İki gündür Gediz’de öğretmenevindeyim,burasını adeta karargah yaptım.Programımı devam ettirmek için Murat Dağı’nı kolluyorum.Bu sabahta öyle oldu,sabah 05:30 da uyandım,uyanır uyanmaz balkona çıkıp Murat Dağı’na baktım,yüzümün şekli değişti.Hava durumu bu bölge için hep sağanak yağmur uyarısı yapıyor ama Gediz merkezde hiç rastlamadım, fakat dağlık bölümlerde yoğun yağış olduğunu biliyorum.
Her neyse 07.30’da kahvaltı var, ben hazırlığımı yapayım,kahvaltı sonrası durum netleşir ve ona göre karar veririm.Ya niyetine girdiğim Murat dağına tırmanacağım yada ”B ” planına geçeceğim,hadi bakalım hayırlısı.
16 Haziran 2021 7 nci Gün Gediz-Abide-Eskisaray-Bölme-Ulubey- Ulubey Kanyonu:
Gediz’den ”B” Planı İçin Ayrılık Vakti.
Bu turumu adı Murat Dağı Niyetine,niyet bazen olur, bazen olmaz.Murat Dağı’ndan haberler yine kötü,yağmurlu imiş.Yağmur her neyse de Murat Dağı’nın güney bölümündeki 20 km’lik dağ yolu,yağmurla birleşince kabus gibi bir şey olur.Her işte bir hayır vardır, vazgeçtim tırmanmaktan.Planım,Murat Dağına tırmanıp,Banaz’a inip,Sivaslı üzeri Ulubey Kanyonlarına geçmekti.Şimdi ”B” planımı uyguluyorum, direk Ulubey Kanyonlarına gideceğim.
Kütahya-Uşak Yolu.
Gediz’den hareket ile ana yoldan Uşak istikametine gitmekteyim.Ne anlatabilirim ki!,ana yolun pek hikayesi olmaz.Sadece şu kadarından bahsedebilirim %80’ni iniş ağırlıklı olan 45 kilometreyi çok kolay aldım, ha bu arada bir lastik patlağı oldu onu da hemen hallettim, o kadar.
Eskisaray-Bölme Yolu.
Ankara-İzmir yoluna bana göre çabuk ulaştım.Ama yolun sıkıcı yanı çok,o yüzden Uşak merkeze girmeyi düşünmedim bile.Eskisaray yoluna sapıp,Bölme’ye geçecek oradan Ulubey tarafına gideceğim,yolu az bir kısaltacak ve en önemlisi köy yollarında yol alacağım, tırmanma var ama olsun, o işin tuzu biberi.
Kayaağıl,Karabol köylerini geçerek ve tırmanarak yol almaktayım,Kayaağıl köyü girişinde yolu bir ara kaybettim ama sonra yine tutturdum.Kayaağıl köyü civarında çeşme başı yemek molası ağırlık yaptı demek ki,dikkatim dağıldı.Karabol köyünde kısa bir bakkal molası verdim ve Bölme’ye giriş, akabinde ise Uşak-Ulubey ana yoluna çıkış yaptım.Karabol-Bölme arasında günün en yüksek rakımı olan 937 rakımı da gördüm.
Uşak-Ulubey Yolu ve Ulubey.
Bölme’den sonra Ulubey’e yol almaya başladım ama rüzgarıda karşıma aldım,rüzgar demeye bin şahit gerek resmen fırtına.Fırtına ile beraber Bölme-Ulubey arası olan 26 km beni benden aldı.Ulubey’e fırtınadan sersemlemiş vaziyette vardım.İlk çeşmede elimi yüzümü,yıkadım,serinlemeye çalıştım, kendime gelirim dedim ama yeterli olmadı.Az dinlendikten sonra akşam üzeri olması dolayısıyla her vakit gittiğim pidecinin yolunu tuttum ve akşam yemeğimi yedim.Ulubey’e gelmişken Ulubey’den az bahsedeyim.
Ulubey:Uşak iline 30 km uzaklıkta yer alan ve Denizli iline sınırı olan ilçedir. Ulubey ve çevresinde yapılan kazılarda bölgenin M.Ö. 4000 yılından beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ulubey, merkezi bir noktada olmasından dolayı “Göbek” ismiyle anılmıştır. Bölge tarihi eserler bakımından oldukça zengindir. Bunlardan bazıları şunlardır:
1-İvon Tapınağı 2-Yaver Deresindeki Kale/Manastır 3-Blaundos 4-Clanudda 5-Hasköy Asarı 6-Mais 7-İnav Köyü Balçıklı Deresi 8-Kervansarav (Han)
Ulubey, Ege Bölgesinin İç Batı Anadolu Bölümünde olup, İlçe kuzeyden Uşak, doğudan Karahallı, batıdan Eşme, güneyden Denizli İline bağlı, Güney, Çal, Bekilli İlçeleri ile çevrilidir. 794 km2 yüzölçümüne sahiptir. Rakımı 750 m.’dir.Ulubey Kanyonları ilçe sınırları içerisindedir.
