Anadolu’nun vadileri,nehirleri,bozkırları köyleri,gölleri derken benim turumda son hız devam ediyor.Dün fırtınaya karşı 70 kilometre kadar yol almak yorucu olsa da dinlendikten sonra o yorulmuşluktan eser kalmadı.Reşadiye’de okul bahçesinde konakladım,fırtına gecenin bir vaktine kadar devam etti,sonrada geldiği gibi gitti.Bu sabah daha sakin bir hava var ve o sakinlikle daha önce görmediğim Tokat’ın Zile ve Pazar ilçelerini göreceğim.Bakalım Tokat’ın bu tarafı nasılmış,göreceğiz.Sözü fazla uzatmanın anlamı yok,erken kalkan çok yol alır,bende artık kalkayım.
13 ncü Gün 17 Ağustos 2024 Reşadiye-Zile-Pazar:
Reşadiye Kamp Yeri.
Geceyi arka planda görülen Reşadiye İlköğretim okulunun bahçesinde geçirdim.Dün geldiğimde çadırımı bahçeye kurmuş ama sonradan toprağa karışmış çoban dikenlerinin gazabı ortaya çıkınca okulun beton bölümüne çadırı geçirmiştim.Sabah 05:00 gibi uyandım, önce kahvaltı işini hallettim,sonrada toparlanma.Bu arada bisikleti de okul dışına çıkarıp lastiklerden çoban dikeni ayıklama işini hallettim.Sonrada çantaları yükleyip yola çıkmaya hazır hale geldim. Ferdi kardeşimin bana sirayet ettirdiği kamp yeri ayrılış fotoğrafı alıp okul ve köyden ayrıldım.
Reşadiye köyünden ayrıldıktan 3 kilometre sonra Kırıkkale-Tokat karayoluna çıktım.Ana yola çıktıktan sonrada Zile tarafına yönümü çevirerek yavaş yavaş tırmanmaya başladım.Anadolu 2024 turumun son geçidine doğru yol almaktayım.
Karayünbeli Geçidi.
Yaklaşık 12 kilometrelik bir tırmanış sonunda 1160 rakıma sahip Karayünbeli Geçidindeyim.Hemen hemen her geçide yakın bölgede olan çeşmeden sularımı tamamladım,kana kana içtim ve geçite gelerek kahraman edası ile pozumu verip geçitler listeme bir geçit daha ekledim.
Zile.
Karayünbeli Geçidinden sonra yaklaşık 10 kilometre kadar iniş ile Zile girişine vardım.Zile’ye ilk defa geliyorum o yüzden ilçe içerisine giriş yapıp kısa bir kültür turu yaptım.Burada içtenlikle söyleyebilirim, temiz,bakımlı,derli toplu bir ilçe olarak gözüme gözüktü. Günlerden cumartesi ve sabahın erken saatleri olması nedeniyle de hiç kalabalık değildi,sevdim Zile’yi.
Zile: Orta Karadeniz Bölgesinde Tokat İl Merkezine 67 Km uzaklıkta olup,Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden birisidir.3600 yıllık uzun geçmişi içinde; Hitit, Frig, Pers, Pontus, Roma ve Bizans kültürlerinin tesiri altında kalan Zile’de bugün çeşitli devirlere ait olmak üzere Hititler, Selçuklular, Frigler, Persler, Romalılar, İlhanlılar, Danişmentliler, Ertanlılar ve Osmanlılara ait tarihi eserleri görmek mümkündür.Düz bir ova üzerinde kurulmuş olan Zile’nin hemen önünden Yeşilırmak’ın bir kolu olan Hotan deresi geçmektedir.İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 710 m olup yüzölçümü 1511 Km2. dir.Kaynak:T.C.Tokat Valiliği
Zile’de mola vermeyi düşünüyordum,gezmeye kendimi o kadar kaptırdım ki dinlenecek yer ararken kendimi Pazar yol sapağında buldum.Hazır sapağa geldin, gir Şafak Pazar yoluna dedim ve girdim.Zile-Pazar arası 35 kilometre, ben zaten yolun yarısını öğle olmadan aldığımdan ilk benzin istasyonunun kameriyesinde mola vererek işin tadını çıkarmaya baktım.
Düz bir konuma sahip Zile-Pazar yolu tali yollardan olduğundan dar ve kendince güzellikler barındırıyor,trafikte minimuma yakın.Bu yol bana kat ettiğim köy yollarını hatırlattı,güzel ve yeşillikler içinde.
Şimdi Duş Zamanı.
Ben böyle yeşillikler içinde yol alırken aynı zamanda gözlerim geri planda çeşme yada uygun bir cami bakarak yol almaya devam ettim.Niye aradığımı tahmin edersiniz her halde,dün fırtına nedeniyle duş alamamıştım,bölge ve hava çok müsait işte onu arıyorum.Aradığımı Kaz Gölü yakınlarında Beşevler Camiinde buldum, şadırvan bölgesi çok temiz,el sabunu şişeleri dolu, bahçe hortumunu bile çok düzenli koymuşlar.İşte o bahçe hortumu benim işimi görür,güzelce duşumu aldım, temizlendim, rahatladım.Duş sonrası ortalığı süpürüp,temizledim,hortumu da bulduğum gibi bıraktım ve camiden ayrıldım.
