Geceyi Eskişehir bisiklet evinde geçirdim.Eskişehir’li bisikletli arkadaşlar gece film izledi,ben kafa dinlemeyi tercih ettim.Onlar dağılırken ben de çadırımın sıcaklığına kendimi çoktan atmıştım.Akşam 3 saat kadar yağan yağmurdan sakınıp kameriye içine astığım şortum ve tişörtüm önlem almama rağmen fıskiyenin bir tanesinin gece yönünü şaşırması yüzünden sırılsıklamdı.Yağan yağmur neticesi ıslanan çadırımı ve kurumayan kıyafetlerimi rüzgar,güneş arkadaşlığına emanet edip kahvaltı işine yoğunlaştım.Dün İnönü Şehitliği,Doruk Şehitliği ve Metristepe ziyaretleri yapmıştım, bu gün ise yine Şehitlik ziyaretim olacak sonrasın da ise savaşa adını veren ve stratejik planın odağında olan bir nehrin doğduğu yerde konaklayacağım.
3 ncü Gün 07 Haziran 2024 Karagözler-Eskişehir-Kanlıpınar Şehitliği-Mahmudiye-Çifteler-Sakaryabaşı:
Eskişehir Bisiklet Evi.
Kalkış 05:30,harekete hazır oluş 07:30…..Demek ki ıslak ortamda biraz geçikme yaşayabiliyorum.Eskişehir bisiklet evinde geceyi geçirmenin anısına kamp yeri ayrılış fotoğrafı alarak kamp yerime veda ettim.
Karagözler’deki bisiklet evi Eskişehir’e 10 km uzaklıkta,yeşillikler içinde yol alarak bu yolu kat edip Eskişehir merkeze intikal ettim.Eskişehir merkez’de görülecek yerleri birinci günü ziyaret ettiğimden şehir merkezinde oyalanmadan yoluma devam ettim,Ankara yoluna çıktım.
Eskişehir il merkezini daha yeni terk etmiş, Ankara istikametine yol alırken günün ilk ziyaretini yapacağım Kanlıpınar Şehitliğine intikal ettim.Şehitlik ile ilgili iki anlatımı yazıma koyarak Şehitlik ziyaretine başlayabiliriz.
Kanlıpınar Şehitliği;Eskişehir- Ankara yolunun 12. kilometresinde Kanlıpınar Köyü’nde 5 dönüm arazi üzerinde bulunmaktadır. Eskişehir- Kütahya muharebelerinde şehit düşen askerlerimiz anısına 1940 yılında yapılmış, 1996’da da yeniden düzenlenerek ziyarete açılmıştır. Eskişehir ve havalisinden olup terörle mücadelede şehit düşen askerlerimiz de buraya defnedilmektedir.Kaynak:Atatürk Ansiklopedisi
Kanlıpınar Şehitliği: Sakarya’nın doğusunda yeni müdafaa hattına yerleşmek için çekilmeler sırasında orada oluşturulan cephede şehit düşen askerlerimizin anısına yapılmıştır. İlimiz Merkez Kanlıpınar sınırları içinde Eskişehir-Ankara Karayolu’nun 13. km’sindedir. Yaklaşık 12x12m ölçülerinde olup etrafı 1-2 m yüksekliğinde duvarlarla çevrilidir. Batı köşesinde bir çeşme bulunmaktadır. İçinde altı adet sanduka mezar bulunmaktadır. Demirden küçük bir kapıdan girilmektedir.
