Sakarya Vadisi derinliklerine yol alırken geceyi Osmanköy’de geçirdim.Köy Nallıhan’ın Eskişehir il sınırlarındaki son köyü olup,büyük köylerinden biri.Kamp yerim köy içi olduğundan erken uyanmak şart oluyor.Zaten 04:30’da sabah ezanı ile beraber uyanmak zorunda kaldım.O saatten sonra da tekrar uyumanın anlamı yok.Yan tarafımda bulunan masalara geçip kahvaltımı hazırlayıp, yaptım.Sonra da toparlanma aşamasına geçtim.Sakarya Vadisi’nde bugünde yol almaya devam edecek,Mihalgazi’ye ulaşacağım.Ortam müsait olur,gücümde yerinde olursa Sündiken Dağları’nın Bozdağ bölümüne tırmanır Eskişehir’e geçerim.Olur mu? bilemem,durum öğleden sonra netleşir.
13 Temmuz 2021 9 ncu Gün Osmanköy-Sakarya Nehri-Sarıcakaya-Mihalgazi-Sakarıılıca:
Osmanköy’ Veda.
Ben hazırlandım,yola çıkma vakti geldi ama kamp yerinden ayrılmadan önce her zamanki resitali gerçekleştirerek Osmanköy kamp yeri veda fotoğrafı alıp 06:30’da yola çıkıyorum.
Osmanköy’den ayrılır ayrılmaz orman içi inişim başladı.Osmanköy 830 rakıma sahipti, yaklaşık 10 kilometrelik orman manzaralı,bol oksijenli bir iniş ile 250 rakıma, Sakarya Vadisinin tabanına kadar indim.
Hani hep bahsederim ya çadır havalandırma işinden, işte o olay böyle oluyor.Osmanköy’de yeşillikler içinde güzel bir kamp sabahı nemli bir çadırla uyandım.Kamp yaptığım yerde güneşi ve rüzgarı beklemektense çadırı nemli toplayıp kahve molası verdiğim yerde çadır havalandırma işini yapıyorum,bu bana zaman kazandırdığı gibi sabahın çok erken saatinde yola çıkma imkanı da sağlıyor.
Eskişehir İl Sınırı Ve Sakarya Nehiri.
Moladan 4 km sonra Küre Dağlarından Sakarya Vadisine Turumun son ili olan Eskişehir’e giriş yaparken aynı zamanda Sakarya Nehri üzerinden de geçiş yapıyorum.An itibari ile Sakarya Vadisi’nin tabanındayım ve Mihalgazi’ye kadar 250 rakım dolaylarında yol alacağım.
Sakarya Nehri: Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra Türkiye’nin üçüncü en uzun, Kuzeybatı Anadolu’nun ise en büyük akarsuyudur. Nehir, ismini Yunan Mitolojisi’ndeki nehir tanrısı Sangarius’dan almaktadır. Eskişehir’in Çifteler ilçesi yakınlarından doğan Sakarya Nehri kolları ile birlikte toplam uzunluğu 824 km.`dir.
Sakarya Vadisi Yolculuğu.
Sakarya Nehri’nin akış istikametinde Sakarya Vadisi’nde yeşillikler içinde yol almaktayım.Vadi içinde yol almanın bir özelliği de tabanda yeşillikleri görüp,kafayı kaldırdığında da çevrenin dağlarla çevrili olduğunu görmen.Hep Mihalgazi’ye doğru gidiyorum diyorum ama Mihalgazi’den önce yolumun üstünde Sarıcakaya var.
Sakarya Vadisinde 200 rakımlarda yol almanın ve sıcak bir hava olmasının etkisi ile hararetim çok yükseldi.Öğleye doğru Sarıcakaya ilçesine vardım, ilk işim hiç duraksamadan hemen markete girip içecek bir şeyler ile dondurma almak oldu.Hararetim azalınca ancak Sarıcakaya ilçesi aklıma gelebildi.Aklıma gelmişken ilçeden az biraz bahsedeyim.
Sarıcakaya: Eskişehir ilinin bir ilçesidir. Osmanlı döneminde İzmit Sancağının Göynük Kazasına bağlı iken, daha sonra 1884 yılında
Söğüt’e bağlanmıştır.Cumhuriyet döneminde 1944’te Eskişehir merkez ilçesine bağlanmış, 1958 yılında Eskişehir’e bağlı bir ilçe merkezi olmuştur. 1990’da Mihalgazi’nin ayrılmasıyla bugünkü sınırlarına ulaşmıştır.Sakarya nehri kenarına kurulu ilçenin il merkezine uzaklığı 47 km’dir.
Sarıcakaya’dan 3 kilometre sonra Mihalgazi’deyim,önce Mihalgazi’den söz edeyim sonra burada ne yaptıklarımdan.
