Dün Sakaltutan Geçidi,bugün Kızıldağ Geçidi….İki günün özetini daha yazıma başlarken verdim,sır değil, zaten görselde ifade ediyor.Dün sıcak bir hava da Erzincan’dan yola çıkmış,Sakaltutan Geçidi’ni geçmiş, Refahiye’ye ulaşmıştım.Geceyi Refahiye’de spor salonun bahçesinde çadır kurarak geçirdim.Bugünkü planlamam da ise; Refahiye’den yola çıkıp, Kızılırmak’ın doğduğu Kızıldağ’ı tırmanmak, sonrasında ise İmranlı’da Kızılırmak kenarında kamp yapmak var.Ata Yolu projemdeki 17’nci gün programım bu yönde,programı da açıkladığıma göre artık yola çıkabiliriz.
17 nci 28 Temmuz 2023 Gün Refahiye-Kızıldağ Geçidi-İmranlı :
Gece yağmur sesi ninni gibi geldi ne kadar yağdı bilmiyorum, uyumuşum.Genelde yağmur sonrası nemli bir hava olur ama o nemli hava bana uğramamış olacak ki,çadır fazla nemli değil.Refahiye’de 05:30’da uyandığımda durum böyleydi.Serin,biraz da soğuk bir hava var, sabahın 05:30’nda bu normal olmalı.Bu serinlikte kahvaltımı yapıp,kahvaltı yaparken havalandırdığım çadırımı ve malzemelerimi topladım.Refahiye’de millet ayaklanmadan ben harekete geçmeliyim.
Artık klasik haline gelen kamp yeri ayrılış fotoğrafını da alıp Refahiye’de kamp yaptığım spor salonun bahçesinden ayrıldım.
Sabahın ilk saatlerinde ayrılacağım Refahiye ilçesini bir daha hatırlayalım.
Refahiye:İl merkezine 71 km. uzaklıkta, 1744 km2 yüzölçümü olan ilçenin 2000 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 15.987`dir. Nüfusun 6034`ü İlçe merkezinde 9954`ü köylerde yaşamaktadır.İlçeye 121 köy ve 73 mezra bağlıdır. Eski adı Gercanis olan ilçenin tarihine ilişkin ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır.
Atatürk ve Refahiye:Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk Milli Mücadele’nin başladığı günlerde 29 Haziran 1919 tarihinde ilçemize gelerek bir gece konaklamış ve 30 haziran 1919 tarihinde ilçemizden ayrılmıştır.Kaynak:Refahiye Kaymakamlığı
Refahiye’den ayrılıp ana yola çıktım,vadi içinde Suşehri sapağına kadar 12 kilometrelik inişi üşüyerek aldım.Yol sapağından yönümü İmranlı tarafına çevirerek yoluma devam ettim.
Akarsu köyü sapağına geldiğimde daha önce de Ferdi ile kahve molası verdiğimiz Akarsu köyü sapağındaki mescitte durup yine kahve molası verdim.Bu mola aynı zamanda 20 kilometre kadar sürecek tırmanışın başlangıç noktası.
Tülü-Salur arasında bulunan semaverci baba da durup iyi bir semaver çayı içtim,çeşmede serinledim.Semaverci baba hatırladımı tam bilemiyorum ama tanıdığını beyan etti,siz daha önce uzun saçlı biriyle gelmiştiniz buraya dedi.Herhalde hatırladı, 2019’da Ferdi ile beraber çayını içmiş bayağı sohbet etmiştik.
Yalancı Asfalt.
Yalancı asfalt olayı buralarada uğramış,bu yalancı asfalt gerçekten çok tehlikeli, bunu birinin Karayolları Genel Müdürlüğüne anlatması gerek.Yalancı asfalt olayını karayolları ekiplerinden şöyle öğrendim;zifti yola döşüyor üzerine mıcır döküp silindirle bastırıp bırakıyorlar.Serbest kalan diğer mıcırlar ise arabaların geçmesi ile yol kenarında zamanla birikiyorlarmış ve daha sonra gelip onları süpürüyorlarmış.Tabii bu arada mıcıra kapılıp kaç kaza olur, kaç kişi ölür,sakat kalır kimin umurunda.İşte bu halde bir süre yol alarak Kızıldağ’a tırmanmaya devam ettim.
Kızıldağ Tırmanışı.
Aşağı Gemecik bölgesine varmak üzere iken fırtına başladı,fırtınayı kafadan alarak artık tamamen görüş alanımda olan Kızıldağ’a tırmanmaya devam ettim.Gemecik’ e geldiğimde acıktığımın farkına vardım,burada öğle molası verip yemeğimi yedim ve yola devam ettim.
Kızıldağ.
