Geceyi İnönü ilçesinde Pınarbaşı Havuzları bölgesinde geçirdim.Sabah çok erken sayılabilecek bir zaman diliminde 05:30 gibi uyandım.Kahvaltı ve sonrasında sabah rutini olan toparlanma işine giriştim.Zafere Doğru projem devam ediyor,dün Eskişehir İnönü bölgelerinde Birinci ve İkinci İnönü Muharebelerinin geçtiği bölgelerdeydim ve geceyi yine bu bölgede geçirdim.Bugün de İnönü Muharebelerinin geçtiği alanlarda yol alacak Şehitlik ziyaretleri yapacak,Anıtlara gidecek ülkemin güzel coğrafyasında yol alacağım.
2 nci Gün 06 Haziran 2024 Pınarbaşı Havuzları-İnönü-İnönü Şehitliği-Metristepe-Gündüzbey-Karagözler (Bisiklet Evi):
Saat 07:00 gibi her şey hazır olunca Pınarbaşı Havuzlar bölgesindeki kamp yerimden
kamp yeri ayrılık fotoğrafı alarak güne başladım.
Sabah serinliği ile birlikte Pınarbaşı Havuzlar bölgesinden bir kaç kilometre ilerideki İnönü ilçesine giriş yaptım.İnönü ilçesi ve İnönü Savaşları Karargah Müzesini birinci gün gezmiş ve yazımda anlatmıştım,tekrar etmeme gerek yok.Dün kalabalık olan meydan sabah sakin olunca ben de daha yeni montajı yapılan İnönü yazısı önünde hatıra fotoğrafı alarak ilçe merkezinden ayrıldım.
İlçe merkezinden Kütahya-Bilecik yoluna çıkış yaptıktan yaklaşık 4 kilometre sonra
günün çoğunluğunu geçireceğim Bilecik il sınırlarına giriş yaptım.
Bilecik il sınırlarına girmem ile beraber iniş ağırlıklı yol alarak Akpınar köyüne ulaştım.
Köyde küçük bir mola verdikten sonra köy çıkışında Bozüyük yolunda tepe üzerinde bulunan İnönü Şehitliği’ne hareket ettim.
İnönü Şehitliği:Bilecik Bozüyük İlçesi ile Akpınar Köyü arasında bir tepede bulunmaktadır. İstiklâl Savaşı’nın Metristepe-İnönü istikametinde gelişen ve tarihimizde İnönü Savaşları olarak bilinen savaşların geçtiği cephedir. 844 mezardan oluşmaktadır ve 1930 yılında Milli Savunma Bakanlığınca yaptırılmıştır.1981 yılına kadar Haziran ayı içinde yapılan şenlikler bu yıldan itibaren İnönü Savaşı’nın kazanıldığı tarih olan 1 Nisan günü yapılmaya başlanmıştır.
Dikdörtgen duvarlarla çevrili olan mezarların ayakuçlarında Türk bayrakları resmedilmiştir. Burada 4200 Şehit’in kaydı olmasına rağmen isimleri bilinemediğinden sadece 141 mezar vardır. Şehitliğin ortasında küçük boyda mermerden bir anıt vardır. Üzerindeki pirinç levhada ise şu sözler yazılmıştır:
“Ey Yolcu burada şu gördüğün mezar
Türklerin İstiklâl abidesidir.
Bir gökten bir göğe haykıran rüzgâr
İnönü Cengi’nin Zafer Sesi’dir.”
Kaynak:T.C. Bilecik Valiliği
İnönü Şehitliğinde Şehitlerimizin ruhuna Fatiha okudum, saygı duruşunda bulundum, minnet duygularımı sundum, manevi doyuma ulaşmış olarak Şehitlikten ayrıldım.Ana yolda yönümü önce Bozüyük tarafına çevirdim sonra Bursa-Eskişehir yolunda Eskişehir tarafına doğru bir süre yol aldıktan sonra Yeniçepni sapağından içeri girdim.Evet günün ikinci ziyaretini yapacağım Metristepe’ye gidiyorum.
Ana yoldan ayrılıp Yeniçepni’ye kadar düz sayılabilecek bir yolda yol aldım.Yeniçepni köyü içinde caminin karşısında bulunan bu çeşme benim mola yerim oldu.Mataralarımı tamamladım, serinledim ve kahvemi bir ağacın gölgesinde yudumladım.
Bilecik bölgesi oldum olası hoşuma gitmiştir,yeşilliği, ormanı bol bir bölge.İşte öyle bir ortamdayım, Yeniçepni molasından sonra orman içinden tırmanmaya başladım.Bu tırmanışım bu gün için 7 kilometre kadar sürecek, farkındayım,ortamın tadını çıkara çıkara Metristepe’ye doğru yol almaya devam ettim.
Metristepe Göründü.
Yaklaşık 5 kilometre kadar tırmanmıştım ki kuzey yönümde Metristepe göründü.Metristepe Köyü hemen aşağıda,köyün üst tarafında ise Metristepe Zafer Anıtı gözükmekte.Ben oraya çıkacağım ama bir kaç yüz metre ileri de bulunan Şehitliği Ziyaret etmek zorundayım.
Dediğim gibi bir kaç yüz metre gittikten sonra Metristepe Doruk Şehitliğindeyim.
