Güneybatı Kıyıları Turumun sonuna geldim.8 gün önce Kemer ilçesinden başlayıp,Akdeniz’in güzellikleri içinde yol alıp,Ege’nin güzelliklerine geçiş yapmıştım.
Bu gün 9 ncu günün sabahı ve ben Kapıkırı-Herakleia’ dayım.
İlk 8 günde neler görmüş,neler yaşamışım, hep bunları bölümler halinde yayınladım.Bu bölümde ise son iki günümü yani 9 ve 10 ncu günleri kaleme alacağım.
9 ncu günün sabahı Kapıkırı’ nda yani Herakleia’ da başladı, iki gün içerisinde Bafa Gölü,Söke,Davutlar,Kuşadası,Selçuk’a kadar uzanan bir rotada yolculuk yapacak ve eve varacağım. Sözü fazla uzatmadan 9 ncu güne ve sonrasına başlamak istiyorum.
9 ncu Gün 28 Ekim 2019 Herakleia-Kapıkırı-Bafa Gölü-Söke-Davutlar-Güzelçamlı-Sevgi Plajı:
Herakleia -Kapıkırı Sabahı.
Aşağıda anlattığım Herakleia’ da güne uyandım. Ben uyandığımda güneş Beşparmak Dağları’ nın ardında daha kendini göstermemişti.Bu gün uzun yol alacağımdan erken kalkıp,kahvaltımı yaptım ve hemen toparlandım.
Herakleia;Kent bu günkü Kapıkırı Köyü içerisinde kalmaktadır. Kent, antik çağda Ege Denizi’ nin bir uzantısı olan Latmos Körfezi’ne sahipti. Ancak Menderes Nehri’ nin getirdiği alüvyonlarla dolması sonucu körfez bu günkü Bafa Gölü’ne dönüşmüştür. Kent, coğrafi olarak İonya ile Karya sınırında hatta İonya bölgesinde yer almasına rağmen karekter ve tarihi geçmişiyle tipik bir Karya şehri olarak kabul görmüştür. Kent, adını ünlü mitoloji kahramanı Herakles’ ten almıştır. Çok engebeli ve kayalık bir arazi üzerine kurulan antik kentin etrafı 65 kule ile takviye edilen 6.5 km uzunluğunda sur ile çevrilmiştir. İlk kaya resimlerinin 1994 yılında bulunduğu Latmos’ ta bugün 170 kaya resmi bilinmektedir.
Kaynak:Türkiye Kültür Portalı.
Latmos-Beşparmak Dağları.
Oyalanmadan hemen yola çıktım.Şimdi Bafa’ ya kadar sabah serinliğinde hızlıca yol alıp, sonra ana yolun kaderine kendimi bırakacağım.Ana yola çıkmadan Latmos Dağı’na da veda edip yoluma devam ettim.
Latmos-Beşparmak Dağı; Bafa Gölünün doğusunda, Batı Menteşe Dağları sisteminde yer alan dağ. Aydın ve Muğla topraklarına yayılan dağın en yüksek yeri 1375 metre ile Tekerlekdağ’ dır. Arkeolojik olarak çok önemli olan dağ, Neolitik dönemden Osmanlılara kadar izler taşır.Milas-Söke Karayolu üzerinde yer alan Herakleia’ nın yer aldığı, Antik Çağ’da Latmos Dağları olarak bilinen Beşparmak Dağları sarp ve ormanlarla kaplı olup Latmos Körfezi’ ni çevirmektedir. Kaynak:Türkiye Kültür Portalı
Gölyaka Köyü.
Kapıkırı-Bafa arasında bulunan Gölyaka Köyüne geldiğimde doğa olayını gözlemliyorum.Havanın çok durgun olması ve alçak basınç nedeni le bu olay gözümden kaçmıyor.
Bafa Gölü’ nde Yolculuk.
Dün geceyi hemen yanı başında geçirdim,sabah uyandığımda hemen yanı başındaydım ve öğlene kadar beraberiz.Günün önemli bir bölümünde Bafa Gölü ile yolculuk yapıyorum.
Kahve Zamanı.
Bafa Gölü seyir yerine geldiğimde de benim kahve zamanımda gelmiş oldu. Bafa Gölü’nü bu açıdan seyrederken de kahvemi yudumladım.
Bafa Gölü.
