İzmir’den Selçuk’a izban bağlantılı, Selçuk’tan Ören’e de iki günde 210 kilometre pedallayarak yol aldım.İki günün yüksek tempoda ve kilometre bazında fazla bir yolculuğun sonunda gözde yerlerimden Ören’de hava kararırken girdiğim deniz ve sonrasında aldığım duş beni tekrar hayata döndürdü.
3 ve 4 ncü günlerde de muhteşem yerlerde yol almaya devam edeceğim. Bu bölümde bildiğim yerlerin yanında ilk defa gireceğim bölge ve ilk defa kamp yapacağım yerde olacak.O yüzden heyecanlıyım.
Ören beni kendime getirdi. Güzel yerlere yolculuk için bu ikinci bölümde yer alan 3 ve 4 ncü gün için yola çıkmaya hazırım.Fazla oyalanmadan başlamak isterim.
3 ncü Gün 13 Nisan 2018 Ören-Gökova Körfezi-Akbük-Akyaka:
Ören’de Sabah.
Sabah uyandığımda güneş 640 rakıma sahip Kocadağ’ ın arkasına saklanmış, nazlanarak Gökova Körfezinin üzerine gelmeye hazırlanıyordu.Sahilde de bir vatandaşımız balık avlıyordu.Güneş kendini gösterene kadar ben de toparlanma sürecine ve kahvaltı faslına geçtim.Güneş kendini Kocadağ’ ın yanından gösterdiği 08:00 gibi de Ören’in şimdilik serin sularına attım kendimi,şifa niyetine geldi.Sonrada duşumu aldım ve keyif içinde yola çıkmaya hazırım.
Ören’ e Veda.
Kuş gibi hafifim ve Ören’den ayrılmak üzereyim.Bir veda fotoğrafı olsun istedim.
Su Kemerleri.
Ören’den çıkıp Alatepe Köyü istikametine bir kaç kilometre yol almaya başladığımda karşıma biri yolun sağında iç tarafta diğeri ise tam önümde iki tane su kemeri çıktı.Kocaçay vadisinde bulunan bu iki antik su kemerleri hep dikkatimi çekmiştir.
Suyun Nimeti.
Ören-Akyaka arası 50 kilometreye yakın ve çok engebeli, bu mesafe içerisinde su bulunabilecek iki köy ve iki çeşme var.Yaz günü buralarda yol alınacaksa bu çok dikkate alınmalı.Ören-Alatepe arası 12 kilometre tırmanışla 420 rakıma çıkılıyor. Alatepe’ ye varmadan önce bu su kaynağı bana ve yoldan geçenlere Allah’ın bir lütfu.Etrafındaki canlılara nasıl hayat veriyorsa bana da canlılık veriyor,kısa bir mola ve serinleme tekrar enerji depolama demek.
Kultak’ tan Akbük’e…..
Alatepe’ den Kultak’ a kadar az eğimli olan yol,Kultak Köyünden sonra keskin bir inişe dönüşüyor. Kultak’ tan Akbük istikametine o iniş anında da bu muhteşem doğa ve yol manzarası sizi karşılıyor.Her iniş bir an için güzeldir ama her inişinde muhakkak bir çıkışı vardır.Ben manzaranın tadını çıkarayım.
Akbük Koyu.
Veeeee güzelliğin tam üzerindeyim.
Kıran Dağlarının eteklerinde, Gökova Körfezinin kuzey bölümündeki yolculuğum esnasında en güzel manzaralarından ve muhteşem dokuya sahip Akbük Koyu üzerindeyim.Koya bu sefer girmeyeceğim, daha bir kaç ay önce oradaydım. Belki başka sefere.
Akbük Koyu;Muğla’nın Yerkesik belediyesine bağlı, Gökova Körfezi’ nin kuzey kıyılarında, 1000 metre yükseklikteki Kıran Dağları’ nın eteklerinde geniş ve derin koydur. Muğla’ya uzaklığı 48 kilometredir.
Gökova Körfezinden İki Muhteşem görünüm.
Bu muhteşem doğaya, güzelliğe sahip yere daha önce de bir kaç defa gelmiş hatta bu bölge de pedallamıştım. Ama ilk defa tek başıma bu bölgedeyim ve bu daha da muhteşem bir duygu.Diğer bir muhteşem duyguyu eşimle beraber buralarda kamplı gezerkende yaşamıştık.Aheste aheste giderek Gökova Körfezinin muhteşem manzaralarını içime sindire sindire yol almaya devam ediyorum. Gökova Körfezi nedir kısaca ondan bahsedeyim.
