Kapıkaya Kanyonu,Varda Köprüsü,Çakıt Vadisi,Aladağlar derken 4 günü dağlarda,vadilerde devirip Niğde’ye ulaşmıştım.Dün Niğde’de kültür gezisi yapmış,ilk defa geldiğim Niğde’yi gezmiştim. Bu bana yeterli geldi,geceyi Niğde Öğretmenevi’nde geçirdim,iyice dinlendim.Sabah kalkıp toparlandım,kahvaltı 07:30 da, saatinde inip kahvaltımı yaptım.08:00 gibi de bisikletimi yerleştirip yola çıkmaya hazır hale geldim.Toroslardan Egeye Turumun ilk dört gününe ben birinci bölüm diyorum,birinci bölüm soğuk,yağmur,tırmanış ve Toroslar idi.Bu gün itibari ile ikinci bölüme geçiyorum.Bir süre bozkırlarda yol alacak,bozkırların güzelliklerinde neler varmış onları göreceğim.Toroslardan Egeye Turumun ikinci bölümünün bu bölümünde Meke Krater Gölü’ne doğru yol alacağım turum Bozkırlar maceraları ile devam ediyor.
5 nci Gün 10 Mayıs 2022 Niğde-Bor-Zengen-Belkaya-Emirgazi:
Sabahın serinliği ile tarihi Niğde Öğretmenevinden ayrılıp Niğde içine çıktım.Öğretmenevi yakınında bulunan meydanda ATATÜRK heykelini selamlayıp,Atamıza saygımı sunup Niğde içinde ilerlemeye,Bor istikametine yol almaya başladım.
Bor.
Niğde’yi terk ettim mi? terk etmedim mi? anlayamadım,kendimi Bor’da buldum.Yani Niğde ile Bor birbirine bitişik adete. Ama iki yerde benim hoşuma gitti. Bugün ovada,bozkırda yol alacağımdan Bor’da eksiklerimi tamamladım, kısa da bir mola verip Bor Ovasına açıldım.
Bor: Niğde iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kent. Niğde’nin 14 km güneyindeki 1100 metre rakımlı Bor Ovası’nda (ya da yaylasında) yerleşmiştir. Merkez bucağına bağlı 7, Kemerhisar bucağına bağlı 16 köyü vardır. İlçe topraklarının büyük bölümü Obruk Platosu’nda yer alır. Doğu, kuzey ve güneydoğusu dağlıktır. Doğusu Aladağlar, kuzeyi ise Hasan ve Melendiz dağları ile çevrilidir. Başlıca akarsuyu Küçüköz Deresidir. Bor Ovası, Ereğli Ovası’nın devamıdır.İlçenin belli başlı geçim kaynakları tarım, halıcılık ve dericiliktir.İlçede bulunan sanayi kuruluşları da ilçe ekonomisine önemli katkılar yapmaktadır; bunlardan bazıları Şeker Fabrikası, Askeri Fabrika, BİRKO (Koyunlu) halı fabrikası ve ham deri işleyen imalathaneleridir.
Bor ile Zengen arasındaki 34 kilometrelik dümdüz ovayı geçtim. Bereket rüzgar sağ arkadan geliyordu da ova sıkıntı yaşatmadı.Ovayı geçerken de Bor-Zengen yolunun 25 nci km’sinde Konya il sınırlarına giriş yapmış bulunmaktayım. Zengen’i geçtikten sonra Ankara-Konya yoluna çıkıp yolun karşısındaki Kutören yoluna giriş yaptım.Artık Konya ovası ve bozkırlarda yol almaya devam.
Zengen’den Kutören tarafına yol alırken sağ yanımda, uzaklarda Hasan Dağı görüş alanımdaydı, hazır görüş alanımdayken Hasan Dağı’ndan bahsedeyim.
Hasan Dağı: 3268 metre zirvesiyle volkanik bir dağ olan Hasan Dağı, heybetli duruşuyla dört mevsim zirve tutkunlarını kendisine çekiyor. Dağa tırmanış yapmak için Aksaray üzerinden Helvadere Kasabası’na ulaşıp, dağ eteğinde kamp kurarak farklı parkurlar üzerinden zirve tırmanışı yapılabilir. Hasan Dağı kış sporları potansiyeliyle de ilgi görmektedir. Özellikle Aralık ve Nisan ayları arasında kayak yapılabilmektedir. Ayrıca yamaç paraşütü için uygun koşullara sahip olan Hasan Dağı’na gelen amatör ve profesyonel sporcular, yamaçtan atlayıp gökyüzüne süzülmektedirler.
