Güzel bir uyku ve sabah dinç bir şekilde uyanış.
Öğretmenevinde kalmanın avantajını kullanıp sabah duşumu da aldım.Şimdi daha da rahatladım.Oltu öğretmenevinde sezon itibari ile kahvaltı çıkmıyor,zaten oda ücretini ona göre ayarlamışlar ama restaurant bölümünü kullanabiliyorsunuz. Ben de kahvaltımı burada kendim hazırladım ve yedim. Dün geneli iniş bir yol ile Göle’den Oltu’ya gelmiştim.Oltu’da kültür gezisini uzun tutmuş,öğretmenevinde konaklamıştım. Bu gün ve yarın Karçallardan Çıldıra Turumun son günleri olacak. Çünkü turum Erzurum’da son buluyor.
10 günü geride bıraktım,çok şeyler gördüm,çok şeyler yaşadım ” ortanca egomu tatmin etmek için gidiyorum” deyip yollara düşmüştüm,hakikaketen de ortanca egomu tatmin ettim,büyük zevk alarak turumu yaptım.Son iki günde de devam edeceğine inanıyorum.
Bu bölümde turumun son iki günü olan 11 ve 12 nci günleri kaleme alacağım,Oltu-Tortum-Erzurum yollarında neler olmuş anlatacağım.
Hadi o zaman başlayalım.
11 nci Gün 02 Ağustos 2019 Oltu-Yayla-Yayla Geçidi-Tortum Vadisi-Tortum:
Oltu’dan Ayrılma Zamanı.
1280 rakımdaki Erzurum’un en büyük ilçelerinden biri olan 31100 Nüfusa sahip Oltu’dan ayrılma vakti geldi.Anıt çeşme ve kale fotoğrafı alarak Oltu’ya veda ediyorum.Önümde uzun bir tırmanış var, bekletmeyelim.
(Oltu’dan bir önceki yazımda uzun uzun bahsetmiştim,ilgi duyan bakabilir)
Oltu-Tortum Yolu.
Önümde uzun bir tırmanış var diye yola çıkmıştım, evet tırmanış daha Oltu çıkışında başladı.Ama sert bir tırmanış olarak değil, tatlı tatlı.
Sonrası ise bilinmez!!!!Kargapazarı Sıradağları sırlar ile doludur ve Erzurum bölgesinde pedallandığı unutulmamalı.Erzurum, Türkiye’nin en engebeli coğrafyasına sahip bir ildir.
Kargapazarı Dağları.
Kargapazarı Dağları’na tırmanmaktayım.
Yukarılara çıkmaya başladıkça eğimde çoğalmaya başladı ama insanı yorar şekilde değil,
zevk alarak yol alıyorum.
Kargapazarı Dağları; Doğu Anadolu Bölgesi sıradağlarındandır. En yüksek noktası Kevenlik köyü sınırlarında bulunur. Yaklaşık olarak 3132 m’dir. Palandöken Dağı’ nın hemen karşısındadır. Volkanik bir dağdır. Üzerinde geniş yaylalar vardır ve bolca su kaynağı bulunur.
Kargapazar Dağları Tırmanışı.
Kilometre saatine baktığımda 33 yazıyordu.Demek ki, Kargapazarı Dağlarına
33 kilometredir tırmanıyorum.Zevk alarak tırmandım,zaten zevk alınmasa bu iş yapılmaz,
bu tatmin duygusu,ego,ne derseniz deyin.Yayla’ya kadar eğim fazla yoktu ama Yayla’dan sonra eğim arttı, bu da geçide az bir yolum kaldı anlamına geliyor zaten geçitte görüş alanıma girmeye başladı.
Her Emeğin Karşılığı Vardır.Benim emeğimin karşılığı da bu…..
Yayla’ yı geçtim,geçidi artık net görebiliyorum,geçide az bir yolum kaldı, sağımda salkım söğüt,hemen altında çeşme.Kahvemi içmem için ortam uygun,keyfimde yerinde.
Daha ne olsun,benim hayatım bu,rahat bırakın beni, kahvemi içeyim…….
Yayla Geçidi.
Emeğin,azmin sonu ve mükafaatım.
37 kilometrelik tırmanışın sonunda Yayla Geçidi’ ndeyim.
Ödül olarak, hatıralarda kalması için tripotu kurup bu anı ölümsüzleştiriyorum.
Yayla Geçidinden Tortum Vadisine.