Gökova Körfezi; Türkiye’nin güneybatısında, Bodrum Yarımadası ve Datça Yarımadası arasında uzanan Ege Denizi körfezidir. Yaklaşık 100 km uzunluğunda dar bir körfezdir. Körfezin çıkışında İstanköy Adası yer alır.Kıyı uzunluğu 400 km kadardır.
Gökova’ da Mola Zamanı…..Normal saatimden ziyade biyolojik saatime göre hareket edenlerdenim.Hele ortamda müsaitse hiç tereddüt etmem basarım molayı.Yazımın başında da bahsetmiştim bölgede iki çeşme var diye, birincide serinledim,ikincide de suyumu takviye yaptım ve tahmin ettiğim deniz kenarında tam bana hitap eden yerde mola mı verdim.
Güzel bir yemek hazırladım kendime,karnımı doyurdum,dinlendim.Daha biter mi? mola.Günün kahvesini de bu muazzam yerde yapıp,yemeğin üzerine içtim.Keyfim tam,karnım tok ve mola sonu yola çıkmaya hazırım.
Akyaka İskele.
Mola yerinden yaklaşık 10 kilometre sonra Akyaka iskele bölgesinden Akyaka’ya giriş yapıyorum.Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı bir mahalledir. Gökova Körfezi’ nin doğu ucunda yer alan mahalle önemli bir turizm merkezidir.Bu turizm merkezine giriş yaparken de bisiklette bir sorun dikkatimi çekmeye başladı.Hayır ola inşallah!!! deyip düşündüğüm şeyin olmamasını dileyerek arka lastik havasını biraz düşürdüm.
Akyaka’da Lastik Durumu!!!
Akyaka merkeze girdiğimde arka tekerin yalpa yapması çoğaldı,düşündüğüm başıma gelmişti.Lastiğe bakmadan önce markete gidip serinletici şeyler aldım kendime,biraz da kafamı toparlamam gerekti.Sonra da lastiği gözden geçirdim,aklıma gelen olmuştu.
Lastiğin sol tarafı jant hizasından kesilmeye, hemde üç bölgeden bayağı kesilmeye başlamış…..Yani lastik offf durumda.
Aklıma hemen Serkan Taşdelen geldi,kendisi Muğla’da, bisiklet bayii ve servisi var, bana lastik gönderebilir diye düşündüm.Aradım kendisini derdimi anlattım,lastiğin markasını cinsini söyledim.Şafak ağabey aynısı yok ama muadili var,aynı özelliklere sahip deyince sevincim sonsuzdu.
Sağ olsun Serkan, ilk dolmuş ile lastiği Akyaka’ya gönderdi,
derdime derman oldu.Sağ olasın Serkan kardeşim.
Akyaka Kampı.
Önce barınma ihtiyacımı, yani çadırımı kurdum.
Sonra lastik işine soyunup lastiği değiştirdim.
Akabinde iş temizliğe geldi,kamp yeri orman kampı olunca ve suda olunca fırsatı değerlendirip hava orman içinde serinlemeden hemen duşumu aldım.Bu gün Miraç Kandili olması nedeniyle kandil kutlamaları için telefon trafiği bir süre devam etti.Bu gece ne yapayım diye düşünmeye gerek yok,tarhana çorbası en güzel menü.Akşam yemeğinde tarhana çorbası vardı.Cuma akşamı olması nedeniyle çevremde kamp yapan gençlerde vardı, kısa muhabbetlerle geceyi tamamladık.
Yalnızlığa, sakinliğe ve ıssız yerlerde tek başına kamp yapmaya fazla alışmam nedeniyle,burada kamp yapanların varlığı ve gecenin belirli saatlerinde ses çıkarmaları nedeniyle pek sağlıklı uyku uyuyamadan geceyi tamamladım.
Gençler geç yattılar, ben erken.Onlar uyurken de ben çoktan kalkmış olacağım.Bakalım ne yapacaklar.
3 ncü Gün Ören-Gökova Körfezi-Akbük-Akyaka Rotası:49 KM
4 ncü Gün 14 Nisan 2018 Akyaka-Marmaris-Bayır-Söğüt-Bozburun:
Akyaka Sabahı.
Erken yatan erken kalkar.Pek de sağlıklı bir uyku uyuyamadan (genç kampçılar yüzünden) sabahın ilk ışıkları ile beraber uyandım.Hiç vakit geçirmeden çadır havalandırması ve kahvaltı faslına geçtim.Kahvaltı sonunda kahve keyfimi de yaptıktan sonra yola çıkmaya hazırım. Bu gün yolum uzun ve çetin olacak.