Mezar ve duvarlar beyaz badanalıdır. İçinde mermer bir yazıt bulunmaktadır. Bu levhada: “YURTTAŞ, BASTIĞIN YERİ TOPRAK DEYİP GEÇME, 1 YÜZBAŞI 60 ERİZ, İSTİKLAL UĞRUNA, SAVAŞAN ŞEHİTLERİZ. 01.05.1946” yazılıdır.Kaynak:T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı
Mezar ve duvarlar beyaz badanalıdır. İçinde mermer bir yazıt bulunmaktadır. Bu levhada: “YURTTAŞ, BASTIĞIN YERİ TOPRAK DEYİP GEÇME, 1 YÜZBAŞI 60 ERİZ, İSTİKLAL UĞRUNA, SAVAŞAN ŞEHİTLERİZ. 01.05.1946” yazılıdır.Kaynak:T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı
Şehitlik Eskişehir- Kütahya muharebelerinde şehit düşen askerlerimizin anısına yapılmış olup ayrıca terörle mücadelede düşen Şehitlerimizde buraya defnedilmektedir.Tüm Şehitlerimizin ruhuna Fatiha okudum, saygı duruşunda bulundum,minnet duygumu sundum.Ziyaretim sırasında Şehit oğlunun mezarına dua için gelen Şehit babası ile de kısa bir sohbetim oldu. 
Kanlıpınar Şehitliği ziyareti sonrası Eskişehir-Ankara yolunda Ankara istikametine uzun süre sayılabilecek (28 KM) yol aldım,sonra yönümü Mahmudiye-Çifteler yönüne çevirdim.Artık hedefe doğru yol alırken trafik bir nebze de olsa hafifledi.
Mahmudiye sapağından içeri girdikten kısa bir süre sonra Eskişehir bölgesi taraflarından bol bol gök gürültüsü gelmekle birlikte hava iyiden iyiye kapatmaya başladı.Bu kapalı hava ve gökgürültüleri içinde Mahmudiye ilçesine girip kısa bir mola verdim, içeceklerimi tamamladım.
Mahmudiye:İç Anadolu coğrafi bölgesi, yukarı Sakarya bölümündeki Eskişehir ilinin güneydoğusunda, Eskişehir-Afyon asfaltı üzerinde kurulan ve Cumhuriyetten sonra ilçe olan Mahmudiye yeşillikler içerisinde bir yerleşim merkezidir.1918 yılında başlayan I. Dünya Harbinde çevre halkı istiklali için yapılan tüm savaşlarda Milli Kuvvetlere maddi ve manevi yardımlarda bulunmuştur. Bu arada memleketin Yunanlılar tarafından istila edilmesi üzerine Mahmudiye’deki Çiftlikat-ı Hümayun önce Kırşehir sonra da Çankırı’ya nakledilirken Katil İlyas çetesi tarafından yağma edilmiştir. Geriye kalanlar da Esenboğa’ya nakledilmiştir. Yunanlılar, Polatlı’ya doğru ilerlerken Mahmudiye halkının elinde kalan hayvanlarını almışlardır. Sakarya Savaşından sonra geriye kaçan düşman, Mahmudiye’de ayakta kalan evleri yakıp yıkmış, düşman yakıp yıkma işiyle uğraşırken Türk Kuvvetlerinin sıkıştırması üzerine ağırlıklarını toplayamadan Kırkkız Dağı istikametinde çekilmiştir. Türk Kuvvetleri de Çal Tepesine mevzilenerek uzun bir süre durdurmuşlardır. Mahmudiye 34 gün işgal altında kalmıştır. 18 Eylül 1921 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır.Kaynak:T.C. Mahmudiye Kaymakamlığı
Mahmudiye çıkışında Çifteler yön levhası fotoğrafını aldıktan hemen sonra başlayan yağmur Çifteler’e kadar peşimi bırakmadı.Çifteler’e geldiğim ise çok şiddetli hal almıştı.Yoğun yağmur altında Çifteler ilçesine giriş yaptım.
Çifteler.
İlçe merkezine yoğun yağmurla giriş yaptım,merkezde bulunan parkta kapalı alana geçerek bir saatten fazla yağan yağmurun dinmesini bekledim. Bu arada biz neden Çifteler’deyiz sorusuna da aşağıdaki açıklamalar ile cevap vermek isterim.
Çifteler:Eskişehir iline bağlı bir ilçedir.Yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve kurak, ilkbahar ve sonbahar serin ve yağışlı geçer.Eskişehir iline 67 km uzaklıkta olup ulaşım kara yolu ile yapılmaktadır. İlçe merkezi ve köyler arasındaki ulaşımın tamamı kara yolu ile yapılmakta olup, 21 köy yolu asfalttır.