Ulubey Kanyonu.
Ulubey içerisinde akşam yemeğimi yiyip,biraz dinlendikten sonra akşam içeceklerimi ve yarın olacak ihtiyaçlarımı alıp Ulubey Kanyonu’nun çamlık bölümüne doğru hareket ettim.Bu gece Ulubey Kanyonu üzerindeki çamlık alanda kamp yapacağım.Tabii bölgeye giderken Ulubey Kanyonu fotoğraflarını bol bol almayı da ihmal etmedim.
Ulubey Kanyonu (Ulubey Canyon): Ulubey Kanyonu (Ulubey Canyon) Uşak ilinin Ulubey ilçesi sınırları içerisindedir. ABD’deki Arizona Eyaleti sınırları içerisinde bulunan Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonudur. Bugüne kadar bilinmeyen kanyon, Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden bir ana kanyon ile buna bağlanan onlarca büyük yan kanyonlardan oluşur. Ulubey çayı, bütün kanyonu adeta saklı bir cennete çevirmiştir. Ulubey’de ilin güney ve güney batı kesimlerinde jeolojik yapının özelliğinden dolayı oluşan Ulubey Kanyonunda her türlü meyve ve sebze yetiştirilir. Kanyona toprak yollardan iyi bir arazi aracı ile inebilirsiniz veya belirlediğiniz bir güzergahta grup halinde yürüyüş yapabilirsiniz. Banaz çayında sal sporları, kayalıklarda tırmanış, kanyon boyunca balonla gezinti yapılabilir. Ulubey İlçesi, Uşak merkeze 29 km mesafededir ve gün boyu toplu taşıma imkânı vardır. Uşak merkezinde konaklayabilir, kanyon bölgesindeki bungalov evlerde kalabilir ya da kanyona hakim tepelerde çadır kurabilirsiniz.Kaynak:T.C.Ulubey Kaymakamlığı
Ulubey Kanyonu Kampı.
Ferdi Kızıl kardeşim bu iki fotoğraf senin için.Aynı taş masa, aynı çardak, aynı ağaç ve aynı yerde kamp.Geçen yıl Ferdi Kızıl kardeşim ile gerçekleştirdiğimiz Zafere Giden Yol projemizin Ulubey bölümünde tam da burada kamp yapmış ve çadırı aynı yere kurmuştum.
95 kilometrenin vermiş olduğu bir yorgunluk ve akşam yemeğinin rehaveti var.Bu rehaveti atmanın en kolay yolu hemen yanı başımda bulunan çeşmeye yanımda taşıdığım hortumu takmak ve güzelce duş almak.Ben de öyle yapıyorum.Duş yapmak çok iyi geldi,fırtınanın verdiği sersemliği bir nebze olsun üzerimden attım.
Fırtına kamp yapma vaktinde etkisini azalttı tatlı tatlı esmeye başladı, buda geceyi iyi geçireceğim anlamına geliyor.Ben bu işleri yaparken güneş yavaş yavaş kaybolmaya ve çamlıkta bulunan bir kaç kişide gidince ortam bana kaldı.Hafif rüzgar eşliğinde hava bayağı soğudu,radyomun müziği ile ve soğuk içeceğimle geceyi geç vakte kadar sürdürdüm,sonra da haliyle uyku.
Yarın Ulubey Kanyonu’na iniş hem de iki defa olacak, ilk defa gideceğim ve merak ettiğim Bekilli bölgesi beni bekliyor.
16 Haziran 2021 7 nci Gün Gediz-Abide-Eskisaray-Bölme-Ulubey- Ulubey Kanyonu:95 km
17 Haziran 2021 8 nci Gün Ulubey Kanyonu-Avgan-Clandras Köprüsü-Karahallı- Bekilli-Büyük Menderes Vadisi:
Ulubey Kanyonu Sabahı.
