Güney Ege Turum kaldığı yerden devam ediyor. Dün İztuzu seyir yerine ulaşmak istemiş olmamıştı ama Kaunos Antik Kenti beni büyülemeye yetmiş idi.Tarihin en kısa feribot seferinin ikincisini yine Dalyan kanalında gerçekleştirdim ve geceyi Gökbel’de geçirdim.Dünün özeti bu yönde idi,bu gün 23 Nisan,bakalım hangi köy yada belde de
23 Nisan kutlamalarına şahitlik edecek, nerede korteje dahil olacağım,bunu gün gösterecek.Bu günkü planlamamda sabah Dalaman ovası var, sonrasında ise ovadan dağlara, Batı Toroslara yol almak var.Planım bana ne sunar,ne görürüm, ne yaşarım bunu günü yaşayarak göreceğim.Eh o zaman fazla geçe kalmadan güne başlayabilirim.
3. Gün 23 Nisan 2023 Gökbel-Dalaman-Karacaören-Çöğmen:
Gökbel’den Ayrılış.
Bizim oralarda ”günün bereketli geçmesini istiyorsan üzerine güneşi doğdurmayacaksın” sözü vardır, bu sözün doğru olduğuna inananlardanım.06:00 gibi uyandım,akşam esen rüzgardan eser yok, yerini rutubetli bir hava almış haliyle çadır ıslak.Şahsi temizlik,kahvaltı, toparlanma derken 08.00 sıraları yola çıkmaya hazırım.Kamp yeri ayrılış pozu alıp Gökbel’deki kamp yerimden ayrıldım.
Kamp yerinden kısa bir tırmanış yapıp sonra Dalaman ovasına aktım.Nar,limon,portakal,mandalina bahçeleri ile dolu Dalaman ovasında yol alırken Dalaman üzerindeki kalın pus tabakası yavaş yavaş dağılmaya başlamakta idi.
Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,sabah dediğim gibi hangi köyde,
belde de denk gelirim derken Güzelyurt beldesinde bando takımının sesi kulaklarıma gelmeye başladı.O tarafa yöneldiğimde kortej okul bahçesinden çıkıp tören alanına
hareket halindeydi.Bir süre kortej ile beraber hareket ettim,çocukların,
gençlerin bayramına eşlik ettim.
Bugün ve bugünden sonra bol bol dedikodusunu yapacağım, vadilerinde yol alacağım bazende denk geleceğim Dalaman Çayı ile bu turumda ilk karşılaşmam Dalaman Ovasında Fevziye köyünü geçtikten sonra oldu.
Dalaman Çayı: Gölhisar ilçesinin güneyindeki Yeşilgöl dağlarından doğar, Çameli, Acıpayam, Ortaca ve Dalaman ilçe sınırlarını çizerek, Akdeniz’e dökülür. Dalaman çayı tamamen Akdeniz bölgesindedir. Akdeniz ve Ege bölgeleri sınırını Dalaman Çayı’nın hemen kuzeyinde bulunan Bozdağlar oluşturur. Akdeniz ve Ege bölgeleri sınırını Dalaman Çayı’nın hemen kuzeyinde bulunan Bozdağlar oluşturur. Toplam uzunluğu 229 km, havza alanı 3.500 km²’dir. Yukarı çığırında dar ve derin vadide hızlıca akan çay, aşağı çığırında taşıdığı alüvyonlarla Dalaman ovasını oluşturur. Ovadaki akış daha yavaştır. Çay üzerinde zorluk derecesi 3-4 olan, 26 km’lik alanda rafting yapılır. Dalaman havaalanın yapılmasından sonra turizm açısından daha da önemli hale gelmiştir. Üzerine Bereket barajı ve Akköprü barajı yapılmıştır.Kaynak:Wikipedia
Saat 09:30 sıraları Dalaman’a ulaştım.Dalaman merkezde sapakta bulunan cami avlusuna girip sabah nemli topladığım çadırımı kuruturken kahvemi yudumladım.Dalaman sonrası yukarılara doğru çıkacağımdan ve gıda ikmali yapacağım yer olmadığından eksiklerimin tedarikini yaptım. Dalaman meydanında Atatürk Anıtı önünde yapılan 23 Nisan kutlamalarını bir süre seyrettikten sonra Dalaman merkezden ayrıldım.
Dalaman: 16 köyü bulunmaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde, Muğla İline bağlı bir ilçe olan Dalaman,aynı ilin Köyceğiz, Ortaca ve Fethiye ilçeleri ile Denizli ili Çameli ilçesi arasında yer almaktadır. Doğu,kuzey ve batı kesimleri dağlık,güneyi ovalıktır. İlçe topraklarını Gölgeli Dağlar (2.295 m.), Boncuk Dağı (2.265 m.) engebelendirmektedir. İlçenin tarihiyle ilgili herhangi bir bilgi yeterli arkeoloji kazısı ve yüzey araştırması yapılmadığından dolayı bulunmamaktadır. Ancak Antik Karya bölgesi içerisinde olduğundan ilçe tarihinin çok eskilere dayandığı sanılmaktadır. Daha önce Köyceğiz İlçesine bağlı olan Atakent ve Dalaman beldelerinin birleşmesiyle tek bir Belediye olan Dalaman, 1983 ’te ilçe konumuna getirilmiştir. Euhippe antik kentinin Karia bölgesinin kuzeyinde, Dalaman’ın yanı başında Alaçatlı Köyü’nün (Alaca-atlı) bulunduğu yerde olduğu sanılmaktadır. Ayrıca ilçede tren yolu olmamasına rağmen, tren istasyonu bulunmaktadır. Kaynak:T.C. Muğla Büyükşehir Belediyesi
Dalaman ilçe merkezinden ayrılıp ana yolda bir kaç kilometre gittikten sonra Gürköy sapağından içeri girdim.Artık,kültürel ve ova turu, yerini Batı Toroslara yöneliş ve biraz da tırmanışa bırakıyor.