Konya ovasını,bozkırının tüm güzelliklerini,yeşilliklerini görürken aynı zamanda çorak arazi yapısını da yakından gördüm.Sulu tarım yapılan bölgeleri gördüm, ot bitmeyen arazileri gördüm. Böyle toz toprak içindeki yolculuğum 30 kilometre sonunda Belkaya sapağında son buldu.Artık ana yol sayılabilecek yola çıkabilirim.Bordan itibaren ovada yol almanın ve sol yandan aldığım güneşin etkisi bacaklarımda ve kollarımda güneş yanığı olarak ortaya çıkmaya başladı,koruyucu krem dahi para etmiyor.
Akşam 18:00 sıraları Emirgazi’ye vardım,küçük bir ilçe olan Emirgazi’ye girip akşam ve sabah için bir şeyler aldım.İlçe içinde bir kaç dangalak ile sorun yaşadım,beni yabancı zannetmişler,abuk subuk laf ettiler ama sonra boylarının ölçüsünü kallavi bir şekilde aldılar, kuyrukları popolarına kaçtı deyyuzların (Argo söz için Kusura bakmayın ama az söyledim,fazlasıyla hak ettiler).İlçe de kalacak değilim ya, biraz ilerleyip yol üzerinde bir yer bulurum umuduyla Emirgazi’den ayrıldım.
Emirgazi:Konya ilinin bir ilçesidir. Aksaray Niğde üçgeninde bulunan Ereğli ilçesinin Belkaya mahallesine komşu bir ilçedir. Konya İli’ne bağlı bir ilçe olan Emirgazi; doğusunda Niğde ili, güneyinde Ereğli İlçesi, batısında Karapınar İlçesi ve kuzeyinde Aksaray İli ile çevrilidir. İlçe toprakları bazı bölümleri engebeli olmasına rağmen genellikle ovalık ve bozkır görünümündedir. İlçenin güneyindeki Karacadağ’da ormanlık alanlar bulunmaktadır. İlçe içerisinde akarsu veya gölet gibi su kaynakları bulunmamaktadır. İl merkezine 140 km. uzaklıktaki ilçe, deniz seviyesinden 962 m. yüksekliktedir. Toplam nüfusu ise 10500’dir.
Emirgazi Kampı.
Emirgazi dışına çıktım, Karapınar tarafına yol alırken daha bir kaç km gitmeden sol yanımda yeni ağaçlandırma sahası dikkatimi çekti,bu Konya ovasında nadir görebileceğiniz bir durum, sanki çölde vahaya denk gelmek gibi bir şey.Tereddüt dahi etmedim,burası bana uygun,etrafı tel örgü ile çevrili ama bir açık yeri yakalamam uzun sürmedi,daldım ağaçlık bölgeye.Yoldan 100 metre kadar içeriye, gözükmeyecek bir yere hemen yerleşmeye başladım,çadırımı kurdum.Bu gece Emirgazi ağaçlandırma sahasındayım, yani şanslı günümdeyim, yoksa Konya Ovasında kabak gibi orta da çadır kurmak vardı,ağaçlandırma bölgesi ilaç gibi geldi.
Güneş kaçılmaya başlarken de akşam yemeğimi yedim,sonra da ağaçların altında ayaklarımı uzatarak dinlendim, çerez filan atıştırdım.Konya bozkırı burası akşam başka, gece başka, gündüz yakan güneş,gece birden bire ayaza çevirir,saat 21:00 civarları da tam dediğim gibi oldu,ayaz başlayınca çadırımın sıcaklığına sığındım.Bugün bozkırda yolculuk, yarın mı? Meke Krater Gölü beni bekliyor.
5 nci Gün 10 Mayıs 2022 Niğde-Bor-Zengen-Belkaya-Emirgazi:91 km
6 ncı Gün 11 Mayıs 2022 Emirgazi-Meke Krater Gölü-Karapınar-İsmil:
Emirgazi Sabahı.
Saat 04:30 gibi sabah ezanını duydum,biraz daha uyayım dedim,uyumuşum.05:30 gibi yoldan geçen koyun sürüsünün sesini duydum,geçmelerini bekledim,malum köpekler sabahın durgunluğu ile kokumu alırlar.İyice gittiklerine kanaat getirip, çadırımın buz tutmuş olan fermuarını açarken çıkardığı ses arkada kalan 2 köpeğin dikkatini çekmiş olacak ki, feryat figan havlamaya başladı.Oralı olmadım,doğal ihtiyacımı gidermek için çadırın 7-8 metre ilerisine gittim.Ben o işi hallederken o 2 köpek meğerse diğerlerini çağırıyormuş, etti mi size 4 kangal köpeği,vay anam.Kare tamamlanınca hemen saldırıya geçtiler, yolla aram 100 metre idi ne çabuk aldılar o yolu anlamadım,direk bana koşturdular,işim ancak onlar 3-4 metreye gelince bitti.Tedbirli çıkmıştım çadırdan, hemen yerde duran ”itsavarı” havaya kaldırdım, sopayı gören bizimkiler ciyaklayarak birbirinin üstüne düştüler.Sonrada onlar önde ben arkada 5-10 metre onları kovaladım, bizimkilerin kuyrukları apış arasında son hız uzaklaştılar bölgemden,eh şimdi güne başlayabilirim.