Çifteler’in İşgali;1921 yılı Mayıs ayı başlarında Kütahya üzerinden gelen Yunan kuvvetleri Çifteler’in kuzeyinde Kırkkız çalında karargah kurmuş burada istihkamlar yapmaya başlamıştır.Gündüzleri Türkmen köyüne (Türkmen Mecidiye) inen Yunan askerleri köylüye işkence yapmaya başlamıştır. Türkmen köylüler Yunanlılara karşı çete çarpışmalarına girişmişlerdir. Sakarya cephesine hareket eden Yunan kuvvetleri Kadıkuyusu yönünden Mahmudiye üzerinden hareketle ilerlemiş, Çifteler’e gelen bir tabur Yunan askeri, Kurban Bayramının birinci günü Sakarya üzerinden geçerek doğu yönüne gitmiştir. Çifteler köyünde Kocabıyıkların evine yerleşen Yunan Subayları (14 Ağustos 1921) 34 gün kalmışlardır.17 Eylül 1921 de II. süvari alayı tarafından Çifteler Yunanlılardan kurtarılmıştır. Kaynak:eskisehir.gov.tr
Çifteler İçi ve Sakaryabaşı’na Geçiş.
Akşam üzeri yağmur gitti,yerine rutubetli ve güneşli bir hava geldi,Çifteler ilçe merkezi birden bire cıvıl cıvıl olmaya başladı.Bugün günlerden Cuma ve Çifteler’in pazarı imiş,o yüzden bu kadar kalabalık.Akşam üzeri olması,öğleyi bisküvi süt ile geçiştirmem ve karnımın guruldaması beni arayışa itti.Su sefer 15-16 yaşında bir delikanlıya sordum ve 10 numara cevap ile dediği yere gittim.Menüden karışık pide seçtim, bu güne kadar yediğim pidelerin pabucunu dama atacak lezzette karışık pide geldi, ayrıca masa ikramları da mükemmeldi.Hesabı verdikten sonra akşam ve sabah alışverişimi yapıp kamp yapmayı planladığım bölgeye,Sakaryabaşı’na geçiş yaptım.
Sakaryabaşı’na Varış.
Çifteler ilçesinden ayrıldım,merkeze 5 kilometre mesafedeki Sakaryabaşına intikal ettim.Yağmur sonrası benim düşüncem nasıl olsa yağmur var, kimseler olmaz ben de Sakaryabaşı’nda yüzmenin tadını çıkarırım diye olmuştu ama olmadı,sağlık olsun o işi sabah erken saatte gerektiği gibi yaparım.Şimdi asıl konumuza gelip Sakarya Nehri ve Sakaryabaşı hakkında bilgi geçebilirim.
Sakarya Nehri: Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra Türkiye’nin üçüncü en uzun, Kuzeybatı Anadolu’nun ise en büyük akarsuyudur. Nehir, ismini Yunan Mitolojisi’ndeki nehir tanrısı Sangarius’dan almaktadır. Eskişehir’in çifteler ilçesi yakınlarından doğan Sakarya Nehri kolları ile birlikte toplam uzunluğu 824 km.’dir
Sakaryabaşı; Sakarya Nehri’nin çıkış noktasıdır. Çifteler’de “Sakarıbaşı” olarak adlandırılan bölgede beş ayrı kaynak bulunur. Ana kaynak olarak Sakarıbaşı kaynağı; Gökgöz kaynağı, Kırkkız kaynağı, Ilıksu kaynağı, Göztaşı kaynağı birleşerek Türkiye’nin üçüncü büyük akarsuyunu oluşturur. 824 kilometrelik uzunluğu ile Sakarya Nehri, ilin kuzey ve doğu sınırlarını da çizer. Suları dört mevsim 19-20 °C sıcaklığa sahiptir. Sakarya Başı, balık yetiştirme istasyonları ve piknik alanları ile büyük ilgi görür.Kaynak:Çifteler Gönüllüler Derneği.
