Yazyurdu, adı gibi Yazyurdu…..Dün akşam karakol nöbeti tutan Uzman Jandarma arkadaş ile konuşurken ağabey burasının rüzgarı hiç bitmez hele sen burayı kışın bir gör demişti.Dediği gibi oldu!!! fırtına ve soğuk tüm gece devam etti,çadırı sağlam bağladığımdan ve ardına sığındığım ağaçlar rüzgarı bir nebze tuttuğundan rahat uyudum.
Dün Darende,Gürün,Yazyurdu arası bol tırmanışlı ve rüzgarlı bir gün yaşadım.Bugün yine aynı yol rotasında yol alacağım,bu yol aynı zamanda İç Anadolu’yu Doğu Anadolu’ya başlayan transit yollardan biri. Bugün kü planlamamda Uzun Yaylayı komple geçip Pınarbaşı’na varmak ve Zamantı Irmağı kenarında kamp yapmak var.Bakalım plan tutacak mı?, hep beraber görelim isterseniz.O zaman vakit geçirmeden çıkalım yola.
8 nci Gün 12 Ağustos 2024 Yazyurdu-Uzun Yayla-Pınarbaşı-Emeğil:
Yazyurdu Kampı.
Fırtınalı ve soğuk bir sabaha 05:00 gibi uyandım.Önceliği kahvaltıya verdim,kahvaltı sonrası toparlanma ve 07:00 gibi yola çıkmaya hazırım.Yola daha önce çıkardım ama havanın biraz kırılmasını ve güneşin etrafı bir nebze de olsa ısıtmasını bekledim.Yazyurdu kamp yerimden ayrılmadan önce Ferdi Kızıl kardeşimin beni de alıştırdığı kamp yeri ayrılış fotoğrafı alarak kamp yerimden ayrıldım.
Geceyi geçirdiğim,beni misafir eden Tohma Çayı kenarındaki Yazyurdu’nun tabelası
bu kareyi sonuna kadar hak etti bence.
Bu tek kare her şey anlatmaya yeter sanırım, nasıl bir coğrafyada yol aldığımı gözler önüne seriyor.Yazyurdu’ndan ayrıldım ve hemen tırmanış başladı.Gürün ile Pınarbaşı ilçelerini ayıran Gövdeli (2700 m) dağlarında yol alıyorum, coğrafya görüldüğü üzere.
Ziyaret Geçidi.
Yazyurdu’ndan çıktığımdan beri fırtınaya karşı yol almaktayım, o fırtına ile birlikte 6 kilometrelik bir tırmanış sonunda Ziyaret Geçidi’ne ulaştım.Burası geçit olduğundan fırtınayı çok daha fazla alıyor.Tırmanışın elbet bir görseli olmalı,fırtınaya direnerek tripotu ve telefonu zarara uğratmadan nihayet istediğim görseli alabildim.Geçitler listeme Ziyaret Geçidi’ni de eklemiş bulunmaktayım, listen kabardı Şafak.
Kayseri il Sınırı.
Ziyaret geçidinden sonra fazla bir iniş yaptığım söylenemez.1900 rakımın altına düştüm ama 1850 rakımlarda yol almaya devam ediyorum.İşte o anlarda ve geçitten geçeli 6 kilometre olmuştu ki Kayseri il sınırlarına giriş yaptım. Kayseri, Anadolu 2024 turumda il sınırlarında gezeceğim 5 nci il olacak.
Uzun Yayla.
Kayseri il sınırlarına giriş yaptım,Pınarbaşı ilçesine kadar 50 küsür kilometre yolum var.Bu yolun tamamını Uzun Yayla’da alacağım.Görsel değere haiz fazla bir şey yok, fırtınası, soğuğu bol olan Uzun Yayla beni bayağı yıpratmaya yetti.İsterseniz ben Uzun Yaylayı üç fotoğraf karesi eşliğinde size aktarayım.