Kadın Azmağı, Akyaka.
Kısa sürede sahilden Kadın Azmağına vardım.
Akyaka’da bulunan Kadın Azmağı bilinen, tanınan ve turizm için çok önemli bir nokta.Sabahın ilk hatıra fotoğrafını burada alıp Kadın Azmağı nedir onu anlatayım.
Kadın Azmağı.
Bilmeyenimiz yok gibidir Akyaka’ daki Kadın Azmağı’ nı. Akyaka Kadın Azmağı, doğal kaynak suyu olup tatlı sudur. Fakat P.H. değerleri yüksek olduğu için sodalı su gibidir.
Kadın Azmağı’ nın ilk önce ismi nereden gelmiş? onu öğrenmek gerek.
Suyun akıntısının çok kuvvetli olması, debisinden kaynaklı azgın olması itibariyle azmak adını almıştır. Kadın Azmağı denmesinde Akyaka’ nın o yıllarda şebeke suyu olmaması nedeniyle kadınlar çamaşırlarını azmakta yıkarmış.O nedenle azmağa Kadın Azmağı denmiş.
Kanuni Yolu.
Kanuni Sultan Süleyman’ın 1522 yılında Rodos seferi sırasında Akyaka’nın bu
bölgesinden de geçmiş.Ve Marmaris’ten denize açılarak Rodos Seferini yapmıştır.
Bu bağlamda bu konu hakkında yapılan araştırma, rota,o zamanlar yapılan han, hamam, yol,sarnıç,çeşme vb gibi yapılan tarihi eserlerin yerlerinin bulunarak restore edilmesini ve bu konudaki çalışmaları canı gönülden destekliyorum.
Bu gün bende Akyaka’dan Marmaris’e kadar Kanuni Yolunu kullanmış olacağım.
Kaya Mezarları.
Akyaka’nın hemen çıkışında bulunan Kaya Mezarlarının yanında da durup bir iki fotoğraf alıyorum.Yaklaşık 2500 yıllık geçmişi olan Antik Idyma kentine ev sahipliği yapan Akyaka’ daki tarihi eserler arasında kaya mezarları ve bir oda mezarı bulunur.
Geride Kalanlar.
Akyaka’dan ayrılalı 10 kilometre oldu,Çetibeli rampasına sardığım anlarda geride
bıraktığım Akyaka,Gökova Körfezi ve Sakar Geçidi sağ yönümde tüm güzelliği ile beliriyor.
Gelibolu Deresi.
Marmaris yolundayım ve şu anda Gelibolu Deresi üzerinde Gelibolu Köprüsündeyim.Memleketim de Gelibolu olunca bu benim için büyük anlam ifade ediyor.Gelibolu yazısı altında bir hatıra fotoğrafı olsun istedim.
Marmaris.
Günün ilk yarısındaki son rampayı da çıkıp 5 kilometre boyunca iniş yapacağım Marmaris’i tepeden fotoğraflayıp inişe geçiyorum.Marmaris, Türkiye’nin turizm cennetlerinden biri, bugün ve yarının bir bölümünde Marmaris’in ilçe sınırları içinde olacağım.
Marmaris Sahilleri.
Saat 12:00’ye az kala Marmaris’e ulaştım.Yemek vaktime de az kaldığı için tereddüt etmeden ve arayışa girmeden Marmaris’in meşhur Hacısının lokantasında yerimi aldım. Tabldot sırası daha yeni başlarken tabldotumu üç çeşit doldurdum. Fiyat mı? 5 TL.Karnımda doyduktan sonra İçmeler yönüne 8 km’lik düz bir yolum anında bu güzel manzarayı albüme koydum.İçmelerden sonra sıkı rampalar beni bekliyor. İnşallah yemeği fazla kaçırmamışımdır!!!!
Yokuşlar!!!!!!
İçmeler-Bayır arası 20 kilometre.Bu 20 kilometrenin 12 kilometresi sıkı tırmanış.
Bu sıkı tırmanışı yaparken de hava bir de sıcak olur sa siz anlayın artık
.Zorlanmadım değil, hele bazı kısımlarda zorlu çıkışlar beni çok yıprattı.
Kızlar Çeşmesi Ve Asırlık Çınar, BAYIR KÖYÜ.
