Hekimhan sabahından günaydınlar.Hekimhan’a dün hava karardıktan sonra ulaşmış,alışveriş yapıp okul bahçesinde konumumu almıştım.Gece Hekimhan’da hızlı geçti,zaten geç gelmiştim,bir şeyler atıştırıp hemen çadırımı kurup dinlenmeye çekilmiştim.105 kilometrelik zorlu yolculuğun sonunda başka bir şey olamazdı zaten.Dün bozkırları aşarak Hekimhan’a gelmiştim,bugünde biraz bozkır havası alıp bol tırmanmalı bir yolculuk yapalım diyorum, ne dersiniz?.Evet,Hekimhan çıkışlı Kuluncak tarafına devam edip günü Darende’de sonlandırmak gibi niyetim var ve rotamda 2 tane tırmanış olacak.Bakalım hangi tırmanış diğerinden daha zorlu olacak,hep beraber görelim,haydi o zaman yola çıkalım.
6 ncı Gün 10 Ağustos 2024 Hekimhan-Kuluncak-Darende:
Hekimhan Sabahı.
Hekimhan Anadolu Lisesinin dip tarafına doğru çadırımı kurmuştum, insanlardan ve aydınlıktan uzak geçen gece güzel geçti.Sabah 05:00 gibi uyandım, şahsi temizliğimi okul çeşmesinde yaptıktan sonra kahvaltımı hemen 20 metre ilerideki banklarda yaptım, toparlanmayı da hesaba kattığımızda saat 06:30 gibi yola çıkmaya hazırım.Geceyi geçirdiğim okul önünde bir kamp yeri ayrılış fotoğrafı alarak yola çıktım.
Gece geldiğim Hekimhan’dan sabah ta hiç bir şey görmeden ayrılacağım, çünkü okul Kuluncak yolundaydı.Bu yine de Hekimhan nasıl bir yerdir konusuna girmeyeceğim anlamına gelmez.
Hekimhan:Malatya ilinin bir ilçesidir. “Hekimin Hanı” olarak anılmış, adı zamanla değişmiştir.Hekimhan, Doğu Anadolu bölgesinin ‘Yukarı Fırat’ bölümünde yer alan ilçenin; doğusunda Arguvan, batısında Kuluncak ve Darende, güneyinde Yazıhan ilçeleri ile kuzeyinde Sivas iline bağlı Kangal ilçesi ile çevrilidir.Coğrafi açıdan dağlık ve engebeli bir yapıya sahip olan ilçe; 1794 km2 yüzölçümü ile Malatya ilinin en geniş ilçesidir. İlçe merkezi 1040 m. rakıma sahip olup, bağıllarına göre alçak bir konumda bulunur. İlçenin en yüksek noktası (2680 m.) Yamadağı’dır. İlçede tipik karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar kar yağışlı ve soğuk geçer. Hakim bir bitkisi bulunmamakla birlikte; bozuk baltalık meşelik, ardıç ve alıç bitki örtüsünü oluşturur.
Bugünkü rotam Kuluncak tarafları,Hekimhan 1040 rakıma sahip,ilçe merkezinden tren istasyonun bulunduğu Eskiköprü çayına kadar iniş yapıp bir süre yeşillikler içinde yol aldım.Sonra yavaş yavaş tırmanış başladım.Önümde 16 kilometre kadar bir tırmanış olduğunu biliyorum ve ona göre temkinli, kendimi yormadan yol alarak tırmanış yapıyorum.
Zirveye Az Kala….
Eğimin fazla olmaması sakin ve keyifli bir tırmanış olarak bana geri döndü,keşke bütün tırmanışlar böyle olsa…..16 kilometrenin sonunda zirveye az bir yol kala 1500 rakımdaki çeşme için söylenecek söz yok.200 metre sonra yapacağım iniş öncesi çeşmede serinledim,sularımı takviye ettim,eh kahvede böyle ortamda içilir be kardeşim.
Tırmanışın sonu elbette iniş,tepe noktasından başlayarak 10 kilometrelik bir inişle Kuluncak tarafına doğru yol aldım.Bölgede bol miktarda kayısı bahçesi var, hepsi kurutmaya çekilmişler,bu bölgede bir iki bahçede bir kaç ağaç üzerinde kayısı kalmış.Buda yolcunun hakkıdır deyip biraz tadımlık aldım.Göz hakkıdır, yolcu hakkıdır,helal etsinler.
Kuluncak.
