Hava kararmaya yakın vardığımız Hanlı Köyünde,köy kadının ev sahipliği ile sıcak bir çay ve börek bizi kendimize getirdi,kamp yeri de rüzgardan korunaklı olunca,iyi bir uyku uyuduk.
Yola çıkalı 20 gün oldu, bu gün 01 Temmuz 2019 günlerden pazartesi
Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemiz soluksuz devam ediyor. Bu gün Sivas-Kayseri arasını kat edeceğiz Kayseri yakınlarında bulunan Sarımsaklı’ya varmayı planlıyoruz.
Kaç gündür rüzgarı karşıdan alıyoruz ve şiddetli de, bu gün inşallah öyle olmazda biraz rahat yolculuk yaparız. Projemizin 20 ncü günü için hazırlıklarımız tamam,yola çıkmaya,yazımı kaleme almaya hazırım.
(12 Haziran 2019 günü Ferdi Kızıl kardeşim ile çıktığım bu onurlu yolda, yolumuza devam ediyoruz,projede beraber yol aldığımız gibi yazımda da, kullandığım fotoğraflarda da Ferdi’nin büyük katkısı var)
20 nci Gün 01 Temmuz 2019 Hanlı-Şarkışla-Gemerek-Sarımsaklı:
Yola Çıkmaya Hazırız.
Akşam köye girerken bizi karşılayan köy kadının tavsiyesi üzerine çadırlarımızı yapımı tamamlanmamış olan köy evinin sundurma altına kurduk.Rüzgar almaması,hemen yakınında çeşme ve tuvalet olması avantajımızdı.
Gerçi Hanlı köyünün her tarafı mera,sulak ve kamp yapılacak çok alan var ama tercihimiz burası oldu.Kahvaltımızı yaptık,ihtiyaçlarımızı giderdik şimdi yola çıkma zamanı ve klasiğimiz olan ayrılış fotoğrafını alıp yola çıkıyoruz.
Hanlı Köyü ve Hello Muhabbeti.
Köyden ayrılırken köylüler bizi yabancı zannetti ona göre selamlaşma oldu. Onlarla konuşurken hak verdik,köylerinde bu güne kadar çok misafir bisikletçi ağırlamışlar,evlerinde konuk etmişler, her milletten bisiklet turcusu köyü ziyaret etmiş ama ilk defa biz Türk olarak köyü ziyaret etmişiz.O yüzden bizi de yabancı zannetmişler.
Haklılar,bizimkiler pek yollarda, yani buralarda gözükmüyor,bugün 20 nci günümüz bizde yolda hep yabancılarla karşılaştık,bizden başka Türk bisikletçi yok bu yollarda,buralarda, adeta Çanakkale-İzmir-Antalya hattını bizimkiler mesken tutmuş,Anadolu’nun her tarafı yabancıların gezi alanı olmuş.Bu arada Hanlı köyünden de bahsedeyim belki gelen olur.
Hanlı:SİVAS ili merkez ilçesine bağlı HANLI Köyünün Nüfusu Toplam 495 tır. Bu nüfusun 246’si Erkek, 249’si Kadındır. Sivas’ın güney batısında ve il merkezine 58 km uzaklıkta olup, denizden yüksekliği ortalama 1250 m civarındadır.Köyün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Mahalli rivayetlere göre, köyün ilk kuruluş yeri olan “Han önü” mevkindeki büyük bir han varmış. Bu yüzden“hanı olan köy anlamında“ buraya Hanlı adı verilmiş. Hanlı köyünün bulunduğu şimdiki yerde de hiç bir zaman han eksik olmamıştır. Halen köyün içinde eski bir han ayakta kalmayı başarmıştır.Hanlı da yaşayan Türkler;çok misafirperver insanlardır.yol üzeri olmasından dolayı her gün birçok yolcu burada konaklama ihtiyacı duymuş ve köyün ileri gelenleri CİNAGİLLER tarafından en iyi şekilde ağırlanmışlardır.özellikle maksut hanesinin kapılarını yolda kalmışlara hep açık tutmuştur ve ün salmıştır.Köyün mutfağı oldukça zengin,arazisi geniştir.Kaynak: İlbeyliler Derneği
Hanlı -Şarkışla Yolu.
Hanlı- Şarkışla arası 28 kilometre ve biz yine rüzgara karşı yol almaktayız.Dünkü gibi değil ama yine de rüzgar karşıdan geliyor ve üşütüyor.
Şarkışla Hatırası.
Saat 10:00 gibi Şarkışla’ya vardık, 28 kilometre boyunca mola vermediğimizden Şarkışla içine girip bir mola verme ihtiyacı duyduk.Ben de Ferdi’de ilk defa geliyoruz, ilçe merkezini merak ettik, kısa bir kültür turu yaptık,çaylarımızı içtik,dinlendik.
Şarkışla’dan ayrılmadan önce kısaca bahsetmek isterim.
Şarkışla.
