Günlerden Cuma ve biz Mugada Plajında gün doğmadan uyandık.Erken uyanmamızın bir başka sebebi Batı Karadenizin huyunu özellikle benim çok iyi bilmem,ne de olsa daha önce bölgede 2 defa tur, 1 defa da proje yapmışlığım var.Gün içerinde değişken bir havaya sahip olan bölge bir bakmışın yağmuru boşaltıvermiş,bir de testere ağzı yol rotası… Eh ikisi bir araya gelince yandım keten helva.Evet bugün Sevkiyatın 3 ncü günü İstiklal Yolu’na doğru adım adım ilerliyoruz ve biz Mugada Plajında erkenden uyandık.Hemen toparlanma aşamasına geçtik,çünkü kahvaltımızı dün akşam yemeği yediğimiz yerde yapacağız.
Günlük rota planlamasını 2017 de tersten geçtiğim hali ile yansıtıp bugün Cide diyorum ama olacağına ben de inanmıyorum!!! Çünkü 5 yıl önceki performansım yok ayrıca Ferdi’nin de üzerinde 45 günlük turun ve son günlerdeki rahatsızlığının izleri var.Olsun amaç kilometre değil,sağlıklı ve verimli yol alabilmek, arzuladıklarımıza kavuşabilmek.Evet güne başlayabiliriz.
Not:Yazılarımdaki bir kısım fotoğraflarda Ferdi Kızıl’ında katkıları vardır.
3 ncü Gün 10 Haziran 2022 Mugada Plajı-Bartın-Amasra-Çakraz-Karaman:
Kamp Yeri Ve Ayrılış Hatırası.
Valilikçe Mugada Plajına kamp kurmak,çadır kurmak yasaklandığından sutre gerisine kurduğumuz çadırlarımızı toplayıp,günün anlam ve önemine binaen kamp yeri ayrılış fotoğrafı alıp kahvaltı yapacağımız 300 metre ileri hareket ediyoruz.
Bir önceki yazımda Mugada Plajından bahsetmiş, anlatmıştım ama biz kahvaltımızı ederken sizler Mugada Plajını tekrar tanıyın ve sonra benim notumu tekrar okuyun.
Mugada Plajı: Bartın Amasra Mugada Plajı Bölgede doğal güzelliğinden söz ettiren nadir yerlerden birisidir. Mugada köyü görülmeye değer eşsiz doğası, 2 farklı plajı ve mütevazi restoranlarıyla Karadeniz’de eko turizmi yaşatan bir kasabadır. Mugada’da konaklamanın en iyi yolu çadır yada bungalow’lardır. Çadır kurup kamp yapabileceğiniz Mugada plajı‘na yaklaşık 200m. uzaklıkta bulunan işletmeler mevcuttur. Giriş,kamp,deniz,duş ücretsiz.Market ve lokanta var.
NOT:Evet Mugada Plajı anlatımı bu yönde,şimdi bazı gerçekleri yazayım,1-) Mugada plajında kamp yapmak Valilikçe yasaklanmış 2-)Lokanta,bakkal ateşin de üstünde pahalı 3-)Duş,tuvalet hiç te bedava değil,uçuk fiyat.4-) Bir tek deniz bedava
Bunları açıklamanın altına yazayım ki,2 dünya arasındaki farkı herkes görsün.
Kahve Molası.
Fazla ileri gitmeye gerek yok,akan çeşmeyi,ortamı gördün mü duracak kahveni yapacaksın.Bizimde öyle oldu kahvaltıdan sonra köye sert bir tırmanışla vardık,baktık çeşme gürül gürül akıyor tereddüt yok sabah kahvemizi burada içtik. Sularımızı da tamamladık,eh şimdi yola çıkabiliriz.
Yönümüz Bartın tarafı zaten Bartın il sınırlarındayız.Coğrafya çok güzel hele sabah saatlerinde daha da güzel, bu güzelliğin tadını çıkara çıkara yol alıyoruz.Güzel coğrafyanın bir hatırası olsun istedik,tabii ki bisikletlerimizle….
İnkumu.
Yukarılarda 14 km yola alırken altımızda İnkumu belirdi,hatırı kalsın istemedik,onu da fotoğraf karelerinin arasına sıkıştırırken İnkumu Plajından da bahsedebilirim.