1280 rakımlı Oltu’dan, 2303 rakımdaki Yayla Geçidi’ne kadar
37 kilometrelik tırmanış yaptım.Yayla Geçidi’ nden de sert bir şekilde 14 kilometrelik bir iniş yaparak 1350 rakımdaki Tortum Vadisine vardım.Bu iki fotoğraf iniş anında yakalayabildiğim fotoğraflar.
Tortum Vadisi Ve Tortum Çayı.
Tortum vadisine ulaştığımda Erzurum-Artvin yoluna da ulaşmış oldum.Yönümü Tortum-Erzurum tarafına çevirerek ilerlemeye başladım.Bu Tortum çayının akış yönünün tersi demek, yani tekrar tırmanış var.Bu günkü hedefim Tortum ilçesi, geceyi Tortum’da geçireceğim.
Tortum Vadisi;Tortum Vadisi dar ve derin bir vadidir, vadinin kolları da benzer özellikleri taşır.Alanın kuzey ucunda heyelan sonucu oluşmuş Tortum Gölü bulunmaktadır.
Tortum Çayı;Kargapazarı Dağları’ nın kuzey yamaçlarından kaynaklarını alan Tortum Çayı, Erzurum–Artvin il sınırında bulunan Kınalıçam köyünde Yusufeli sınırlarına girer ve Tortum Gölünü geçerek Yusufeli-Oltu-Erzurum yol ayrımı mevkinde Oltu Çayı ile birleşir. Su kavuşumu mevkinde Çoruh’a karışır.
Tortum’dayım.
Tortum Vadisi’ nde Tortum Çayı ile beraber 12 kilometre güzel bir yolculuk sonucu Tortum’dayım.Burada bir hatırlatma yapmalıyım,vadi dar,yol dar ve trafik yoğun.Bu yolu kullanacakların dikkatli olmasını öneririm.Tortum kültür gezisi yapmadan önce biraz hafızları tazelemek gerek.
Tortum; Erzurum’un kuzeyinde yer alan Tortum’un yüz ölçümü 1484 kilometrekare’ dir. Nüfusu 17.100 olup, rakımı 1650′ dir. İlçenin Erzurum’ a doğru yer alan güney kesimlerinde yaşayan halkın başlıca geçim kaynağı hayvancılıktır. Vadi tabanlarında yer alan kesimlerde meyvecilik yapılabilmektedir. Tortum Şelalesi Anadolu’nun önemli doğal özelliklerindendir.
Tortum Geceleri….
(Fotoğraf öğretmenevi duvarındaki tablodan)
Daha yoldayken öğretmenevinden yer ayırttım.
Tortum merkeze girip,öğretmenevinin yerini sordum ve öğretmenevinin yolunu tuttum.Çünkü araştırmalarımda çok güzel,kaliteli ve temiz bir öğretmenevi olduğunu öğrenmiştim.Beni yanıltmadı,bina,hizmet,odalar ve güler yüz her şey var.
Bisikleti bodrum kata bağlayıp odaya yerleştim.İlk işim güzel bir duş oldu.Sonra da Tortum’u gezmeye çıktım,gezdim, gördüm,çay bahçesinde dinlendim, alışveriş yaparak öğretmenevine döndüm.Akşam yemeği çıkmadığından,izin isteyerek restaurant bölümü balkonunda yemeğimi yapıp yedim.Sonra akşamlara aktım!!!!!!
Bu gün Oltu’dan itibaren Kargapazarı Dağlarına 37 kilometrelik bir tırmanış yapıp,Yayla Geçidinden geçtim.Tortum Çayı boyunca Tortum Vadisinde yol aldım.Ve Tortum’da gecelemekteyim.
Yarın Erzurum’a yolculuk var.
11 nci Gün Oltu-Yayla-Yayla Geçidi-Tortum Vadisi-Tortum:63 KM
12 nci Gün 03 Ağustos 2019 Tortum-Tortum Vadisi-Güzelyayla Geçidi-Erzurum:
Tortum’a Veda.
Bu gün yolum kısa ve son gün,o yüzden nazlanarak uyandım.
07:00 de kahvaltıya indim,keyfini çıkara çıkara kahvaltımı yaptım.Üzerine de orada görevli ablamızın yaptığı sade kahveyi de içtim.
Her şey tamam olunca malzemelerimi bisikletime yükledim,şimdi geceyi geçirdiğim Tortum’dan ayrılma vakti.Öğretmenevinin önünde ayrılış pozumu da alıp yola çıkıyorum.
Tortum’dan Ayrılış.
Tortum çıkışında ki tabela ne kadar yolum olduğunu gösteriyordu.
