Sabuncupınar Tren Gar’ında kamp yaptım.Gar denince haliyle bol gürültülü,bol tren geçişli bir ortam hayal ediyorsanız yanılıyorsunuz.Gece 03:30 gibi Mavi Tren’in sinek vızıltısı gibi geçişi haricinde bir ses yoktu.Akşam poyraz deli deli esiyordu,gece kesildi ve yerini sakin bir havaya bıraktı buda çadırın sırılsıklam olmasına neden oldu.Uzun ama kaliteli bir gece uykusu uyuyarak sabah uyandım, çadırımdan çıkmaya çalıştığımda çadır ıslaklığının yerini buz almış olduğunu gördüm.Çadırımın kapıları adeta kapı menteşelerinin gıcırtısı gibi açıldı.Çadırın içini toparlayıp,çadırın kendini de güneşin ilk ışıklarının insafına bıraktım,kurumayacak ama hiç olmazsa buzları çözülür.Bu arada bende kahvaltı işine yoğunlaşarak güne zinde başlamak niyetindeyim.
Dün Eskişehir,Sabuncupınar arasını geldim,bugün ve yarın Çavdarhisar,Hisarcık bölgesine kadar gitme niyetindeyim.
2 nci Gün 02 Ekim 2021 Sabuncupınar-Frig Vadisi-Kütahya-Çavdarhisar:
Sabuncupınar Tren Garı.
Çadırımın buzu çözüldü,kurutmadan topladım,kahve molası verdiğim yerde kuruturum,bende hazırlandım ve artık yola çıkma zamanı geldi.Geceyi geçirdiğim Sabuncupınar Tren Garı’na veda zamanı geldi.Artık rutine binen kamp yeri ayrılık fotoğrafını Gar binası önünde alarak Sabuncupınar’dan ayrılık vakti geldi diyorum.
Sabuncupınar Gar Binası: Mülkiyeti Devlet Demir Yolları’na aittir.Bina 20. Y:Y’da yapılmış olup iki katlıdır.Kütahya-Eskişehir demiryolu üzerindedir.Sabuncupınar merkezindeki Gar Binası T.C.Kültür ve Turizim Bakanlığınca korunması gerekli anıtsal kültür varlığı olarak tescil ve ilan edilmiştir. Kaynak:Kütahya Valiliği.
Gar’dan ayrılıp Sabuncupınar içinden geçip kardeşim Osman Öztürk’ün işlettiği bakkala geldim,veda edeyim dedim ama Osman daha bakkalı açmamış.Köy yerinde böyle oluyor demek ki.Her neyse gıyabında Allaha Ismarladık Osman deyip Frig Vadisi yolculuğuna devam ettim.Tabii Frig Vadisi yolculuğu bu turumda kısmi olacak,zamanı geldiğinde tamamını yaparım.
Frig Vadisi:Kütahya,Afyonkarahisar,Eskişehir üçgeninde, ‘‘phrygia Epiktetus’ ’(Küçük Frigya) dağlık yerleşimi olarak tanımlanan bölge, bugün ‘‘Frig Vadisi’’ adıyla anılmaktadır. İl sınırları içerisinde, merkeze 7 kilometre uzaklıktaki Yeni Bosna Köyü’nden başlayıp, Kütahya’ya 54 kilometre uzaklıktaki Ovacık Köyü’ne kadar ilin doğusu boyunca uzanan alan; Sabuncupınar, Söğüt, İnli, Sökmen, Fındık ve İncik mağaralarının bulunduğu kuzey bölüm ile daha güneydeki Ovacık köyü, İnlice Mahallesi ve çevresini kapsar.Kaynak:T.C. Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
Sabuncupınar-Kütahya Arası.
Sabuncupınar-Kütahya arası 30 kilometre,bu 30 kilometrelik yolu Uluköy,Kırgılı üzeri aldım.İlk etapta rüzgarı arkadan aldım,zevkliydi,sağ yanımdan alınca bayağı üşüttü,ana yola çıkınca ise arkadan ittirince zevkle Kütahya’ya giriş yaptım.