Söke ovası 2000 yıl kadar önce denizdi, burada büyük bir körfez vardı. Büyük Menderes ırmağının getirdiği alüvyonlar körfezi durdurdu ve ova haline getirdi. Bu günkü Bafa Gölü denizden bir parça olarak arada kaldı. Gölün üzerinde iki ada bulunmaktadır. Bafa Gölü’ nde kefal, levrek, yılan balığı tutulmaktadır. Göldeki adalarda manastırlar, kiliseler kurulmuş, bunlardan “Yediler Manastırı” en eskisidir. Kaynak:Türkiye Kültür Portalı.
Bafa Gölü’ ne Veda.
Bafa Gölü’ne paralel yolculuk bir noktadan sonra son buldu.Didim sapağına kadar küçük bir tırmanış yaptım ve sonra kendimi Söke Ovası’na doğru saldım.
İkinci Didim sapağı ile beraber Söke Ovası’da başladı.Günün bu bölümünde Söke Ovası’ nda uzun bir yolculuk beni bekliyor.
Büyük Menderes Nehri.
Didim sapağından 300 metre sonra Büyük menderes Nehri üzerindeyim.Burada yaz kış balık avlayanları görmek mümkün.Balığın olması hala hayat var anlamına geliyor.
Büyük Menderes Nehri; Batı Anadolu’ nun en büyük nehridir ve Menderes Havzası’ nın ana sulama kaynağıdır. Küfi Suyu ve Banaz Çayı kollarının birleşmesiyle oluşur ve Ege denizine dökülür. Uzunluğu 548 km’ dir. Büyük Menderes ovası bataklıkları kurutulduktan sonra Türkiye’ nin en verimli alanlarından birisi olmuştur.
Söke Ovası.
Önümde Didim sapağından itibaren Söke’ye 30 kilometrelik aşmam gereken bir Söke Ovası var.Ovaların tek kötü tarafı rüzgara maruz kalmak ve ben kafadan rüzgar alarak Söke Ovası’ nda pedallamaktayım.
Söke Ovası: Söke’nin en verimli arazisini oluşturan ova arazisi, şehir ile Büyük Menderes Nehri ortasındadır. Şehrin yerleşim yeri ovanın kuzey ve kuzeybatı tarafına doğru genişlemesine olmuştur.Söke Ovasının yüz ölçümü 1088 km² olup, deniz seviyesinden yüksekliği 23 metredir.Söke Ovası Türkiye’nin en önemli pamuk üretim sahalarından biridir.
Söke.
30 kilometrelik Söke Ovası’ ndaki yolculuğum Söke merkeze gelince son buldu.Söke’ye vardığımda da artık gün ortalarını geçmiş,ikindi vaktine ulaşmış oldum.Söke’de oyalanmadan Davutlar yönüne yöneldim.
Söke;Aydın iline bağlı,ilin yüz ölçümü bakımından en büyük ilçesi olup nüfusu 120.000 dir. Koçarlı,Kuşadası,Germencik,Ege Denizi,Milas komşularıdır.
Sökeli Cafer Efe.
Her yerin, beldenin tarihte bir kahramanı vardır.Söke’de de Cafer Efe var,Söke çıkışına yakın Cafer Efe heykelini fotoğraflayıp,evime dönünce Sökeli Cafer Efe kimdir araştırdım.
Sökeli Cafer Efe;1883 yılında Girit adasının Kandiya adlı şehrinde dünyaya geldi. Annesi Havva Hanım, Babası İbrahim Efendi’ dir.
Yiğit efe güçlenip savaşacak olgunluğa erdiği zamanlarda Rumların sürekli olarak Türklere Girit adasında zulmetmesi ve onları adadan atmak istemesi üzerine çatışmaya girerek bir Rum’ u öldürmüş ve müebbet hapis cezası almıştır. Ancak adadaki Türklerin eylemleri ve baskıları sayesinde cezası affedilmiş ve Anadolu’ya sürülmüştür.
Cafer Efe sürgün sonrasında Söke’ye gelmiş ve burada da bir grup oluşturarak halka eziyet eden Rumlarla mücadele etmiştir. Bu sırada memleketin dört bir yanı işgal altında kalmış, halk savaştan yorgun düşmüştür.
Cafer Efe hem yerli Rum haydutlarla hem de Yunanlılarla mücadele etmiştir. Yunanlıların pek çok karakolunu basarak onlara ağır hasarlar vermiştir. Özellikle Yörük Ali Efe’ nin Aydın Savaşları’ nı yaptığı sırada Cafer Efe Yunan ordusunu takviye kuvvetlerinin önünü keserek desteği önlemiş ve savaşı lehimize çevirmiştir.
