Anadolu 2024 turum tüm hızı ile devam ediyor.Dün iki tırmanışlı, bol sıcaklı bir günün sonunda Darende ilçesine gelmiş,Somuncu Baba Anadolu Teknik Meslek Lisesi pansiyonunun bahçesinde kamp yaparak geceyi geçirmiştim.Yer güzel, sessiz sakin olunca iyi uyunuyor be arkadaş.Kaliteli güzel bir uyku uyudum,iyice dinlenmiş olarak sabaha uyandım.Anadolu 2024 turum Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin bir kısmını kapsamakta ve turun geçeceği rotalar yükseltiler,geçitler,zirvelerle dolu.Geçtiğimiz 6 gün boyunca nasıl zorlu rotalarda yol aldımsa bugün ve sonrasında da öyle olacak.Madem yükseltiler ve rota ile güne başladık söyleyeyim,bugün Malatya il sınırlarından Sivas il sınırlarına geçiş yapacak biri ufak,diğeri büyük 2 tırmanış yapıp yükseklerde kamp yapacağım. Merak ediyorsanız,takip ediyorsanız,ilgi duyuyorsanız o zaman benimle birlikte yol hallerini sizde yaşayın.
7 nci Gün 11 Ağustos 2024 Darende-Gürün-Yazyurdu:
Sabah Halleri.
Sabah 05:00 gibi uyandım,kahvaltı, toparlanma derken 06:00 sıraları yola çıkmaya hazırım.Geceyi geçirdiğim Somuncu Baba Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi pansiyonunun bahçesinden ayrılmadan önce kamp yeri ayrılık fotoğrafı alıp yola koyuldum.
Darende’deki kamp yerimden ayrılır ayrılmaz güne tırmanışla başladım.Sabah serinliği ile yola çıkarım düşüncesi bu sefer tutmadı,yaprak kıpırdamıyor, hava serin değil.Darende 1050 rakıma sahip 10 kilometre tırmanış sonunda 1450 rakıma çıktım.Bu tırmanış sıcak haricinde gayet güzel geçti,hiç bir sıkıntı çekmedim.Hele tırmanışın bitimine yakın rüzgarda başlayınca deymeyin keyfime.
Sivas İl Sınırı.
Rüzgarı sağ yandan yiyerek tepe noktasından yaklaşık 8 kilometre kadar iniş ağırlıklı yol alıp 1200 rakımlara indiğimde günün 18’nci kilometresinde geceyi de geçirmeyi planladığım Sivas il sınırlarına giriş yaptım.Sivas il sınırlarına hatırlarsanız İliç-Kemaliye arasında kısa bir kaçamakla girip çıkmıştım.Bugün uzun süreli olacak.Sivas il sınırları bu turumda sınırlarına girdiğim 4 ncü il olarak yerini aldı.
Sivas il sınırlarındaki yolculuğum devam ediyor,yol bu bölgede düz sayılacak bir konumda ama hafif hafifte tırmanış olmuyor değil.Bu tırmanış dişe kavuğa dokunacak bir tırmanış değil, anlamıyorsunuz bile.Yolun güzelliğine,ahengine kapılmışken Suçatı köyü bölgesindeki bu yeri az daha es geçiyordum,son anda fark edip yanaştım çeşme başına.Kameriyesine yerleşip sabah kahvemi yudumlayıp, Gürün öncesi kısa bir mola iyi geldi.
Gürün.
Darende-Gürün arası 35 kilometre,öğle sıraları ilçe merkezi 1350 rakıma sahip olan Gürün ilçesine vardım.Sivas il sınırlarındayım ve Sivas köftesi bölgenin başlıca lezzeti.Gürün’e varınca gözlerim Sivas köfte yapan yer aradı,fazla aramama gerek kalmadan yoğun işlemesinden lezzetli olacağını anladığım yere adımımı attım.Gerçekten de lezzetliydi ama ekonomik koşullar etrafındaki meze çeşitliliğini azaltmış.Evet öğle molam Gürün’de uzun oldu, yemek yer yemez yola çıkılmaz, biraz dinlendim de.Bu dinlenme aşamasında Gürün’den biraz bahsedebiliriz değil mi?.
