Dün fazla yorulmamışım ki kaliteli bir uyku uyuduğum söylenemez.
Sabah çok erken uyandım,el yüz yıkamaktansa duşa girdim,bu iyi oldu işte.Kalitesiz uykunun sersemliği üzerimden gitti.
Dünkü Çıldır Gölü maceram aklıma gelince yüzümü tatlı bir tebessüm kapladı.İnsan hayal ettiklerini gerçekleştirdiğinde ne kadar mutlu oluyor değil mi?
Sabah 05:30 ve ben Çıldır Gölünde yüzüyorum,benim için muhteşem bir şey. Karçallardan Çıldıra Turumun birinci bölümünde Karadeniz’in doğası,yeşilliği vardı,Çam Geçidi itibari ile Doğu Anadolu bölümüne geçiş yaptığımda ise çok farkı bir coğrafyaya adım attım.
Bu bölümde 9 ve 10 ncu günleri kaleme alacağım.
Doğu Anadolu’nun kıraç topraklarında yol alırken Kars,Ardahan,Erzurum il sınırlarında gezeceğim. Sözü fazla uzatmaya gerek yok,Susuz’dan ayrılma zamanı.
9 ncu Gün 31 Temmuz 2019 Susuz-Aygır Gölü-Boğatepe Geçidi-Göle:
Susuz’dan Ayrılış.
Susuz öğretmenevinin bahçesinde kahvaltımı yaptım.Zaten hazırdım,yola hemen çıktım.Susuz’dan Kars yönüne 5 kilometre kadar gittikten sonra yönümü Göle tarafına çevirdim.Bu günkü hedefim Göle.
Susuz -Göle Yolu.
Doğu Anadolu’nun kıraç topraklarını anlatan en iyi fotoğraf bu olsa gerek.
Şu anda 1800 rakımlardayım,yolum düz gibi görünse de karşı tepeyi tırmanacağımı gayet iyi biliyorum.Kıraç topraklardan bahsetmişken,Doğu Anadolu bölgesine geçiş yaptığımdan bu yana yollarda çeşme kesinlikle yok.Bunu tahmin ettiğimden stoklamayı yapıp ta yola çıktım.
Aygır Gölü.
Ağır ağır tırmanıyorum,zaten başka yapacak bir şey de yok.Taşlıca ve Karapınar köylerinin arasından geçerken,çocuklar bana doğru koşturdu,biraz onlarla konuştum.
Tarla da çalışan babaları da yanımıza gelince onlarla da sohbet ettim.
Köyleri geçer geçmez ise Aygır gölü hizasına geldim.Demek ki, Susuz’dan hareket edeli
17 kilometre olmuş.
Aygır Gölü; Susuz ilçesi sınırları içinde, Kars-Göle yolu üzerinde yer alan bir Volkanik set gölüdür. Alanı 2941 km2, denizden yüksekliği 2300 m. dir. Susuz ilçe merkezinin yaklaşık
17 km batısı, Kars il merkezinin 35 km kuzeybatısındadır. Kar sularından ve göl çanağındaki kaynaklardan beslenir, suları tatlıdır. Yaz mevsiminde çevre halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılır, çevre köyler tarafından yaz aylarında şenlik düzenlemektedir.
Boğatepe Geçidindeyim.
Her tırmanışın bir ödülü vardır,benim de ödülüm bu…. Susuzdan ayrılalı 25 kilometre oldu,Boğatepe Geçidine vardım ve hatıra fotoğrafımı çektim. Geçitler albümüme Boğatepe Geçidini de eklemiş oldum.Boğatepe Geçidi adını hemen 5 kilometre yakınındaki Boğatepe köyünden almakta ve Kars-Göle yolu üzerine bulunmaktadır.
Boğatepe.
Boğatepe Köyü yoldan içeride Kars-Ardahan il sınırında, yol sapağında girip girmemekte tereddüt ettim.Sapağı geçince de keşke girseydim dedim ama çok geçti.Niye mi? Boğatepe yazısında cevabı var.
Boğatepe: Kars’ ın geleneksel gravyer ve kaşar üretiminin yapıldığı tek köy olan Boğatepe Köyü’nün gezilecek yeri yok denecek kadar az olsa da burayı önemli kılan ve bir eko müze olan Peynir Müzesi bulunmakta. Kars’ta yaşayan Malakanlar ve halen geleneklerini yaşatmaya devam eden Terekeme Türkleri’ nin mandıra geleneğini yaşatan çalışmalarını müzede öğrenme imkanı bulunmakta.