12 kilometre tırmanış ve bir süre inişten sonra Bayır Köyündeyim.İlk işim buz gibi akan Kızlar Çeşmesinde bir güzel serinlemek ve tüm sularımı doldurmak oldu.Sonra da suyunda serinlediğim Bayır Köyünün ortasındaki 260 yıllık çınar ağacının altında demli bir çay ile kendime geldim.
Bayır-Söğüt Arası.
Bayır’ daki kısa molada sonra 3 kilometre tırmanışla günün son tırmanış noktasının sonuna gelmiş oldum.Bundan sonra inişteyim ve ilk defa ayak bastığım bu bölge ve ilk defa kamp yapacağım Bozburun’ u çok merak ediyorum.O yüzden inişi bile temkinli dikkatli ve inceleyerek yapacağım.Zaten fotoğrafta kendini ele vermiyor mu?
bu vadi de görülecek çok yer var.
Söğüt Köy.
Muhteşem bir vadi manzarası eşliğinde yol aldıktan sonra yine Söğüt Köy üzerinden muhteşem manzaralarla karşılaşıyorum.Bu görüntüler karşısında büyülenmedim desem yalan olmaz.İyi ki gelmişim bu bölgeye…
Söğüt Köy neresidir;Söğüt Köy,Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı bir köydür.Söğüt’ e Bozburun’ dan yada Bayır’dan ulaşılır,ben Bayır’dan ulaştım.Söğüt,Bozburun yarımadasının uç ve biraz da sapa noktasında.Ama bana göre çokta güzel yer.
Bozburun Yolundan.
Söğüt-Bozburun arası 10 kilometre ve 10 kilometreyi kat ederken bir çok güzel manzaradan iki tanesi buraya, bu sayfaya konmayı hak etti.
Bugün çok güzel manzaralar ve yol halleri içinde yol aldım.Güzel bir gün oldu.Artık Bozburun’ a vardım.Gün tamamlanmak üzere.Tekrar diyorum, iyi ki gelmişim bu diyarlara.
Bozburun.
Artık günün son noktası ilk defa geldiğim ve ilk defa kamp yapacağım Bozburun’ dayım. Bozburun’ da, liman fotoğrafını albüme koyarak Bozburun hakkında kendimde bilgi sahibi olmak isterim.
Bozburun;Marmaris’e en uzak güney batı ucunda yer almaktadır. Marmaris’ e uzaklığı 45 km’dir. Bozburun özellikle yat turizmi açısından popüler bir beldedir.Yaşam çok sakin ve ortam çok sessizdir. Bozburun, adından da anlaşılacağı üzere Marmaris’in çevresindeki diğer beldelere nazaran daha çorak bir durumdadır. Bozburun, daha çok yat ve gulet tersaneleri ile bilinir. Bozburun, keşfedilmeyi bekleyen çevre koylarıyla da meşhur olup yat ve botların uğrak noktalarından biridir. Bozburun aynı zamanda larymna Antik Kenti Sınırları içerisindedir.
Bozburun Gecesi.
Bozburun’ da kısa bir araştırmadan sonra Bozburun’ un ve limanın hemen batı kenarında çeşmesi de olan Yeşilova Sahili denen yeri kendime kamp yeri olarak seçtim.Hemen alışverişi yapıp kamp işlemlerine başladım.Çadırı kurup yerleşinceye kadar hava kararmaya başladı.Fırsatı değerlendirip kendimi hemen çeşme başına attım.Kafadan aşağıya bol su dökerek serinlemeye, yıkana bildiğim kadar da yıkanmaya çalıştım.Bu bana çok iyi geldi.
Sonrası malum!!!!Serdim çamaşırları kurutmaya,iyice giyindim ( deniz kenarı serin olur) ve akabinde başladım yemeğimi hazırlamaya.
Her şey rayında gidince ne kadar güzel oluyor bu turlar ve kamplar.
Bu gün bir kısmını daha önce gezdiğim, bir kısmını yeni gezdiğim ve ilk defa kamp attığım yerdeydim.Güzel bir yemeğin ardından sahilde ve Bozburun Belde merkezinde kısa bir gezinti sonunda, dinlenme ve artık uyuma zamanı.Yarın yine güzelliklerde yol almaya devam edeceğim.
4 ncü Gün 14 Nisan 2018 Akyaka-Marmaris-Bayır-Söğüt-Bozburun:83 km
İZMİR'DEN DATÇA'YA 11-16 NİSAN 2018 (3 ve 4. gün Ören-Gökova Körfezi-Akbük-Akyaka-Gökova-Marmaris-Bayır-Söğüt-Bozburun)
Discussion about this post