İstiklal Yolundan Zafer Yoluna.
Uzun bir yolculuktu,bu uzun yolculukta çok yerler gördük,çok şeylere tanıklık ettik,çok şeyler öğrendik. Geçen yıl bu vakitler böyle bir projeye karar vermiş ve bu yıl uygulamayı düşünmüş ve şu anda uyguluyorum.
2015 yılında Büyük Taarruz Bisiklet Turunu yaptım,
2016 yılında geçirdiğim bir kaza projelerimi aksattı,
2017 yılında Gelibolu Yarımadası Şehitlere Saygı Turumu yaptım,
2018 yılı yani bu yılda İstiklal Yolundan Zafer Yoluna projemi gerçekleştirmenin hazzını yaşıyorum.
2019 yılı ve sonrası için ise aynı milli duygularla yüklü projelerim şimdiden hazır.
12 gün önce Osman GÖKER ile İnebolu’dan yola çıkıp İstiklal Yolunu kat ettik,Anıtkabir ziyaretinde bulunduk,Sakarya Meydan Muharebe alanlarına ziyaretimiz başladığı 8 nci günü bize Ferdi KIZIL kardeşimizde katıldı. Şimdi bugün, üçümüz, 12 nci günde Zafer Yolundan Kocatepe’ ye çıkıp projemizi nihayete erdireceğiz.
Bu güzel günde neler yapmış, neler görmüş, nelere şahitlik yapmışız hep beraber göreceğiz.Foto:Ferdi KIZIL.
12 nci Gün 06 Temmuz 2018 Şuhut-Büyük Taarruz Karargahı (Atatürk Evi)-Zafer Yolu-Kocatepe-Büyükkalecik-Afyon;
Şuhut Sabahı.
Zafer Yolunun başladığı Şuhut’ta Cumhuriyet parkında çok güzel bir uyku uyuyarak son güne uyandık.Kahvaltımızı kamp yaptığımız yerde yaptık.Şimdi büyük güne hazırız.
Zafer Yolu Ve Kocatepe.
Hemen Zafer Yoluna çıkış yapmayacağız. Şuhut içinde gezilecek bir yer var,önce orayı ziyaret edeceğiz.Orası Büyük Taarruz Karargahı ,Atatürk Evi.Önce orayı ziyaret edip sonra yola çıkacağız. O yüzden Şuhut içine hareket ediyoruz.
Zafere Giden Yol.
Büyük Taarruz Karargah binasının oradayız.
Binanın çevresi bir park ve Büyük Taarruzu anlatan bir çok materyalle dolu.Daha Büyük Taarruz Karargah binasını gezmeden ortamdan etkilenmeye başlıyoruz.
Büyük Taarruz Karargahı (Atatürk Evi)
Mustafa Kemal Paşa, 24 Ağustos 1922 Perşembe günü akşam saatlerinde Şuhut’a ulaşmıştır. Paşalar ve maiyetindekilerin kalacakları evler, 23 Ağustos 1922 günü Şuhut’a gelen 1. Ordu Komutanı Nurettin Paşa ve Oynağanlı-zade Osman Ağa tarafından belirlenerek en iyi şekilde hazırlanmıştır. Mustafa Kemal Paşa’nın Kaldığı Yalı Mahallesi Eğri Sokak’la Çeşme Sokağı’ nın birleştiği yerdeki Hacı Veli Konağı (Büyük Taarruz Karargahı) aynı zamanda geçici karargah olarak kullanılmıştır.
Konakta Atatürk’le beraber Başyaver Salih Bozok, 2.Yaver Muzaffer Kılıç, Refakat Subayı Yüzbaşı Mahmut Soydan, ve Emir Çavuşu Ali Metin kalmıştır. Kaynak: Zafer Yolu Kurtuluş Savaşı’ nda Şuhut, Tarık Özaşkın,Şuhut Kültür ve Dayanışma Derneği Yayını 2016.
