Karçallardan Çıldıra…. özel bir anlamı yok ama ben öyle uygun gördüm.
Turumun adı hangi coğrafyalarda yol alacağım hakkında ip uçları barındırıyor.Geçen yıl Karadeniz’in bir bölümünü gezmiştim.Bu yıl planladığım diğer bölümünü gezmek, ayrıca Doğu Anadolu’ya geçme niyetindeyim.
2018 yılı Temmuz ayında Doğu Karadeniz Turunda egomu tatmin ettim.
2019 yılının Nisan ayında ise Ferdi Kızıl kardeşimle beraber yaptığımız Sandras Dağı,Gireniz Vadisi,Bozdağ,Nikfer Ovası,Arapapıştı Kanyonu turunda küçük egomu tatmin ettim.
2019 yılı temmuz ayındayız ve ben Karçallardan Çıldıra turuna çıkarken ortanca egomu tatmin etmeye gidiyorum diyorum…. tatmin edip döneceğim. Çok özel bir rota hazırladığım inancındayım. Ülkemin güzel coğrafyasında pedallayacağım, kamp atacağım,insanları ile tanışacağım. Turumun başlangıç noktasını Rize olarak belirledim.İzmir’den 22 temmuz 14:30 arabasına bindim ve 23 Temmuz sabahı Rize’deydim.
Rize’ye vardım ise Karçallardan Çıldıra Turumda başlıyor demektir.
Otobüsümüz saat 10:45 gibi son durağı olan Rize otogarına vardı,eşyalarımı ve bisikletimi indirdim, hazır hale getirdim.Artık tura başlayabilirim ama önce Rize’de çok özel bir yeri ziyaret etmeliyim.
1 nci Gün 23 Temmuz 2019 Rize-Çayeli-Pazar-Ardeşen-Fındıklı:
Atatürk Evi Müzesi.
Geçen yıl geldiğimde kamp yeri aramaktan ziyaret edememiştim ama şimdi vaktim var.Evet yönümü Atatürk Evi Müzesine çeviriyorum.Ziyaret edeceğim yer Atatürk Evi Müzesi.
Atatürk Evi Müzesi;Atatürk, 1924 yılı Eylül ayında “Atatürk’ün Sonbahar Gezisi” olarak bilinen birkaç ay süreli bir geziye çıkmış, bu gezi sırasında Karadeniz illerini ziyaret etmiştir. İşte bu gezi günlerinde Atatürk, beraberinde eşi Latife Hanım, birkaç milletvekili olduğu halde 17 Eylül 1924 gürü Trabzon’dan Hamidiye Vapuru ile Rize’ye gelmiş, Rize de coşkun gösterilerle karşılanmıştır. O geceyi Rize’de Mataracı Mehmet Bey’in evinde geçiren Atatürk, ertesi günü şehirde bazı ziyaretlerde bulunmuş, incelemeler yapmış, saat 16.30’da ayni vapurla Giresun’a hareket etmiştir. Rize’de Atatürk’ün bir gece konuk olduğu ev, daha sonra sahibi Mehmet Mataracı’dan yeğeni Osman Mataracı’ya geçmiştir. Atatürk’ün 100. Ölüm yıl dönümü dolayısı ile Atatürk Müzesi yapılmak üzere, Osman Mataracı evini Rize Özel İdaresine bağışlamıştır. 1984 yılında Kültür Bakanlığına devredilen ev, onarılarak Atatürk Müzesi halinde düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır. Evin bir bölümü de Kültür Merkezidir.Çatısı ile birlikte 3 katlı olan ev 1902 yılında Mataracı ailesi tarafından yaptırılmıştır. Bu günkü düzenlemeye göre evin üst katı Atatürk Müzesi’ dir. Atatürk’ün Rize gezileri, kullandığı eşyalar, Atatürk fotoğrafları, Milli Mücadele yıllarında Rize’de Kuvay-i Milliye ileri gelenlerinin fotoğrafları bu bölümde sergilenmektedir. Müzenin alt bölümü idare odaları ve Kültür Merkezine ayrılmıştır. Kaynak:TC Kültür Ve Turizm Bakanlığı.
Atatürk Evi Müzesi ziyaretimden……..
Burada görevli bayan arkadaşın rehberliği ve tanıtımı sayesinde müze hakkında bilgi sahibi oldum,kendilerine teşekkür ederim.
Yarım saat Atatürk Evi Müzesi’ ni ziyaret etmeye kafi geldi.
Rize-Ardeşen Arası.