Kars Ve Ardahan İl Sınırları.
Dün Çıldır Gölü civarı Kars il sınırlarına girdiğimde tabela yoktu,şimdi hiç olmazsa
Kars il sınırlarını terk ederken tabelayı yakaladım.Bu saat itibari ile Kars il sınırlarından
Ardahan il sınırlarına tekrar giriş yapıyorum.
Boğatepe’ den Göle’ye.
İnişe başladığımda karnımın acıktığını hissettim.Saatime bakınca öğle vaktini geçtiğini gördüm.Kıraç topraklardan sonra vadi içine girip te yeşillikler ile beraber Kura Nehrini de görünce hemen mola verdim.
Kura Nehri Ve Vadisi.
Balçeşme civarı karşılaştım Kura Nehri ile nehrin oluşturduğu vadi içinden ise Göle’ye doğru iniş içindeyim.Vadinin sol tarafında kalan bölümü günün ilk saatlerinde Doğu Anadolu’nun kıraç toprakları sözümü bana yedirtti.Buraları ormanlık ve yemyeşil.
Kura Vadisi yolculuğum Eskidemirkapı köyüne kadar devam etti.
Kura Nehri;Kaynağını Allahuekber Dağlarından alan Kura nehrinin toplam uzunluğu 1515 km dolayındadır. Kura’nın Türkiye sınırları içindeki uzunluğu ise 189 km kadardır.Kura Nehri Türkiye’den doğar,Gürcistan’ı geçer ve Azerbeycan’ da Hazar Gölüne kavuşur.
Göle Yolu.
Eskidemirkapı köyü yakınlarında vadiden çıktım ve Kura Nehri ile vedalaştım.Önümde dümdüz sayılabilecek 15 kilometrelik bir yol var,o yolun sonunda geceyi geçirme niyetinde olduğum Göle var.Göle’ye ilk defa geliyorum, nasıl bir yerdir merak ettim.
Göle.
Akşam üzeri Göle’ye vardım,ilçe merkezinde bir kültür gezisi yapmadan önce Göle’ yi nasıl bilirmişim hatırlamak istedim.
Göle: İlçe Merkezinde belediye teşkilatı 1926 da kurulmuştur. En son olarak ilçemiz 27.05.1992 tarihinde 3806 Sayılı Kanun ile İl statüsüne kavuşan Ardahan İline bağlanmıştır.
İlçemizin yüz ölçümü 1400 km2 olup, denizden yüksekliği 2.030 metredir. Arazinin % 81’i orman örtüsü ile diğer kısımları ise çayır ve mera ile kaplıdır. Kışları uzun ve sert, yaz mevsimi ise çok kısadır. İlçenin güneyinde Allahuekber Dağları uzanır, ilçe kuzeyinde Ardahan, doğusunda Kars, batısında Erzurum ili ile sınırdır.Kaynak:Ardahan Valiliği.
Bu Gece Göle’ deyim.
Göle’ye Kars-Ardahan yönünden giriş yaptım daha doğrusu yapamadım.Yol yapımı olduğundan çevre yolundan Erzurum yönüne ilerleyip diğer tarafından Göle’ye girmek istedim.Kafamda Göle çıkışında ormanlık alanda kamp yaparım fikri vardı ama çevre yolunu dolaşırken alternatiflerde baktım.Tam ilçe merkezine dönecekken Anadolu Lisesi Uygulama Oteli dikkatimi çekti.Hem dinlenmek,hemde bir şeyler içmek,atıştırmak için otele girdim.Daha da çıkamadım? Atıştırma yaparken laf lafı açtı (müşteri az, çalışan çok,o an için),sohbet koyulaştı derken, otel fiyatını öğrendim,bir de bana oteli ve odaları gezdirdiler.Her şey yerli yerinde olunca gözüm başka bir şey görmedi ve beş yıldızlı oteller ayarında odaya yerleştim.Her şey tamam olunca,Göle kültür gezisine çıktım. Küçük bir ilçe olduğundan gezim fazla sürmedi.Alışveriş işini hallettim,içecek bir şeylerde aldım.Sonra otelime döndüm keyfime baktım.
Bu gün Susuz’dan Boğatepe’ ye kadar tırmanıp Boğatepe geçidinden geçtim.Kura Çayı vadisinden Göle’ye iniş yaptım ve 2030 rakımdaki Göle’deyim.
Yarın ki hedefim Şenkaya civarında Allahuekber Dağlarının uzantısında yol almak.
Erzurum’un ilçesi Oltu’ya varmak.
