı arkadakilerin yollarına engel olmamak için Karanlık Liman’ a dönüş yapıyorlardı.Nusret’in dökeceği mayınlar kıyıya paralel olup manevra hattına dik olarak yerleşecekti.7-8 Mart 1915′ de Karanlık Liman’ a döktüğü sahile paralel 26 mayınla 18 Mart 1915 Deniz Zaferinin kazanılmasında büyük rol oynamıştır.
Nusret Mayın Gemisinin, büyük kahramanlıkla karanlık bir gecede,Karanlık Liman’ ın, kapkara sularına serptiği bu mayınlar,Osmanlı Bahriyesinin elinde mevcut son mayınlardı.Nusret Mayın Gemisi içinde fotoğraf çekimi yasak, olması gereken de bu.Girişte hemen similasyon gösterisi var,olayı burada anlamaya başlıyorsunuz, sonra da refakatçi denizci erler kontrolünde gezi başlıyor. Çok faydalı ve güzel bir Nusret Mayın gemisi gezisi yaşadım.
Çanakkale Deniz Müzesi.
Burası çok geniş bir alan ve görülecek çok şey var.
Çanakkale Deniz Müzesinin bahçesindeyim ve her ayrıntıyı incelemeye alıyorum.Vakit sorunu yok, önemli olan burada görsel ve manevi duyguya ulaşmak.Burası gerçekten muazzam bir yer, bu muazzam yerden biraz bahsetmekte fayda var.
Çanakkale Deniz Müzesi:Deniz Kuvvetleri Bünyesinde bulunmaktadır.Çanakkale il merkezinde 1915 Deniz ve Kara Savaşları’ nın anlatımına yönelik bir bilgilendirme kompleksinin bulunmaması nedeniyle bu ihtiyacı karşılamaya yönelik çalışmalar sonucunda 18 Mart 1915 Deniz Zaferinin 67. Yıl dönümünde açılmıştır.(18 Mart 1982)Müze içerisinde geniş bir park,Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye) Nusret Mayın Gemisi,resim,fotoğraf galerisi ve kütüphane bulunmaktadır.Müze içerisinde Geniş bir park, Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye, Nusret Mayın Gemisi Maketi, Resim ve Fotoğraf Galerisi ve Kütüphane bulunmaktadır.Deniz Müzesi Parkında çeşitli silahlar,denizaltı gemisi parçaları,periskop ve bir sürü savaş malzemeleri sergilenmektedir.
Çimenlik Kalesi (Kala-i Sultaniye).
Deniz müzesi bahçesindeki gezimin sonunda Çimenlik Kalesi gezim başladı.
Çimenlik Kalesi ve bahçesi çok güzel bir müze haline getirilmiş, herkesin görmesini tavsiye ederim. Kale müze içinde ve bahçesinde fotoğraf çekimi yasak, bence böyle olması gerek.
Bu arada Çimenlik Kalesinden de kısaca bahsetmeliyim.
Çimenlik Kalesi( Kala-i Sultaniye):Çimenlik Kalesi 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un savunulması amacıyla Çanakkale Boğazının en dar yerine Anadolu yakasında yaptırılmıştır.Kale zaman içinde doğan ihtiyaçlara göre tadil edilmiş özellikle 19.yüz yılda boğaza paralel batı sur duvarları yıkılarak çağın silah teknolojisine uygun top mevzileri ve cephaneliği inşa edilmiştir.1915 Çanakkale savaşında da Merkez savunma Grubu’ nun sevk ve İdare Mevkii olmuştur.Kale bahçesinde baruthane binasının yanında Fatih ve Abdulaziz döneminde yapılmış ve kendi adlarıyla anılan 2 adet cami yer almaktadır. 18 Mart 1915 günü İngiliz filosunun en güçlü gemisi Queen Elizabeth’ ten atılan ve kuzey sur duvarında açtığı iki metrelik delik içinde patlamadan kalan top mermisini görmek mümkündür. Kala-i Sultaniye olarak da anılan Çimenlik Kalesi bugün halka açık müzedir.