Rize-Çayeli-Pazar-Ardeşen arası 45 kilometre ve sıkıcı bir sahil yolu.Geçen yıl bu yolda nasıl sıkıldıysam yine sıkıldım.Ama iki fotoğrafla süslemeyi de ihmal etmedim.Karadeniz bölgesinde sıkça karşılaştığım tüneller,yeşillikler ve su….
Bir kötü, bir güzel bir arada.
Ardeşen.
45 kilometrelik yolu çok hızlı aldım,hiç bir yerde durmadım. Rize’nin ikinci büyük ilçesi olan Ardeşen’e vardım. İlk işim Ardeşen girişinde Fırtına Deresi kenarında bulunan parkta dinlenmek oldu,yorulmuşum.Dinlenirken de biraz fotoğraf çekimi yaptım.Geçen yıl geldiğimde de burada 2 defa dinlenmek nasip olmuştu.Park içinde bulunan Karadeniz yöresine özgü Serender’ den bahsetmek isterim.
Serender;Genellikle Orta ve Doğu Karadeniz’e özgü,kırsal yörelerde görülen mimari bir yapıdır.Mutlaka evin dışında bulunur,kesinlikle ev ve serender arasında herhangi bir geçit,köprü bulunmaz.Yerden yüksekliği 5-7 metredir.
Fırtına Deresi Ve Ardeşen.
Fırtına deresi kenarındaki park içinde dinlenirken ve fotoğraf çekimi yaparken hafiften yağmur başladı.Geçen yıl geldiğimde Fırtına Deresine takiben yaylalara çıkmıştım.Yağmur dinince hemen ilçe merkezine hareket ettim ve küçük bir çay ocağında kısa bir kahve molası verdim.Bu gün amacım Fındıklı’da konaklamak olduğundan acelem yok.
Kenarında dinlendiğim,üzerinden geçtiğim Fırtına Deresi hele nasıl şeymiş bir bakalım.
Fırtına Deresi; Doğu Karadeniz’de yer alan akarsulardan birisi olup, Kaçkar Dağları’ nın Karadeniz’e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluşmuştur. Rize Ardeşen’in yaklaşık 2 km batısında Karadeniz’e dökülen Fırtına Deresi, 68 km uzunluğundadır.
Fındıklı.
İzmir’den yola çıkmadan önce hava durumuna baktığımda bu gün için yağmur gösteriyordu, ben de bunu bildiğimden her ihtimale karşı Fındıklı Öğretmenevinden yer ayırtmıştım.
Şayet meteoroloji yanılırsa çadır kuracak ve rezervasyonu iptal edecektim. Ama öyle olmadı,akşam üzeri 16:00 gibi Fındıklı’ya vardığımda deyim yerindeyse ahmak ıslatan yağmuru başladı. Hızlıca öğretmenevinin ek binasının yolunu tuttum,girişimi yaptım.Ve hafif çiseleyen yağmur altında merkeze gidip alışveriş yaptım sonra tekrar öğretmenevine dönüş yaptım. Şimdi yağmur yağarsa yağsın.
Bu gün Rize-Fındıklı arası gayet düz olan bir yolda 66 kilometre yol aldım.
Bisiklet yormadı ama otobüs yolculuğu yordu.
O yüzden önce iyi bir duş aldım,yemek işimi hallettim,sonra da odamda ayaklarımı uzatarak ve dışarıda yağan yağmurun sesini dinleyerek uzun zaman geçirdikten sonra deliksiz bir uykuya dalmışım. İlk gün böyleydi yarına bakalım…….
1 nci Gün 23 Temmuz 2019 Rize-Çayeli-Pazar-Ardeşen-Fındıklı:66 km
2 nci Gün 24 Temmuz 2019 Fındıklı-Arhavi-Hopa-Cankurtaran Geçidi-Borçka-Çoruh Nehri-Karçal Dağları-Aralık:
Fındıklı Sabahı.
Bir büyüğüm demişti ”suyu buldun mu, hemen değerlendirceksin”….bende öyle yaptım.Akşam duş almama rağmen sabah çok erken kalkıp tekrar duş aldım.Öğretmenevinin ek binasında yemek-kahvaltı olayı olmadığından kendi malzemelerim ile kahvaltımı hazırlayıp, güne hazırlandım.Sabah 07:30 gibi de çok şirin bir ilçe olan Fındıklı’ya veda edip yola koyuldum.
Fındıklı-Arhavi Yolu Ve Karadeniz.