Gürköy sonrası mini tırmanış sonrasında iniş ve düz sayılabilecek bir konumda bol çeşmeli bir yolda şahane bir yolculuk beni karşıladı.Trafik az,biraz sıcak ama çeşmeler serinletiyor,iyi bir rota burası derken!
Kayadibi sapağına doğru tırmanış başladı.Kayadibi sapağında bulunan bu çeşmede vakit öğleyi bulduğundan öğle yemeğimi yedim.Yemeğimi yedikten sonra hem yemeği hazmetmek hem de durum kritiği yapmak için biraz oyalandım.Önümde Çöğmen yada Elcik üzeri yola devam alternatifi var.İkisininde kilometresi aynı ama Elcik’in bugünlük yükseltisi daha az.Bugünü düşünürsem Elcik, ama ben yarını da düşündüm ve yükseltisi daha fazla olan Çöğmen’i tercih ettim.Elcik’in rakımı 550,Çöğmen’in rakımı 650.Yarın rotayı görünce niye böyle tercih yaptığımı daha iyi analiz edebilirsiniz.
Kayadibi sapağından sonra sert bir iniş ile dere yatağına iniş yaptım.Sonrasında ise tekrar tırmanışım başladı.Tırmanışın bir anında geride bıraktıklarıma şöyle bir bakarken eğimin fazla olduğu bu yolda bayağı zorlandığımı da itiraf etmeliyim.
Dere yatağından Gökçeovacık sapağına kadar olan vadi içinden tırmanış bayağı zorlayıcı idi,bölge de taş ocağı olması nedeniyle kamyon trafiğini de ekleyince zorluk katmerlendi.Eğimin fazla olduğu yerlerde ittir kaktır yol almak zorunda kaldım.
Sabunlu sapağını geçip Karacaören köyü yakınlarındaki Yazılı mezarlığı bölgesine
Karacaören sonrası da tırmanışım Batı Toroslarda Kavacık bölgesine kadar devam etti.Rakımı 600 olan bölgelerdeyim,bugün için kafi bir yükselti ve gün içinde Kavacık bölgesine gelinceye kadar 50 kilometre kadar yol aldım.Hedeflediğim ve kamp yapmayı planladığım Çöğmen’e az bir yolum kaldı.
Kavacık bölgesinin bulunduğu 630 rakımdan 470 rakıma, dere yatağına sert bir iniş yaptım, iniş güzeldi ama eğimi fazla Çöğmen tırmanışı bayağı yorucu idi.Son 3 kilometrelik tırmanış sonunda Çöğmen köyü girişindeyim,geceyi bu köyde geçirmeyi planlıyorum,bakalım olacak mı?.
Çöğmen:Muğla iline 99 km, Dalaman ilçesine 35 km uzaklıkta ve nüfusu 520 dir. Mahallenin büyük bölümü Aygır, Şimşir ve Çal Dağları eteklerine kurulmuştur.Mahallede, ilköğretim okulu vardır,kahvehane ve bakkal vardır.Dağınık bir mahalle yapısına sahiptir.
Çöğmen Kampı.
Çöğmen köyü girişinde eski ilkokulun bulunduğu itfaiye amirliğinin olduğu bölgeyi kamp için gözüme kestirdim,çünkü orada çeşme var.Ama yine de köy merkezine geçip kısa bir teftiş yaptım,ilk tespitim bana daha cazip gelince bakkalda dondurmamı yedikten sonra tekrar itfaiye amirliği bölgesine geldim.Çadırımı eski okul bahçesine kurmak için arka bölgeye geçtiğimde hemen aşağıda halı sahayı görünce ”Allah dedim, kul ister bir göz Allah verir iki göz”.Hemen dümeni halı sahaya kırdım,tam gönlüme göre bir yer burası,üstelik daha yeni yapmışlar,zemini bile tap taze.Çadırı kurup, içini yerleştirdikten sonra rüzgarlı hava daha sertleşmeden ve hava kararmadan itfaiye amirliğinin oraya gidip çeşmeden hortum yardımı ile günlük duşumu aldım.Evet,Gökbel’den başlayıp Çöğmen’e kadar uzayan 55 kilometrelik yolcuğumun hikayesi böyle.Bu gece yayla konumundaki Çöğmen’deyim,yerleşim ve duş işi tamam olunca yemek faslına geçiş yaptım.Yemekten sonra artık dinlenmeye geçebilirim, yarın görüşürüz.
3. Gün 23 Nisan 2023 Gökbel-Dalaman-Karacaören-Çöğmen:55 km
GÜNEY EGE 2024 21-29 NİSAN 2024 (3. Gün Gökbel-Dalaman-Karacaören-Çöğmen)
Discussion about this post