Uzun zamandır merak ettiğim, görmek istediğim, coğrafyasında pedallamak arzusunda olduğum, kamp yapmanın tadına varmak istediğim yerlerin bağlantılarını birleştirip kendime göre yüksek irtifalı bir rota hazırladım. Ne zaman mı? tabii ki kış aylarında bolca zamanım vardı,rota çalışması yapmak için kış ayları ideal zaman.
Bu yüksek irtifalı coğrafyada gezmenin en doğru zamanın Nisan-Mayıs ayı içerisinde olacağına kanaat getirdim.
Ve yaptığım planı,rotayı Mayıs ayının ilk haftası yapmaya karar verdim.
İş, tura nereden başlayacağımdaydı. Onu da kısa sürede çözüp,gereksiz telaşı,zaman kaybını ve yolu ortadan kaldırıp turuma Buldan’dan başlamaya karar verdim. Buldan’a İzmir’den nasıl gidilir, tabii ki otobüs ile…… Alaşehir Sarıkız Otobüs firması İzmir’den Buldan istikametine giden tek firma, bende onu seçtim. 8 gün olarak planladığım turuma başlama zamanı geldi,güzel olacağına inanıyorum.
1 nci Gün 03 Mayıs 2018 Buldan-Yayla Gölü:
İzmir-Buldan Yolculuğu.
Saat 09:00 arabasına bilet alıp çıktım yola.
Varış saati firma sitesinde belirtildiği gibi Alaşehir Sarıkız firması zamanında vardı Buldan’a. Saat 12:30 gibi Buldan’daydım.Bisiklete sorun çıkarmayan ve zamanında varan firma ismini açıklamakta sakınca bulmuyorum.Öğlen vakti vardığım Buldan’ı gezmeden önce yemek ve alışveriş işimi halledip, sonra Buldan gezisine başladım, aşağıdaki iki resim ile Buldan’dan kısaca bahsetmek isterim.
Buldan.
Denizli’nin şirin ilçesi yeşil Buldan,gerek doğa güzelliği ve havası,gerekse dokuma ve el sanatları ile Ege’nin görülmeye değer ilçesidir. Buldan’ın 27 köyü vardır.Denizli’ye 45 km uzaklıktadır. Buldan’ın denizden yüksekliği 690 metre olup,batısında 1150 metre yükseklikte Yayla Gölü ve yayla orman içi dinlenme alanıyla görülmeye değer bir doğa harikasıdır.Dokumacılığı 12. yüzyıl öncesine dayanır.Yörede ağırlıklı olarak Buldan bezi,havlu,bornoz,ham bez,masa örtüsü,yatak örtüsü,perdeye dönüştürülen bezler ve ipek işlemeler, ev tekstili ürünleri üretilir.Belli oranda da üzüm bağcılığı yapılmaktadır.
Buldan-Yayla Gölü Yolu.
Buldan’da öğle yemeği ve kısa bir kültür gezisinden sonra hedefim ve kamp yapacağım yer olan Yayla Gölü’ne doğru yola çıktım.Daha Buldan’dan çıkar çıkmaz tırmanış başladı.İlk dört kilometre geride kaldıktan, ikinci tepeyi de tırmandıktan sonra görüş alanımdan kaybolacak olan Buldan’a bir kez daha bakıp yoluma devam ettim.
Yayla Gölünden bir kaç kilometre önce ki çeşmeden suyumu tamamladıktan, biraz da yıkandıktan ve yaklaşık 9 kilometre tırmanışın sonunda bu günkü hedefim olan
Yayla Gölü’ ndeyim.İlk defa geldiğim ve gördüğüm Yayla Gölü bende hayranlık uyandırdı.
Gerçek güzellikte bir yer burası.
Nilüfer Çiçekleri.
Tam mevsiminde vardığım Yayla Gölünde ilk dikkatimi çeken daha yeni yeni kendini göstermeye başlayan Nilüfer çiçekleri.Görülmeye değer güzellikte gölün üzerinde yerlerini almış durumdalar.
Yayla Gölü’ nde Gezinti.
Göl kenarında kendi halinde bir iki aile ve çift var,ben de bisikletimi bir ağacın altına bırakıp ilk defa geldiğim yerlerde yaptığım keşif gezimi burada da yapıp,etrafı tanıyorum.Muhteşem tanışma oluyor.Her gördüğüm güzelliği hafızama kazıdığım gibi bir çok ta fotoğraf çekimi yaptım.Aşağıdaki bir kaç fotoğraf ile beraber Yayla Gölü’ nden biraz bahsetmek isterim.
