İnanıyorum ki Zafere Giden Yol’da çok güzel şeyler yapıyoruz.Şehitlikleri ziyaretlerimizde hüzünlü anlar yaşadık,içimiz sızladı,100 yıl önceye gidiverdik.Şehitlikler,Müzeler,Anıtlar,mevziler ziyaret ederek, gezerek 14 günü geride bırakarak akşam 26 Ağustos Tabiat Parkı’nda kamp yaptık.Dün Zafere Giden Yol projemizin 4 ncü bölümü olan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi aşamasına geçişimizin ilk günüydü.Kocatepe’den Afyonkarahisar üzeri 26 Ağustos Tabiat Parkı’na geçerek ve geceyi burada geçirdik.
Dinlendik,temizlendik,güne dinç bir şekilde uyandık.Kamp yerinin tüm avantajlarını kullandık,sabah kahvaltımızı da burada yaptık.
Bugün Zafere Giden Yol projemizin 15 nci günü.Büyük Taarruz başladı ve aşamalarını bir bir geçmeye devam edeceğiz.Bu günkü programamızda Reşat Çiğiltepe Şehitliği,Sinanpaşa,Çalışlar ve Yıldırım Kemal Şehitliği var.Geceyi Yıldırım Kemal Şehitliği’nde geçirmeyi planlıyoruz.Zafere Giden Yol’da onur duyarak yol almaya devam ediyoruz.
Not:Yazılarımın tamamında Ferdi Kzıl kardeşimin fotoğraf desteği çok olmuş ve çoğunda kullanmışımdır.
15 nci Gün 04 Temmuz 2020 26 Ağustos Tabiat Parkı-Çiğiltepe Şehitliği-Sinanpaşa-Çalışlar-Yıldırım Kemal Şehitliği:
Kamp Yerine Veda.
Güzel bir dinlenme,temizlik ve sabahta keyifle kahvaltıdan sonra 26 Ağustos Tabiat Parkı kamp yerinden ayrılma vakti.Her zamanki ayrılık hatırası fotoğrafımızı çekilip Çiğiltepe Şehitliği’ne gitmek için yola çıkıyoruz.
Akören-Kılıçarslan Yolu.
Kamp yerimizden ayrıldıktan sonra Afyonkarahisar-Burdur yolunu takiben Akören,Kılıçarslan beldelerini geçip Çiğiltepe Şehitliği yol sapağına vardık.Buradan itibaren tamamı tırmanış olan 9 km’lik bir yol bizi bekliyor ama yolun sonunda huzur ve gurur dolu bir yere ulaşacağız.
Mola Zamanı.
Ana yoldan ayrılıp Çiğiltepe Şehitliği’ nin bulunduğu tepeye tırmanmaya başladıktan 1-2 km sonra çeşme ve yeşil alan görünce ilk molamızı verdik.Çeşmeler ve serinlik… Mekan güzel,kahveyi cezveye sürdük ve sabah kahvemizi yudumladık.
Çiğiltepe Yaylası Ve Çiğiltepe Şehitliği.
Kahve molasından sonra hafif tırmanışla yolumuza devam ettik.Bir süre sonra Çiğiltepe Yayalasına geldik ve buradan Çiğiltepe Şehitliği yol ayrımından Şehitliğe doğru tekrar tırmanmaya başladıktan bir süre sonra altımızda Çiğiltepe Yaylası hemen üst
bölümümüzde de Çiğiltepe Şehitliği görüş alanımızdaydı.
Çiğiltepe Şehitliği.
Çiğiltepe Şehitliği görüş alanımızda belirdikten kısa bir tırmanıştan sonra 1591 rakımdaki Şehitlik girişine ulaştık.Tüm Şehitliklerimizdeki huzur verici hava burası içinde geçerli.Bisikletlerimizden indik,etrafı gözlemledik,Şehitlik ziyareti yapmaya hazırız.Önce Çiğiltepe Şehitliği’nden bahsedip sonra Şehitlik ziyareti bölümüne geçmek isterim.
Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği:Afyonkarahisar`ın güneybatısında, Sinanpaşa İlçesi’nin güneydoğusunda bulunan 1591 rakımlı Çiğiltepe üzerinde olup, Sinanpaşa İlçesi’ne 18 kilometre uzaklıktadır. 27 Ağustos 1922 günü Çiğiltepe’yi ele geçirmekle görevlendirilen 57’nci Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal’e tepeyi yarım saat içerisinde ele geçirmek için söz vermiş ancak sözünü yerine getiremeyince tabancasını şakağına dayayarak intihar etmiştir. Ne var ki bu kahramanın intiharından kısa bir süre sonra Çiğiltepe Türk askerleri tarafından ele geçirilmiştir.Albay Reşat Çiğiltepe’nin Sandıklı İlçesi’nde bulunan mezarı, Ankara’daki Devlet Mezarlığı’na nakledilmiştir. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği, görevini yerine getirmeyi canından aziz bilen 57’nci Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey ve o çevrede şehit düşenlerin anısına yaptırılmış olup 22.06.1996 tarihinde ziyarete açılmıştır. Şehitliğin girişinde Albay Reşat Çiğiltepe’nin bronzdan yapılmış büstü, ortasında ise çekilmiş bir kılıcı andıran dikili taş ve kitabeleri ile mermerden yapılmış şehit mezarları bulunmaktadır.
