Kuzey Ege,Kuzey Ege,Kuzey Ege….Şafak coştu!,Kuzey Ege’yi sayıklıyor.Arkadaş Kuzey Ege’de mini de olsa bir tur yapıyorum tabii ki sayıklayacağım.Her tarafın kendine has güzellikleri olduğu gibi Kuzey Ege’nin’de kendine has güzellikleri var.Kuzey Ege deyince bir tek sahil kesimi aklınıza gelmesin,ben bütününden bahsediyorum. Havası,suyu,denizi,dağları,ovası,yayları,köyleri hepsinden.Kuzey Ege’yi üç defa sıraladığıma göre mesaj anlaşılmıştır,bugün Kuzey Ege’de 3 ncü günüm olacak.Sıraladıklarımı tek tek yaşamaya devam edeceğim, hadi hayırlısı.
3 ncü Gün 09 Eylül 2023 Büyükılıca-Havran Burhaniye- Ören:
Büyükılıca Sabahı.
Akşam ne demiştim,ben bu hesabı burada bırakmam sabah devam ederim demiştim.Öylede oldu,sabah 06:00-06:30 gib uyandım,hava buz gibi ve daha aydınlanmamış,çadır içini toparlayıp beni koruyacak kıyafetleri ve peştemali yanıma alıp doğruca havuza….. El yüz yıkama ile ne uğraşacağım,boydan sıcak su her derde deva.Vallahi çok iyi geldi,havuzdan çıkar çıkmaz hemen kurulanıp,sıkıca giyindim.Şimdi kahvaltı faslına ve genel toparlanmaya geçebilirim.
Bugün hava kapalı yağmur mu yağacak ne?,ben bunları düşünürken aynı zamanda kamp yeri ayrılış fotoğrafı almayı da unutmadım.Büyükılıca beni ağırladığın,sıcak suyunda faydalandırdığın,kamp yaptırdığın için teşekkürler.Bu teşekkür işletme sahibine değil,doğaya…..
Kamp yerinden ayrıldım,yönümü Kuşdere,Kına,Çakmak,Havran yönüne çevirdim.İlk etapta Koca Çay vadisi içinde bir süre yol aldım, muhteşem güzellikte yeşillik ve bol miktarda çeşme yol boyu bana eşlik etti.Sonra Havran sapağından rotama girdim,yönüm Havran tarafı…
Kınaköy’e kadar hafif çıkışlı ama düz sayılabilecek bir yolda yol alıyorum.Yol üzerindeki çeşmeleri wikilocta işaretlemeye özen gösterdim,bölgede bol miktarda çeşme olduğunu göreceksiniz.
Kınaköy’ün güzeli köy girişinde ”merhaba yakışıklı ihtiyar köyümüze hoş geldin” dedi ve güzel bir poz verdi.
Kıpıklar köyüne kadar o kadar tatlı çıkışlı ve daracık yollarda yol aldım ki, anlatamam.Gerçekten görülmeye değerdi,ben bu yolu 2016 yılında ters yönden aldığımda buraları taşlı topraklı yol idi.O yol gitmiş yerine asfalt köy yolu gelmiş.
Kıpıklardan sonra hafif çıkış Demirciler’den sonra iyice sertleşti,Çakmak köyü ise daha yukarıda.Çakmak köyünden ve Çakmak köyü sonrası şöyle geriye bir bakayım nasıl bir vadiden gelmişim,görmek istedim ve bu fotoğraflar ortaya çıktı.
Zirve Noktası ve Fırtına.
Bugün 326 rakımdan başlayan yolculuğum 786 rakıma kadar çıktı.Artık çıktığım tepenin kuzey bölümünde 766 rakımdaki çeşme başındayım,bu çeşmeyi 2016 yılından hatırlıyorum, o zamanda bu bölge fırtınalı idi, şimdi de.Karşımda Kaz Dağları ve hemen alt bölümde Havran Barajı görüş alanımda.Buradan sonra uzun bir iniş beni bekliyor, hemde rüzgara karşı.Bu çeşmenin suyu çok güzel,tüm sularımı tamamladım,kaskımı taktım, rüzgarlığımı giydim, inişe hazırım.
Karaoğlan sapağına kadar çoğu iniş ağırlıklı ama rüzgara karşı temkinli inişim devam etti.Karaoğlan sapağındaki bu çeşmeyi hatırlıyorum,kahve molamı bu çeşmeye saklamıştım, zaten saklamak zorundaydım bugün hep rüzgar ile boğuştum.Çeşmenin bulunduğu yer kuytu,elimi yüzümü yıkadım, ufak çaplı bir şeyler atıştırdım ve tabii ki öğle vakti sabah kahvesi.
Kahve molasından sonra inişim devam etti,Balıkesir yoluna çıktım,Havran tarafına giderken baraj tabelasından içeri girip Havran Barajına yöneldim.Amacım,şayet açık ise baraj seti üzerinden geçip İnönü ve sonrasında Havran’a geçmek idi ama baraj girişi kapalı ve kilitli.Bisikletimi kapı önüne bırakıp fare deliği gibi yerden geçip Havran Barajını görüntüleyip geri döndüm.