Yayla Gölü.
Yüz ölçümü 466,5 dekar, denizden yüksekliği 1.150 m’ dir.
Gölün suları tatlıdır. Nilüferlerin gelişmesi ve alanın % 15 inde ağaçlık alan oluşmaya başlaması gölün derinliğinin az olduğunun göstergesi sayılmaktadır. Göl çevresinde özellikle küçükbaş olmak üzere hayvancılık yapılır. Göç eden kuşların kısa süreli konaklama yeri olan gölde sazan ve yayın balığı bulunur. Göl çevresinde yabani tavşan, domuz, oklu kirpi, porsuk, yeşilbaş ördek, ak pelikan, sakar meke gibi yabani hayvanlar sıklıkla görülür. Gölün çevresinde kuru ve ıslak nemli zeminlerde 95 bitki grubu bulunmakta bunlardan 2 çeşidi endemik, 62 çeşidi göl çevresinde ve 33 adedi de göl içerisinde askıda veya göl zeminine tutunmuş olarak yaşamaktadır. 1. Derece Doğal Sit Alanı içerisinde yer alan göl ve çevresi turistik bir kamp yeri olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda kara avcılığı yapılabilmektedir.Kaynak:Türkiye Kültür Portalı.
Kahvenin de Zamanı Ve Yeri Var.
Etrafı keşfettim, gezdim, gördüm, biraz serinledim.Manzara şahane,huzurlu bir ortam, keyfim yerinde…..Ağaç gölgesindeki yerimi alıp kahvemi yudumlama zamanı.
Yayla Gölünde Kamp.
Çadırımı gölü hissedebileceğim, kurbağaların sesini duyabileceğim, konum itibariyle harika bir yere kurdum.Ufak çalı ağacına da bisikletimi bağladım (Burada kim çalacaksa!!).
Ben geldiğimde bir kaç aile ve çift vardı şimdi kimsecikler yok ortalarda, herkes gitti.Göl ve bu muazzam güzellik bana ve bu akşam bana arkadaşlık yapacağını sandığım etrafımda dolanan çoban köpeğine kaldı.
Geceye Merhaba….
Hava kararmadan önce gece için çevreden çalı-çırpı, biraz da odun toparlamıştım.Hava kararmak üzere,artık kamp ateşini yakma ve yemek zamanı.Ateşin verdiği sıcaklık ve arkadaşlığı ile beraber yemeğimi yedikten sonra, sıra ateşin keyfini sürmeye geldi.
Uzun zamandır bu güzellikte zaman geçirdiğimi hatırlamıyorum.
Gürül gürül yanan ateş,kurbağaların ciyaklamaları,uzaktan gelen köpek havlamaları, enfes bir hava,arada esen rüzgar eşliğinde radyomun hafif hafif kulağıma müzik üfürmesi ile bayağı zaman geçirdim.Bu gün pek yorucu bir yolculuk olmadığından erken yatmayarak, buranın tadını sonuna kadar çıkarmaya çalıştım.
Ama en sonunda çadırın yolunu tuttum,yarın ki yorucu olacağını tahmin ettiğim yolculuk için dinlenmem gerek.
1 nci Gün Buldan-Yayla Gölü Rotası:9 km
2 nci Gün 04 Mayıs 2018 Yayla Gölü-Buharkent-Esenköy-Yazıkent-Arapapıştı Kanyonu:
Yayla Gölü Sabahı.
Sabah gün aydınlanmadan uyandım,kurbağalar artık uykuya çekilmiş, sesleri gelmiyordu.Biraz çadırın içinde oyalandıktan sonra dışarı çıktığımda bu güzel manzara ile karşılaştım.Ne mutlu bana, 1150 metredeki bu muhteşem güzellik içinde çok güzel bir gece geçirdim.Şimdi de gün doğumunun tadını çıkarma zamanı.
Kahvaltıya Buyurun.
Hiç vakit geçirmeden çaydanlığı ateşe koyup çayı demlemeye başladım.Çay demleninceye kadar da çadırı toparlayıp,havalanması ve rutubetten uzaklaşması için ipe serdim.Sonra da kahvaltımın başına çöküp aheste aheste gün doğumu ile beraber kahvaltımı yaptım.