9 ncu Gün Susuz-Aygır Gölü-Boğatepe Geçidi-Göle:61 KM
10 ncu gün 01 Ağustos 2019 Göle-Akşar-Paşalı-Oltu:
Anadolu Lisesi Uygulama Oteli.
Beş yıldızlı otel ayarında diyebileceğim otelde huzurlu rahat bir uyku sonunda sabah erkenden uyandım ve hemen duşa girdim.Duş çok iyi geldi.Saat 08:00 gibi başlayan kahvaltıya indim,bol çeşitli açık büfe kahvaltı iştahımı kabarttı,güzel bir kahvaltı,üzerine de kahvemi içtim.Çok abarttım ama bisiklet turcusu için bu yaşam lüks bence!!!! bu kendime verdiğim ödül oldu.Sonra da bisikletimin yükleme işini hallettim,yola çıkmaya hazırım.
Göle’den Ayrılış.
Göle gezim bitti,yönümü Oltu tarafına çeviriyorum.Bu gün Oltu’ya kadar yol
almayı planlıyorum ama asıl büyük hedefte orada yazılı Erzurum,
turumun nihayete ereceği yer orası.
Veda Ve Merhaba.
Göle’den çıkar çıkmaz kendimi ormanlar içinde buldum,Göle anlatıldığı gibi ormanlarla kaplıymış Göle’den ayrılalı 5 kilometre olmuştu ki,Erzurum il sınırına ulaştım.
Yine tabela yok ama olsun ben Erzurum il sınırlarına girdiğimi biliyorum.
Karçallardan Çıldıra Turumda Artvin ve Kars taraflarından iki defa giriş yaptığım Ardahan il sınırlarına veda edip,Erzurum il sınırlarında pedallamaya başlıyorum.
Allahuekber Dağları.
Göle-Akşar arası muazzam orman seli içerisinde yol aldım.
Yol iniş olduğundan doğanın tadını kat kat çıkardım.Sol yanım Allahuekber Dağlarının silsilesi içinde yer almakta. Allahuekber Dağlarının yamaçlarına paralel Oltu yönüne yol almaktayım.
Allahuekber Dağları; Allahuekber Dağları ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır.Kars ili ve Sarıkamış ilçesinin kuzeyinde bulunmakta olan bir sıradağlar sistemidir. Sarıkamış ile Şenkaya ilçeleri sınırlarında bulunur.En yüksek yeri 3120 metre ile Allahuekber Tepesi Doruğudur.Allahuekber Dağları Milli Parkı, Doğu Anadolu Bölgesi, Erzurum ili ile Kars’ın Sarıkamış ilçesi sınırları arasında yer almaktadır. Kars’a 50 km mesafededir.Denizden yüksekliği, 2.000-3.000 metre arasındadır.
Akşar (Kosor).
Orman içinden 30 kilometrelik bir inişin sonunda Akşar Beldesine vardım.Burada mola verip, kendime kahve söyledim. Kahve de bulunan iki kişinin ilgisi ile muhabbet bir saatten fazla sürdü.Demek ki muhabbet beni de sarmış.Ayrıca Akşar (Kosor) hakkında da çok bilgi sahibi oldum ama ben resmi olarak tanıtmayı tercih ederim. Çünkü önemli detay var burada.
Akşar (Kosor);Mahallenin eski adı Kosordur. Bizans İmparatorluğunun uç karakolu olup o döneme ait kalıntılar mevcuttur.Şenkaya ilçesinin köyüdür,Erzurum,Kars,Ardahan,Artvin yolu üzerindedir.Yarı göçebe bir hayat sürülmektedir.Yazları yaylaya çıkılır,yayla yerleşkesi Allahuekber Dağları eteklerinde Allahuekber Şehitliğinin hemen yanında yer almaktadır.Kaynak:Şenkaya Kaymakamlığı.
Lihsor Deresi.
Penek-Paşalı mevkinde Lihsor deresine paralel yol alırken bu bölgenin yeşilliği göz kamaştırıcı boyuttaydı.Yol kenarında çok sayıda meyve tezgahı vardı.Ben de hiç vakit geçirmeden kısa bir mola yaptım ve bol meyve ile enerji aldım.
Yolboyu,Olur Sapağı.
Yolboyu köyü,Olur sapağına geldiğimde Oltu’ya 20 kilometre kadar yolum kalmıştı.Bu bölgedeki kırmızı kaya ve tepeler çok dikkatimi çekti,bir süre bu kırmızı coğrafyada yol aldım.Oltu taşı bu dağlardan çıkarılıyormuş.