İnkumu:Bartın Belediyesine bağlı bir sahil semtidir. İnkumu, plajıyla ünlüdür.İnkumu’nda bir Jandarma Karakolu, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Tesisleri, birçok otel, restoran, pansiyon, kafe ve market bulunmaktadır.Bartın merkezden yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Bartın merkezden özel taşıtlarla veya İnkumu durağından kalkan toplu taşıma araçları ile 15-20 dakikada ulaşmak mümkündür.İnkumu 2,3 km uzunluğundaki plajıyla özellikle Ankara olmak üzere yakın çevre illerden tatilciler tarafından tercih edilen bir yerdir.İnkumu sahilindeki çeken akıntının da etkisiyle deniz sezonunda zaman zaman boğulma vakaları görülmektedir.
Bartın’dayız.
Mugada Plajı-Bartın Arası 25 km ve yıpratıcı da değil ama biz bu yolu lay lay lom aldığımızdan Bartın’a öğle vakti vardık.Vakitte öğle olduğuna göre hem Bartın’dan ikmalimizi tamamladık hem de Bartın Çayı kenarında sıralanmış bir kaç park içinden birini seçerek öğle molamızı verdik.
Bartın: Karadeniz Bölgesi’nin batı bölümünde yer alan ilin merkezidir. Şehirden geçen Bartın Çayı’ndan denize gemiyle gidilebilir. Bu özelliğiyle Türkiye’de deniz trafiğine uygun tek akarsudur.
Bartın-Amasra Arası.
Havanın basık olması,bir de öğle yemeği rehaveti ile Bartın-Amasra arası az çıkışlı yolu bir kaç mola destekli çıktık,yaşlanıyoruz galiba!!! O mola anlarının birinde bizimkilerde güneşlenme derdindeler!!!!
Amasra.
Bu yol üzerinde ben illaki Amasra’yı görmek istiyorum, onu görmeden yoluma devam etmem diyen buyursun görsün derim.Ben bu açıdan görmeyi tercih ederim, Ferdi’de öyle düşüncedeydi.Eh özel zamanlarda farklı şekillerde zaten görmüşlüğümüz var,bu yeter bize.Evet Amasra’ya girmedik,Bartın’dan Topdere’si mevkiine kadar 12 km tırman,sonra Amasra’ya 5 km in ve daha sonra tekrar Amasra’dan yukarıya 5 km tırman bize mantıklı gelmedi.
Çakraz.
Amasra manzarasından sonra bir süre daha iniş ve çıkışlar yaptıktan sonra en son Çakraz’a yukarıdan baktık.Ve sonra Çakraz’a uzun bir iniş yaptık.Çakraz’a geldiğimizde saatler 17:30′ u gösteriyordu ve 50 km yol almışız.O yüzden işi fazla uzatmaya götürmeden malum zincir marketlerden (zaten 1 adet var) eksik kumanyalarımızı düzdük, fırından da ekmeklerimizi aldık.Sahilde de uygun yer bulunca hadi akşam yemeğimizi burada yiyelim dedik.Yani Çakraz büyük mola yerimiz oldu.
Çakraz: Amasra’ya bağlı bir tatil beldesidir. Doğal koy olması nedeniyle eski medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Temiz ve berrak plajlarıyla Karadeniz bölgesinde denize girilebilecek en güzel yerlerden birisidir.
Karadeniz olunca bol bol da tünel olur.Ben 2017’de buradan geçerken bir tek Çakraz Tüneli vardı,şimdi yol yapımı ile tünel sayısı da artmış,peş peşe 3 tane tünelden geçerek yol aldık.Tünelden geçmek hoşuma gitmese de bugün farklıydı çünkü bölge malum şimdi bu tüneller olmasaydı biz akşam demeden tırmanıyor olacaktık.Yani bizim bir anlamda 15 Kilometre ileride Karaman sahiline varmamız çok zordu.
Karaman Sahili.
Karaman Köyü Kurucaşile ilçesine bağlı bir balıkçı köyü.Karaman köyüne kadar 15 km yol aldık ve yol yapımı da Karaman köyünde son buluyor ve köyden itibaren de tırmanış başlıyor.Olmaz dedik,akşam akşam tırmanmayalım köyün plajına geçiş yapalım dedik ve tam isabet yapmışız.Plajın hemen arkasında bulunan çocuk parkının oraya çadırlarımızı kurduk.Bu gece buradayız,orada bulunan tek restauranttanda pahalı da olsa 2 şer bira alıp akşam muhabbetine daldık.Yer fena değil, rüzgarda olunca iyi bir uyku uyuruz dedik.