Buranın gündüzü,gecesi, sabahı hepsi ayrı güzellikte, hele de böyle bir yerde tek başınıza iseniz daha da güzel.
Yola Çıkma Vakti.
Her şey hazır olunca Yayla Gölü’ ne de veda zamanı geliyor.
Ayrılık zor ama,mecburi… Yayla Gölü ile muhabbetimiz şimdilik bu kadar,yola çıkma zamanı.Bu gün yolum uzun, bir o kadar da zevkli olacak öyle tahmin ediyorum.
Allah’a ısmarladık Yayla Gölü.
Süleymanlı-Aktaş Yolu.
Yayla Gölü’ nden hemen yanı başındaki Süleymanlı Köyüne geçiş yapıp azalan suyumu tamamladım.Köy içinde de biraz oyalanıp okul servisi bekleyen çocuklarla muhabbet ettim.Sonrada Süleymanlı Köyünün çıkışındaki yol çatağından yönümü güneye, Aktaş Köyü istikametine çevirip Buharkent’ e kadar sürecek iniş serüvenine başladım.
Aktaş Köyü, Menderes Ovası Ve Ardı Madran Dağı.
Çam,ceviz ve envai çeşit ağaçlar arasında yolculuğum bir süre devam ederken sol yanımdan aşağıda Aktaş Köyü ve taaa uzaklarda Menderes Ovası görüş alanımda beliriyor, Madran Dağının gökyüzüne uzanan selüliti de görüş alanımda. Aktaş yolumun üzerinde uzun bir iniş ile köye ulaşacağım.
Aktaş-Buharkent Yolu.
Bir kısmı şose, bir kısmı asfalt, bir kısmı da toprak olan yolları aşarak Buharkent’ e inişim devam ediyor.Bazen öyle manzaralar gözümün önünden akıyor ki, hepsini yakalayıp fotoğraflamak mümkün olmuyor.Bazen vadi içi,bazen orman,bazen kıraç toprak ve yamaç diplerinden yola devam edip,yolu kat ediyorum.
Buharkent’e Bakış.
Yayla Göl-Buharkent arası 15 kilometre ve tamamı iniş.
1150 rakımdan 150 rakıma iniş yapıp Buharkent içine kısa zamanda vardım. Buharkent’te oyalanmadan ana yoldan Nazilli istikametine yol almaya başladım.İçinden beklemeden geçtiğim Buharkent’ten az biraz bahsetmek isterim.
Buharkent;Ege Bölgesi’ nde Aydın ilinin bir ilçesidir. Efeler’in 88 km doğusunda İzmir-Denizli karayolu üzerindedir. Sıcak suyu ve jeotermal enerji santraliyle ünlü bir ilçedir. Merkeze bağlı 8 köyü vardır.
Köy Yollarına Giriş.
Aydın -Denizli yolunda yoğun trafikte 23 kilometre ve akabinde Karacasu kavşağından içeri girip 3 kilometre yol aldıktan sonra,Karapınar,Çamdibi ve diğer köylerin yazdığı levhadan da içeri girerek asıl zevk aldığım köy yollarına adım atıyorum.Yayla Gölü-Buharkent yolu hariç asıl turum şimdi başlıyor.
Ova Köylerinde Yolculuk.
Farklı güzellikte,bereketli,envai çeşit ürünün yetiştiği Menderes Ovasının köy yollarındaki yolculuğum zevkle devam ederken sırası ile Karapınar, Çamdibi,Pirlibey,Dualar,Mescitli,Yazıtlı,Hamidiye köylerini geçiyorum.
Birden aklıma ana yolda küçük bir mola haricinde hiç mola vermediğim geldi.Bu hakkımı Esenköy’ e saklayıp biraz yola devam edip vites küçültüp Esenköy’ e varış yapıyorum.
Şimdi Esenköy’ de mola zamanı.
Esenköy’ de mola vermemin bir başka sebebi,burada görülmesi iki yerin olması.
Arpaz Beyler Konağı.