Büyük Taarruz Karargah (Atatürk Evi)
Karargah binasını büyük bir titizlikle gezmeye başlıyoruz.Gezdikçe hayranlık uyandırıyor bizde.Karargah Binasında görülecek çok şey var, hepsini görüp hafızamıza taşıyoruz, bir kaç fotoğraf buraya koyup, gerisini okuyucuların hayal dünyasına bırakıyorum.
Büyük Taarruz Karargahından Ayrılış.
Gezimizi bitirdik,benim için çok yararlı bir ziyaret oldu.
Karargahtan ayrılık vakti ve Zafer Yolunda yol alma vakti başlıyor.
Zafer Yolunda.
Projemin son günü nihayet üçümüz bir arada Zafer Yolu başlangıcında poz verip Zafer Yolu yolculuğuna öyle başlıyoruz.
Zafer Yolu.
30 Ağustos Zaferimizin parçalarından biri olan ”Zafer Yolu” bizim tarihimizin dönüm noktalarından biridir.Zafer Yolu, büyük taarruza hazırlanan kahraman ordumuzun, düşman kuvvetlerinin bulunduğu Afyon Müstahkem Mevkii‘ ni tek hamlede parçalamak adına Kocatepe civarına yaptığı yığınağın tanımlamasıdır.
Başlı başına bir kahramanlık destanıdır Zafer Yolu…
Atatürk’ün 26 Ağustos 1922 de başlayan Büyük Taarruzu sevk ve idare ettiği Kocatepe, Afyonkarahisar ile Şuhut İlçesi arasında bulunan, Afyon’un güneyinde, 1874 rakımlı Afyon ovasının tamamına hakim bir tepedir. Şuhut ilçesinin içerisinde derenin hemen yanında ayrılan ve Kocatepe’ ye ulaşan yol “Zafer Yolu” olarak adlandırılmaktadır. Ulu Önder Atatürk’ ün 25 Ağustos gecesi Kurtuluş Savaşının planlarının son şeklini verdiği Atatürk Evinden (Büyük Taarruz Karargahı) gece yarısı Çakırözü Köyünden geçen Zafer Yolu’ ndan ordularımızı naklettiği bu yoldan Kocatepe’ ye ulaşılmaktadır.
Şuhut Merkezinden 11 km, Çakırözü köyünden 6.Km de bulunan Gazi Paşa çeşmesi bulunmaktadır.Kaynak: Şuhut Kaymakamlığı.
Zafer Yolundayız.
Zafer Yolunda tırmanışımız ve yol almamız devam ediyor.Emin adımlarla Kocatepe’ ye doğru yol alıyoruz.Uygun bir yerde çeşme başında durup bir soluklanma ihtiyacı duyduk.
Tam yeridir düşüncesi ile arkadaşlarıma ve kendime birer kahve yaptım, son günün ve Zafer Yolunda yol almanın güzelliğiyle kahvelerimizi yudumladık.
Gazi Paşa Çeşmesi.
Şuhut Merkezinden 11 km, Çakırözü köyünden 6.Km de Gazi Paşa çeşmesi bulunmaktadır.25 Ağustos gecesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Büyük Taarruz’ u sevk ve idare etmek için Şuhut’tan Kocatepe’ ye giderken saat 02.30 sularında Gazi Çeşmesinin bulunduğu bu bölgede bir müddet dinlenmiş ve su içmiştir.
Kocatepe’ ye Bir Adım Kaldı.
Şuhut’tan başladığımız tırmanışın son aşamalarındayız.
Vadi içinden yoldan tırmandık,birde burada vadi içinde yol olmadığını, taşlık vadi içinden ordularımızın buraya, Kocatepe ve diğer savaş alanlarına sevk edildiğini düşünün.
Kocatepe’ ye kolay gelinmedi, sessiz,düşmana belli etmeden yığınak yapıldı.Bu ülke kolay kazanılmadı,bu ülke küllerinden kolay doğmadı.
Kocatepe’ deyiz.
Zafer Yolundaki son noktaya geldik,Kocatepe’ deyiz.
Büyük Taarruz’un Mustafa Kemal Atatürk tarafından sevk ve idare ettiği Kocatepe’ deyiz.
Mutluyum, Huzurluyum,Gururluyum.