Gece soğuktu,tura çıktığımdan beri ilk defa uyku tulumunun içine girip yattım,tabii bu bana çok kaliteli bir uyku olarak geri döndü.Çadır nemlenmemiş,o yüzden önceliği kahvaltıya verdim,güzelce kahvaltımı yaptım,çadırımı ve eşyalarımı topladım ve bugün farklı bir şey yapayım tura kahvemi içerek başlayayım dedim.
Kamp Yerine Veda.
Her şeyim ile hazırım, bugün 17 Haziran 2021 Murat Dağı Turumun 8 nci günü,bugünkü programımda kanyona iki defa iniş çıkış,Clandras Köprüsü,Bekilli ve Büyük Menderes Vadisi var. Hayırlısı deyip yola çıkmadan önce kamp yeri ayrılık fotoğrafı alarak Ulubey Kanyonlarındaki kamp yerimden ayrılıyorum.
Kamp yerimden ayrılıp kanyonun tabanına iniş yaptım,tabanda Ulubey Çayı akmakta ama siyah rengi hiç iyi değildi ve koku vardı.Böyle güzel, dünya çapındaki kanyonda akan çayın bu şekilde kirli olması vatandaşın,yetkililerin ihmalkarlığından ve ilgisizliğindendir.
Ulubey Kanyonu’na sabah sabah iniş yaptıktan sonra Külçen tarafına bunun bir de çıkışını yaptım.İniş ne kadar iyi ise çıkış o kadar sıkıntılı ama sonuçta her inişin bir çıkışı ve sonunda bir başka aleme geçiş var.Bu sabah halimdi,öğlene kanyona bir başka yerden iniş beni bekliyor.
Külçen-Avgan-Karayakup Tarafları.
Ulubey Kanyonundan Külçen köyüne çıkış yaptım.Külçen’den itibaren olabildiğince düz ve ekim alanı olan bölgede sessiz sedasız ve hafif hafif tırmanarak önce Avgan sonra Karayakuplu beldelerini geçtim.Böyle 24 km geçtikten sonra Karahallı tarafına dönüş yaptım.
Artık yeniden Ulubey Kanyonu’na iniş zamanı.Kanyon tabanında Banaz Çayı kenarında bulunan Dere köyüne kadar iniş yaptım.Dere Köyü içerisinden de Clamdras Köprüsünün olduğu bölgeye geçiş yaptım.
Yaklaşık 2 kilometre sonra Clandras Köprüsündeyim.Çoktandır görmek istiyordum,bugüne nasipmiş.Ama burada çok enteresan bir şeye tanıklık ettim.Jandarma kuruluş yıldönümü pankartını Clandras Köprüsü gibi tarihi bir yere asmış, bunu bir Jandarma Genel Komutanlığından emekli biri olarak Jandarmaya hiç yakıştıramadım.
Clandras Köprüsü ve Banaz Çayı.
Günün ikinci Ulubey Kanyonu inişini Banaz Çayı üzerinde bulunan Clandras Köprü’süne yaptım.Gördüm, içim rahatladı,gördüğüm yerler arasına bir şeyi daha kattım.Sabahtan beri Clandras Köprüsü ve Banaz Çayı’ndan bahsediyorum,şimdi ikinden de ayrıntılı söz etme zamanı.
Clandras Köprüsü (Su Kemeri):Karahallı İlçemizin tarihi sembolü olarak bilinen tarihi Clandras Su Kemeri Banaz Çayı üzerine frigyalılar döneminde 2500 yıl önce inşa edildiği tahmin edilmektedir. Köprünün iki ucu, dağ kayalarının üzerine oturtulmuş olup uzunluğu 24 metre, yüksekliği 17 metredir. Köprünün yanı başına da Türkiye’nin ilk hidroelektrik santrallerinden birisi yapılmıştır. Tarihi Clandras Köprüsü ve çevresi; doğal güzellikleri, uyuz pınarının kükürtlü şifalı suyu, gözü gönlü dinlendiren sakin ve doyumsuz manzarası tatlı iklimi ile Karahallı ve çevresinin güzide dinlenme yeri ve piknik alanlarından biridir.Kaynak:T.C. Karahallı Kaymakamlığı.
Banaz Çayı: Uşak ilinin en önemli akarsuyu. Büyük Menderes’in yukarı havzasının bir kısmını teşkil eden Banaz Çayı, Murat Dağı’ndan doğar, kuzey-güney doğrultusundan akarak Denizli il sınırında Büyük Menderes’e ulaşır. Murat Dağı’ndaki kaynağından Büyük Menderes’e ulaştığı yere kadarki uzunluğu 165 km’dir.
Tebessüm Ettirenler.