Şarkışla’ nın Sivas il merkezine uzaklığı 85 kilometredir, rakımı 1180 m’ dir. İlçenin Merkez Nüfusu 22.000, köylerinin nüfusu 28.664 dir. Güneyinde Altınyayla ve Kayseri, batısında Gemerek, kuzeybatısında Yozgat ili ve kuzeyinde Yıldızeli, doğusunda Sivas topraklarıyla çevrilmiştir. 1071 Malazgirt Savaşı sonunda Anadolu’ nun fethiyle Şarkışla yöresine de hakim olan Türkler, bölgede ilk Türk hakimiyetini Danişmentli Beyliği ile kurmuşlardır. 1175 yılından itibaren ise bölge, Anadolu Selçuklu hakimiyeti altına girmiştir.1864 yılında yayımlanan Osmanlı Vilayet Nizamnamesi ile belediye teşkilatı kurulan Şarkışla, 1873 yılında ilçe statüsü kazanmıştır.Şarkışla Osmanlılar döneminde göç alan bir yöre olmuştur. 1860’ lı yıllardan sonra Kafkasya’ nın Ruslar tarafından işgali ile buradan göç eden Kafkas halkı Uzunyayla yöresine yerleştirilmiştir.Cumhuriyet döneminde 1926 yılında yapılan düzenleme ile Şarkışla ilçesi Sivas Vilayeti’ne bağlanmıştır.Bağrından çok sayıda halk ozanı yetiştirmiştir.Bunların en çok bilineni ünü yurt dışına taşan Aşık Veyseldir. Her yıl 16-21 Mart tarihlerinde düzenlenen Aşık Veysel ve Ozanlar Haftası yöreye renk katmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk Sivas kongresine giderken Şarkışla’ya uğramış ve Şarkışla’da bir gün kalmıştır. Kaynak: Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
Aşık Veysel.
Şarkışla ilçesini terk ederken Şarkışla çıkışında yer alan Aşık Veysel heykeli ve parkına uğrayıp,büyük ustayı minnetle anıyoruz.
Aşık Veysel gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensuptur. Doğum tarihi 25 Ekim 1894 Şarkışla. Ölüm tarihi,21 Mart 1973 Sivrialan.
Aşık geleneğinin son temsilcilerinden biri olarak anılan Türk halk ozanı.Saz ve bağlamanın en büyük ustarından biri olan Aşık Veysel,diğer ozanların eserlerini seslendirdiği gibi, kendi yazdığı şiir ve şarkıları da saz eşliğinde söylemesi ile ünlenmiştir.Hayatının büyük bir bölümünü kör olarak geçiren Veysel,şarkılarında ölüm temasını bol olarak işlemiştir.
Şarkışla-Gemerek Yolu.
Şarkışla molasından sonra bir sonraki durağımız olan Gemerek’e doğru yol alırken hep kafadan aldığımız rüzgar yön değiştirdi ve arkadan ittirmeye başladı.
Rüzgarı böyle yakalamışken bizde pedallara asıldık.Ama yolumuzda gördüğümüz güzellikleri de kaçırmadan albüme koyduk.Artık günümüzde denk gelmeyen su deposu ve altın başak taneleri bunlardan birileri idi.
Şarkışla-Gemerek arası 36 kilometre ve bu kilometreleri zevkle aldık.
Gemerek.
Öğlen vakti Gemerek ilçesine vardık,Gemerek, Sivas ilinin bir ilçesidir. Şarkışla ilçesine bağlı bir bucak iken 1953 yılında ilçe olmuştur. 5’i belediye, 33′ ü köy olmak üzere 38 yerleşim biriminden oluşur.
Gemerek Molası.
Öğle vakti vardığımız Gemerek’te yemek yiyeceğimiz yeri fazla aramadık. Amelesinden,memuruna,askerine,esnafına,köylüsüne her kesimin girdiği yere bizde girdik.
Tabldot usulü yemeğimizi söyledik ama tabldotun yanında bir sürüde şeyler masaya geldi,üstelik bir sürahi ayranda dahil, hislerimizde yanıltmamış,doğru yere gelmişiz.
Hesap mı? inanılmayacak bir rakama muazzam lezzetteki yemekler ile iki kişi karnımızı tıka basa doyurduk.
Karnımız doydu,şimdi alışveriş zamanı,eksiklerimizi de tamamladık.
Ferdi’nin bir eksiği vardı kahve takımı,Gemerek’te onu da düzdük,
artık Ferdi’nin çeyizi hazır !!!!!…… evlendirebiliriz.
Kayseri İl Sınırındayız.
Akşama Sarımsaklı Barajında kamp yapmayı planlıyoruz,önümüzde 50 kilometrelik bir yol var.Gemerek, Sivas-Kayseri yolunda Sivas’ın son ilçesi idi.
Gemerek’ten ayrıldıktan bir süre sonra Kayseri il sınırlarına giriş yapıyoruz. Kayseri il sınırları Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizde 11 nci il olacak.
Beştepeler Geçidi.
Kayseri il sınırlarına girdikten ve Sarıoğlan mevkine yaklaştığımız da günün ilk geçidine geliyoruz.Her zaman yaptığımız gibi mükafat olarak anı fotoğrafı aldık.