3 Temmuz 1919’da Aydın’ ı tekrar işgal etmek isteyen Yunan ordusunun önünü Germencik’ te kesmiştir. Bu çatışmada kahramanca savaşarak şehit düşmüştür. Yunanlılar vahşet gösterisi şeklinde Cafer Efe’ nin kafasını ve kollarını kesmiş, karnını yarmışlardır. Kahramanın başı şuan Atina’ da askeri müzededir. Hakkında pek çok türkü söylenmiştir
Germencik’ te şehit düştüğü yere Şehit Cafer İlkokulu yapılmış, Söke’de bir sokağa adı verilmiş ve heykeli dikilmiştir.
%10′ a Merhaba.
Söke’den Davutlar yönüne yöneldim,Söke,Davutlar arasında Ağaçlı Köyü var ve buraya ulaşmak için kısa da olsa %10′ luk bir tırmanış var. Rüzgar arttı,rüzgara karşı yol alıyor ve tırmanıyorum.Bu tırmanış, turumun ve günün en son tırmanışı.Günün son demlerinde iyi olmadı ama Ağaçlı’ nın ardında cennete kavuşacağım.
Davutlar-Güzelçamlı Sahiline Doğru.
Ağaçlı’dan sonra Davutlar’ a keskin bir iniş yaptım.Davutlar benim ikmal noktam, buradan akşam ve sabah ihtiyacım olanları aldım.Ve Güzelçamlı yönüne harekete geçtim.
Davutlar ve Güzelçamlı beldelerinin eşsiz güzellikte ve uzunlukta sahili vardır.Bu sahiller Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından çok güzel şekilde düzenlenmiş ve bisiklet yolları ile donatılmıştır.
Davutlar;Önceki yıllarda Davutlar ilçe iken Aydın şehrinin büyük şehir olması sebebiyle mahalle konumuna düşmüş Kuşadası’na bağlanmış belediyesi kapanmıştır.Nüfusu 9.465 dir.
Güzelçamlı; Güzelçamlı Beldesi Aydın İli, Kuşadası İlçesine bağlıdır. B.Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı girişinde bulunmaktadır. Güzelçamlı, doğusunda Davutlar Beldesi, güney ve batısında Samson dağları ve Dilek yarımadası Mili Parkı, kuzeyinde ve batısında Ege Denizi, Kuşadası körfezi bulunan bir sahil beldesidir. Nüfusu 7.249 ‘dur.
Davutlar Sahili Ve Sevgi Plajı.
Davutlar’dan Güzelçamlı’ ya kadar gittim ve Jandarma’ nın bulunduğu noktadan sahile doğru aktım.Amacım sahili tarayarak gitmek,buradaki amacım, çok güzel kamp yapılacak yerler var ve bunlara bakmak.Ekim ayı olmasına rağmen her yer kalabalık,kamp yapmayı planladığım bir kaç yer mevsim nedeniyle bana uymayınca,garanti yere gittim.Sevgi Plajı istediğim şekilde kamp yapabileceğim bir yer.
Sevgi Plajı; Bölgenin en popüler piknik alanlarından biridir. Bol bol uzun okaliptus ağaçlarının arasında oturma dinlenme yerleri vardır.Sahilde hem yayalar için hem motor ve bisikletler için iki ayrı yol vardır. Ayrıca çevresinde çok sayıda büfe kafeterya restoran çay bahçesi bulunmaktadır.Bu mekanlar genellikle mart ayından sonra ekim ayına kadar gece geç saatler kadar hizmet vermektedir.Ayrıca kamp yapmaya çok müsaittir.
Sevgi Plajı Kampı.
Sevgi Plajına vardığımda saat 17:00 gibiydi.Günlerden pazartesi olmasına rağmen biraz kalabalıklık vardı,kamp yapanlarda mevcuttu.Bana göre uygun ve sessiz bir yere hemen çadırımı kurdum, malzemelerimi yerleştirdi.Yakınımda olup sevgilisi ile telefon görüşmesi yapan gence bulunduğum mekanı emanet edip denize dalmaya gittim.Hızlıca denize girip, hemen duşumu aldım (bu bölgenin tamamında deniz,şezlong,duşun bedava olduğunu belirtmek isterim).
Kurulandım,giyindim ve geceye hazırlandım.
Sevgi Plajı Geceleri.
O kadar rahatladım ki anlatamam.Yüzüm gülüyor, neşem yerinde,tüğ gibi hafifim.Bu keyifle yavaş yavaş yemeğimi hazırlamaya başladım. Malum bu zamanlarda hava erken kararıyor,ancak olur misali yemeğimi yaptım ve güzelce yedim.Sıra şimdi Davutlar’dan aldığım çerez,meyveler eşliğinde Dimitri muhabbetinde.Radyomun hafif çalan müziği ile turumun son gecesinin kutlamasını yapmaya başladım, tabii ki yavaş yavaş.