Sakaryabaşı: Sarıkayaların (Sakarya nehrinin) doğu yakasında iki büyük mağara girişi vardır. Giriş yolları heyelan ve toprak dolup tıkanmıştır. Hamamkaya denilen yerde Frigler zamanında bir kapalı havuzlu hamam önünde de açık havuzlu hamam bulunmaktaydı, kalıntılarının temelleri günümüze kadar gelmiştir. Kırkkız kaynağı çevresi eski yerleşme yeri olup, yerleşim kalıntıları ve mezarlar vardır. Hamamkaya’nın 100 Metre doğusunda bir höyük bulunmaktadır. Sakaryabaşı su kaynakları Eskişehir Afyonkarahisar Devlet Karayolunun doğu ayağında başlar, sağlı sollu yaklaşık 250.000 M2 lik bir alanı kaplayan Sakaryabaşı, güzel bir mesire yeridir. 1992 yılında 3 yıldızlı turistik otel ve müştemilatı olarak yaptırılan 1 adet olimpik yüzme havuzu, 2012 yılında İlçemiz Belediyesince yapılan 1 adet kadınlara yönelik 25×12 M ebadında 1.40 M derinliğinde çevresi kapalı yüzme havuzu, 1 adet çocuk yüzme havuzu ve spor kompleksleri Mini futbol, Basketbol, Tenis kort, Voleybol ve çocuk oyun sahaları bu güzel mesire yerine ayrı bir görünüm ve güzellik kazandırmıştır. Buradaki lokantalarda, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin yetiştirdiği su ürünlerinden Alabalık ile Aynalı sazan, Yayın ve benzeri su ürünlerini tatmak mümkündür.Kaynak:T.C.Çifteler Belediyesi
Sakaryabaşı Keşfi yada Keyfi.
Daha önce gelmiş ve batı bölümünde yerimi alarak gecelemiştim.En son dört yıl önce Ferdi ile geldiğimizde de aynısını yapmıştık,o geldiğimizde doğu bölümü yapım aşamasındaydı.İşte o doğu bölümü bitmiş ve girişe yakın batı bölümüne göre daha sakin.Ben de bu sakinliği fırsat bilip çeşmeye yakın bir kameriyeyi kendime mesken tuttum,salkım söğüdü de gözüme kestirdim.Bugün Sakaryabaşı’na girip istediğim gibi yüzemeyeceğim kesinleşince benim hortum devreye girdi,nasılsa çeşme başındayım,günlük duşumu aldım, sabah ise hedefte Sakaryabaşı var. Bu gece madem buradayım,yerim de netleştiğine göre gün içinde içemediğim kahvemi de keyifle içebilirim.
Sakaryabaşı Kampı.
Salkım söğüdü gözüme kestirdim olayı işte bu!!!.Sulak yer,hedef küçültme,arazi olma,anlayan anladı….Evet, çadır yerimde tamam, içini yerleştirme de tamam olunca geceler benim olsun artık.Sakaryabaşı’ndayım,hava hafif rüzgarlı hatta serince, yerim çok güzel, bulunduğum tarafta benden başka kimse yok,tam istediğim gibi.Artık hava karardığına göre gecenin keyfini sürebilirim, nerede benim radyom, yol arkadaşım, sırdaşım.Bugün,Karagözler bisiklet evinden hareketle Eskişehir içini geçtim, Kanlıpınar Şehitliği’ni ziyaret ettim ve şimdi savaşa adını veren stratejik planın odağında olan bir nehrin doğduğu yerde konaklıyorum.Tarih,coğrafya,doğa……hepsi burada.Yarın Sakarya Nehri havzasında yol alacak,daha fazla göze görecek ve Sakarya’nın doğusuna çekilme harekatını icra edeceğim.Siz takip etmeye devam edin.
3 ncü Gün 07 Haziran 2024 Karagözler-Eskişehir-Kanlıpınar Şehitliği-Mahmudiye-Çifteler-Sakaryabaşı:84 KM
ZAFERE DOĞRU 05-25 HAZİRAN 2024 (3. Gün Karagözler-Eskişehir-Kanlıpınar Şehitliği-Mahmudiye-Çifteler-Sakaryabaşı)
Discussion about this post