Kaz Gölü.
Burası Kaz Gölü,bir şey göremediniz değil mi?, ben de göremedim zaten.Sazlıkların olduğu bölüm komple Kaz Gölü ama sazlıklar nedeniyle gözükmemekte,Sazlıklar kuşların yaşam alanı olması nedeniyle koruma altında.Bu görsel yardımı ile Kaz Gölü hakkında bilgi geçebilirim.
Kaz Gölü:Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın toplam koruma alanı 1170 hektar olup göl alanı; 73 hektar kuru, 201 hektar sulu olmak üzere 274 hektardır. İl merkezine uzaklığı 39 kilometre, Turhal İlçesi’ne 19 kilometre, Pazar İlçesi’ne 11 kilometre, Zile İlçesi’ne 23 kilometredir.Kaz Gölü, göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunmasından dolayı kuş türlerine konaklama imkanı sağlamaktadır. Turhal ve Pazar ilçe sınırları dahilinde bulunan Kaz Gölü, sulak alanlar statüsüyle anılmakta olup, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olmasıyla büyük önem taşımaktadır. Göl çevresinde herhangi bir sanayi kuruluşu mevcut olmadığından göl ve çevresinde sanayiden kaynaklanan kirlenme söz konusu değildir. Kaz Gölü Kuş Cenneti Projesi kapsamında bir adet ziyaretçi evi ve iki adet kuş gözetleme kulesi mevcuttur.Kaynak:Kaynak:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Pazar.
Pazar ilçesine 16:30 sıraları vardım,bu gece Pazar ilçesinde kalacağım ama neresinde?.İlçeye girer girmez keşif yaptım,bir okulun bahçesinde kontrol amaçlı bir süre dinlendim.Yarım saatin sonunda orada geceleyemeyeğim kanaati oluştu,oradan ilçe merkezine geçiş yaptım.Pazar’da neler yapmışım,nerede konaklamışım ona tekrar döneriz biz önce Pazar ilçesini tanıyalım.
Pazar;Tokat il merkezinin batısında Kazova üzerinde yer almaktadır. İl merkezine 25 km uzaklıktadır. İlçenin yüzölçümü 276 kilometre karedir. Rakımı 623 metredir. Doğusunda Tokat il merkezi, kuzey batısında Turha ilçesi, batısında Zile ilçesi ve güneyinde Artova ilçesi yer almaktadır. İlçenin güneyinde doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar, kuzeyinde ise Yeşilırmak ve Kazova yer almaktadır. İlçeye bağlı iki belde ve on beş köy vardır. Pazar ilçesi Karadeniz iklimi ile İç Anadolu’nun karasal iklimine geçiş bölgesinde yer almaktadır. İlçe arazisinin önemli bir kısmı Yeşilırmak tarafından sulanmaktadır.
Pazar’da Yemek ve Kamp Zamanı.
Önce marketten bir şeyler alıp parkta yiyeyim dedim, sonra bu fikrimden vazgeçtim. Günlerdir rahatsızlığım nedeniyle doğru düzgün bir şey yememiştim, bugün keyfim yerindeyken kendime ziyafet çekmek istedim.Bunun içinde Belediye Lokantası biçilmiş kaftan,lokanta deyince sulu yemek aklınıza gelmesin,burada sadece kebap türleri var.Bahçesi kocaman yere girdim, hep aileler var, baktım genelde Tokat Kebabı siparişi veriyorlar.Ben tam siparişi vereceğim anda yan masaya iki kocaman Tokat Kebabı geldi,garsona ”o tabak kaç kişilik” diye sordum ”tek kişilik” cevabı alınca hemen siparişi yapıştırdım.Evet kocaman bir tabakta inanılmaz lezzette Tokat Kebabı ile karnımı güzelce doyurdum.Geçen yıl Tokat merkezde yediğimde hüsrana uğramıştım ama Pazar ilçesinde iyi ki yemişim dedim.Karnım doyduktan sonra akşam alışverişi için market ve sonrasında kamp yeri arayışı.Osman Gazi Ortaokulu bahçesi ideal,okul aşağıda kalırken basketbol sahası okulun üst bölümünde olunca eşyalarımı ve bisikletimi oraya taşıyıp çadırımı kurdum.Bu gece bu okul bahçesindeyim.Anadolu 2024 turum tüm güzelliği ile devam ederken sona bir kaldık,yarın turumun son günü, turumu Tokat’ta sonlandıracağım ve eve döneceğim.Bakalım yarın Pazar-Tokat arası ne yaşayacak nasıl dönüş hazırlığı yapacağım ve en önemlisi 1 yıl aradan sonra göreceğim Tokat değişmiş mi?.
Discussion about this post