Kütahya.
Öğleye doğru Kütahya’ya vardım,Kütahya büyük bir il, bir kaç defa gelmişliğim var. O yüzden fazla kalabalığa karışmadan ana yola yakın bölgeden kumanya ikmalimi yapıp öğle yemeğimi yedim ve Kütahya dışına doğru harekete geçtim.
Kütahya:Ege Bölgesi’nde yer alan 2020 nüfusu 305.700 Kütahya ilinin merkezi şehirdir. Kütahya bölgesi, kuzey ve batıdaki yüksek dağ sırtlarında doruğa ulaşan tarım arazileri ile geniş bir yamaç alanına sahiptir. Kentin Yunanca adı Kotyaion, Roma dönemindeki adı ise Cotyaeum’dur. Kütahya 970 rakıma sahiptir.
Çavdarhisar Yolu.
Kütahya il merkezini terk ettikten sonra Çavdarhisar yoluna girdim.Yol boyu Porsuk Çayı’nın akış istikametinin tersi Çavdarhisar istikametine yol alırken Porsuk Köyünü geçtikten sonra benim dayanamayacağım anlar geldi.Karnım tok,sabahın ayazı gitmiş yerini öğle sıcağı almış, ben dururmuyum.Yanımda taşıdığım hortumu çeşmeye taktım ve yoldan geçen arabadakilerin bakışlarına aldırış etmeden duşumu aldım.Bu duş iyi geldi,rahatladım, tedbiri elden bırakmadan da seri vaziyette giyindim.
Gelinkaya.
Gelinkaya’ya kadar Porsuk Çayı akış istikametinin tersinde geldim.Gelinkaya’da o yönünü kaynağına çevirdi ben ise Gelinkaya’da bu gürül gürül akan dörtlü çeşmede tüm sularımı tazeledim.Burada köylülerin sattığı şahane Kütahya elmasından alıp bu soğuk sularda yıkayıp,yedekledim.Elma yol boyu bana çok gerekli olacak.
Kireççiftliği Tırmanışı.
Gelinkaya’dan sonra tırmanış arttı,tırmanış Kireççiftliği köyünü geçinceye kadar devam etti. İnsan bu kadar tırmanıştan sonra hatıra olarak bir geçit tabelası arıyor ama yok.Tabela olmayınca bende GPS cihazındaki irtifayı buraya koyarak tırmanışı kanıtlamış oldum.Ve buraya kadar 60 km de yol yapmışım,bugün hedefimde Çavdarhisar var,biraz basmalıyım.
Çavdarhisar.
Zirve noktasından Çavdarhisar’a kadar 28 kilometrelik mesafe iniş ağırlıklı olduğundan Allah ne verdiyse bastım.Yüksek ortalamanın sonunda akşam üzeri Çavdarhisar’a vardım.Çavdarhisar’a varır varmaz ilk işim eksik kumanyalarımı tamamlamak oldu.Sonra da kamp yeri arayışı tabii ki!!!
Çavdarhisar:Kütahya’nın 58 km güney batısında yer alan ilçenin yüzölçümü 298 km2 , rakımı ise 1000 metredir. Arazi genellikle ovalık ve bazı kesimleri de ormanlardan oluşmaktadır. İlçede Ege ve İç Anadolu’nun karasal iklimi hakimdir.Heredot’un dünyanın en eski kavmi olarak nitelediği Frigler, Kütahya bölgesinde rastlanan ilk topluluktur. Büyük Frigya ve Küçük Frigya şeklinde ikiye ayrılarak yönetilen Frig devleti içinde Aizanoi, Küçük Frigya’nın önemli şehirleri arasında yer almaktadır. 1078’de Anadolu Selçuklu Devletini kuran Kutalmışoğlu Süleyman Şah aynı tarihte Kütahya’yı fetheder.Osmanoğulları’nın Batı Anadolu’ya yerleşmesi sırasında Çavdar Tatarları’nın Aizanoi bölgesine yerleşerek üs olarak kullanmıştır. İlçenin Çavdarhisar adını bu boydan aldığı bilinmektedir.
