Akşam üzeri hafif olan rüzgar gece ortadan bir süreliğine kaybolunca nemli ve soğuk bir hava ortaya çıktı.İşte böyle bir atmosferde sabah çadırım sırılsıklam uyandım.Gerçi ıslaklığı umurumda değil yolda mola anında kuruturum ama olmasa iyiydi.Her neyse ben uyandığımda daha güneş kendini göstermemişti.Karanlıkta iş yapmaya alışık olan ben, daha gün doğmadan kahvaltı işine koyuldum.Kahvaltımın sonuna doğru güneş daha yeni yeni kızıllığını dağların arasından göstermeye başlıyordu.Kahvaltı sonrası toparlandım,ıslak çadırı poşete teptim.Bu bölümde turumun 3 ve 4 ncü günlerini kaleme alacağım,nostalji ağırlıklı olacak.Ortam uygun olursa Kazan Gölü’nde de nostalji yapacağım,bakalım olacak mı?
3 ncü Gün 22 Şubat 2023 Ahmetbeyli-Kazan Gölü-Gebekirse Gölü-Zeytinköy-Ahmetbeyli:
Ahmetbeyli’de Gün Doğumu.
Ben yola çıkmaya hazır olduğumda güneş kendini daha yeni yeni göstermeye başlamıştı.Kamp yaptığım yerden Ahmetbeyli sahile,oradan da ana yola çıktım.Bu arada yok dediğim rüzgar ana yola çıkarken poyraz olarak soğuk soğuk yüzüme vurmaya başladı.
Küçük indi çıktılar ile Pamucak tarafına yol alırken sabahın pusu Pamucak sahili üzerinde belirgin olarak gözüküyordu.Bu puslu hava tırmanırken terletip,inerken üşüten cinsten olduğundan kendimi fazla hırpalamadan yol aldım.
9 kilometrelik bir yolculuk sonunda Pamucak sahili artık hemen altımda, kendisine doğru biraz daha yaklaşıp yönümü Zeytinköy tarafına çevireceğim.
Pamucak:Selçuk’un 9 km,Efes Antik Kenti’nin 6 km kuzeyinde,yaklaşık uzunluğu 5 km’yi bulan Pamucak Sahili bulunmaktadır.Kumlu sahilin genişliği 80 metredir.Sahilin ortalarında Küçük Menderes Nehri Ege Denizi ile buluşmaktadır.Pamucak Sahili kum zambaklarının doğal yetişme alanıdır.Pamucak Türkiye’nin en uzun plajıdır.
Kamp yerimden ayrılışımın 10 ncu kilometresinde Zeytinköy sapağına vardım ve Zeytinköy tarafına döndüm.Yaklaşık 2 km sonra köye girmeden Kazan Gölü’ne kavuşmuş bulunmaktayım.Buraya sabah varmak istememin özel bir nedeni var, biraz sonra anlarsınız.
Kazan Gölü kaynağının kayaların altında gelen sudan almakta,kayaların altından kaynamakta.Bu da muhteşem bir görüntü,temiz su sunmakta.Şimdi bunu değerlendirmek gerek!,nasıl mı?
İşte böyle…..Dün akşam Ahmetbeyli cami çeşmesinde gerekli duşu almıştım ama burası bambaşka bir şey.Kazan Gölü genelde yazın kalabalık olur, suya giren girene ama nedense kışın kimse elini dahi sokmaz,bu da benim işime gelir.Ben buraya genelde bu aylarda gelip,hem yüzmenin keyfine varırım, hem de işin tadını çıkarırım,tabii ki kimseler yok iken.Oh be rahatladım,şimdi toparlanabilirim artık.
Yüzdüm,temizlendim,kurulandım, hemen gidilir mi?,tabii ki gidilmez.Peştamal ve şortumun ıslaklığı biraz geçmesi için güneşte oyalanırken ben de Kazan Gölü kenarında kahvemi yudumladım.
Gebekirse Gölü.
Kazan Gölü’nden ayrılıp Zeytinköy’e ulaştım.Bir süre ovada gittikten sonra küçük bir tepeyi toprak yoldan aşarak Gebekirse Gölü’ne ulaştım.Gebekirse Gölü yine ben geldim, seni seviyorum Gebekirse Gölü.