Aşırı Sıcakla Beraber Oltu’dayım.
Ne oldu bilemiyorum ama Akşar’ a kadar serin serin indim,olur sapağına kadar da öyle ama Olur sapağından sonra inanılmaz bir sıcak bastırdı. Aşırı sıcakla beraber 15:00 gibi Oltu ilçesine giriş yaptım.Oltu’ya özel zaman ayırdım,burayı gezmeliyim,burası Oltu taşının merkezi.O yüzden ilçeye girer girmez öğretmenevinin yolunu tuttum ve yerleştim.
Bakalım Oltu kültür gezisinden neler çıkacak.
Oltu,Oltu Taşı Ve Oltu Kalesi.
Oltu;Erzurum un en büyük ilçelerinden biri olan Oltu 1380 km² yüz ölçümüne sahip olup,Nüfusu 31100 dür,1280 rakımda bulunmaktadır. Düşük rakıma sahip olduğundan ılıman iklime sahiptir.Doğusunda Şenkaya, kuzeydoğusunda Olur, kuzeyinde Yusufeli ve Uzundere, batısında Tortum ve güneyinde Narman ilçeleri yer almaktadır.
Milli Mücadele tarihimiz içinde oldukça önemli bir yeri olan Oltu; 1918 yılında işgalden kurtulmak amacıyla Oltu İslam Komitesi – Oltu Şura Hükümetini kurmuş ve bağımsız bir Şura Hükümeti olarak 25 Mart 1918’de Ermeniler sınır dışı edilmiştir. Bu tarih Oltu’ nun kurtuluşu olarak kutlanmaktadır. Kurtuluş mücadelesi sonrası bağımsızlığını ilan eden Oltu, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra kendi isteği ile Türkiye topraklarına bağlanmıştır.
Oltu Taşı: İlçede çıkan ve neredeyse dünya çapında bir üne sahip Oltu taşından söz etmek gerekir. Günümüz itibariyle kaynakların azlığı ve çıkarılmasının zorluğu dolayısıyla Oltu taşının kıymeti her geçen gün daha da artırmaktadır.
İlçenin Kuzeydoğu tarafında çıkarılmaktadır. Yarı değerli bu taş birçok ziynet eşyasında kullanılmaktadır. Kolay işlenebilme özelliğinden dolayı takı ve süs eşyalarında kullanılmakta, işlemeciliği halihazırda usta çırak ilişkisi ile sürdürülmektedir.Kaynak:Türkiye Kültür Portalı.
Oltu Kalesi;Oltu Kalesinin hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir.
Oltu çayının güneyinde yer alan ve bugün şehir içinde kalan kale, savunmaya son derece elverişli bir geçit üzerinde yapılmıştır. Bu nedenle asırlar boyu buraya sahip olmak isteyen çeşitli kavimlerin saldırılarına uğrayarak yıkımlar olduğu için dış kale tamamen yıkılmış, günümüze yalnız iç kale gelebilmiştir. Kaynak:Oltu Kaymakamlığı.
Oltu Geceleri.
Öğretmenevi pasaj içinde,bisikleti önce girişe bağladım ama akşam lokalde düğün olacağını duyunca odaya yanıma aldım. Karatay’ ıma zarar gelmesini istemem.
Oltu büyük bir yer,gezdim,gördüm,sokak aralarına kadar girdim,tanımak istedim.Oltu taşlarını da inceledim ama hiç bir şey anlamadım.Acaba hediye alabilirmiyim dedim ama vazgeçtim.Taş işlerinden hiç anlamıyorum.İlçe merkezinde o kadar gezdim ki, yorulmuşum alışverişimi ve içeceğimi alıp odamın yolunu tuttum.
Bundan sonrası benim,duş al,akşam yemeği ye,sonrada dinlenmeye geç.
Bu gün Göle-Oltu yolunda Akşar’ a kadar muazzam bir orman yolundan iniş yaptım. Allahuekber Dağları eteklerinde yol aldım.Oltu’ya kapak attım.Bu gün tamamı iniş bir yoldu.
Yarın tırmanışı ve inişi olan bir yol olacak, yarın ki hedefim Tortum ve sonrası Erzurum.
10 ncu gün 01 Ağustos 2019 Göle-Akşar-Paşalı-Oltu:66 km
KARÇALLARDAN ÇILDIRA 23 TEMMUZ -03 AĞUSTOS 2019 (9 ve 10. Gün Susuz-Aygır Gölü-Boğatepe Geçidi-Göle-Allahuekber Dağları-Akşar-Oltu)
Discussion about this post