Aizanoi Antik Kenti.
Çavdarhisar’da kamp yeri ararken yönümü Aizanoi Antik Kenti tarafına çevirdim.Oralarda bir yerlerde kendime uygun bir yer bulurum düşüncesi ile hareket ettim.Tabii bu arada Aizanoi Antik Kenti’nin de kısa bir keşfini yapmış oldum. Kenti detaylı olarak sabah gezeceğim,kentin buraya 3 fotoğrafını koyarak ayrıntılı anlatımı yarına bırakmak istiyorum. Biz gelelim Çavdarhisar kampına.
Çavdarhisar Kampı.
Aizanoi Antik Kentine giderken gözüme bir yer kestirmiştim tekrar geri dönüp oraya hızlıca çadırımı kurdum.Hızlı olmam gerek çünkü gündüzün sıcaklığı yerini akşamın ayazına bırakmakta.Çadır içi ile birlikte tamam olunca hemen üstümü değiştirip beni sıcak tutan kıyafetlerimi giydim şimdi yemek faaliyetine başlayabilirim.Çavdarhisar yeşillikler içinde bir ova olduğundan o yeşilliklerin serinliği akşamın karanlığı ile birlikte ayaza çeviriyor.Yemekten sonra bir süre çadır dışında oyalandım,çevreyi keşif yaptım,hava iyice serinleyince de saatin kaç olduğuna bakmadan sıcak uyku tulumun içine girdim.
Bugün Sabuncupınar,Frig Vadisi,Kütahya derken şimdi Çavdarhisar’dayım,yarın ilk işim Aizanoi Antik Kentini gezmek sonra da Emet üzeri Hisarcık’a geçmek.
2 nci Gün 02 Ekim 2021 Sabuncupınar-Frig Vadisi-Kütahya-Çavdarhisar:91 km
3 ncü Gün 03 Ekim 2021 Çavdarhisar-Aizanoi Antik Kenti- Emet-Hisarcık:
Çavdarhisar Sabahı.
Çavdarhisar’ın yeşillikler içinde olduğunu söylemiştim,o yeşil dünya gece çadırımı sırılsıklam yaptı, sabah ise aynı Sabuncupınar’daki gibi kapı menteşe gıcırtısına benzer bir ses ile çadır kapılarını açtım,çadır buz tutmuş.Çadırı hemen söküp buzun çözülmesi için güneşin doğduğu yöne serdim.Ben de kahvaltı işine giriştim.Uyandıktan 1 saat sonra ise sefere çıkmaya hazır nefer gibi bisikletimin başındayım.Evet kamp yeri ayrılış fotoğrafı alma zamanı……
Ve Aizanoi Antik Kenti gezim başlıyor.