Clandras Köprüsü’nden ayrılıp Karahallı tarafına Ulubey Kanyonu’ndan tırmanmaya başladım.Bu 650 metreden 1000 metreye tırmanış oluyor ve öğle sıcağında.Tırmanışın ortalarında bir tane Uno marka araç yavaşlayarak yanımdan geçti,az ileri de durdu ve geri geri yanıma geldi.Araç ta 3 bayan var, ikisi araçtan inerek beni araca davet ettiler,bisikletini ve eşyalarını da bagaja koyarız dediler.Karahallı’ya kadar seni götürelim dediler.Önce anlayamadım sonra toparlandım tebessüm ederek, teşekkür ettim. Arabaya sığamayacağımızı söylememe rağmen çok ısrar ettiler,en sonunda Uno aracının yanına bisikletimi getirince sığamayacağımızı onlarda anladı.Tekrar teşekkür ettim, Karahallı’da çaya bekliyoruz deyip ayrıldılar,Karahallı’ya varınca çaylarını içtim.
Uşak ilinin bir ilçesi olan Karahallı’da bayanların çayını içtim,biraz dinlendim ve Bekilli tarafına intikale başladım.Bir süre sonra Denizli il sınırlarına giriş yaptım.
Bekilli.
900 metrelerde aheste aheste üzüm bağları içinde giderken hafif bir iniş sonrası Bekilli ilçesine vardım.Bekilli benim ikmal noktam,sonrasında kamp yeri bakacağım.Bekilli’de en çok dikkatimi çeken üzüm bağları ve şarap fabrikaları, güzel ilçe şu Bekilli.
Bekilli:850 rakıma sahip Denizli’nin bir ilçesi. Üzümü, şarabı ve pekmezi ile meşhurdur. Her yıl şarap festivali düzenlenir. Dionysos antik kenti buradadır.
Büyük Menderes Vadisi Kampı.
Bekilli’de eksiklerimi tamamladıktan sonra yola devam ettim.Akşam üzeri olduğundan kamp yeri arayışındayım.Bu şekilde devam ederken Büyük Menderes Vadisi’ne giriş yaptım,tabana kadar indim,Büyük Menderes Nehri üzerinden geçtikten kısa bir süre sonra burayı, anız tarlasını gözüme kestirdim.Bana göre mükemmel bir yer ve hemen kamp hazırlığına başladım.
Büyük Menderes: Batı Anadolu’nun en büyük nehridir ve Menderes Havzası’nın ana sulama kaynağıdır. Kufi Suyu ve Banaz Çayı kollarının birleşmesiyle oluşur ve Ege Denizi’ne dökülür. Uzunluğu 548 km’dir. Büyük Menderes ovası bataklıkları kurutulduktan sonra Türkiye’nin en verimli alanlarından birisi olmuştur.
Büyük Menderes Vadisi Kampı.
Yerim harika arkadaş,iki ayaklılardan uzak 4 ayaklılara yakın.Önce yemek işi ile meşgul oldum,çünkü bu akşam Bekilli Şaraplarının tadına bakacağım.Yemeği erken yiyeyim ki, çadır kurma faaliyetinde birazı erisin.Güneşin kaçılmasına yakın çadırımı kurdum,içini yerleştirdim ve üstümü başımı tazeledim,şimdi geceye hazırım.Bekilli Şarapları yanında elma ve badem iyi gider, bir de radyomda benim özel olarak yüklediğim şarkılar.Büyük Menderes Vadisinde anız tarlasında kamp böyle olur arkadaş.Geç vakte kadar gecenin sessizliğini bozan radyomun eşliğinde oturdum,meylendim,sonra da çadırıma çekildim.Dedim ya 2 ayaklılardan uzak,4 ayaklılara yakın olayım.Sabaha karşı 3 defa 4 ayaklılar beni uyandırdı,domuz sürüleri resmi geçit törenine çıkmışlar.Olsun ben alışığım onlara,kovaladım gittiler,tekrar geldiler,tekrar kovaladım.Üçüncüsünde sesimi bile çıkarmadım.
9 ve 10 ncu günlerde Büyük Menderes Vadisinde Apollon Lermenos Tapınağı beni bekliyor,Çal’ı göreceğim,Ağlayankaya Şelalesi’ne gideceğim, Karahayıt’a kadar uzanacağım.
17 Haziran 2021 8 nci Gün Ulubey Kanyonu-Avgan-Clandras Köprüsü-Karahallı- Bekilli-Büyük Menderes Vadisi:67 km
Discussion about this post