İlçe merkezinden çıkar çıkmaz yine tırmanış başladı.Tortum Çayını soluma alıp Tortum Vadisi boyunca tırmanış halindeyim. Belirlemelerime göre 13-14 kilometrelik bir tırmanış beni bekliyor.
Kargapazarı Dağları Tırmanışı.
Dün olduğu gibi bu gün de sıradağlar bütünü olan Kargapazarı Dağlarında yol alıyorum.Ama bu günkü biraz daha yumuşak bir tırmanış.
Kargapazarı Dağları;Doğu Anadolu Bölgesi sıradağlarındandır. En yüksek noktası Kevenlik köyü sınırlarında bulunur.Yaklaşık olarak 3132 m’dir.Palandöken Dağı’ nın hemen karşısındadır. Volkanik bir dağdır. Üzerinde geniş yaylalar vardır ve bolca su kaynağı bulunur.
Bu Günkü Ödülüm Güzelyayla Geçidi.
13 kilometrelik bir tırmanışın sonunda ödülümü aldım.Geçidin hemen sağında işletme,mescit ve çeşme var.Çeşmenin suyunu tavsiye ederim,lezzetli ve buz gibi.Yorulanlar için dinlendirici.
İlk ödülüm kana kana içtiğim su, sonrasında da turumun son geçidi olan Güzelyayla Geçidi oldu.
O Ne Bakıştı Ama!!!!
Güzelyayla Geçidi’ nden Erzurum yönüne inişe geçtim.Yol yapımı olması nedeniyle yavaş ve dikkatli iniyorum. Karagöbek yakınlarında yol bozuk olduğu için durdum,soluklanırken arkadaş ile göz göze geldik.O ne bakıştı ama….onun öyle masumane bakışı, poz verişi mükemmeldi.Bu albüme oda girmeyi hak etti.
Erzurum’ a Az kaldı.
Erzurum Ovasına kadar 20 kilometrelik iniş yaptım.Bu 20 kilometrenin bir kısmını Dumlu Dağından doğup Tercan’ı geçtikten sonra Fırat Nehri olan Karasu Çayı ile yaptım.
Şimdi önümde Erzurum Ovasında 20 kilometre yolum kaldı.
Palandöken Dağı.
Önüm dümdüz 20 kilometrelik bir ova,karşımda Palandöken Dağı ve hemen altında Erzurum Şehri. Dumlu yakınlarından her ikisi de böyle görünüyor.
Palandöken Dağı; Erzurum’da bulunan, 3125 metre rakımlı, tektonik bir dağdır. Sadece Palandöken’ e özgü bir çiçek olan Palandökenensis Mayıs ayında bulunabilmektedir. Başköy mevkinde bir kayak merkezi bulunur. Adı palan ile döken kelimelerinden kuruludur.
Erzurum.
Bu yıl Erzurum’a 2 nci gelişim,Haziran ayının sonunda Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projem de Ferdi Kızıl kardeşim ile beraber Erzurum’a gelmiş, 1 gün kalmıştık.Haziran ayında geldiğimde batı yönünden giriş yaparken,şimdi kuzey yönünden giriş yapıyorum.
Erzurum’dan kısaca bahsetmek isterim.
Erzurum;Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık yirmi dokuzuncu şehridir. 423.000 kişilik nüfusa sahiptir. Nüfus bakımından Doğu Anadolu Bölgesi’ nin en büyük üçüncü ilidir. Denizden yüksekliği yaklaşık 1900 m olan Erzurum, tarihin ilk dönemlerinden beri yerleşim yeridir.Kuzeyinde Rize ve Artvin, Batısında Gümüşhane ve Erzincan, Güneyinde Bingöl ve Muş, Doğusunda Kars ve Ağrı bulunmaktadır.Erzurum platolarının denize göre yüksekliği 2000 metreyi bulur. Bunların üstünde bulunan dağların yüksekliği ise 3000 metreyi bulur.Erzurum’da karasal iklim etkilidir. Kışlar uzun ve sert, yazlar kısa ve sıcak geçer.İl arazisinde bitki örtüsü step ve çayırdır. Orman örtüsü pek yaygın değildir.
Kongre Binası.
Erzurum içinde kalacağım otele ilerlerken yolum Kongre Binası önünden geçti.Haziran ayında detaylıca gezmiştim.Ve Ata Yolu-Kurtuluş Yolu blog yazımın Erzurum bölümünde detaylıca anlatmıştım.Bu sefer yalnız dışarıdan fotoğraflamak ile yetindim.Ama yine de bahsetmeden geçemeyeceğim.