Kahvaltı,çadır topla derken 07:00 gibi sabah ayazı ile birlikte yola çıkmaya hazırım.
Emirgazi kamp yerim ile Meke Krater Gölü arası 30 km,bu 30 km’lik yol dümdüz.Sabah serinliği ile beraber bu düz yolu Yamaç,Nasuhpınar köylerini geçip hızla aldım,bir süre sonra Adana-Konya yoluna vardım. Artık Meke Krater Gölü’ne girebilirim.Ben bir buçuk gündür bozkırlarda bunun için yol alıyorum,yok olmadan son bir defa görmek için!!!!
Meke Krater Gölü tabelada görüldüğü gibi yoldan 2 km içeride, videolarımda da söylediğim gibi, çare mi? çaresizlik mi? umut mu? umutsuzluk mu? Meke Krater Gölü’ne varınca göreceğim.
Çare mi? çaresizlik mi? umut mu? umutsuzluk mu? Evet görüldüğü gibi maalesef iç açıcı bir durum.Belki bir umut diyordum ama umudum, umutsuzluğa uçtu gitti,Meke Krater Gölü bu durumda.Yaşım 56, yıllar önce doğu görevine giderken çok kısa bir süre de olsa görmüştüm, o zamanlar böyle değildi, şimdi kurumaya yüz tutmuş.Doğayı el birliği ile nasıl katlediyoruz işte size en güzel örneği.Bu serdeniş ile birlikte Meke Krater Gölü’nden bahsetmek isterim.
Meke Krater Gölü.
Meke Gölü: Meke Maar Gölü, ilçemizde, sönmüş bir volkan kraterinin gaz patlaması sonucu suyla dolmasıyla oluşan ve ortasında adacıklar bulunan göl. Karapınar-Ereğli yolunun 7. km’sindeki sapaktan 2 km içeridedir. Göl ve birincil krater çukurunun uzunluğu 800 metre, genişliği 500 metredir. Göl 12 metre derinliğindedir. Göl adını çevrede yaşayan meke kuşlarından alır.4-5 milyon yıl önce (Pleistosen çağda) volkanik patlama sonucu oluşan bu krater (piroklastik koni),zamanla suyla dolarak göle dönüşmüş ve daha sonra, günümüzden 9000 yıl önce ikinci bir volkanik patlama ile gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluşmuş, zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüşmüştür.
Meke Gölü deniz seviyesinden 981 m yüksekliktedir. Ana Meke’nin ortasında bulunan ve su seviyesinden 50 m yükseklikte olan volkan konisindeki göl 25 m derinliktedir ve suyu tuzludur. Meke Maarı 2005 tarihinde Ramsar Sözleşmesi’nin listesine dahil ettirmiştir.
Göçmen kuşların Türkiye üzerinde mola verdiği nadir doğa harikalarımızdan biridir.
Gölün kuş bakışı görüntüsünde, çevresi mavi sularla çevrili olan bir siyah nokta gibi görülür. Bu görüntü gölün “Dünyanın Nazar Boncuğu” olarak nitelendirilmesine neden olmuştur. Kaynak:Karapınar Kaymakamlığı.
Meke Gölü deniz seviyesinden 981 m yüksekliktedir. Ana Meke’nin ortasında bulunan ve su seviyesinden 50 m yükseklikte olan volkan konisindeki göl 25 m derinliktedir ve suyu tuzludur. Meke Maarı 2005 tarihinde Ramsar Sözleşmesi’nin listesine dahil ettirmiştir.
Göçmen kuşların Türkiye üzerinde mola verdiği nadir doğa harikalarımızdan biridir.
Gölün kuş bakışı görüntüsünde, çevresi mavi sularla çevrili olan bir siyah nokta gibi görülür. Bu görüntü gölün “Dünyanın Nazar Boncuğu” olarak nitelendirilmesine neden olmuştur. Kaynak:Karapınar Kaymakamlığı.
Karapınar.