Geçen yıl koskoca bir Karadeniz turu yapmıştım,her şeyin fotoğrafı vardı bir tek Karadeniz’in kendisinin fotoğrafı yoktu.Bu sefer elimden kaçırmak istemedim.Fındıklı-Arhavi arasında Karadeniz’i fotoğrafladım.Bu fotoğrafla birlikte Rize il sınırlarına veda edip, Artvin il sınırlarına giriş yapıyorum. Uzun süre Artvin il sınırlarında yol alacağım.
Arhavi.
Yol düz ve sakin olunca Fındıklı-Arhavi arasındaki 18 kilometreyi çabuk aldım.Artık Artvin il sınırları içindeyim ve ilk defa bu tarafa geliyorum. Artvin’in yaklaşık 20.000 nüfusa sahip sahil şeridindeki ikinci ilçesindeyim.
Hopa’dayım….
Karadeniz sahilindeki son ilçeye vardım,Hopa’dayım.Arhavi-Hopa arası 10 kilometre, ben Hopa’ya vardığımda saat 10:00 gibiydi.İlk molamı Hopa’da verdim ve tamamlanması gereken tüm kumanyalarımı Hopa’dan düzdüm.Hopa benim hem dinlenme, hemde ikmal noktam oldu.Hopa’dan itibaren Karadeniz sahil şeridinden ayrılıp iç kısımlara yolculuk yapacağım, tabii bu tırmanış anlamına geliyor.
Çay Bahçeleri.
Hopa’daki işim bittikten sonra Borçka yönüne yol almaya başladım.Hopa’dan daha çıkar çıkmaz sağ tarafımda sayısız çay bahçesi gözüme ilişti.Çayı bardakta görüyordum şimdi dalında görüyorum.
Hopa-Borçka Yolundan.
Hopa’dan Borçka yönüne yöneldim ve tırmanışta başladı.
Bu hafif tırmanışın 6 ncı kilometresinde karşıma iki alternatif çıktı.
Ya eşsiz güzellikteki manzara eşliğinde 690 rakımdaki Cankurtaran Geçidine kadar 12 kilometre tırmanılacak, yada yerin altından, tünelden 5228 metre yol alarak Borçka tarafına geçilecek.Ben tabii ki doğayı seçtim,ne kadar tırmanış olursa olsun tırmanırım.
Cankurtaran Geçidi’ne doğru yol almaya devam ettim.
Yollardaki Dostlarım……
Tırmanışın ortalarında takıldı peşime,bu fotoğrafı çektiğimde 3 kilometredir peşimdeydi.Üzülüyorum haline ama yapacak bir şey yok,geri dönmüyor.Amacım geçide varınca yemek yemekti ama arkadaşın hali çok perişan olunca geçide varmadan manzaralı yere çengel attık!!! Peşime takılalı 5 km olmuş bu arada .Kumanyamı çıkardım,kuru fasulyenin suyuna batırılmış ekmek ve benim ayıp olmasın diye yemediğim sucuk ile güzelce karnını doyurdu.Üstüne de bol su içti.
Ben mi? kuru kuruya kuru fasulyeye talim ettim.Olsun dostumuz aç kalmasın.Yemekten sonra birkaç yüz metre daha geldi sonra arkamdan baktı baktı ve arkaya dönüp gitti.
Cankurtaran Geçidi.
Hopa-Borçka arasında bulunan Cankurtaran Geçidi 690 rakımda bulunmakta.Geçidin Hopa’ya uzaklığı 18,Borçka’ya ise 17 kilometre mesafede.Bu güzel coğrafyanın bu güzel geçidinden geçmek bana nasip oldu.Geçide az yolum kaldı.
Cankurtaran Geçidi.
Ve Cankurtaran geçidindeyim….
Her şeyin bir ödülü olmalı,benim ödülüm de bu fotoğraf çekimi oldu.
Benim bu fotoğraf çekimim ilk denemem oluyor,Ferdi Kızıl kardeşimin tripotu bu işler için uygundu ben de aynısından aldım ve artık kendi işimi kendim göreceğim.
Cankurtaran Tüneli.
Tercih etmediğim 5228 metrelik Cankurtaran tünelinin Borçka çıkışını fotoğraflayıp yoluma devam ettim.Ancak Hopa’dan beri sakin sakin tırmanan ve inişe geçen ben maalesef tünel çıkışı ile beraber kendimi trafiğin içinde buldum.
Çifteköprüler.
Mevkinin adı Çifteköprüler.
Adının nereden geldiği Çuhala Çayı üzerine kurulu Karadeniz yöresine has bu taş köprülerden belli.Bu güzel iki köprüyü albüme koyarken coğrafyanın büyüleyiciliği içinde Borçka’ya doğru yol alıyorum.