Geç vakte kadar da oturduk sayılır ama rüzgar kesince işin rengi de değişti.Sabah ola hayır ola……
3 ncü Gün 10 Haziran 2022 Mugada Plajı-Bartın-Amasra-Çakraz-Karaman:66 KM
4 ncü Gün 11 Haziran 2022 Karaman-Kurucaşile-Gideros Koyu-Cide-Köseli:
Karaman Plajında gece rüzgar dinince her tarafı rutubet sardı,o rutubet ile sabah uyandık.Ben kısaca plajı sabah keşfi yaptım,o arada Ferdi’de uyandı.Güneş yükselmeden kahvaltılarımızı yapma telaşına girdik.Kahvaltı sonrası ben toparlanırken Ferdi denizi özlemiş olacak ki serin sulara kendini attı.Ben ise kendimi caminin hortumuna saklıyorum!!!!Deniz faslı bitince hemen 300 metre yukarıdaki köyün camisine hareket ettik.
Karaman Hatırası.
Akşam keşif yapmıştım,suyu akıyor,hortumu da uzun,ortamda müsait eh geriye duş almak kalıyor.Camiye varınca hemen tertibatı kurduk ilk ben hortumdan akan tazyikli suyun altına kendimi attım, sonra Ferdi.Sabah sabah ilaç gibi geldi.Sonra da torparlanma aşaması ve şimdi de Karaman hatırası alıp tekrar tırmanmaya başladık.
Karaman Plajı.
Karaman köyü içinde dahi tırmanış %10, bu tırmanışla belli bir noktaya geldiğimizde köyün içinden geceyi geçirdiğimiz plaj net olarak gözüküyor.
Kurucaşile Yolu.
İnişli çıkışlı yol halleri ile Kurucaşile’ye doğru yol alıyoruz.Bazen şaşırtıcı bir şekilde de böyle yol ortamları da karşınıza çıkıyor.İniş çıkıştan çok bahsettim ama bu zor yolu kolay hale getiren trafik azlığı, işte bu çok güzel.Manzarayı ise anlatmaya bile gerek yok.
Kuruçaşile.
Kamp yaptığımız Karaman köyünden 15 kilometre sonra Kurucaşile girişindeyiz.Kurucaşile’de marketten küçük çaplı alışveriş yaparak bir de meyve suyu-bisküvi molası verdik.Molamız küçük Kurucaşile’ye yakışır şekilde küçük oldu.
Kurucaşile: Bartın’ın 62 km kuzeydoğusunda, Zeytin ve Sandal burunlarıyla sınırlanan bir kasabadır. Batı Karadeniz sahilinde 1965 yılında Devlet Kara Yolları tarafından yaptırılan ve 1974 yılında asfalt ile kaplanan, 010 nolu karayolu üzerinde, zengin doğa güzelliklerine sahip bir kıyı kasaba görünümündedir. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Bartın ili, doğusunda Cide ve batısında Amasra ilçeleri bulunmaktadır.İlçenin rakımı deniz seviyesinden 1500 metreye kadar çıkmaktadır. İlçenin güneyi Küre dağlarının bir uzantısı olan Karadağ, Kayaardı ve Karsaduran dağları ile çevrilidir.
Kastamonu İl Sınırı.
Kurucaşile’den sonra 4 km kadar gitmiştik ki Kapısuyu mevkiinde Kastamonu il sınırlarına giriş yaptık.Sevkiyat turumuzun son il sınırı olan Kastamonu’ya adımımızı atmış bulunuyoruz.

Gideros koyu.
Testere ağzı gibi bir yolda yol almaya devam ederken günün güzelliklerine bir güzellik daha katalım dedik,Gideros Koyu’ndayız.Gideros Koyu’na vardığımızda da ara ara yağan yağmur kendini iyice göstermeye başladı, üstelik rüzgarda şiddetli.Bu günün bize yansıyan kısmı,genele yansıyan kısmı ise Gideros Koyu.