Gemecik sonrası Kızıldağ Geçidi’ne 6 kilometre kadar yolum kaldı.Bu son 6 kilometre tırmanışın en sert olduğu bölge ve fırtınayı tam kafadan alıyorum.Ama önemli değil,böyle tırmanış anlarında çok fırtınalara maruz kaldım, önemli olan kaza bela olmasın.20 kilometreye yakın Kızıldağ tırmanışını yaptım, sanmayın ki Kızıldağ’ı size aktarmayacağım.Kızıldağ Geçidi’ne varmadan Kızıldağ’ı bir tanıyalım derim.
Kızıldağ; Sivas ile Erzincan illeri arasında KB-GD uzanışlı 3015 m yüksekliğindeki dağ. Kızılırmak adını güneybatı yamaçlarından doğduğu Kızıldağ’dan alır. Yıldız Dağı, Asmalı Dağı, Tekeli dağı, Köse Dağı ile birlikte Köse Dağları sistemi içinde yer alır.Bu dağ grubuna Kızılırmak Yayı Dağları veya Yeşilırmak Yayı Dağları denilir. Kızıldağ, Karadeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin sınırının ayrıldığı yerdir. Kuzey yamaçları Karadeniz, Doğu kısmı Doğu Anadolu, güneybatı yamaçları İç Anadolu sınırlarındadır.
Kızıldağ Geçidi.
Veee 2190 rakımda Kızıldağ Geçidi’ndeyim.Kızıldağ Geçidi aynı zamanda Erzincan-Sivas il sınırlarını teşkil ediyor.Kızıldağ’a tırmanmanın geçide varmanın keyfi ile iki il sınır tabelası ve Kızıldağ Geçidi tabelasında pozumu verdim,anı belgeledim.Bu fotoğraflarda afili pozlar veririm bunlar tırmanışın pozları,bu pozlardan sonra iş kıyafetleri, yani kask ve rüzgarlık kuşanılır ve inişe geçilir elbet.
Tüm dağ geçitlerine,zirvelere yakın çeşmeler vardır,bu çeşmelerin soğuk suları adeta şifa niyetinedir.Tırmanış anında azalan, biten mataralarımı pet şişelerimi bu buz gibi sular ile tamamlayıp yoluma,İmranlı tarafına inişe devam ettim.
Kızıldağ İnişi!!!.
Kızıldağ Geçidi’nden İmranlı tarafına şiddetli rüzgara karşı 13 kilometrelik inişim gerçekten çok zorluydu.İniş anında bir çok yerde pedal çevirmek zorunda kaldım.Tırmanırken yorulduğumun daha fazlasını inerken yoruldum.
Kızılırmak.
Kızılırmak ile tanışma zamanı,aslında çok daha önceleri tanışlığımız var ama olsun, bu turumda ilk defa tanış oluyoruz.Kızılırmak ile burada,kaynağında buluştuk,yolculuğumuz,beraberliğimiz Ankara yakınlarına kadar sürecek.Ben doğduğu yerde Kızılırmak’ı bir anlatayım,diğer günlerde yine adını anar,tekrar anlatırım.Belki bağrında kamplar da yaparım,ne dersiniz?.
Kızılırmak Nehri:Sivas‘ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğan ve Samsun’un Bafra ilçesinde Karadeniz’e dökülen nehir. 1.355 km (841 mil) uzunluğu ile Türkiye’nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu olma özelliğinitaşır.Sivas,Kayseri,Nevşehir,Kırşehir,Kırıkkale,Kırıkkale,Ankara,Çankırı,Çorum,Sinop ve Samsun illerinden geçen Kızılırmak, aralarında Delice Irmağı,Devrez ve Gökırmak gibi çok sayıda akarsu ve çayın sularını da toplayarak büyük bir kavis çizerek Bafra Burnu’ndan Karadeniz’e ulaşır.
Kızılırmak ile tanışma zamanı,aslında çok daha önceleri tanışlığımız var ama olsun, bu turumda ilk defa tanış oluyoruz.Kızılırmak ile burada,kaynağında buluştuk,yolculuğumuz,beraberliğimiz Ankara yakınlarına kadar sürecek.Ben doğduğu yerde Kızılırmak’ı bir anlatayım,diğer günlerde yine adını anar,tekrar anlatırım.Belki bağrında kamplar da yaparım,ne dersiniz?.
Kızılırmak Nehri:Sivas‘ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğan ve Samsun’un Bafra ilçesinde Karadeniz’e dökülen nehir. 1.355 km (841 mil) uzunluğu ile Türkiye’nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu olma özelliğinitaşır.Sivas,Kayseri,Nevşehir,Kırşehir,Kırıkkale,Kırıkkale,Ankara,Çankırı,Çorum,Sinop ve Samsun illerinden geçen Kızılırmak, aralarında Delice Irmağı,Devrez ve Gökırmak gibi çok sayıda akarsu ve çayın sularını da toplayarak büyük bir kavis çizerek Bafra Burnu’ndan Karadeniz’e ulaşır.