Borçka.
Artık Çoruh Nehri kıyısındaki Borçka’dayım….
Borçka, Türkiye Cumhuriyeti’ nin Karadeniz Bölgesi’ nde bulunan Artvin iline bağlı bir ilçe ve ilçenin merkezi olan kasabadır. Eski adı Porçha‘ dır. Osmanlı kayıtlarında Borçha olarak geçer. Sonradan Borçka biçimini almıştır. Borçka, Klarceti bölgesinin yerleşmelerinden biridir.
Borçka’ yı ilçe merkezine geçişte Çoruh Nehri üzerinde kurulu olan şu an yalnız yaya trafiğine açık 1939 yılı yapımı Çelik Asma Köprü nadir örneklerden biridir.
Çoruh Nehri.
Geçen yıl temmuz ayında yapmış olduğum Doğu Karadeniz Turumda tanıştım Çoruh Nehri ile,ilk gördüğümde Bayburt istikametine akıyordu sonra onunla uzun bir yolculuk yapıp İspir’ e ulaşmıştık.1 yıl sonra yine karşılaştık ve bir süre Çoruh Nehri bana arkadaşlık yapacak.
Çoruh Nehri;3225 m. rakımlı Mescit Dağları’ ndan doğarak toplam 466 kilometre kat ettikten sonra Gürcistan sınırları içerisinde Karadeniz’e dökülen Çoruh nehri aynı zamanda dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biridir.Çoruh nehrini barındıran Artvin ilinin topraklarının büyük bir bölümünü sarp ve geçit vermeyen dağlar kaplamıştır. Çoruh nehri bu dağlık bölgelerin arasından geçerek Karadeniz’e ulaşmaktadır. Çoruh’un Artvin sınırları içerisindeki uzunluğu yaklaşık 150 kilometreyi bulur.
Borçka’dan Ayrılış.
Borçka’da 1 saatten fazla oyalandım,gezdim,eksiklerimi giderdim,sonra yola çıktım.Bir süre Muratlı sapağına kadar Çoruh Nehrine paralel yol aldım.Sonra da Camili tarafına yol almaya başladım.Bu gün gidebildiğim kadar gideceğim,akşam uygun bir yer bulduğumda kamp yapacağım.Ama aklımda Aralık var, muhtemelen orası olacak,köye varınca netleşecek.
Borçka-Aralık Arası.
Muratlı sapağına kadar Çoruh nehrine paralel düz yol alırken,sapaktan Camili yönüne dönünce sert rampalar karşıma çıktı,bu beklediğim bir andı.Günün yorgunluğunu hissederek Çoruh Nehrinden Aralık Köyüne kadar vadi içinden 5 kilometre tırmanış yaptım. Aralık köyüne vardığımda hava iyice kapatmış,üzerim bulutun çökmesi ile ıslanmıştı.İhtimalim gerçek oldu,2 gündür güneşi görmeyen ben Aralık Köyünde kamp yapacağım.
Aralık’ta Kamp.
Aralık Köyüne gelince uygun yer baktım,en uygunu okul bahçesi idi.
Çocuktan al haberi hesabı, çocuklar,”ağabey tura gelenler okul bahçesine çadır kuruyor,sende kur bir şey olmaz” dediler.Bende,okulun giriş kapısı sundurma olduğundan çadırımı oraya kurdum.İyi ki oraya kurmuşum,çadır işi biter bitmez yağmur başladı.Karadeniz bölgesine gelen buna razı olmalı.Okul bahçesinde ki çeşme ise bana sunulmuş en iyi nimet idi.Havanın kararmasına 1 saat kadar var.Yemek işini hafif bir şeylerle geçiştirdim.Yağmurun çiselemesi, hafiften demlenme ile vaktimi geçirdim.Sundurma altına çadırı kurmanın avantajını kullandım.
Hava karardıktan bir süre sonra ise etraf sessizliğe büründü,etrafta kimseler kalmadı.
Huzur verici sessizlik ve yağmurun kasveti bana uyku olarak geri döndü.
2 nci Gün 24 Temmuz 2019 Fındıklı-Arhavi-Hopa-Cankurtaran Geçidi-Borçka-Çoruh Nehri-Karçal Dağları-Aralık: 79 km
KARÇALLARDAN ÇILDIRA 23 TEMMUZ-03 AĞUSTOS 2019 (1 ve 2. Gün Rize-Ardeşen-Fındıklı-Hopa-Cankurtaran Geçidi-Borçka-Çoruh Nehri-Aralık)
Discussion about this post