Kaynak: Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Çiğiltepe Şehitliği’ni gezdik, ziyaret ettik,incelemelerde bulunduk,100 yıl önceyi hayal ettik,savaşı düşündük.Şehitlerimizi minnet ile andık,önlerinde saygı ile eğildik,ruhlarına dua okuduk.
Aziz Şehitlerimizin ruhları şad olsun.
Çiğiltepe Şehitliği’nden Ayrılık Vakti.
Her ziyaretin bir ayrılık vakti vardır.Huzur dolu bu ortamda,bir süre kendimizi dinleyip,sessizliğe büründükten ve son bir kez Şehitlerimize saygımızı sunduktan sonra Şehitlikten ayrılmadan önce Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği’nden ayrılık fotoğrafı alıp Şehitlik ziyaretimizi sonlandırdık.
Çiğiltepe Mevzileri.
Çiğiltepe Şehitlik ziyaretimizden sonra yönümüzü Sinanpaşa tarafına çevirdik.Sinanpaşa yönüne yaklaşık 1-2 km kadar yol alındığında ise Çiğiltepe Mevzilerine varılıyor.Bizimde tam yolumuzun üzerindeydi,zaten olmasaydı yinede gezerdik.Günümüz koşullarında tekrar düzenlenen mevzileri gezdikten sonra Sinanpaşa tarafına inişe başladık.
Sinanpaşa.
Çiğiltepe Mevzilerinden sert bir iniş ile Sinanpaşa ilçesine inişe geçtik,inerken benim arka fren balatalarının son kalıntıları da bitti.Sinanpaşa’dan sonra büyük ihtiyaçlarımızı alacağımız yer olmadığından eksiklerimizi tamamladık,öğle vakti olduğundan da marketten aldıklarımızla öğle yemeğimizi de belediye önündeki parkta yedik.Sonra güzelce serinledikten sonra Tokuşlar-Çalışlar yönüne hareket ettik.
Sinanpaşa: Afyonkarahisar ilinin bir ilçesidir. Afyon-Uşak ve Afyon-Antalya karayolları arasında, il merkezine 33 km uzaklıkta bulunmaktadır. 1953 yılında ilçe olmuştur.30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile perçinleşen Türk zaferiyle birlikte Yunanlıların işgalinden kurtarılmıştır. Sinanpaşa, 1953 yılında ilçe merkezi hâline gelmiş ve Sincanlı ismini almıştır. Sincanlı olan ilçe adı 2004 tarihinde TBMM tarafından Sinanpaşa olarak değiştirilmiştir.
Tokuşlar.
Sinanpaşa’dan 6 km sonra Tokuşlar köyüne vardık.Burada daha önce ki organizasyonlarda öğrendiğim ve Türk komutanların karargah olarak kullandığı evi Ferdi’ye gösterdim.Dışarıdan inceledik ve Çalışlar tarafına hareket ettik.
Çalışlar Köyü Ve Çalışlar Muharebesi.
Tokuşlar’dan sonra Çalışlar köyüne hareket ettik.Çalışlar’a gitmemizin amacı Çalışlar Muharebesinin önemi….Çalışlar köyüne vardık,köyün arka tarafında bulunan çeşmenin başına geldik,biraz serinlemeyi düşünüyorduk ama maalesef çeşme kurumuş.Bizde serinlik bir yerde dinlenirken Çalışlar Muharebeleri hakkında hafızalarımızı tazeledik.
Çalışlar Muharebesi; 1.Kolordu Komutanı İzzettin Bey tarafından 28 Ağustos tarihinde sert çarpışmalar sonucu düşman ordusunu yardığı, ikiye böldüğü yerdir.Düşman burada cephesi yarılınca, bir kolu, General Franko komutasında Büyük Oturak üzerinden Kaplangı Dağına doğru, diğer kol ise General Trikopis komutasında kızılca üzerinden Zafertepeçalköy’e doğru çekilmiştir.General Franko Kaplangı Dağında savunma hattı kurmaya çalışırken, Kuzeyde Trikopis komutasındaki düşman çemberden kurtulmaya çabalamaktadır.İzzettin Beyin “Çalışlar” soyadı o günlerin hatırasına ithafen Atatürk tarafından verilmiştir.
Yıldırım Kemal Şehitliği ve Yarına Bakış.
Çalışlar köyünden tekrar ana yola çıkıp bir süre yol aldıktan sonra bu gün son ziyaret yerimiz ve kamp yapmayı planladığımız Yıldırım Kemal ve Yıldırım Kemal Şehitliği yol ayrımına geldik.Bu yol ayrımı aynı zamanda yarın ki programımızı da göstermekte.
Akçaşar Köyü.
Yol ayrımından 6 km sonra Akçaşar köyüne vardık. Sıcağın da etkisinden bayağı yorulduk ve susadık. Ben hararetimi dindirip, serinlerken Ferdi’de beni fotoğraflamak ile meşgul.