Metristepe Doruk Şehitliği: Bozüyük,Metris Köyü’nde yapılan şehitlikte 6 şehidimiz bulunmaktadır.Şehitlik,İkinci İnönü Muharebeleri’nin devam ettiği Mart 1921’de Şehit düşen 174.Alay’dan Subay ve Mehmetçiklerin istirahatgahıdır. 2009 yılında yenilenmiştir
Metristepe Doruk Şehitliği ziyaretinden sonra eski adı Doruk, günümüzde Metristepe olan köye geldim. Köy içinden geçerek yaklaşık 2 kilometre tırmanış sonunda Metristepe Şehitliğindeyim.İsterseniz Metristepe’yi bir tanıyalım sonra da ziyaret edelim.
Metristepe Zafer Anıtı:Yakın tarihimizde çok önemli yeri olan ve Türk İstiklal Savaşımızın en çetin mücadelelerinin geçtiği, dönüm noktalarından biri olan İnönü Savaşları’ nın kazanıldığı ve Büyük Önder Atatürk’ün ifadesiyle “milletin makûs talihinin yenildiği yer” olan Bozüyük Metristepe’ de şehitlerimizin yüce anılarını yaşatmak amacıyla yapılan Metristepe Anıtı, o muhteşem görünüşüyle Türk’ün yenilmezliğini simgelemektedir.Temsili 10 adet şehit mezarı bulunmaktadır.1973 yılında yapımına başlanan Şehitlik 1975 yılında tamamlanmıştır.
Betonarme olarak 24 metre yüksekliğinde yapılan anıt üzerinde rölyefler, savaşa katılan birlikler ve komutanlarıyla ilgili bilgiler bulunur. Metristepe’ nin tarihsel önemi dikkate alınarak Valilikçe 2001 yılında anıt ve çevresinde yeniden restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Anıtın dört bir tarafına ve anıttan ayrı İnönü Savaşları ve tarihi telgrafları içeren dört adet rölyef ile anıtın ön tarafına iki ayrı kaide üzerinde heykeller yapılmış, çevresinde siperler kazılmıştır. Kaynak:Bilecik Valiliği.
Burada bir sürü görseller almam ile birlikte tepenin her yere hakim olması ve bol rüzgar alması nedeniyle kalış süremi bayağı uzattım.Tüm bölgeye hakim noktadaki Metristepe ziyaretim 1,5 saatten fazla sürdü.
Metristepe Zafer Anıtından köye inerken acıktığım aklıma geldi,uygun bir yerde durup yemeği yiyeyim diye düşünürken Zafer Anıtından tam köye girerken bu çeşme gözüme ilişti,hiç tereddüt etmeden çeşmeye yöneldim,burası mola için gayet uygun bir yer.
Çeşme başı yemek molasından sonra Söğüt yönüne hareketle Hayriye köyüne kadar iniş ağırlıklı geldim.Kendimi inişe o kadar kaptırmışım ki Gündüzbey sapağından gireceğime inişe devam ettim, 2 km sonra ancak durumu kavradın, geri döndüm.
Hayriye- Gündüzbey yolu tam bir kabus!!!!!Bu fotoğrafı en güzel yerinde çektim,o da zaten 300-500 metre.4 kilometrelik yolun geriye kalan kısmı kayalık, taşlık ve hem sürücüyü,hemde bisikleti yıpratıcı vaziyette.4 kilometrelik yıpratıcı, sıkıntılı yolculuk sonunda Gündüzbey köyüne kazasız
belasız giriş yaptım.Çok şükür kazasız belasız Gündüzbey köyündeyim ve
hemen ana yola geçiş yaptım.
Söğüt Yolu.
Söğüt-Eskişehir yolu çok şahane,inişi güzel, tırmanışı tatlı, manzarası ve çeşmeleri bol.
O çeşmelerden birinde serinlemeyi ihmal etmedim.
Karagözler Bisiklet Evi.
Söğüt yolundan Eskişehir yoluna, oradan da Çukurhisar içine giriş.Bir miktar alışverişimi Çukurhisar’da yaptım,eksik kalanları da Boyacıoğlu’nda.Evet dün kahvemi içtiğim Eskişehir bisiklet derneğinin bisiklet evindeyim, geceyi burada geçireceğim.Kimsecikler yok, kafama göre çadır yerini ayarladım,kurdum ve içini yerleştirdim.Benim meşhur hortum devreye girdi duşumu da aldım,şimdi sırada yemek hazırlama…… Kameriyeye geçtim, bu akşam menümde tulum peynirli bulgur var,keyifle hazırladım,pişirdim tam demlenme aşaması için beklemeye başladığımda bisikletli gruplar damlamaya başladı.Bu gece sinema gecesi varmış, yalnız kalıp dinlenirim diyordum,olmayacakmış demek ki,sağlık olsun.Tabii 300 kişinin geleceğini duyunca tam kıvamına gelmiş bulgurumu hızlıca yemeğe,zifiri aç karnımı doyurmaya yöneldim. Sonrada masaya çeki düzen verip,kendi halinde takılma seansına geçtim,film için davet aldım ama ben böyle rahatım.Masadaki yerimi kaptırmamak için sıkı sıkı oturup, işin keyif bölümüne geçiş yaparken yağmur başladı, aralıksız 3 saat süren yağmur havayı ve ortamı güzelce temizledi.Bugün İnönü Şehitliği ziyareti,Metristepe Zafer Anıtı ziyareti ve gün sonu Eskişehir bisiklet evinde kamp halindeyim.Yarın yine Şehitlik ziyaretim olacak sonrasında bir nehrin doğuşuna şahitlik edeceğim.Takip etmeye devam edin.
2 nci Gün 06 Haziran 2024 Pınarbaşı Havuzları-İnönü-İnönü Şehitliği-Metristepe-Gündüzbey-Karagözler (Bisiklet Evi):78
Discussion about this post