Akşam hava karardıktan sonra ulaştım, Çiğdemli’ye.Dün akşam üzeri başlayan fırtına sabaha kadar dinmedi,adeta sabaha kadar bana ninni söyledi.Anadolu 2024 turum devam ederken aynı zamanda dönüş hazırlığıda başladı, otobüs ayarlama gibi.Malumunuz İzmir-Erzincan arası Kamil Koç bagaj sorunu yaşatmıştı, dönüşte olmasını istemiyorum.O yüzden bugün o işi çözeceğim bakalım hangi firma olacak.Evet,12 nci güne geldim,kendimi gayet sağlıklı hissediyorum.Bu gün programı açık ve net açıklayacağım,fırtına da olsa yağmurda olsa,fark etmez ortalama 70 kilometrelik bir rotam var.Çiğdemli çıkışlı,Çekerek öğle molalı,Reşadiye’de kalmalı bir rota bu.İzleyin, okuyun,takip edin bakalım dediklerimi yapabilecekmiyim?.
12 nci Gün 16 Ağustos 2024 Çiğdemli-Çekerek-Reşadiye:
Çiğdemli Kamp Yeri Seremonisi.
Gece hiç dinmeyen fırtına sabahta devam eder vaziyette 05:30 gibi kalktım, hemen hemen her okul bahçesinde bulunan çeşmede şahsi temizliğimi yaptım.Fırtınaya aldırmadan kahvaltımı yaptım,sonra da toparlanma aşamasına geçtim.Herşey hazır olduğunda da kamp yeri ayrılış pozumu verdim.Seremoni sonrası 07:00’de de teker döner,Şafak yola çıkar.
Çiğdemli.
Dün akşam giriş yaptığım Çiğdemli beldesi hakkında bilgi geçmemiştim,bari Çiğdemli’den çıkarken bilgiyi geçeyim.
Çiğdemli; Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı bir beldedir.Çiğdemli, 1928 yılı kayıtlarında Sorhun olarak yer almaktaydı.Yerleşim, 29 Şubat 1972’de belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. 2005 yılında Buruneren, Duraldayılı, İsmailhacılı köyleri beldeye mahalle olarak katıldı.Belde; Yozgat il merkezine 45 km, Sorgun ilçe merkezine ise 13 km uzaklıktadır.Sorgun ilçesinin kuzeydoğusunda yer alan belde, Kayseri-Samsun ve Sorgun-Kadışehri yolu üzerinde kurulmuştur.
Kamp yerimden ayrılırken rüzgarlığımı giymeyi unutmadım.Çekerek Çiğdemli’ye göre kuzeydoğuda ve rüzgarda tüm şiddeti ile kuzeydoğudan esiyor.Çiğdemli’den beri çok hafif yukarı eğimli yol alırken rüzgarın hızı nedeniyle 4-6 km süratle yol alarak yoluma devam ettim.Bu günkü rotam kısa olması biraz teselli etmekle beraber inşallah rüzgar azalır duası da yapmıyor değilim.
Bugün tek tırmanışım var oda kısa bir tırmanış olacak,1100 metreden 1450 metreye. Çıkarken yol boyu iki çeşme kısa molalar verme ve su tamamlama yerlerim oldu.
Çekerek Irmağı.
Çiğdemli’den çıkalı 30 kilometre kadar oldu, Cemaloğlu bölgesine geldiğimde artık Çekerek Irmağı da alt bölümde görülmeye başladı.Bugün uzun bir birlikteliğimiz olacak olan Çekerek Irmağını burada bir tanıyalım sonra Çekerek ilçe merkezine geçeriz.
Çekerek Irmağı:Sivas İli’nin 50 km kuzeybatısındaki 2500 m yükseklikteki Yıldız Dağları’ndan doğar, batıdan gelen Çorum Çayı ile birleşerek Amasya’nın 15 km güneyinde Yeşilırmak’a karışır. Çekerek Irmağı’nın uzunluğu 200 km, Amasya İl sınırları içinde kalan kısmı 45 km olup şimdiye kadar ölçülmüş maksimum debi 362 m3/s, minimum debi 0.09 m3/s, ortalama debi ise 20 m3/s dir. Yıllık toplam akım ise 842×106 m3 tür. Taşkınlar mart, nisan ve mayıs aylarında meydana gelmektedir. Önemli kolları Çorum ve Efennik Çaylarıdır.Çekerek Irmağı üzerinde özellikle Amasya İli’nin taşkınlardan koruması, enerji üretimi ve sulama amaçlı Süreyya Bey Barajı inşa edilmiştir. Kaynak:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Çekerek.
Çiğdemli’den bu yana rüzgara karşı 38 kilometre yol almanın sonucunda Çekerek ilçe merkezine öğle vakti vardım.Vakit öğle olunca yemek işini burada çözdüm,rahatsızlık,iştahsızlığı da getirmişti.Üçüncü günün sonunda nihayet bir şeyler yiyesim, geldi.Yemek kültürü fazla olmayan Çekerek’te yarım lavaş tavuk ile yarım lavaş döneri bol ayran eşliğinde gömerken gözlerimin içi gülüyordu.Nihayet iştahım yerine gelmiş.
Çekerek; Yozgat ilinin kuzeydoğusunda, il merkezine 90 kilometre uzaklıkta olan bir ilçesidir. İlçe, il topraklarının kuzeydoğusundadır. Doğuda Kadışehri ve Saraykent; güneyde Sorgun; batıda Aydıncık; kuzeyde Tokat-Zile ve Çorum-Ortaköy ile çevrilidir. İdari olarak 4 belde ve 40 köy bağlı bulunmaktadır.İlçenin arazi yapısı genellikle dağlıktır. Doğusunda Deveci ve Fakı Dağları, batısında Alan Dağı, güneyinde ise Gebzel Dağı yer almaktadır.Yörenin yaygın bitki örtüsü bozkırlardır.