Uzun Yayla:Kayseri il alanının % 49,1 gibi önemli bir bölümü, plato biçimindeki yüksek düzlüklerle kaplıdır. Bunlar kimi yerde akarsularla yarılmış yüksek plato düzlükleri, kimi yerde de dağlar arasında uzanan ve yine derin vadilerle parçalanmış havzalar durumundadır.Uzunyayla ve Zamantı teknesi ise, akarsularla derin biçimde yarılmış ve bu durumlarıyla plato görünümü almış havzalardır. Bunlardan Uzunyayla, dağlarla çevrili ve yüksekliği 1500-1600 m. arasında değişen çok geniş bir havzadır. Üç ırmağın başlangıç yeri olan Uzunyayla, sularını Zamantı Irmağı yoluyla Seyhan’a, Tohma çayı ile Fırat’a, kuzeydeki küçük derelerle de Kızılırmak’a gönderir. Uzunyayla özellikle Zamantı Irmağı’nın ilk kaynaklarını aldığı yer olması bakımından da önemlidir.Uzunyayla’da iklim çok sert, kışlar sürekli, yazlar ise kısa ve serindir. Güneye doğru çalılık biçiminde görülen odunsu bitkilere yayla üzerinde hemen hiç rastlanmaz. Uzunyayla, küçükbaş hayvan ve at yetiştiriciliğine uygun bir bölge oluşturmakta; burada sınırlı olarak ekilen buğday ve arpa dışında tarım yapılmamaktadır. Nüfus yoğunluğu da oldukça düşük olan Uzunyayla’nın vadi kesimlerinde bazı köyler bulunmaktadır. Yörenin en önemli yerleşme merkezi Pınarbaşı İlçesi’dir. Uzunyayla, Pınarbaşı yakınındaki birtakım boğazlarla güneybatıda uzanan Zamantı havzasına bağlanır.Kaynak:T.C. Kayseri Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Pınarbaşı.
Geceyi geçirdiğim Yazyurdu’ndan Pınarbaşı’na kadar Uzun Yayla’da 65 kilometre süren çok uzun bir yolculuk yaptım.İkindi vakti 1500 rakımdaki Pınarbaşı ilçesine vardım.Vardığımda rüzgardan sersemlemiş vaziyette idim,bir de vücudumda kırıklık, halsizlik belirmeye başladı.Pınarbaşı ilçesi benim ikmal noktam olduğundan akşam ve sabah için bir şeyler aldım. Bir de canım pide çekti ama bu bölgede pide salonu yok!, onun yerine pideyi eline veriyorlar nerede yersen ye!.Bana da paket verdiler gittim parkta yedim.Akşam yemeği de aradan çıktığına göre Pınarbaşı’nda ayrılabilirim.
Pınarbaşı:Pınarbaşı ilçesi Kayseri’nin doğusuna doğru 89 Km uzaklıkta yer alır. Malatya ve Kahramanmaraş karayolu üzerinde bulunur. Kuruluşu M.Ö. 590 yıllarına dayanır. Kral Ariarathia tarafından kurulduğu birçok kaynakta belirtilmiştir.İlçe, Cumhuriyetin ilanından sonra, hemen kıyısında uzanan alanda kurulu bulunduğu Şirvan Dağının eteklerinden kaynayan pınardan dolayı Pınarbaşı adını almıştır.İl merkezinin doğusunda 89 km. uzaklıkta bulunan ilçemizin yüzölçümü 3328 kilometrekaredir.Kuzey doğusunda Hınzır dağları, Güneyinde ise Tahtalı dağları yükselir. İlçenin en önemli akarsuyu Zamantı ırmağı ve onun kollarıdır. Zamantı, Şerefiye mahallemizin sınırlarında doğarak Tomarza sınırından geçmekte ve Seyhan nehrine ulaşmaktadır. İlçede su kaynakları olarak da Pınarbaşı, Şerefiye, Kaynar, Karagöz, Gürleğen, Gümüşgün kaynakları bulunur.Kaynak:T.C. Kayseri Valiliği
Zamantı Irmağı.