Nazilli’ye bağlı Esenköy’ de bulunan yapı grubu, bir Karya Kenti olan Harpasa Kalesi’ nin eteklerinde kurulmuştur. Bazı kaynaklarda buranın ismi Arpaz Kulesi olarak da geçmektedir. Akçay’ a kadar uzanan ekili araziyi kapsamı içine alan büyük çiftlik işletmesinin sahibi, Arpaz Beyleri tarafından XIX. yüzyıl başlarında inşa ettirilmiştir. Ancak burada XVII. Ve XVIII.yüzyıllara ait, Osmanlı Dönemi kalıntıları ile de karşılaşılmıştır. Buna dayanılarak da kalenin daha erken bir dönemlerde yapılıp, sonradan yenilendiği de düşünülebilir. Burası bir bey konağı, güvenlik kulesi, ambar, ahırları ve müştemilatı ile bir şatoyu andırır. Kule, Arpazlı Hacı Hasan Bey’in, II. Mahmut zamanında Rodos’ tan getirdiği ustalara yaptırmıştır.
Harpasa Antik Kenti.
Harpasa Antik Kenti, Aydın İli, Nazilli İlçesi, Esenköy sınırları içerisinde yer almaktadır. Yüksekçe bir tepe üzerine kurulu olan kent, eski bir Karia kentidir. Kentin etrafı bugün hala görülebilen surlarla çevrilidir. Antik kentten günümüze ulaşan en önemli yapı, Esenköy modern yerleşmesinin hemen üzerinde yer alan yeni su deposunun altındaki antik tiyatrodur. Kent yerleşimi tam tepede yer almaktadır.
Arapapıştı Kanyon Yolu.
Yazıkent’ te biraz nefeslenip Bozdoğan yoluna çıkış yaptım.
Sırma Köyünde de bir mola verip akşam ve yarınki faaliyetim için erzak stokumu tamamladım.Şimdi akşama kamp yapacağım Arapapıştı Kanyonuna (Kemer Baraj Gölüne) yol alma zamanı.Tabelada görüldüğü gibi yönüm sağ taraf ve akşam kamp yapacağım yere 14 km yolum var, Tabelanın devamındaki yerleri ise yarın göreceğim.
Akçay.
Bu akşam kendisine vurulan set ile ovaya kavuşması kontrol altında tutulan,muhteşem manzaralara sahiplik eden ve bir kaç gün sonrada doğduğu topraklarda olacağım Akçay ile tanışma zamanı.
Akçay Irmağı; Ege bölgesinde yer alan ve Büyük Menderes Nehrinin kollarından biridir. Uzunluğu 157 kilometredir. Denizli’nin Bozdağ ve Sandras dağlarından doğar Beyağaç yakınlarından geçer.Tavas ilçesinin Kızılcabölük Bucağı yakınlarında Yenidere Çayı’ nı alarak vadisini oluşturduğu Eskere Ovasından geçer.Aydın ili sınırlarında Kemer Barajı Akçay üzerinde kurulmuştur.Baraj Gölü dar ve derin vadilerden geçerek Karıncalı ve Madran dağları arasını kuzey batı doğrultusunda keser.Yenipazar ilçe sınırlarında Büyük Menderes Nehrine kavuşur.
Kemer Baraj Gölü.
Baraj Gölünden salınan Akçay’ ın bir kısmı ve çam ormanı içindeki yolculuğun sonunda Kemer Baraj Gölünün üst tarafındayım.İlk görüntü karşımda beliren bu görüntü.
Mevsim itibariyle Akçay’ a set olan Kemer Barajının doluluk oranı yüksek seviyede.
Kemer Barajı:Aydın ili Bozdoğan ilçesi sınırlarında Akçay üzerinde sulama,taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1954-1958 yılları arasında inşa edilmiştir.1958 yılının Eylül ayında faaliyete geçmiştir.Baraj çevresinde yaşayan karabatak,gri balıkçıl,akbalıkçıl,kızıl şahin,dağ keçisi,porsuk, kaya güvercini,domuz ve tilki gibi hayvanlar bölgenin ekosisteminde önemli rol oynamaktadır.
Arapapıştı Kanyonu İskelesi.
Uzun süren yolculuğun ve kilometrelerin sonunda Kemer Köyünde bulunan Arapapıştı Kanyonuna tekneler ile gezi düzenlenen iskele mevkiindeyim. Akşam olmak üzere ve karnım da aç olunca burada bulunan küçük tesislerde Alabalık yiyerek akşam yemeği işimi de hallettim.(Fiyatlar uygun,çok misafirperverler,buraları daha bozulmamış.)