Gebekirse Gölü;Selçuk İlçesi, Zeytinköy yöresinde Küçük Menderes Deltası içerisinde yer almaktadır. İzmir il merkezi, Kuşadası, Selçuk, Gümüldür gibi turistik merkezlere çok yakındır. 839,2 hektarlık alan içinde yer almaktadır. Tatlı ve tuzlu su eko sistemine sahiptir. 50 kadar kuş türünü barındırmaktadır. Sahanın tamamı 1.Derece Doğal Sittir. Göl,küçük bir kanalla Küçük Menderes Nehri’ne bağlıdır.Bu bölgenin tamamı Milli Park ilan edilmiş durumda ve koruma altındadır.
Bir rivayete göre Çatal,bir rivayete göre de Çakal olan Göle ulaştım. Geçen yıl Çakal adını kullanmıştım, bu yıl Çatal adını kullanayım.Çatal Gölü de Gebekirse Gölü ile aynı özelliklere sahip.Göl kenarında biraz yüksekte ve rüzgarı iyi alan yerde durarak sabah ıslak topladığım çadırımı kuruttum.Rüzgarın ve güneşin kuvveti çabuk kurumasını sağladı.
Barutçu köyü yakınlarında ki bu çeşme de durarak öğle yemeğimi yedim, sularımı tamamladım ve ova yolculuğuna kaldığım yerden devam ettim.
Küçük Menderes Nehri.
Çeşme başı yemek molasından sonra Selçuk yönüne bir süre daha devam edip sapaktan yönümü batıya Küçük Menderes Nehri’nin akış yönüne çevirip tekrar Zeytinköy’e devam ettim.
Küçük Menderes Nehri: Ege bölgesi nehirlerinden. Ödemiş’in kuzeyindeki Bozdağı’ndan doğar, Ödemiş’in güneyinden Tire’nin kuzeyinden ve Menderes Ovasından geçerek batı yönde akar ve Pamucak mevkiinde Ege Denizine dökülür. Bu denize dökülen nehirlerin en küçüğüdür. Uzunluğu 140 km, beslendiği yağış alanı 3000 km2dir. Bölgedeki diğer nehirler gibi bu da tektonik bir çöküntü havzasında akar.
Ahmetbeyli Kampı.
Zeytinköy’de küçük bir mola verdikten sonra yönümü tekrar dün geceyi geçirdiğim Ahmetbeyli tarafına çevirdim.İkindi vakti Ahmetbeyli’ye vardım.Üç büyük marketten birinden akşam ve sabah ihtiyaçlarımı alıp dün gece kamp yaptığım Notion Antik Kenti manzaralı kamp yerime geçtim.Burası adeta benim tapulu malım gibi oldu.Kaç dönemdir burada kamp yapıyorum hatırlamaz oldum.Öğle hafif yemek yediğimden karnım çadırı kurduğumda artık beni doyur demeye başladı.Bu akşam,çorba,makarna ve yoğurt iyi gider değil mi?.Ben de öyle yaptım.Yemek yedikten sonra hava kararıncaya kadar deniz kenarın da oyalandım,aşağıda balık tutan 2 genç ile bir süre muhabbet ettik sonra tabii ki çadır alanıma geçiş.Notion manzaralı akşamlar başlıyor.Radyoma yüklediğim ve favorim olan müzikleri dinleyerek gecemi geçirdim.Artık üşümeye başlayınca da uyku tulumunun içine sızdım.
3 ncü Gün 22 Şubat 2023 Ahmetbeyli-Kazan Gölü-Gebekirse Gölü-Zeytinköy-Ahmetbeyli:44 KM
4 ncü Gün Ahmetbeyli-Claros Antik Kenti-Menderes-İzmir:
Teos & Claros Turumun bugün dördüncü günü sabahı,ben yine sabah ıslak çadır ile uyandım.Bu turumda şansım yaver gitmedi çadırı hiç kuru görmedim.Her neyse bu işin cilveleri!!!!,ben kahvaltımı yaparken güneş kendini dün sabah ki gibi yavaş yavaş göstermeye başladı.Kahvaltı sonrası toparlandım, bisiklet ve çantaları yola çıkarıp montajladım,şimdi yola çıkma zamanı ama önce bir ayrılık pozu alalım.
Burada Ferdi Kızıl (Ferdimen) kardeşimin kulağını çınlatmadan edemeyeceğim,bu kamp yeri ayrılık pozunu o bana bulaştırdı,iyi de oldu.