Ben bölgenin fırtınalı olacağını,fırtınanın da insanı uçuracak vaziyette olacağını tahmin edemediğimden ilk planımda Zamantı Irmağı kenarında kamp yapmak vardı.Ancak bölgeye gelipte Zamantı Irmağı üzerindeki fırtınayı görünce ırmak kenarına inmekten vazgeçtim.İnsem her halde çadırla beraber uçarım.Yine de yakınına gelmiş iken Zamantı Nehri hakkında bilgi geçebilirim.
Zamantı Irmağı:Kaynağını Kayseri İli’nden alan en önemli akarsudur. Seyhan Irmağı’nın iki büyük kolundan biri olan Zamantı Irmağı,Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde bulunan 1500 metre yükseklikteki Uzunyayla’da yer alan Şerefiye mahallesinden doğar.Toplam uzunluğu 308 kmdir, il topraklarındaki uzunluğu 230 km. olan bu ırmak, Uzunyayla ortalarında, Örenşehir Bucağı yakınlarında Şerefiye Köyü’nde doğar. İlk kaynaklarını Uzunyayla’dan aldıktan sonra kabaca kuzey-güney doğrultusunda akan Zamantı, Pınarbaşı İlçesi’nin kuzeydoğusunda, kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunu alır. Yolu boyunca dar ve derin vadiler içinde akan Zamantı Irmağı, Boran, Çermişek, Kuş, Tahtacık, Bercan, Tahtalımezar, Kuru ve Alagöz gibi çay ve dereleri de sularına katar. Menderesler çizerek akan Zamantı Irmağı, Tomarza’nın güneyinde sert bir dirsek yaparak batıya yöneldikten sonra yine sert bir dirsekle kuzey-güney doğrultusunu alır ve Yahyalı İlçesi’nin güneyinde il sınırları dışına çıkar.
Emeğil’de Bir Çeşme.
Bu gün Zamantı Nehri’nin hemen üst ölümünde bulunan Emeğil köyünde gecelemek niyetindeyim.Emeğil’e akşam üzeri vardım,köy girişindeki çeşmede serinledim,sonra da karşısındaki parka geçip dinlenme moduna geçtim.Vakit daha erken olduğundan kamp faaliyetine girişmek istemiyorum,o işi hava kararmaya yakın zamana bıraktım.
Emeğil Kampı.
Parkta bir süre oyalandım, baktım akşam üzeri çocuklar ve büyükler park civarında çoğalmaya başladı bende parktan ayrıldım.Köy çıkışına yönelip görülmeden çeşme arkasındaki ağaçlık alana geçiş yaptım.Görülmeden diyorum ama muhakkak biri görmüştür buda umurumda değil.Hava kararmak üzere iken şiddetli fırtına altında çadırımı kurdum,içini yerleştirdim.Kıyafetimi tazeledim,gün içerisinde giydiğim kıyafetleri de çeşmede yıkayarak ipe serdim.Buraya kadar her turcunun yapması gerekenler idi,bundan sonrası ise bana özel.Zaten ben bunları yapıp normal düzene geçtiğim zamanda da güneş tepelerin ardında kaybolmuştu.Fırtınadan korunmak için çadır-ağaç sutre gerisini kendime konumlanarak soğuk çay,çerez,radyo üçlemesi ile dinlenme moduna geçiş yaptım.Bugün bol fırtınalı bir Uzun Yayla macerası sonrası Emeğil’de kamp halindeyim. Yarın Bünyan taraflarındayım ve daha önce de kamp yaptığım Sarımsaklı Barajına geçiş yapacağım.Bu kadar emin konuşuyorum çünkü yarın tırmanış yok,yatay yol alacağım.Beni izlemeye devam edin.
8 nci Gün 12 Ağustos 2024 Yazyurdu-Uzun Yayla-Pınarbaşı-Emeğil:76 km
ANADOLU 2024 05-18 AĞUSTOS 2024 (8.Gün Yazyurdu-Uzun Yayla-Pınarbaşı-Emeğil)
Discussion about this post