10 kilometrelik bir iniş sonunda 1250 rakıma sahip Kuluncak ilçesine vardım.Kuluncak ilçesini kendime kumanya tamamlama noktası olarak seçmiştim ama ilçe merkezi girişindeki benzinlikte aradıklarım bulunca yoldan 3 kilometre içerideki ilçe merkezine girmekten vaz geçtim.Hazır ilçe girişindeyim Kuluncak’ı bir tanıyalım.
Kuluncak:Malatya iline 110 km. mesafede olup il merkezinin kuzey batısında bulunmaktadır. Kuluncak İlçesi sınırları mülki taksimata göre belirlenmiş olup, kuzeyde Sivas ili Kangal İlçesi ile 25 km., doğuda Malatya ili Hekimhan ilçesi ile 46 km, güney ve güneybatıda Malatya ili Darende ilçesi ile 22 km., batıda Sivas ili Gürün İlçesi ile 26 km’lik mülki sınırlar ile çevrilmiş olup, toplam 119 km’lik mülki sınırlara sahiptir. Hekimhan ilçesine 27 km, Darende ilçesine 47 km, Sivas’ın Kangal ilçesine 110 km, Gürün ilçesine de 80 km mesafede bulunmaktadır.
Tohma Çayı İle Yolculuk.
Tabelalarda hata olmaz, Hekimhan’dan gelip,Darende’ye gidiyorum.
Tohma Çayı ile arkadaşlığım Kuluncak çıkışıyla başladı,Ayvalı yakınlarına kadar Tohma vadisinde yeşillikler içinde yol aldım.Bu yol alış anında yollar,doğa,çevre böyle olsun dedirtecek cinstendi.Bu 18 kilometrelik yolculukla beraber Tohma Çayı hakkında da bilgi sahibi olabiliriz.
Tohma Çayı: Sivas ilinden doğup, Malatya topraklarında Karakaya Barajına dökülen, Fırat Nehri’nin önemli bir kolu olan akarsu. Çay, Tohma adlı iki büyük kolun birleşmesiyle oluşur. Şarkışla’da Dikkulak Dağları’ndan doğan Kangal Tohması, Havuz Suyu’nu alır.Tahtalı Dağlarından doğan Gürün Tohması, Gürün ilçe sınırlarında Sazcağız ve Gökpınar derelerini alır. Malatya topraklarında her ikisi birleşirler.
Tohma Çayı ile birlikte rüya gibi yolculuk Ayvalı’ya kadar sürdü.Her rüyanın sonu olduğu gibi bu rüyada burada bitti. Günün gerçekleri ortaya çıkmadan Ayvalı’da bulunan şimdi kullanılmayan Jandarma Karakol bahçesinde ağaçların altında öğle molası verip yemeğimi yedim.
Gün Asıl Bundan Sonra Başlıyor.
1200 rakımdan 1680 rakıma tırmanış Ayvalı ile başlıyor.Bu tırmanış sabahki tırmanışa hiç benzemeyeceği daha başlangıcından belli idi,bunu çabuk sezinledim.Ayvalı dışında bulunan cami şadırvanında güzelce duşumu aldım, serinledim ve tırmanmaya başladım. Gerçekten de sıcağında etkisi ile zik zaklar çizerek tırmanış zorlu başladı.Hele ilk 5 kilometrelik başlangıç tırmanışı gerçekten de kas çatladan cinstendi.
5 kilometrelik zorlu tırmanıştan sonra ulaştığım bu çeşme her derde deva cinstendi.Suyu buz gibi soğuk,serinlemeyi hak ettim sanırım.
Birinci çeşmeden 1 kilometre ilerideki 1550 rakımdaki bayraklı çeşmeye kolay ulaştım.Sonrasında fazla zorlayıcı olmayan tırmanış ile günün 52 nci kilomtresinde 1680 rakımda tepe noktasına ulaştım. İnsan bu kadar tırmanışın sonunda bir tabela,geçit arıyor ama nafile, yok….Sabah 1520’ye tırman,öğleden sonra 1680’e tırman bu ne kardeşim.Ben yorulmayacağımda kim yorulacak.
İniş Zamanı ve Kayısı Şöleni.
Günün son tırmanıştan sonra 1680 ile 1450 rakımlar arasında 14 kilometre kadar küçük indiler çıktılarla yol aldım. Bu böyle giderken bir tepe noktasında bağlık,bahçelik bir yerde kayısı kurutan ailenin bireylerinden biri yolumu kesti.Klasik söyleşiden sonra koca bir poşet dolusu yaş,kuru kayısı ve erik bisikletimin bagajına bağlandı.O kadar bu fazla,olmaz,taşıyamam dememe rağmen vazgeçmediler.O dolu poşet benimle beraber yola devam etti.Saraycık’ta verilen salatalık,domates ve biberi tüketemeden şimdi de kayısı torbası,yüküm ağır, yolum çok.