Claros Ören Yeri.
Bugün turuma adını da veren önemli bir yere gideceğimden açılış saatini göz önünde bulundurarak kamp yerimden 09:00 gibi ayrıldım.Kamp yerinden ayrıldıktan 2,5 km sonra Claros Antik Kenti’ndeyim.Buraya defalarca gelmişliğim var ama her defasında yeniden gezmek bana büyük zevk veriyor. Ha bu arada önemle belirteyim Claros Ören Yeri ücretsiz olarak geziliyor, ilgilenenlere duyurulur.
İsterseniz Claros Ören yerini beraber gezip bir hatırlayalım.
Claros Ören Yeri: Klaros’un kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber M.Ö.7. ve 6. Yüzyıl başında Kolophon’un baş tanrısı Apollon adına inşa edildiği sanılmaktadır. Dar vadide düz bir alanda bulunan Klaros’daki Apollon tapınağı, bilicilik yeri olmasından dolayı Hellenistik dönemde ve özellikle Roma çağında çok ünlüydü. Tapınağın bir tepe üzerinde inşa edilmeyip düzlükte yer almasının nedeni burada kutsal bir kaynağın ve ormanın bulunmasıdır.Klaros tarihi boyunca bir kent olmamış sürekli olarak Kolophon’a bağlı olarak gelişmiştir. M.S.2. yüzyılda yapıldığı sanılan kare yapılı bir Propylea’dan Apollo tapınağına giden iki tarafı sütunlar ve heykellerle dolu bir yol bulunur. Propylea’da kahine danışmaya gidenlerin yazdıkları kitabeler bulunmuştur. Cella’nın üstündeki Apollon heykeli 7.5 m. yüksekliktedir. Tapınağın önünde anıtsal bir sunak bulunmaktadır. Apollon tapınağının kuzeyinde İon tarzında yeni bir tapınak ortaya çıkarılmıştır. Bu tapınak Artemis’e ait olabilir. Kazıda çıkan eserler İzmir Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.Kaynak:T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı
Turun son kültürel gezisini Claros Ören Yeri’ne yaptım,artık Claros Ören Yerinden ayrılma vakti,ayrılırken Homeros’a da selam olsun.
Malumunuz,sabah çadırı ıslak ıslak poşete tepmiştim.Çile köyünü geçince uygun bir alanda rüzgar ve güneşi aynı anda yakalayınca çadırı kurutmaya çıkardım.Çadır kururken ben de kahvemi yudumladım.Bugün biraz geç hareket etme, kültür gezimin uzaması ve çadır kurutma muhabbeti nedeniyle 15 km lik yolu 3,5 saatte aldım.Çamönü’ne geldiğimde saat 12:30′ u gösteriyordu.Fazla ileri gitmeye gerek yok dedim ve daha önceleri de yediğim, lezzetinden emin olduğum yerde 2 lahmacun yiyerek kendimi ödüllendirdim.
Tahtalı Baraj Gölü hizasına geldiğimde benim için bir anlamda tur sona ermiş oluyor.Tabela da görüldüğü üzere artık yoğun trafik ile beraber eve kadar yol alacağım.
4 günlük Teos & Claros Turu kafamı dağıtmak, kasvetli havadan kurtulmak, deprem felaketinin üzerimde yarattığı olumsuz havayı atmam için bana iyi geldi.Ayrıca 4 aylık diz tedavi sürecinde dizime uygulanan PRP tedavisinin sonuçlarını da görmemi sağladı.Hızla iyileşiyorum, bir süre daha kendimi yormayacağım ama sonra normal tempoyu uygulamaya başlarım.Ha bu arada 4 aylık yatış kilo olarak vücuduma yansıdı,onu da bertaraf etmem gerek.Evet işte, 4 günlük turun hikayesi de böyle, bakalım önümüzde daha ne günler var.
4 ncü Gün Ahmetbeyli-Claros Antik Kenti-Menderes-İzmir:55 km
TEOS & CLAROS TURU 20-23 ŞUBAT 2023 (3 ve 4. Gün Ahmetbeyli-Kazan Gölü-Zeytinköy-Gebekirse Gölü-Çatal Gölü-Claros Antik Kenti-Menderes-İzmir)
Discussion about this post