Gürün:Sivas’ın güneyinde il merkezine 137 km. uzaklıkta; Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinin kesiştiği kilit bir noktada, üç bölgeyi birbirine açan “anahtar şehir” konumundaki Gürün, Tohma Havzası’nın da en önemli mevkiinde bulunmaktadır. Doğusunda Malatya’ya bağlı Darende ve Kuluncak, güneyinde Kahramanmaraş’a bağlı Elbistan ve Afşin, batısında Kayseri’ye bağlı Pınarbaşı ve Sarız, kuzeyinde ise Kangal ilçesi bulunmaktadır.Rakımı 1250 m. olan ve 4. derece deprem kuşağında yer alan Gürün, yüzey şekilleri bakımından dağlık ve engebeli bir yapıya sahiptir. Kaynak:T.C.Gürün Kaymakamlığı
Gürün sonrası gerçek anlamda tırmanış başladı.Zaman zaman sağ önden, zaman zamanda karşıdan aldığım rüzgarın daha doğrusu fırtınanın etkisinde uzun bir tırmanış yaptım.Sabahleyin Darende çıkışında nerede bu rüzgar feryadımı yaradan duymuş olacak ki rüzgarı fazlası ile verdi.Şimdi de rüzgar azalsın duası ile yol alıyorum, insan oğlu nasıl tatminsiz değil mi?.Bu tırmanışım 15 kilometre kadar sürdü tırmanışın ortalarında ki çeşme ise Allah’ın lütfuydu.
Mazkıran Geçidi.
15 kilometrelik tırmanışın elbette bir mükafatı olmalı,Mazkıran Geçidi.Şiddetli fırtanaya rağmen bu mükafatı tripot ve telefon zarar görmeden tescillendirmeyi başardım.Geçitler albümüme bir geçit daha ilave etmiş oldum, bu ego neyin nesi diyeceksiniz,valla ego ile alakası yok yol halleri bunlar.
Evet 1801 rakımdaki Mazkıran Geçidi tırmanışı böyleydi işte,şimdi sonraki aşamalara geçebiliriz.Mazkıran Geçidi sonrası İncesu’ya kadar 5 kilometrelik inişle 1600 rakımlara tekrar geldim.Şimdi sizler sandınız ki Şafak iniş yaptı, bu seviyelerde kalacak yada daha da inecek, hayır hiçte öyle değil.
Tırmanış Devam Ediyor.
Bölgenin zorlayıcı coğrafi koşulları devam ediyor.İncesu sonrası önümde Osmandede,Kaynarca bölgeleri var, bu gölgeler vadi içinde ve hayvancılık olduğundan kamp yeri olarak biraz sıkıntılı. Kafamda Yazyurdu’nu kamp yeri olarak belirlemiş ve oraya varmaya niyetliyim.Osmandede ve Kaynarca bölgelerini geçerken 2 çeşme tırmanışın en anlamlı yerleri oldu,hem dinlenmeme hem de su takviyesi yapmama imkan tanıdı.
Yazyurdu Kampı.
Vadi içi şiddetli rüzgara karşı 20 kilometre tırmanışın sonunda 1800 rakımdaki Yazyurdu’na saat 20:00 sıraları vardım.Burayı özellikle seçmemin nedeni bir Jandarma Karakolu olması.Jandarma Karakolu etrafında muhakkak kalınacak bir yer vardır,tespiti yaptım gerçekten de var.Önce karakola haber verdim,kimlik bilgilerimi gösterdim ve karakolun yanındaki yere geçtim.Projektör ışıklarının aydınlattığı bölgenin biraz yanına, ağaçların rüzgarı kestiği alana çadırımı hızlıca kurup, hızlıca da üstüme kuru ve kalın şeyler giydim.Yaz kış yanımdan ayırmadığım su ve rüzgar geçirmeyen parkam tamda burası için.Bulunduğum bölge 1800 rakım, şiddetli rüzgar var, üstelik bayağıda soğuk.Yemeğimi rüzgar ve soğuk nedeniyle çadır içinde yedim,giden enerjim yavaş yavaş yerine gelmeye başladı.Bu rüzgarda çadır dışında oyalanmanın bir anlamı yok.Çadıra teşrif edip uyku tulumunun sıcaklığına sığınarak uyku alemine aktım.Bugün Darende-Gürün-Yazyurdu rotasında bol rüzgarlı ve tırmanışlı bir gün oldu.Rüzgarın yarında devam edeceği aşikar.Yarın ki planlamamda Uzun Yaylayı komple geçip Pınarbaşı’na varmak var, bakalım plan tutacak mı?.Merak eden,ilgi duyan takipte kalsın,selamlar.
7 nci Gün 11 Ağustos 2024 Darende-Gürün-Yazyurdu:76 KM
ANADOLU 2024 05-18 AĞUSTOS 2024 (7.Gün Darende-Gürün-Yazyurdu)
Discussion about this post