Havran Barajı: Balıkesir’de, Havran Çayı üzerinde, sulama ve taşkın kontrolü amacıyla 1995-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.000.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 72,00 m, normal su kotunda göl hacmi 66,50 hm³, normal su kotunda göl alanı 3,15 km²’dir.
Bugün rotam kısa ve çok güzel bir yerde kamp yapacağım,onun rahatlığı ile hareket ediyorum.Havran’a da erken vardığımdan Havran’da parkta uzun süre oyalandım, dinlendim.Bu park yanılmıyorsam 2013 yılıydı,Havran’da düzenlenen Koca Seyit Bisiklet Festivaline ev sahipliği yapmış ve ben burada iki gece konaklamıştım.
Havran: Balıkesir ilinin Körfez bölgesinde bir ilçesidir. Höşmerim, Leblebisi ve Çanakkale kahramanı Koca Seyit ile tanınır. Deniz’e kıyısı yoktur. Bu açıdan turizm komşu ilçelerle kıyaslandığında fazla gelişmemiştir. Zeytincilik başlıca ekonomik faaliyettir.
Havran molasından sonra Burhaniye tarafına gitmek için daha kestirme ve sakin olan Büyükdere yoluna girdim.Zeytinlikler içinde yol alarak yoluma devam ettim.O anlardan birinde önce türbe zannettiğim ama dikkatli bakınca rengarenk boyanmış suyu da güzel olan çeşmeyi fark ettim.Suyunda serinledim,sularımı takviye ettim ve Burhaniye tarafına devam ettim.
Burhaniye.
Ege kıyılarının sevdiğim ilçelerden biri olan Burhaniye ilçe merkezindeyim.Bu gördüğünüz anıt,Burhaniye halkının Cumhuriyetin Kuruluşunun 10 ncu yılını kutladığı yere dikilmiştir.Burhaniye merkezden geçerken Burhaniye ile ilgili sayfama koyacak en anlamlı fotoğraf olarak düşündüm.
Burhaniye: Balıkesir ilinin Ege Denizi kıyısında bulunan bir ilçesidir. Kuzey Ege olarak tanımlanan bölge coğrafyası içindedir. Ağırlıklı olarak zeytinyağı üretimine yönelik zeytincilik ve iç turizm merkezidir. Çanakkale-İzmir Karayolu ilçe merkezinden geçer.Ege Bölgesinde yer alan ilçe, kuzeyde Kazdağı güneyde Madra Dağı arasında kalan Edremit Körfezi bölgede bulunur. İlçe merkezi ve ilçenin kuzeyi, Edremit Kıyı Ovasının güneyinde bulunur. İlçenin, geri kalanı Madra Dağının kuzeyi ve dağın denize doğru uzanan alçak tepelerinin üzerindedir. Kıyıda bulunan Bağlar Burnu ise ilçenin güneybatı sınırıdır. İlçenin başlıca akarsuları Havran Çayı ve Karınca Çayıdır.
Ören Sahili.
Büyükılıca’dan çıktıktan 60 kilometre sonra ikindi vakti Ören sahiline ulaştım.Bu gece artık buralardayım ve yavaş yavaş yerleşmeye başladım,tabii bu yerleşme buraya çadır kuracağım anlamına gelmiyor,bir başka durum için.
Bende çok sayıda var ama bu iki fotoğraf yeter sanırım,Ören’de gün batımı bir başka güzel,başka söze gerek var mı?.
Ören Gecesi.
Sahilde kamp,çadır,mangal,semaver yasak, yasak olsun zaten,olmaz ise bizim vatandaşlar suyunu çıkarır bu işin.Ören sahilinde gün batımına karşı yemeğimi yedim,hafiften de demlendim, bu atmosferde demlenmeyeceksinde ne zaman demleneceksin.Ören sahili rüzgarlı, orada bulunan limon çamlarının rüzgarı kestiği bölgede saat 21:30’a kadar oturdum.Rüzgar üşütmeye başlayınca da belki 10 yıldır çadırımı kurduğum ve kimsenin rahatsız olmayacağı yere harekete geçip çadır kurma faaliyetine giriştim.Burası benim adeta sığınağım oldu (buraya gece yerleştiğimden sabah çektiğim fotoğrafı koydum).Çadır kurmak pek zaman almadı,kısa sürede çadırımı kurup içine sızdım.Radyom burada da kısık sesi ile devam etti,o benim turlarda can yoldaşım, sırdaşım,yanımdan hiç ayırmıyorum.Evet,bugün Büyükılıca’dan başlayan yolculuğum Ören sahilinde son buldu.Yarın Kuzey Ege Turumun istikameti yukarılara olacak.
3 ncü Gün 09 Eylül 2023 Büyükılıca-Havran Burhaniye- Ören:60 km
KUZEY EGE 2023 07-11 EYLÜL 2023 (3. Gün Büyükılıca-Havran Burhaniye- Ören)
Discussion about this post