Darende.
Hekimhan’dan çıkışımın 65’nci kilometresinden sonra sertleşen 8 kilometrelik inişle saat 18:00 gibi Darende’ye vardım.Girişteki cami çeşmesinde serinledikten sonra ilçe merkezine girdim.İlçe merkezi çok kalabalık,ilçe merkezinden geçen Tohma Çayı kenarında banklarda mola verip biraz dinlendim.Yoldayken öğretmenevini aramış yer yok denmişti.Bir de şansımı canlı deneyeyim dedim oda nafile,yer yok.Bu gece Darende’deyim ama neresinde.Ben o işlere girmeden önce Darende’yi bir tanıyalım,macerayı sona saklayalım.
Darende:Darende, geçmişte Timelkia, Tiranda, Tiryandafil ve Derindere isimleriyle anılmıştır. Darende 7000 yıllık tarihi bir geçmişe sahiptir. 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra bölgeye Selçuklular egemen olmuş ve yerleşim Zengibar Kalesi’nin dışarısına yayılmıştır.18. yüzyılda Sivas’a bağlı bir ilçe yapılmıştır. Kaynaklarda “Sivas Vilayeti Merkez Sancağı’nda, Tohma Çayı kıyısında kaza merkezi bir kasaba” olarak tanımlanmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra 1934’te Malatya’ya bağlı İlçe konumuna getirilmiştir.İlçe topraklarını, Güneydoğu Toroslar’ın kuzeye doğru yönelmiş dağ sıraları ve bunların arasında bulunan çöküntü alanı engebelendirmektedir. Bu alanın güneyinde Nurhak Dağları’nın uzantıları bulunmaktadır. Ayrıca kuzeydoğuya doğru uzanan ve Tohma Suyu Vadisi ile kesilen bu dağlık alanda ayrı ayrı dağlar bulunmaktadır. Güneydoğu Toroslar’ın bir kolu olan Hezanlı Dağı (2.283 m.) ilçenin batısını engebelendirir.Darende’nin doğu sınırı boyunca uzanan Akçababa Dağları ise Nurhak Dağları’nın kuzeydoğu uzantılarıdır. Ancak bunlar çok yüksek dağlar değildir. Akçababa Çalı Tepe (2.164 m.) ve kuzeydeki Leylek Dağı (2.052 m.) bu bölümdeki en yüksek dağlardır. İlçede aşınma sonucu ortaya çıkmış platolar oldukça geniş bir yer tutmaktadır. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 1.006 metredir. İlçe topraklarını Tohma Suyu ile onun kolları sulamaktadır. Kaynak:T.C. Darende Kaymakamlığı
Darende Kampı.
Öğretmenevi olmadı, ilçe merkezi kalabalık,ben önce alışverişimi tamam edeyim kalacak yeri ayarlarım.Dediğimi yapıp alışverişimi yaptım, stadyum bölgesinde Darende dışı sayılabilecek konumda 2 okul belirledim ve oraya yöneldim.Okullara geldiğimde ne göreyim her yer kayısı kurutma bölgesi olmuş ve kayısı başındaki zatı muhteremler beni orada istemiyor,alenen olmasa da türlü şekilde göndermeye çalıştılar.Zaten orada kalamazdım,kalmazdım.İş güzar birinin tavsiye üzerine Tohma Kanyonundaki Somuncu Baba bölgesine yöneldim ama yol boyu gözler fırıl fırıl yer aradı ve buldu.Yine de Somuncu Baba Külliyesinin oraya indim.Günlerden Cumartesi yer mahşeri kalabalık, hemen buradan kaç Şafak dedim ve kaçarcasına uzaklaştım.Somuncu Baba Külliyesine iniş yaparken yoldan içeride Somuncu Baba Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi Pansiyon bahçesini gözüme kestirmiştim, oraya girdim.Gece görevlisi baştan olmaz dedi ama sonra ”tamam ağabey kalabilirsin” diyerek içimi rahatlattı.Yarım saat sonrada masaya bir şeyler getirdiler.İşte Darende macerası da böyle.Hekimhan-Kuluncak-Darende yolunda geçen 73 kilometrenin sonunda Darende Somuncu Baba Anadolu Meslek Lisesi Pansiyon bahçesinde kamp halindeyim.Yarın tırmanış,tırmanış,tırmanış olacak ona göre bu gece iyi dinlenmem gerek.
6 ncı Gün 10 Ağustos 2024 Hekimhan-Kuluncak-Darende:73 km
ANADOLU 2024 05-18 AĞUSTOS 2024 (6. Gün Hekimhan-Kuluncak-Darende)
Discussion about this post