Kocatepe’ de olmanın huzuru ve mutluluğu içindeyim.
1874 Rakımlı Kocatepe’ de o anki duyguları yaşamak istiyorum.
Ne mutlu ki! bana istediğimi,arzuladığımı yaptım.İnebolu’dan başladığımız İstiklal Yolundan Zafer Yoluna projemi Kocatepe’ de tamamlamanın gururu içindeyim.
Kocatepe Anıtı.
Kocatepe, Anadolu’ nun ve Türk Ulusu’nun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz’un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği yerdir. Coğrafi yapısı itibariyle, Afyon ve Sincanlı ovalarına hakim bir tepedir. Afyonkarahisar’ ın merkez ilçesine bağlı Büyük Kalecik kasabası sınırları içinde ve 1.874 rakımlı bir tepedir. Büyük Kalecik kasabasından 8 km. daha yukarıda olup Afyonkarahisar’ a 20 km. uzaklıktadır. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 25 Ağustos 1922 akşamı Kocatepe’ ye gelerek 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruz’ u burada başlatmışlardır. Büyük Taarruz’un ilk safhasını burada tesis edilen karargahından ve halen mevcut olan siperden bizzat sevk ve idare etmiştir. Başkomutan, 27 Ağustos 1922 günü öğle üzeri Kocatepe’ den ayrılmışlardır. Milli Mücadele’ nin temel taşlarından biri olan Kocatepe’ ye, 1953 yılında Milli Savunma Bakanlığı’ nca kesme taştan anıt yapılmış ve üzerine çiçek kabartmalı mermer yazıt konulmuştur. 1993 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından Atatürk Anıtı ve çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılmıştır. 4 ton ağırlığındaki Kocatepe Anıtı bronzdan yapılmış olup kaidesi ile beraber 7.5 metre yüksekliğindedir.
Kaynak: Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
Bu kutsal yerde, bir ülkenin bağımsızlığı için adım atılan ve topyekün savaşa girişilen bu yerde olamanın hazzı ile Kocatepe görselleri ile bir süre yalnız kalmak ve yazımı okuyanları da bu görsellerle baş başa bırakmak istiyorum.
O duyguları hep beraber yaşayalım.
Sonra tekrar buluşuruz,projem, görülecek yerler ve yazım bitmedi…….
Kocatepe’ den Ayrılış Zamanı.
Gelmesi sabırla oldu Kocatepe’ ye,kolay bir yoldan gelmedik Kocatepe’ ye.
İnebolu’dan çıkıp yola, İstiklal Yolunu takip edip, Ankara’da Atamızın huzuruna çıktık.
Sakarya Meydan Muharebe alanlarını dolaştık.
Akşehir ve Şuhut Karargahlarını gezdik.
Ve nihayetinde Zafer Yolundan Kocatepe’ ye ulaştık.
Geçen yıl Zafer Yolundan Kocatepe’ ye çıkmıştım o an yaşadığım duyguların aynısını yaşıyorum. Buradan ayrılmak hiç istemiyorum, kalma süresini uzatabildiğim kadar uzattım.
Yine geleceğim Zafer Yoluna, yine geleceğim Kocatepe’ ye, bir başka projemde yine olacağım buralarda.Ama yolumuza şimdilik devam etmeliyiz.
Kocatepe’den ayrılış zamanı geldi.
Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği.
Günümüzün ve projemizin son ziyaret yeri Yüzbaşı Agah efendi Şehitliğindeyiz.Çok anlamlı bir yerdeyiz.Büyük Taarruzun,Kurtuluş Savaşımızın ilk Şehitlerinin huzurundayız.
Tüm Şehitlerimizin ruhu şad olsun.
Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği.
Şehitlik, Afyonkarahisar-Büyük Kalecik Kasabası’ nda Kocatepe’ ye tek geçit olan Kurtkaya mevkiindedir. 26 Ağustos 1972 yılında Yüzbaşı Agâh ve diğer şehitlerin anısına sembolik olarak yapılmıştır.