Meke Krater Gölü gezimden sonra 9 km ilerideki Karapınar’a ana yoldan hareket ettim.Karapınar ilçesine vardığımda saatler öğleyi gösteriyordu.Daha ileri de yiyecek sıkıntısı çekmemek için yemeği Karapınar’da yemek istedim.Birine danıştım ve bana gerçekten de doğru adresi verdi.Öğlen menüm Tandır Çorbası ve Etli Ekmek’ ti,gerçekten de hakkını vermişler, ikisi de çok lezizdi, yanında ki ikramlarda öyle.
Ben yemekten bahsederken Karapınar’ı tanıtmayı unuttum.
Karapınar:Konya ilinin bir ilçesidir.Tarihte Ulukışla-Ereğli-Konya arasında önemli bir menzil (konaklama) merkezidir.Meke Tuzlası bu ilçede yer almaktadır. Karapınar toprakları %60’lara varan oranda kireçli bir yapıya sahiptir. İlçede birçok obruk mevcuttur. Meke Tuzlası,Acıgöl, Meyil Gölü, Çıralı Gölü gibi gölleri meşhurdur. Ayrıca birçok yeraltı şehri de mevcuttur.
Karapınar’da yemeğimi yedikten sonra Konya yönüne hareket etmiştim ki,Karapınar çıkışında Atatürk 100 Yıl Parkını gördüm,böyle coğrafyada vahaya eş değer.Hemen içeri girdim,elimi yüzümü yıkadım, serinledim, sularımı tamamladım ve sonrada yemeğin üzerine kahvemi yudumladım.Yemek ve üzeri kahve molası iyi geldi.
Bu gece İsmil’de kamp yapmayı planlıyorum o yüzden Karapınar’dan İsmil’e kadar Konya yönünde 47 kilometre gitmem gerek ve burası Konya-Adana karayolu,kabus gibi 47 km…. Geçmek bilmedi,İsmil sapağına geldiğimde kafamın uğultusu had safhadaydı.Şikayet etmiyorum, bazı güzellikleri görmek için bazı çirkinliklere katlanmak gerek.Güzele ulaşmak kolay olsaydı, herkes ulaşırdı.
İsmil Kampı.
İsmil’e vardığımda havanın kararmasına 2 saate yakın bir zaman vardı.O yüzden eksiklerimi alıp daha ileri gideyim düşüncesi hasıl oldu.Tam alışveriş yaparken bir fırtına ve üstüne yağmur her taraf allak bullak oldu. Bir de o fırtına halinde bakkaldan alışveriş yaparken 2 geri zekalı bisikletin sağı solu ile oynamaz mı?,al başa bela.Zaten bisiklet fırtınadan ayakta zor duruyor, yaslanmış bisiklete ayaklığı kıracak,diğeri de aynalar ile oynuyor.Hışımla çıktım bakkaldan ikisini de azarladım,ama anlamadılar salaklar (kusura bakmayın,kafam çok bozuldu),yemedik ya bisikletini demezler mi?.Lan ikinizi satsam bir ayna etmezsiniz, siz o aynaların kaç TL olduğunu biliyormusunuz dedim,biri çük kadar ayna ne olacak deyince kafadan bir fiyat attım, yüzlerinin şekli değişti.Hemen geri tornistan yaptılar, park ayağının da fiyatını söyleyince birbirine baktılar.O arada aha park ayağını yamultmuşunuz diye sallayınca beti benizleri gitti,o arada oradan geçen kolluk kuvvetlerine vatandaşları havale ettim de rahat ettim.İki günde iki maraza….
Her neyse fırtına ve yağmurla beraber İsmil dışına çıkıp kamp yeri bakayım dedim,o arada kaplıcalar aklıma geldi, aradım Karatay belediyesi 2 geceden aşağı vermiyormuş, yani fiyasko!!!!Tam İsmil dışına çıkarken gördüm okulu ve kafadan daldım,en seri vaziyette çadırımı kurup kendimi içine attım.Yağmur 1 saat kadar sürdü,çadır da yan gelip yattım. Yağmur dinince dışarı çıkıp yemeğimi yedim,yemek bitimi ile tekrar yağmur yağmaya başladı,ne kadar yağdı hatırlamıyorum,uyumuşum çünkü.
Evet, Bozkır’lardaki yolculuğum devam ediyor.İnsanlık tarihinin beşiğine gidecek, sonra Anadolu’nun bağrında bir kardeşim ile buluşacağım,bundan sonraki bölüm böyle.
6 ncı Gün 11 Mayıs 2022 Emirgazi-Meke Krater Gölü-Karapınar-İsmil:90 km
TOROSLARDAN EGEYE 06-19 MAYIS 2022 (5 ve 6. Gün Niğde-Bor-Zengen-Belkaya-Emirgazi-Meke Krater Gölü-Karapınar-İsmil)
Discussion about this post