Eğim azaldı ama fırtına azalmadı.Rüzgarı kafadan alarak İmranlı’ya doğru yol alıyorum,önümde 15 kilometrelik bir yol var.Bu yolu normal şartlarda yarım saat yada 45 dakika da alırım ama bu rüzgar ile her halde 2 saatte alacağım.
Kızılırmak üzerinden geçerek 74 kilometrelik bir yolculuktan sonra İmranlı’ya giriş yaptım.
Bu gece Kızılırmak’ın kenarındaki İmranlı konaklama yerim olacak.
İmranlı.
2019 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılında Ferdi Kızıl kardeşim ile yaptığımız Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projesinde İmranlı’ya ilk defa gelmiş ve kamp sorunu yaşamamıştık.Ben de ilçeye girer girmez aynı yeri kontrol ettim,bıraktığımız gibi duruyor. Sonra yapacaklarım için tekrar ilçe merkezine döndüm.İlçe merkezinde Atatürk Anıtı önünde iken İmranlı’yı tanıyalım.
İmranlı: İmranlı ve çevresi, tarihsel süreç içerisinde Hitit, Pers, İskender, Roma ve Bizans İmparatorluklarının hakimiyetinde kaldığı bilinmektedir. Yine tarihi kaynaklarda zaman zaman Müslüman Arapların eline geçtiği ve Malazgirt Savaşı sonrasında da Bizanslılar ile yapılan antlaşma gereğince, Kızılırmak yayının dışında kalan yerlerin doğusu ile beraber bu bölgenin Türk idaresi altına girdiği kaydedilmektedir.1340 yılından beri İmranlı ve çevresi Çit olarak bilinmektedir. 1890’da Sultan 2.Abdulhamit döneminde Hamidabad olarak değiştirilen nahiyenin ismi, Hicri 1321 Sivas Salnamesi’nde de Hamidabad olarak geçmektedir. Bölgeye ikinci göç hareketi 1911-12 yıllarında yaşanmış olup 1911 yılında ise Hamidabad ismi Ümraniye olmuştur. 1 Ocak 1948 tarihinde çıkarılan bir kanunla Ümraniye ilçe statüsüne kavuşmuş ve ismi İmranlı olarak değiştirilmiş. İlçe olduktan sonra normal bir gelişim gösteren ilçenin nüfusu, önceleri artış gösterirken çeşitli sebeplere bağlı olarak son yıllarda azalma göstermiştir. İmranlı, deniz seviyesinden yüksekliği 1650 m olup doğusunda: Refahiye, batısında Zara, kuzeyinde Suşehri, güneyinde İliç ve Divriği ilçeleri bulunmaktadır. İlçenin doğusunda Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak, Kızıldağ’ın eteklerinden doğmaktadır. Sivas-Erzincan karayolu üzerine kurulmuş olan ilçemiz, şehir merkezine 106 km uzaklıktadır. Halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.Kaynak:T.C.İmranlı Kaymakamlığı
İmranlı Kampı.
İlçe merkezindeyken önce Sivas bölgesinin meşhur Sivas köftesinden yedim.Fiyatı makul ve lezzeti yerindeydi,110 TL gibi bir ücret ödeyip karnımı doyurdum.Sonra market alışverişi yapıp kamp yerime geçtim.İmranlı’da çok az ilçeye ve turcuya nasip olacak doğal kamp alanı var.Burayı bildiğimden gönül rahatlığı ile geldim ve çadırımı kurdum.Hemen yakınında yalaklı çeşmesi var ama belediye burasını yakın zamanda piknik alanı olarak düşünmüş olacak ki tuvalet ve dışına çeşmelerde yapmış.Çadırımı kurduktan sonra çeşmeye hortumumu taktım güzelce duşumu aldım,ilaç gibi geldi.Hava burada sert,rüzgarlı ve soğuk,o yüzden hemen kurulanıp, giyindim,üzerime parkamı aldım.Evet artık İmranlı geceleri başlayabilir,dinlenme faslına geçebilirim.Bugün,Refahiye çıkışlı hareket edip Kızılırmak’ın doğduğu Kızıldağ’ı tırmandım,Kızıldağ Geçidi’ni geçip İmranlı’da kamp halindeyim.Yarın,Hafik’e ulaşmayı hedefliyorum.Ata Yolu projem devam ediyor, Ata Yolu’nu, dolayısıyla beni takip etmeye devam edin.
17 nci 28 Temmuz 2023 Gün Refahiye-Kızıldağ Geçidi-İmranlı :74 km
ATA YOLU 12 TEMMUZ 05 AĞUSTOS 2023 (17. Gün Refahiye-Kızıldağ Geçidi-İmranlı )
Discussion about this post