Seneye geniş açılı,detaylı yapacağım,o hakkım saklı,ama bazı şeyler devreye girince Kuzey Ege’yi biraz daha devam ettireyim istedim.Kuzey Ege’de ikinci bölümde neler var bir bakalım;Elimde 2 yeni ürün var onları test edeceğim (ürün ismini reklamı olmasın diye vermiyorum).İflas eden 8 yıllık Vaude çantalarımı kendim onardım,birinci bölümde denedim sonuç iyi idi,şimdi net olarak sonucu göreceğim.2 hafta önce eşimle beraber Kuzey Ege’nin bir bölümünü gezmiş bir ürün almıştık çok hoşumuza gitti,ondan iki tane daha alacağım. Ve asıl çok önemli bir yeri ziyaret etmem gerek,Kuzey Ege’de geziyorsam orayı atlamamalıyım. Kuzey Ege turumun ikinci bölümü Ekim ayında devam ediyor, bakalım neler olmuş yada olacak, bir bakalım.
6 ncı Gün 03 Ekim 2023 Çandarlı-Dikili-Altınova-Gömeç-Ören:
Başlangıç yerim yine Çandarlı,Çandarlı’dan daha önce bahsettiğimden tekrarlamayacağım.Zaten anlatırsam beğenir gelirsiniz,kalabalık edersiniz.Ben buranın sessizliğini,sakinliğini hele bu aylardaki halini daha çok seviyorum.Her neyse konuyu dağıtmayayım,sabah 09:00 gibi evimden ayrılıp kuzeye doğru yola çıktım.
Bu bölümde geçiş noktam Dikili olacak,Çandarlı-Dikili arası 19 kilometre ve hafif
indili çıktılı bir yol.1.5 saat gibi bir zaman diliminde bu yolu aldım.Dikili’ye varış
kanıtımda bu fotoğraf olsun.Uzun zamandır Dikili’den bahsetmemiştim,bir analım.
Uzun olacak sıkılmazsınız değil mi?
Dikili(Tarihçesi):İlk arkeolojik bilgilere göre Dikili’nin M.Ö. 4000–5000 yıllarına kadar uzanan geniş bir geçmişi vardır. İlk yerleşim yerlerinden Ağıltepe ve Kaletepe’de yapılan kazılar sonucunda Akalar’ın yaşadığı bu bölgeye Aterneus denildiği belirtilmiştir. Eoılı’lerin Dikili toprakları üzerinde Aterneus, Pytani, Astria, Teutronia gibi kentleri ve siteleri bulunduğu arkeolojik kazılardan anlaşılmıştır. İlk çağlarda Lidyalılar, İranlılar, Frikya ve Mysialılar daha sonra Romalılar, Bergamalılar; orta çağda da Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar hakim olmuşlardır. Dikili bölgesindeki tarihi kent ve sitelerde Aristo, Hermos, August, İskender gibi ünlü isimler zaman zaman bulunmuşlardır.
Yeni Dikili tarihi Bergamalı Karaosmanoğlu’nun Dikili’de çiftlik kurması ve burada dikmelik yetiştirmesi ile başlamıştır. Önceleri Dikmelik olarak geçen isim daha sonra Dikili haline gelmiştir.Karaosmanoğlu ayrıca bugünkü Pazaryerinin yanında çiftlik kurmuş, bölgede hayvancılıkla geçinenleri burada toplayarak küçük bir köy haline gelmesini sağlamıştır.
Selçuklular bölgeyi ele geçirdikten sonra, uzun süre Türk ve Osmanlı hâkimiyetinde kalmış, 1919–1922 yılları arasında Yunanlıların işgali altına giren Dikili, 14 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtarılmıştır.Dikili 1860 yılında Bergama’nın bir köyü iken bu tarihte Bergama’ya bağlı bir bucak, 1923 yılında da belediyelik olmuştur. 13 Ekim 1928 tarihinde de Bergama’dan ayrılarak İzmir İlinin bir ilçesi olmuştur.
Coğrafi Yapısı:Konumu itibariyle Ege denizi kıyısında ve Midilli Adası karşısında yer alır. Komşu ilçeler Ayvalık, Bergama ve Aliağa’dır.İlçe Merkezinin konumu ise Batısı Ege denizi, Güneyi Karadağ’ın eteği olan Kızılçukur ve Ali Petre bayırı, doğusu Uçar ve Katrancı bayırı ve kuzeyi de ova ile çevrilidir. İlçemiz İzmir’e 118, Ayvalık’a 42, Altınova’ya 25, Bergama’ya 24 ve Kınık’a 42 km. uzaklıktadır. Deniz yolu olarak ise İzmir’e 66 mil, İstanbul’a 228 mil ve Midilli’ye 18 mil uzaklıktadır.İlçenin bir kasabası ve 25 köyü ,Dikili İlçe Merkezinde 4, Çandarlı Kasabasında 2 olmak üzere toplam 6 Mahallesi vardır. Köyler genellikle ulaşım yollarına ve tarım alanlarına yakın kurulmuşlardır.Kaynak:Dikili Belediyesi
Dikili sonrası hiç ana yola çıkmaya niyetim yok!,Dikili-Salihleraltı arası 13 kilometre yazlıklar arası yol,sessiz sakin bir şekilde bu yolda yol aldıktan sonra yine ana yola çıkmadım. Salihleraltı’ndan devam edip bir süre toprak yolda yol alıp Çanakkale-İzmir yoluna Bahçeli yakınlarından çıkış yaptım.Artık bundan sonra ana yolda ve rüzgara karşı yolculuk başlıyor.