Aizanoi Antik Kenti: Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezinde, Kütahya’ya 58 kilometre uzaklıktadır. Penkalas (Kocaçay) Irmağı’nın yukarı kesiminde tanrıça Meter Steunene’nin kutsal mağarası civarında yaşayan Frigyalılar’ın öncüsü olarak antik kaynaklarda geçen Azan adlı mitoloji kahramanının, Su Perisi Erato ile efsanevi Kral Arkas‘ın birleşmesinden Aizanoi şehrinin ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Aizanoi kenti, antik Frigya’ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkeziydi. Kentin yüksek platosu üzerinde bulunan Zeus Tapınağı’nın çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3 bin yıllarına ait yerleşim izlerinin ortaya çıktığı görülmüştür. Helenistik Dönem‘de bu bölge değişimli olarak Bergama’ya ve Bithynia’ya bağlı iken MÖ 133’de Roma egemenliğine girmiştir. Roma imparatorluk döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş ve ünü bölge sınırlarını aşmış olan Aizanoi’de kesin kentleşme bulgularına ancak MÖ 1’nci yüzyıl sonlarına doğru rastlanmaktadır. Yine ilk sikkelerin bu dönemde basıldığı bilinmektedir.Aizanoi antik kenti en parlak dönemini MS 2 yüzyılda yaşamış, büyük imar faaliyetleri görmüş ve bu dönemde birçok yapı inşa edilmiştir. Erken Bizans Dönemi‘nde piskoposluk merkezi iken, 7’nci yüzyıldan itibaren bu önemini yitirmiştir. Tapınak düzlüğü Orta Çağ‘da bir hisara dönüştürülmüştür. Selçuklular Dönemi‘nde Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanılmasından dolayı buraya Çavdarhisar adı verilmiştir.Kaynak:Türkiye Kültür Portalı
Zeus Tapınağı:MS.1.yüzyılda İmparator Domitianus döneminde inşasına başlanılmış MS. 2. yy. İmparator Hadrianus döneminde inşası tamamlanmıştır. Anadolu’nun en iyi korunmuş tapınağı dünyada ise Zeus adına yapılan tapınakların en sağlam olarak günümüze kadar gelmiş olanıdır. Tapınağın en dikkat çekici özelliklerinden birisi sütunlarıdır, her biri 9.30 m. Boyunda yekpare sütunlardır. Tapınağın alt bölümünün ise mimari olarak dünyada tam bir benzeri yoktur. Kilitleme tonozlama metoduyla inşa edilen alt bölüm orijinalinde olduğu gibi günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Tanrılara sunulan hediye ve sunakların saklandığı depo, tapınağın kehanet odası, Anadolu’nun toprak ve bereket tanrıçası Kibele’nin kült yeri olarak kullanılmıştır. 1850 yıldır ayakta kalmayı başarmış tapınak inşa edildiği günden bu güne bölgede yaşayan insanların izlerini üzerinde barındırır.Kaynak:Aizanoi Antik Kenti.
Aizanoi Antik Kenti: Kalıntılar arasında, 15 bin kişi kapasiteli tiyatro ve tiyatroya bitişik nizamda yapılmış 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, suyolları, kapı yapıları bulunmaktadır. Aizanoi antik kenti Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaştır.Kaynak:Türkiye Kültür Portalı.
Aizanoi Antik Kenti gezim 1 saatten fazla sürdü,kent bende hayranlık uyandırdı.Hep görmeyi isterdim nasip bugüne imiş.Bazen insan iyi ki gelmişim der ya işte o söz bugün benim için geçerli.Gezimi tamamladım ve sonra Emet yoluna çıktım.Bol bol kavun tarlalarının arasından geçerek Emet yönüne yol almaya başladım.
Eğimi güzel ve sakin bir yolda yol almanın keyfini sürerek Emet’e doğru yol almaktayım ama arka frende bir sorun var, balata bitti her halde ilk fırsatta değiştiririm.Ayrıca iki sabahtır uyandığımda matımın hava kaçırdığını görüyorum,ilk fırsatta onu da yaparım.
Çerte Molası.
Çerte köyü civarı yalaklı bir çeşme bana derman olacak gibi hemen girdim oraya.Hakikaten de öyle oldu,yoldan içeride ve arızaları yapmama imkan tanıyan bir alanı var.Önce ıslak çadırı havalandırmaya çıkardım,kurusun.Sonra ki işim yalağa matı daldırarak matın patlaklarını bulup yapıştırmak oldu,iki tane delik varmış, yaptım.Sıra geldi fren balatasını değiştirmeye ama balata bitmemiş,hava yapmış.Havasını aldım ama aynı,demek ki hidrolik eksiltti,işte şimdi olmadı.Yine de eksik, noksan bir şey yapabilirim düşüncesi ile Selim Zıraman (ÖZGE-BIKE) ustamı aradım,benim yaptıklarımın aynısını söyledi,yapılacak bir şey yok tek fren yola devam,İzmir’e dönünce Selim ustam o işi çözer.Bu kadar işi yaptıktan sonra haliyle beni ter bastı,çeşmeyi bulmuşum bırakırmıyım yada o beni bırakır mı? Şahsi temizliğimi yaptım,duşumu aldım, keyfim yerinde yola çıktım.