Hasan Mevsuf Şehitliği.
Günün ve Gelibolu Yarımadası Şehitlere saygı Turu’ mun son Şehitlik ziyaretini Dardanos Mevkiinde Hasan Mevsuf Şehitliğine yaptım.
Duamı ettim,saygımı sundum.Hasan Mevsuf Şehitliğinde de Restorasyon çalışmaları devam ediyor.Son gördüğüm iki yıl öncesinden daha farklı olacağına inanıyorum.Hasan Mevsuf Şehitliği hakkında bilgi vermekte fayda var.
Hasan Mevsuf Şehitliği:Çanakkale Boğazı’ nın Anadolu yakasında,Eski Çanakkale-İzmir yolu üzerindeki Kepez Beldesi yakınlarında Dardanos mevkiindedir. 18 Mart 1915 günü İtilaf Devletleri donanmasının giriştiği boğaz harekatında burada görev alan Topçu Bataryasının Kahraman Subay ve Erleri akıl almaz bir cesaret ve ateş gücü ile Vatan toprağını savunurken İngiliz gemilerinin açtığı ateş ile Batarya Komutanı Üstteğmen Hasan,Gözetleme Subayı Teğmen Mehmet Mevsuf,Telefoncu 3 Er (İsmail,Mustafa,Mehmet) ve subay namzeti Halim burada yatmaktadır.Ruhları şaad olsun. Burada da saygımı sunup duamı ettim.
Şehitlikten çıktıktan sonra Dardanos sahilinde bir tur atarak Güzelyalı üzeri kamp yapmayı tasarladığım Karanlık Limana hareket ettim.
Karanlık Liman.
Günün sonunda Karanlık Liman’dayım.Gelibolu Yarımadası Şehitlere saygı Turu’ nun son gecesi buradayım.Geceyi Karanlık Liman’da geçireceğim.
Niye Karanlık Liman diye sorarsanız,7-8 Mart 1915′ de Karanlık Liman’ a döktüğü sahile paralel 26 mayınla 18 Mart 1915 Deniz Zaferinin kazanılmasında büyük rol oynayan Nusret Mayın Gemisi’ nin anısını canlı tutmak ve turuma yakışan bir son olmasını istediğimden.
Karanlık Liman’da Gün Batımı.
Gün kavuşmak üzere,çadırımı kurdum geceye hazırım,güneşin batışını ağırdan ağırdan seyrediyorum.İçimde bir huzur,anlatamadığım bir sevinç var.Gün batımı biraz sonra büyük bir sürpriz de yapacak inşallah denk gelirim.
Çanakkale Şehitler Abidesi.
Tam da görmeyi arzuladığım bu görüntüydü.
Dört gün de 200 kilometre yol kat ederek Gelibolu’dan başladığımız Gelibolu Yarımadası Şehitlere Saygı Turu’ nu Karanlık Liman’da bu muhteşem Çanakkale Şehitler Anıtı üzeride gün batımını seyrederek nihayete erdirmek, iç huzuru içinde bu manzarayı seyre dalmak,
hiç bir şeye değişmem bu duyguyu.
Gezebildiğimiz tüm Şehitlikleri gezdik, saygımızı sunduk, dualarımızı yaptık.Müze ziyaretleri yaptık,savaş alanlarını gezdik,tarihe tanıklık ettik.
Arzuladığım bir tur oldu, mutlu ve huzurluyum.
Herkesin bu duyguyu tatmasını diliyorum.
GELİBOLU YARIMADASI ŞEHİTLERE SAYGI TURU 4. GÜN 11-14 EYLÜL 2017 (Ertuğrul Koyu-Seddülbahir-Yahya Çavuş Şehitliği-Çanakkale Şehitler Abidesi-Şahindere Şehitliği-Soğanlıdere Şehitliği-Mecidiye Tabyaları-Kilitbahir-Çanakkale Deniz Müzesi-Nusret Mayın Gemisi-Karanlık Liman)
Discussion about this post