Yakınımdaki iki genç bir türlü kamp ateşini yakamamıştı,onu da yaktım,biraz onlarla oyalandım.Sonra kaldığım yerden kutlamaya devam ettim.Yorgunluğun ve gecenin üzerimdeki ağırlığını hissetmeye başladığımda da evime yani çadırıma geçtim.
9 günü geride bıraktım yarın evimdeyim.
9 ncu Gün Herakleia-Kapıkırı-Bafa Gölü-Söke-Davutlar-Güzelçamlı-
Sevgi Plajı:86 KM
10 ncu 29 Ekim 2019 Gün Sevgi Plajı-Kuşadası-Selçuk:
Sevgi Plajına Veda.
Saat 05:30 gibi uyandım, bir daha da uyuyamadım.Uyuyamayınca da kalk Şafak yolcu yolunda dedim ve kalktım.Kahvaltımı yapıp, çadırımı topladım.Bütün gece nemden kurumayanları da çantalara asıp 07:30 gibi yola çıkmaya hazır hale geldim.
Sıra şimdi Sevgi Plajı hatırasında.
Bisiklet Yolları.
Aydın Büyükşehir Belediyesi Güzelçamlı, Davutlar sahiline uçsuz bucaksız bisiklet yolu yapmış.Üstelik bu bölgelere araç giriş yasağı da olduğundan rahatlıkla gezme imkanı var.
Her iyi şey takdir edilmeli deyip, Davutlar sahilinden Kuşadası yoluna çıktım.15 kilometre sonra Kuşadası merkezdeydim.
Kuşadası; Türkiye’nin Aydın ilinin bir ilçesidir, nüfusu 113.580 dir. İlçenin kuzeyinde İzmir ili, doğusunda ve güneyinde Söke ilçesi, batısında Ege Denizi bulunmaktadır. İlçede turizm gelişmiştir.
İzmir İl Sınırı.
Antalya,Muğla, Aydın il sınırları derken evimin olduğu İzmir il sınırlarına Kuşadası, Selçuk arasında adım atıyorum.
Selçuk’a Varış.
Okaliptus ağaçları arasında 10:50 de İzmir’in ilçesi olan Selçuk’ a vardım.Selçuk gezisi yada anlatımı yapmayacağım çünkü acelem var saat 11:00 İzban’ ına yetişmeliyim.Zaten Selçuk’tan daha önceki yazılarımda çok bahsetmiştim ve bu yıl içinde kısmetse tekrar gelip detaylı bir şekilde gezeceğim.
İzban’ dayım Eve Gidiyorum.
10:55’de İzban’ a bindim, kalabalık olmadan bu fotoğrafı çektim.
Bu fotoğraf ve anlatım ile de bir turun sonuna gelmiş olmaktayım.
20 Ekim 2019 ‘da Kemer’den yola çıkıp,29 Ekim 2019’da Selçuk’ta İzban’ a binerek evimin yolunu tuttuğum Güneybatı Kıyıları Turum sona ermiş oluyor.Kış döneminde planlayıp,zamanı geldiğinde çıkarım dediğim bir turdu.Bana göre de Ekim ayı bu tur için biçilmiş kaftan idi ve hakikaten öyle oldu.Güneybatı Kıyıları’ nda çok güzel bir 10 gün geçirdim.Bu turum ile beraber 2019 yılı için uzun süreçli tur mevsimi de bitmiş oluyor, malum havalar soğuyor.
Ama ben yine de boş durmaz, bölgesel olarak turlarım ve kamplarıma devam ederim.
Güzel turlar ve projeler çok çalışmak ve araştırmak ile olur.Ben yola çıkmadan önce gideceğim yerler hakkında detaylı bilgiye sahip olurum ki, gittiğim,gördüğüm zaman bilgi pekiştirmesi yapar ve daha iyi anlarım.
Şimdilik bana Allah’a ısmarladık.
10 ncu 29 Ekim 2019 Gün Sevgi Plajı-Kuşadası-Selçuk: 34 km
GÜNEYBATI KIYILARI 20-29 EKİM 2019 (9 ve 10. Gün Herakleia-Kapıkırı-Bafa Gölü-Söke-Davutlar-Güzelçamlı-Kuşadası-Selçuk)
Discussion about this post