Otobüs İşini Çekerek’te Çözmeli.
Tura çıkarken Kamil Koç bagaj ücreti kesmiş, şikayetim sonrası ücretin bir kısmını kupon hediyesi olarak geri vermişti.Tokat merkezde de bagaj sorunu yaşamamak için tercihim Tokat firmaları oldu.Burada isimlerini vermem de sakınca görmüyorum Topçam,Tokat Yıldızı,Tokat Seyahatin sitelerine baktım,bagaj ile ilgili pek ayrıntı bulamadım.Üç Tokat firmasının genel merkezini ayrı ayrı aradım üçünden de aynıya yakın cevap aldım.Bisiklet için net cevap veremiyorlar,”büyük mü?,küçük mü?,nasıl olacak gibi laf döndürmeler,çantalar için ise 2 çanta hakkınız var,kilograma ise bir şey diyemiyorlar” yani net cevap yok,”4 küçük çantam var,çantaları birleştireyim 2 çanta olur” dediğimde de ”öyle olmaz” lafı bana geri adım attırdı.Tokat-İzmir arası çoğu kişinin beğenmediği Metro Turizm’in de seferi var,Metro’nun bagaj prosedörü net,normal yolcu 30 kg bagaj hakkına,bisikletli yolcu ise bisiklet hariç 20 kg bagaj hakkına sahip.Arkadaş tereddüt etmeden Metro Turizm’den dönüş biletini aldım,bakalım Metro sorun çıkaracak mı?. Ama Tokat’a gidince Tokat firmaları ile hesabım var!!!!, yazdım bir kenara.
Çekerek’te karnım doydu, dinlendim,dönüş tarihim netleştiği için dönüş biletini de aldım.Uzun tuttuğum Çekerek molamı bir şekilde sonlandırıp yola çıkmam gerek.Çekerek’ten iniş ağırlıklı ayrılırken Çekerek Irmağı ve Süreyya Bey barajını görselleyip vadi içine iniş yaptım.
Tokat İl Sınırları.
Çekerek Çayı vadisinde ilerlemeye başladım,Gönülyurdu bölgesini geçer geçmezde Tokat il sınırlarına teşrif ettim.Tokat il sınırları benim bu turumda son ilim olacak ve Tokat merkezden dönüşe geçeceğim.Tokat il sınırlarına girer girmez yol yapısı da değişti.Buraya kadar geniş ve emniyet şeridi olan yol gitti,ara yollar gibi emniyet şeritsiz yol geldi.Bakalım bu bana sıkıntı çıkaracak mı?.
Çekerek Çayı.
Tokat il sınırlarında Çekerek Vadisi içinde şiddetli rüzgara karşı yol alıyorum.Bazı yerlerde manzara çok güzel durup seyredeyim istiyorum ama yolun dar, trafiğin bol olması engel teşkil ediyor.Yine de Çekerek Çayı görselini bazı yerlerde yakalamayı başardım.
Gönülyurdu ile Akçakeçili arası şiddetli rüzgara karşı yol almanın sıkıntılarını yaşadım.Dediğim gibi yolda emniyet şeridi yok ve yol dar.Bazı bölgelerde tır yada kamyon geçişlerinden sakınmak zorunda kaldım, bir çok yerde de durarak kendi emniyetimi aldım.Zaten fırtınaya karşı yol alıyorum,fırtına bazı yerlerde uçuruyor,dengemi yitirdiğim anlar oluyor,korunmak zorundayım.İşte böyle, Çekerek Vadisi içinde Gönülyurdu ile Akçakeçili arasını zor bela yol aldım.
Reşadiye Kampı.
Ve sonuçta planladığım yerde Reşadiye’deyim.Reşadiye’yi özelliikle seçtim,hani bir tabir vardır ”otobana çıkmadan önce son istasyon” işte Reşadiye’de öyle bir yer.Ana yola çıkmadan önceki son köy olan Reşadiye bu gece beni misafir edecek.Okul bahçesine şöyle bir bakıp onay verdikten sonra bakkala gittim.Canım yoğurt istedi,maalesef kalmamış bende soğuk çay alıp okul bahçesine geçtim.Okul binasının önüne betona çadırı kuracaktım fırtına nedeniyle son anda vaz geçip bahçe içine kurdum ama apar topar toplamam da bir oldu.Çoban dikenleri kuruyup toprağa karışmış,bir kaç tanesinin ayağıma batması beni uyandırdı.Sandaletin altına bakınca onlarcası orada duruyordu.Çadırı hiç bozmadan hemen beton zemine taşıyıp oraya sabitledim.Bisikleti pek ortaya götürmediğimden lastiklerinde 30’a yakın vardı, bir kısmını akşam temizledim,geri kalanını ise sabaha bıraktım.Bu arada bakkalda yoğurt isteğimi duyan bakkaldaki bir vatandaş koca bir bakraç bana yoğurt getirdi,o yoğurt benim akşam yemeğim oldu.Anadolu 2024 turumda 12 nci gün böyle geçti,yarın ilk defa Zile ve Pazar ilçeleri ile tanış olacağım,bakalım nasıl yerlermiş, ben öyle planladım.
12 nci Gün 16 Ağustos 2024 Çiğdemli-Çekerek-Reşadiye:70 KM
Discussion about this post