Altınova Kahve Molası.
Çandarlı-Altınova arası 42 kilometreyi Dikili’de 5 dakikalık molayı saymaz isek adeta molasız geldim,şimdi mola hakkımı kullanıyorum.Altınova girişinde otogar karşısındaki bu çamlık benim sığınağım.Altınova’dan her geçişimde ya kahve yada yemek molamı burada veririm.
Bugün kahve molası..…
Bugün kahve molası..…
Altınova’dan İzmir-Çanakkale yoluna çıktım,Ören’e kadar bu yolda yol alacağım.Bugün çok şiddetli kuzey,kuzeydoğu rüzgarı var ve bu rüzgarı ben kafadan yiyiyorum.Kafayı eğmiş gidiyorum, yerde bir sigara paketi ve 100 TL gözüme ilişti.Bizim Türk usulü para saklama hevesi bana yaradı,acaba 2 tanemi diye baktım, tek 100’lük var,olsun.Sigara tiryakisinin bana bir hediyesi olarak kabul ediyorum,eyvallah tiryaki kardeş.
Ayvalık ana yoldan içeride orayı es geçiyorum,zaten iki hafta önce eşimle beraber girmiştik,her zaman ki gibi çok kalabalık.Ayvalık’tan sonra şiddetli rüzgar dozajını iyice arttırdı.Gömeç ilçesini de bu rüzgar ile beraber geçtim,dönüşte girerim Gömeç’e….
Gömeç: Balıkesir ilinin Ege Denizi kıyısındaki bir ilçesi. Yüzölçümü ile Balıkesir’in en küçük ilçesi olan Gömeç, 15.207 nüfusu ile Marmara ve Balya’nın ardından en küçük üçüncü ilçesidir.
Gömeç-Burhaniye arası bu çeşmeyi yeni yapmışlar,iyi olmuş,yapandan Allah razı olsun. Ana yolda serinlemek isteyen bizim gibi yolculara ferahlık verir.İçildiğini varsayarak mataralarımı tamamlayıp biraz da serinledim.
Ören.
Şiddetli rüzgara karşı 80 küsür kilometrelik yolculuğum Ören’de son buldu.Ören’e vardığımda saat 19:00’u geçiyordu, hemen migrostan alışverişimi yapıp, Ören içindeki çeşmelerden şahsi temizliğimi yaptım,mataralarımı tamamladım.Şimdi kamp yapacağım yere doğru gidebilirim.
Ören içine girdim,Adramyttion Antik Kentinde Pegasus Heykeli önündeyim.Kısa bir selam verelim değil mi?.
Pegasus Heykeli;Antik Çağın en zengin krallarından birisi olarak bilinen Krezüs’ün kardeşi Adramys tarafından kurulan bu günkü adı Ören olan Adramyttion Kentinde yaklaşık 300 yıl boyunca simge olarak kullanılmıştır.
Ören Kampı.
Sahil boyunda, yakınında,parklarda kamp yapmak yasak yada ona benzer bir şey.Buralara çadır kurarsan rahatsız edilmen,gecenin bir vakti kovulman yada yeri terk etmen ihtimaller dahilinde.Kimseyi rahatsız etmem,edilmeyi de istemem, ”gör ama görünme” bu benim genel prensibim.O yüzden 10 yıldır aynı yere çadırımı kurar orada geceyi geçiririm.Fark edilsem bile artık komşu olduğumuzdan!!!,kimse sesini çıkarmaz.Evet,Ören’e hoş geldin Şafak,saat 20:00 ve sonrası çadır kurma telaşı ve sonrasında aperatif bir şeyler atıştırma,bugün geç kaldım,rüzgarın azizliği….Evet,rüzgar ters tepti,yordu beni,bu yorgunluğu yatarak değil, çadır dışında bir şeyler içerek ve radyomun benim duyabileceğim kadar sesi ile atmam gerek.Yarın Kuzey Ege’de çok anlamlı bir yere gideceğim beni takip etmeye devam edin,iyi geceler.
6 ncı Gün 03 Ekim 2023 Çandarlı-Dikili-Altınova-Gömeç-Ören:88 km
KUZEY EGE 2023 03-06 EKİM 2023 (6. Gün Çandarlı-Dikili-Altınova-Gömeç-Ören)
Discussion about this post