Yıldırım Kemal.
Akçaşar-Yıldırım Kemal arasını sorunsuz aldık ama yorgunluk belirtileri baş göstermeye de başladı.Köy girişindeki çeşme de serinleyerek giden enerjimizi yeniden geri getiridkten sonra 1 km ilerideki Yıldırım Kemal istasyonuna vardık.Burası bizim son durağımız Yıldırım Kemal tren istasyonun hemen yanındaki Yıldırım Kemal Şehitliği’ni ziyaret edip bahçesinde kamp yapacağız.
Yıldırım Kemal Şehitliği.
Yıldırım Kemal istasyonu önünden demiryolunu geçip Şehitlik tarafına geçtik.Yıldırım Kemal Şehitliği’nde ilk ziyaretimizi yaptık.Küçük bir Şehitlik burası,kitabe,anıt ve Şehit kabri mevcut.
Yıldırım Kemal Şehitliği: Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa İlçesine bağlı Yıldırım Köyünde Tren İstasyonu binasının yanındadır. Bu köyün eski adı Küçükköy iken Yıldırım Kemal’den ötürü “Yıldırım” ismini almıştır. Süvari Üsteğmeni olan Kemal 57 inci Tümen ile Denizli, Çal, Afyon ve Sakarya Muharebelerine katılmış ve çok büyük yararlılıklar göstermiştir. Katıldığı son muharebede yaralanan bu şehidimiz tedavi görmekte olduğu Konya’daki hastahaneden Büyük Taarruzun başlayacağı haberini alınca iyileşmeyi beklemeden ve doktorların onayını almadan kaçmış ve Fahrettin Altay Paşa’nın bulunduğu cepheye gelmiş, paşa onu o sırada Küçükköy Tren İstasyonundaki Yunan birliklerini ortadan kaldırmak için savaşmakta olan İkinci Tümene bağlı olan 2.inci Alayına göndermiştir.
Burada istasyonu müdafaa etmekte olan Yunan piyadelerine, birliği ile hücum ederek Küçükköy gibi Afyon bölgesindeki Yunan kuvvetlerinin İzmir’e ulaşması ve haberleşmesini sağlayacak olan önemli bir stratejik bölgeyi düşmandan temizlemiştir. En büyük arzusu mensup olduğu Süvari birliğinin başında İzmir’e girmek olan Yıldırım Kemal (1898-1922),Ayaşlı Rauf ,İstanbullu Selâhattin, Bayramiçli Lütfi ve Kırklarelili Azmi efendi ismindeki dört subay ve 30 erle birlikte şehit düşmüştür.
Topluca gömülen şehitlerin mezar ve anıtları 1966 da bugünkü biçiminde tanzim edilmiş 1996 da da yeni düzenlemeler yapılmıştır. Yıldırım Kemal’in mezarı mermer kare bir kaide üzerinde bir obelisk biçimindedir.Kaynak:Sinanpaşa Kaymakamlığı.
Yıldırım Kemal Şehitliği Kampı.
Şehitliğin bulunduğu yerin büyük bölümü yeşillik ve sanırım köyün aynı zamanda dinlenme yeri.Bu geniş alanın bir tarafına çadırlarımızı kurduk,içlerini yerleştirdik.Biz bu işleri yaparken bir aile burada beş çayı içiyordu,yediklerinden ve içtiklerinden bize de ikram ettiler.
Akşam olmak üzere iken onlarda gittikten sonra zaten sakin olan ortam iyice sakinleşti.Hemen istasyon tarafında bulunan çeşmede serinledik,kıyafetlerimizi yıkadık,rahatladık.Ve istasyon tarafındaki kameriyede akşam yemeği faslına geçtik.
Yıldırım Kemal Kampı Gecesi.
Yemeğimizi tren rayların üzerinde güneş batarken yedik.Huzurlu bir yerde geceyi geçireceğiz.Bu gün 80 km kadar yol aldık,Çiğiltepe Şehitliği’ni ziyaret ettik,Çalışlar Muharebe alanını gezdik,şimdi de Yıldırım Kemal Şehitliği’nde kamp yaparak geceyi geçiriyoruz.
Güzel, yorucu bir günün sonunda huzurlu bir ortamda kamp yapmaktayız.
2 gündür Büyük Taarruz’un başlangıç topraklarında,Şehitliklerde yol alıyoruz. Yarın çok özel bir yere Başkomutanlık Meydan Muharebesi alanına gideceğiz.
Zafere Giden Yol’da onur duyarak yol almaya devam ediyoruz.
15 nci Gün 04 Temmuz 2020 26 Ağustos Tabiat Parkı-Çiğiltepe Şehitliği-Sinanpaşa-Çalışlar-Yıldırım Kemal Şehitliği:79 km
ZAFERE GİDEN YOL 20 HAZİRAN-11 TEMMUZ 2020 (15. Gün 26 Ağustos Tabiat Parkı-Çiğiltepe Şehitliği-Sinanpaşa-Çalışlar-Yıldırım Kemal Şehitliği)
Discussion about this post