Emet Yolu.
Mat tamam gibi,gece belli olacak.Çadır tamam,fren sorunlu,ben duşumu aldım derken Çerte’den Yarış taraflarına doğru yol alırken bu güzel çeşme çıktı yoluma,birdenbire karnımın acıktığı geldi aklıma.Çeşmenin başına geçtim biraz atıştırmalık bir şeyler yedikten sonra kahvemi de içtim.Daim olan neşem daim olmaya devam ederek Emet’e yol almaya başladım.
Ana Yola Çıkış.
Yarış’tan sonra tırmanış ağırlıklı yol alarak Tavşanlı-Simav ana yoluna çıktım.Yönümü Simav tarafına çevirdim ve bugünkü hedefimde bulunan iki ilçe tabelada görülmekte.
Emet.
Yol sapağından sonra hafif inişli bir yoldan Emet’e vardım.Bir ara Emet’e girmeye niyetlendim ama yapacak bir şey bulamadığımdan ve gereksiz bulduğumdan çevre yolundan,yukarıdan bakmak ile yetindim.Ve Hisarcık tarafına tekrar iniş ağırlıklı yol almaya başladım.
Emet:Kütahya ilinin bir ilçesidir. Şifalı kaplıcalarıyla termal turizme önemli katkıda bulunmaktadır. 17 Ekim 1993 günü Bakanlar Kurulu kararıyla “Termal Turizm Bölgesi” ilan edilmiştir. Ayrıca dünyada rezervi çok az bulunan bor madeni bu ilçede bol miktarda çıkarılabilmektedir.Rakımı 895 dir.
Hisarcık.
Emet,Hisarcık arası 12 kilometre,bu 12 kilometreyi çok hızlı aldım, bunda arkadan esen poyraz rüzgarının da etkisi büyük oldu.Günü Hisarcık’ta sonlandırmayı planladığımdan ilçe girişinde kendime kamp yapabileceğim yerler baktım,daha doğrusu ayarladım.Kamp yerim tamam olunca Hisarcık ilçe merkezine geçiş yaptım.
Hisarcık:Kütahya il merkezine 108 km uzaklıktadır. İç Batı Anadolu bölgesinde yer almakta olup, doğu ve kuzeyinde Emet ilçesi, güneyinde Gediz ve Simav ilçeleri, batısında Simav ilçesi bulunmaktadır. İlçe arazi dağlık ve engebeli bir görünümde olup, denizden ortalama yüksekliği 825 m’dir.
Hisarcık Kampı.
Hisarcık’a ikindi ile akşam arası vardım yani akşama daha var.O yüzden acele etmeden akşam ve sabah için bana gerekli şeyleri aldım,akşam yemeğimi de ilçe merkezinde lokanta da yedim.İlçe merkezinde küçük çaplı keşifte yaptım.Sonra ilk etapta kalmayı planladığım kamp yerime geçiş yaptım.Çadırımı poyraz rüzgarını almayacak ama sabah güneşini alacak bir konumda hemen kurdum, içini yerleştir,üstümü değiştir derken güneş kaçılmaya yine akşam ayazı çıkmaya başladı.Kamp yerinde yemek yapmak ve yemek problemi olmadığından radyom eşliğinde geceye hazırlanma işine ağırlık verdim.
Bu gece biraz meyleneceğim.
Bugün Aizanoi Antik Kenti gezisi yapıp Hisacık’ta kamp yaptım.
Yarın ve yarından sonra Simav,Selendi,Kula bölgelerine geçiş yapacağım.
3 ncü Gün 03 Ekim 2021 Çavdarhisar-Aizanoi Antik Kenti- Emet-Hisarcık:59 km
ESKİŞEHİR İZMİR TURU 01-07 EKİM 2021 (2 ve 3. Gün Sabuncupınar-Frig Vadisi-Kütahya-Çavdarhisar-Aizanoi Antik Kenti-Emet-Hisarcık)
Discussion about this post