Kayseri yönüne rüzgarında etkisi ile yokuş aşağıya sıkılmadan yol aldık.
Bu anlar tat çıkarma anlarıydı.
Su olan yerde hayat vardır,rampa aşağıya devam ederken çeşmeyi görünce kahve molası verdik. Gemerek’ te Ferdi’ ye bir cezve,iki fincan almıştık.Artık Ferdi’de bundan böyle kahve işine soyunacak.Ferdi ilk kahve deneyimini yaptı, kahveler çok güzeldi.
Devamını dilerim Ferdi…..
Jant Teli Sorunu.
Ferdi’nin iki jant teli fire verdi,jant teli sorunu artık rutin haline dönüştüğünden Ferdi hemen faaliyete girişti.Sorun yerinde giderilmeli,ekipmanın ve cesaretin olduğu sürece yapılmayacak iş yoktur.Ferdi’de bunlar fazlasıyla var.
Benzinlikte Duş.
Jant işini hallettik,Sarımsaklı Baraj Gölüne az bir yolumuz var, Büyüktuzhisar civarında yol üzerinde bir benzinliğe ihtiyaç ve dinlenme molası için girdik.
Tuvaletlerin yanında duş yerini keşfedince fırsatı değerlendirme ihtiyacı doğdu.Benzinlik çalışanından izin istedik,gönülsüz olarak,patron falan filan dedi ama 5 dakika sonra ısrarcı olduğumuzu görünce tamam dedi.
Sıcak su var, daha ne isteyebiliriz ki!!!! Duşumuzu da yaptık,çamaşırda yıkadık.Su ile oynaşırken zamanın ne çabuk geçtiğini anlamadık.
Kayseri’ye Az Kaldı.
Duşumuzu aldık,neşemiz yerine geldi. Karayolları ekipleri yollarda ilin plakasını kilometre tabelalarına kalan kilometrelerde işlemeye devam ediyor,biz de bunu değerlendirip,neşemizi de fotoğrafa katıp final fotoğrafını albüme katıyoruz.
Lalebeli Geçidi.
Günün son kilometrelerinde Lalebeli Geçidini’de geçiyoruz.Akşam olmak üzere Sarımsaklı’ya az bir yolumuz kaldı.
Sarımsaklı Baraj Gölü.
Akşam olmak üzere ve 113 kilometrelik yolun sonunda Sarımsaklı Baraj Göletine vardık.Yorulduk ama buraya gelmeye deydi,güzel yermiş.
Sarımsaklı Barajı:Sarımsaklı Çayı üzerinde inşaat edilip 1968 senesinden bu yana faaliyet göstermektedir. Taşkın koruma ve sulama amacıyla yapılmış olan barajın bendi zonlu toprak dolgu tipinde ve akarsu yatağından 38 metre yüksektir. İdeal su kotunda deniz düzeyinden 1210 metre yüksek olan baraj, 2,8 kilometrekarelik bir yüzeye ulaşır. Sarımsaklı Barajı, 65 kilometrekarelik bir alanın sulanmasına katkı sağlar.
Kaynak:www.kayseri.com
Sarımsaklı Barajı Mesire Alanı.
Önce Mesire alanının tanıtayım,sonra günün kritiğini yaparım.
Sarımsaklı Barajı Mesire Alanı;Sarımsaklı Barajı Sosyal Tesisleri veya bilinen ismiyle Sarımsaklı Mesire Alanı, Kayseri’ye 32 km uzaklıkta olup Sivas istikametindedir. Son yıllarda Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ nin gayretleri ile piknik ve kamp severler için uygun bir yer haline gelmiştir.Sarımsaklı Barajı ayrıca amatör balıkçıların sık uğradıkları bir mekandır.
Günün Kritiği;Bu gün Hanlı Köyünden çıkıp,Şarkışla,Gemerek rotasını izleyerek Sarımsaklı Baraj gölü Mesire Alanına kadar 113 kilometrelik bir rota izledik.Kayseri’ye bir adım kaldı.
Yorulduk ama kamp yaptığımız alanı görünce tüm yorgunluğumuz geçti.
Yaptığımız projeyi her gün itibariyle sahiplenip,onur duyarak devam ettiriyoruz.Bu gün ki rotamız kültürel ve coğrafi ağırlıklı oldu.
Duşumuzu yolda aldığımız için kamp yerinde çadırlarımızı kurup,yemek işini hallettik.
Yemek sonrası da günün kritiğini,biraz dedikodu,yarın ve sonrası için planlar yaptık.
Yarın Kayseri’ye giriş yapacağız,Mustafa Kemal Atatürk’ün izlerini taşıyan yerleri ziyaret edeceğiz.Kültürel geziler de yapacağız.
Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemiz devam ediyor,21 nci günde yol almak üzere hoşçakalın.
20 nci Gün 01 Temmuz 2019 Hanlı-Şarkışla-Gemerek-Sarımsaklı: 113 km
ATA YOLU-KURTULUŞ YOLU 12 HAZİRAN-06 TEMMUZ 2019 (20. Gün Hanlı-Şarkışla-Gemerek-Sarımsaklı)
Discussion about this post