Şehitlik, en son olarak 2004 yılında yeniden restore edilmiş ve ziyarete açılmıştır. Şehitlik, bir anıt, bir tören alanı, bir çeşme, bir kitabe ve bir kubbeden ibarettir.
Yüzbaşı Agâh’ın anıt kitabesinde: “Büyük Taarruz 26 Ağustos1922 günü sabah 04.30’da başlamış ve iki saat içinde düşmanın bütün tel örgüleri parçalanarak gün doğmadan zaferin ilk ışıkları Anadaolu’ da parlamaya başlamıştır.Başkomutanlık Karargahı’nın bulunduğu Kocatepe’ye tek geçit yeri olan Kalecik ve Kurtkaya bölgeleri Türk ordusu için çok önemli idi ve düşmandan bir an önce alınması ve düşmanın yok edilmesi görevi 12. Tümen 36. Alay 6. Bölük Komutanı 24 yaşındaki Bayburtlu Yüzbaşı Agâh’ a verildi. Yzb.Agâh, emrindeki 150 Mehmetçik ve Sinoplu Üsteğmen Feyzullah ile beraber 2500 kişilik düşman tümenine saldırarak büyük bir savaşa başladı. 26 Ağustos öğleden sonra başlayan çarpışmalar 27 Ağustos öğlene kadar sürdü. Düşmanın içine kadar dalan Yzb. Agâh onlara ağır kayıplar verdirerek batı istikametine kaçmalarını sağladı.
Büyük bir takviye alan düşman birliği ile çarpışırken Yzb. Agâh 100 Mehmetçik ve Üsteğmen Feyzullah ile birlikte şehit düştü. Geriye kalan 50 Mehmetçik ve gelen takviye kuvvetlerimizle düşman bu vadi içinde tamamen yok edildi. Kahraman Yüzbaşı Bayburtlu Agâh Efendi ve arkadaşlarını minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.” Yazılıdır.
Kaynak: Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
Şehitlerimizi Saygı İle Anıyoruz.
Yüzbaşı Agah Efendi Şehitlik ziyaretimizde Şehitlerimiz ruhuna duamızı okuduk.Saygımızı sunduk.Tüm Şehitlerimizin Ruhu Şad olsun.
İstiklal Yolundan Zafer Yoluna.
Projem İstiklal Yolundan Zafer Yoluna…….850 kilometrelik bir yol bu.
İstanbul’dan kaçırılan cephane gemilerle İnebolu limanına ulaştırılıyor,denk kayıkları ile karaya çıkarılan cephane zorlu Küre Dağları, Ilgaz Dağı,İndağı ve Köroğlu Dağları aşılarak Ankara’ya ulaştırılıyor.
Ankara’ya ulaşan cephane; Sakarya,İnönü,Büyük Taarruz savaş alanlarına bin bir zorlukla getiriliyor ve mehmetçiğimize ulaşıyor.
Zafer Yolundan hem cephanemiz hem birliklerimiz cepheye ulaştı.Ve vatanımızın kurtulması için canını veren, vatan evlatlarına teslim edildi.
İstiklal Yolundan Zafer Yoluna,benim için çok anlamlıydı ve bu anlamlı iki yolu birleştirmenin mutluluğu,huzuru, gururu içindeyim.
Bu projede bana destek veren yanımda olan Osman GÖKER ve özellikle Ferdi KIZIL arkadaşlarıma ayrıca teşekkür ederim.
Başka projelerimde var, hepsi milli duygularla yüklü,ömrüm vefa ettiği sürece yapmaya gayret edeceğim.
”NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE”
”Tüm Şehitlerimizin ruhu şad olsun.”
12 nci Gün 06 Temmuz 2018 Şuhut-Büyük Taarruz Karargahı (Atatürk Evi)-Zafer Yolu-Kocatepe-Büyükkalecik-Afyon;47 km
İSTİKLAL YOLUNDAN ZAFER YOLUNA 25 HAZİRAN 06 TEMMUZ 2018 (12. Gün Şuhut-Büyük Taarruz Karargahı (Atatürk Evi)-Zafer Yolu-Kocatepe-Büyükkalecik-Afyon)
Discussion about this post