Gideros Koyu: Cide ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktaki Gideros Koyunun geçmişi MÖ 15. yüzyıla uzanmakta. Gideros’taki ilk site devletinin Amazonlar tarafından kurulduğu ve Büyük İskender’in baldızı Amastris tarafından da yıktırıldığı yazılmaktadır. Koy’un denize açıldığı kısmı çok dar olduğundan pırıl pırıl suyun gayet dingin olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca henüz keşfedilmemiş destinasyonlar arasında olduğundan suyun ve doğanın güzelliklerini paylaşmanızı gerektirecek yat ve tekne kafilesi bulunmamakta. Ayrıca bölge, korunan alanlar kapsamındadır.
Cide.
Gideros Koyu’nda sonra son bir tırmanış ve iniş sonucu Gebeş Plajına vardık.Burada Cide Belediyesinin mesire-deniz alanı var,2017 yılında 1 gece burada kamp yapmıştım,yani yabancısı değilim.Ferdi sabah denize girmişti, bende Gebeş plajında denize girip serinledim,tuzlu sudan da çeşmelerde arındım.Sonra dümdüz yolu kat ederek Cide merkeze giriş yaptık.Cide,bizim akşam için son ikmal noktamız,o yüzden tüm eksiklerimizi tamamlayıp kendimizi rampalara vurduk.
Cide Seyir Terası Ve Cide.
Cide merkezden itibaren tırmanmaya başladık.Aslında irtifa fazla değil ama 220 gibi, yine de yıpratıcı hele gün sonu olunca daha da yıpratıcı.Ama o yıpratıcı tırmanış anında altımızda beliren Cide manzarası ise her şeyi unutturdu.
Cide: Anadolu’nun çoğu yöresinde olduğu gibi Cide’nin tarihi de insanlık tarihi kadar eskidir. Homeros yaklaşık 2800 yıl önce yazdığı İlyada’da Cide’den şöyle söz eder. “Yüksek kültürlü Henetlerin yurdundan geçtik; Kiteros’tan Aycelos’tan”.Aycelos bugünkü Cide’dir. Kiteros’ta doğal bir liman olan ve günümüzde Gideros adıyla bilinen eski bir yerleşim merkezidir.Bartın-Sinop Karayolu üzerinde yer alan ve 103 km. uzunluğunda bir kıyı şeridi ile Karadeniz’e açılan Cide, Kuzeyde Karadeniz, doğuda Doğanyurt, Güneyde Şenpazar ve Pınarbaşı, Batıda Bartın ilinin Ulus ve Kurucaşile ilçeleri ile çevrilidir.683 km2. Yüzölçümüne sahip olan İlçemiz genelde dağlık ve engebeli bir coğrafi yapıya sahiptir. İlçenin doğusunda İsfendiyar sıradağları uzanır. Yer yer sarp ve geçit vermeyen tepelere rastlamak mümkündür.Kaynak:T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı
Cide-Köseli Ve Kamp.
Cide manzarasını bol bol seyrettikten sonra biraz daha tırmanıp,düz sayılacak bir konumda yolumuza devam ederken Köseli taraflarında hafiften yağmur kendini göstermeye başladı.Yağmurun ara ara hızlanması bizi arayışa soktu,burada köyler dağınık olduğundan düzlük bir alan bulma zorluğunu iyi bildiğimizden gözlerimizi dört açarak yol alırken küçük bir iniş anında önümüze mescit çıktı.Çeşmesi,tuvaleti,sundurması her şeyi var,yapandan Allah razı olsun. Hemen sundurma altına sığınıp mescit içine yerleşme işine giriştik.
Ağırlıklarımızı mescit içine koyup, temizlik işini yapıp akşam yemeği için pozisyonlarımızı sundurma altında aldık,çünkü yağmur hala yağıyor.Yemek,bulaşık işi bitti,işin akşam keyfi, muhabbetini yapalım derken hava ”fazla uzatmadan girin mescidin içine” dedi. Öyle bir sağanak başladı ki zaten dışarıda durmak mümkün olmazdı.Arada gökgürültüsü,heyelan sesleri içinde mescid içinde günün yorgunluğunu attık, iyi ki bu hava da dışarıda değiliz dedik.Yarın ve yarından sonra İnebolu tarafları…..
4 ncü Gün 11 Haziran 2022 Karaman-Kurucaşile-Gideros Koyu-Cide-Köseli:52 KM
SEVKİYAT 08-13 HAZİRAN 2022 (3 ve 4. Gün Mugada Plajı-Bartın-Çakraz-Karaman-Kurucaşile-Gideros Koyu-Cide-Köseli)
Discussion about this post