Kongre Binası;23 Temmuz 5 Ağustos tarihlerinde Erzurum Kongresinin yapıldığı mekan olarak bilinir.1960’da Atatürk ve Erzurum Kongresi Müzesi olarak ziyarete açılmış, 2011-2013 yılları arasında TBMM tarafından yapılan restorasyon sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmiştir. Günümüzde Kongre Müzesi ve Resim Heykel ve Galerisi Müdürlüğü olarak hizmet vermektedir.Erzurum Kongresi’ne Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Erzurum, Sivas, Bitlis, Van, Trabzon, Muş ( Bugünkü Erzurum, Trabzon, Erzincan, Sivas, Giresun, Rize, Ağrı, Bingöl, Bayburt, Artvin, Tunceli, Gümüşhane, Ordu, Tokat, Amasya, Bitlis, Siirt ve Van) illerinden Temsil Heyeti dahil 63 üye katılmıştır.
Kaynak:Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
Şeref Ağabeyimi Ziyaret.
Haziran ayında Erzurum’ a Ferdi Kızıl kardeşim ile beraber gelmiştik.Kron Bisiklet Center’ in sahibi Şeref Ağabey ve oğulları bize çok yakın ilgi göstermiş,Ferdi’ nin jant teli sorununu halletmişlerdi.Ve orada aramızda dostluk ve sıcaklık kuruldu. Erzurum’a gelmişken Şeref ağabeyimi ziyaret etmeden olmaz.Daha önce nasıl sıcak karşılama ve ilgi varsa yine aynı şekilde oldu.Güzel ve samimi muhabbetinde bir sonu var,ziyaretinde.İzin isteyip kendisinden kalacağım otelin yolunu tuttum.
Erzurum Günü Ve Gecesi.
Erzurum’a saat 14:00 gibi vardım. İzmir’e dönüş otobüsüm yarın 14:30’da, o yüzden bir yerlere yerleşmem gerek.Tortum’dayken trivago üzerinden otel ayarladım, fiyatı makul.Hemen oraya gittim,vasat ama kalınabilecek durumda,ayrıca benden başka iki Fransız bisikletçi de kalıyor.Gerçi hiç karşılaşmadık,odalarından hiç çıkmadılar.Bisikletimi onlar dibi çamaşırlığa koyup,odama yerleştim.Duşumu aldım ve otele yakın bir restaurantta karnımı doyurdum.Haziran ayında Erzurum’u gezmiş ve anlatmıştım ama ben boş vakti nasıl geçireceğim tabii ki yine gezerek, ama anlatmayacak,isimlerini yazacağım.
Merak eden Ata Yolu-Kurtuluş Yolu yazılarımı okuyabilir.
Erzurum Kalesi.
Çifte Minareli Medrese.
Yakutiye Medresesi.
Dönüş Zamanı.
Karçallardan Çıldıra Turum 12 gün sürdü.Tura çıkarken büyük egomu 2018’de Doğu Karadeniz’de,küçük egomu Nisan ayında Sandras Dağı-Bozdağ-Gireniz Vadisinde tatmin ettim,bu turumda da ”ortanca egomu tatmin etmeye gidiyorum” diyerek yola çıktım.
12 günlük turum boyunca egomu sonuna kadar tatmin etmiş olarak evime dönmek üzere otobüs garındayım.
Erzurum otogarında bisikletimi biraz sıkıntılı olarak yerleştirdim,sakal istendi vermeyince, dostluğu tercih ettiler.Vermem de zaten,şimdiye kadar hiç vermedim.
Erzurum’dan bagajların 4/3 doluya yakın hareket ettik.Erzincan tam bir faciaydı,ben bu kadar bagajı hiç bir arada görmemiştim.Zor yerleştirdiler.
Tabii ben bisikletimin derdindeyim,ona zarar gelmemesi için bagaj nöbeti tuttum.Ertesi günü öğlene doğru İzmir’deydim, ben ve bisikletim sağ salim hayatımıza devam ediyoruz.
Darısı başka turların başına.
12.Gün 03 Ağustos 2019 Tortum-Tortum Vadisi-Güzelyayla Geçidi-Erzurum: 54 km
KARÇALLARDAN ÇILDIRA 23 TEMMUZ-03 AĞUSTOS 2019 (11 ve 12. Gün Oltu-Kargapazarı Dağları-Yayla Geçidi-Tortum Vadisi-Tortum-Güzelyayla Geçidi-Erzurum)
Discussion about this post