Geçen hafta geldiğimde Kanyonun içini tekne ile gezmiş çok büyük zevk almıştım.Şimdi ise buralarda kamp atacağım.
Neler vardır Arapapıştı Kanyonunda biraz bahsetmek isterim.
Arapapıştı Kanyonu.
Kemer Barajını besleyen Akçay’ ın yıllar içerisinde aşındırmasıyla oluşan Arapapıştı kanyonu 380 metre yüksekliği,6 km uzunluğu ile benzersiz bir doğa bizlere sunmakta.Aydın,Muğla, Denizli il sınırlarının kesişim noktasından başlayan Arapapıştı Kanyonu kimi yerlerde 12 metreye düşen kanallar şeklinde kıvrılarak devam eder.Doğal oluşumları bünyesinde barındırmasının yanında antik dönemden kalma şehir kalıntıları ile de tarih ve doğanın nadir alanlarındandır.
Arapapıştı Kanyonu;Kanyon Mağaraları,Doğal Kemer,Doğal Merdiven,2500 yıllık Gizemli Kaya Mezarı,Gizli Manastır,Körteke Kalesi,Doğal Oluşumlar,Kanyon Manzaraları ile görülmeye değer bir yerdir (Üç fotoğraf geçen haftaki tekne gezimden).
Rüzgar Ve Kemer Barajı.
Kamp için çok ideal olan iskeleden göl içindeki burun mevkine indim,niyetim, Göl,Akçay ve Kanyon ile bütünleşmek,orada kamp atmaktı.Ama kamp atmak mümkün olmadı. Madran Dağlarından inen rüzgar daha doğrusu fırtına burada durmamı engelledi, çadırı zapt etmek mümkün olmadı. Fırtınanın sonunun yağmur olduğunu bildiğimden daha az rüzgar alan yere kamp kurmayı tercih ettim.Burun da kamp atmak başka zamana kaldı.
Akşama Hazırlık.
Biraz evvel ki fırtına biraz yağmur serptikten sonra hava az rüzgarlı hale ve durağana geçiş yaptı.Bu da buranın keyfini sürmek için ideal bir ortam oluşturdu.Meydan geniş,ortam iyi,tur için gelenler evlerinin yolunu tuttu,köy zaten tenha….Durum böyle olunca keyfime göre, istediğim güzellikte baraj gölüne nazır bir yere çadırımı kurdum.
Bu saatten sonra keyif zamanı.
Arapapıştı Kanyonu,Kemer Baraj Gölü Halleri….
Ben keyif halleri durumuna,dinlenme moduna geçmişken bir balıkçı kardeşimde göl üzerinde bulunan balık çiftliklerinin yolunu tutmuş,balıklarla muhabbete gidiyor.
Bu gün uzun bir iniş ve uzun bir ova yolculuğunun sonunda Arapapıştı Kanyonunun girişine Kemer Baraj Gölünün kenarına kadar 113 kilometrelik bir yolculuğun sonunda vardım.
Yoruldum sayılır,köy pazarı içinde bulunan belediye tesisi içinde bir güzel soğuttuğum bacaklarımı ve vücudumu dinlendirme zamanı.
Yere uzanıp bir süre ot ve topraklarla bütünleşip vücudumda toplanan elektriği ve kötü oluşumları toprağa geçirdim.Beni kendime getirdi.
Madran Dağlarından sökün edip,göl üzerinden yüzüme vuran hafif rüzgar eşliğinde arada sırada yağan hafif yağmurun da eşliğin de uzun süre çadırın dışında ve çevre de zaman geçirdim.Ne zaman ki göz kapaklarım hadi uykuya dedi,balıklama daldım çadırın içine…..
Turumun 1 ve 2 nci günleri böyleydi,daha devamı var.
Yarın tırmanış zamanı,güzel olacak.
2 nci Gün 04 Mayıs 2018 Yayla Gölü-Buharkent-Esenköy-Yazıkent-
Arapapıştı Kanyonu: 112 km
YAYLA GÖLÜ-ARAPAPIŞTI KANYONU-YILANLI DAĞ-BEYAĞAÇ-BARZA OVASI TURU 03-10 MAYIS 2018 (1 ve 2. gün İzmir-Buldan-Yayla Gölü-Buharkent-Menderes Ovası-Kemer Barajı-Arapapıştı Kanyonu)
Discussion about this post