Mihalgazi:Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun öncesinde Ertuğrul Gazi’nin yönetiminde Sakarya Nehri boylarındaki yöre 1292’de müslümanlığı seçerek Osmangazi ile birlikte çok sayıda sefere katılan eski Harmankaya Tekfuru Köse Mihal’in yönetimine verilmiştir. Köse Mihal’in halk arasında bilinen adı olan Abdullah Mihalgazi ilçeye ad olarak verilmiştir. Mihalgazi ahalisi Kurtuluş Savaşı sırasında İnhisar‘dan gelen Yunan ordusunu püskürtmüş, ilçeye işgal kuvvetleri girememiş,ilçe Yunan işgali yaşamamıştır.Doğuda Sarıcakaya İlçesi, batı ve kuzeyinde Bilecik, güneyinde Merkez İlçe ile çevrilidir. Belediye teşkilatı 1967 yılında kurulmuş, 1991 yılında ilçe olmuştur.Sündiken Dağları ve Bolu Dağının arasında kalır.İlçe halkının en önemli geçim kaynağı meyve ve sebze üreticiliğidir. Coğrafi konumu nedeni ile ilçe yazlık ve kışlık sebze yetiştiriciliğinde ve seracılıkta gelişme kaydetmiştir.Sakarya nehri ilçeye ayrı bir zenginlik katar. İlçe coğrafi olarak Karadeniz Bölgesi’ndedir. Halka açık belediye havuzları da vardır.Sakarıılıca Kaplıcaları 55 derece ısısı ve 11lt/sn.su debisi ile romatizma ve birçok hastalıklara iyi geldiği için çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.Kaynak 1:T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı,
Kaynak 2:Mihalgazi Belediyesi
Mihalgazi ve Ben.
Mihalgazi’ye öğle vakti vardım.Mihalgazi’nin rakımı 200,Sakarya Nehri’nin kenarında ve çevresi dağlar ile çevrili,iş böyle olunca muazzam bir sıcak var,rüzgar ise sıfıra yakın.Önce küçük bir keşif yaptım sonra öğle olması dolayısıyla öğle yemeği tercihimi kuşbaşılı pideden yana kullanarak yedim.Ortamın çok sıcak ve bunaltıcı olmasından dolayı Sündiken Dağları’nı geçip,Eskişehir’e ulaşma planımı sabaha erteledim.İlçe merkezi ve etrafında kalacak yerler baktım, hatta bir ara olur diye düşündüğüm yer bile oldu ama sıcak benim alternatif bir bölgeye gitmeme neden oldu.
Mihalgazi’de kalırım diye GPS cihazını kapatmıştım,GPS cihazını tekrar açtım ve Sakarıılıca’ya gitmeye karar verdim.Hem Mihalgazi’deki nemli sıcak havadan kurtulacak,hem de Eskişehir’e bir adım daha yaklaşacağım.
Sakarıılıca:Eskişehir ‘in 28 km kuzeyinde, Sakarya Vadisi’nde bulunan Sakarıılıca Köyü sınırları içerisinde kaplıcalar ”Sakarıılıca Kaplıcaları” olarak adlandırılır. Mihalgazi ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.Sakarıılıca Kaplıcaları’nın suyu doğal kaynaktır ve sıcaktır. Kaplıcalara yakın Sakarya Nehri ,kaplıcalara ayrı bir önem ve doğa güzelliği kazandırmaktadır. Bulunduğu konum itibariyle Akdeniz İklimi yaşanmaktadır. Kurak toprakların içinde yemyeşil bir vadidir Sakarıılıca. Sık ağaçların olmasıyla mesire alanı olarak da kullanılabilir. Bu nedenle günübirlik geziler için de oldukça uygundur.
Sakarıılıca:Eskişehir ‘in 28 km kuzeyinde, Sakarya Vadisi’nde bulunan Sakarıılıca Köyü sınırları içerisinde kaplıcalar ”Sakarıılıca Kaplıcaları” olarak adlandırılır. Mihalgazi ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.Sakarıılıca Kaplıcaları’nın suyu doğal kaynaktır ve sıcaktır. Kaplıcalara yakın Sakarya Nehri ,kaplıcalara ayrı bir önem ve doğa güzelliği kazandırmaktadır. Bulunduğu konum itibariyle Akdeniz İklimi yaşanmaktadır. Kurak toprakların içinde yemyeşil bir vadidir Sakarıılıca. Sık ağaçların olmasıyla mesire alanı olarak da kullanılabilir. Bu nedenle günübirlik geziler için de oldukça uygundur.
Sakarıılıca’da Konaklama.
Mihalgazi’de ihtiyacım olanları marketten aldıktan sonra ilçe’ye
6 kilometre mesafedeki Sakarıılıca’ya hareket ettim.Sakarıılıca’da otel olduğunu biliyordum ama ilçeden ayrılmadan orada apartlarında olduğunu öğrendim.Hemen girişte bulunan aparta 70 TL gibi bir ücrete yerleştim.Eşyalarımı bıraktıktan sonra kaplıcalar bölgesine gidip keşif yaptım,oraları kalabalıktı,benim yerim çok sakin ve serin.Akşam için bir kaç parça bir şey alıp aparttıma yerleştim.Duşumu aldım ve akşama kadar biraz kestirdim.Akşam yemeğimi kendim hazırlayıp, balkonumda yaptım,sonrada bol bol televizyon seyrederek vakit geçirdim.
Yarın Sündiken Dağları’nın Bozdağ bölümünü tırmanacak,Hekimdağ Geçidi’ni geçip Eskişehir’e varacağım.
13 Temmuz 2021 9 ncu Gün Osmanköy-Sakarya Nehri-Sarıcakaya-Mihalgazi-Sakarıılıca: 47 km
KÜRE DAĞLARINDAN SAKARYA VADİSİNE 05-14 TEMMUZ 2021 (9 . Gün Osmanköy-Sakarya Nehri-Sarıcakaya-Mihalgazi-Sakarıılıca )
Discussion about this post