Kızılırmak kenarında kamp atmak….düşüncemiz buydu ve gerçekleştirdik.
Akşam çadırlarımızı kurarken ve yemek yerken hava kapatmış,rüzgar şiddetini arttırmıştı. Rüzgar demek ki bizim yemek işimizin bitmesini bekliyormuş ki!!!! hafifledi. Hafif hafif esen rüzgarın bize ninni gelen sesi ile güzel bir uyku çektik.
Artık rutine bindirdik,gün ağarırken uyanıyoruz,bu günde öyle yaptık.
Kahvaltımızı 5 kilometre ilerideki Karakeçili’de yapma kararı verdik ve çadırlarımızı toplamaya başladık.
23 günü geride bıraktık, bu gün 24 ncü günü yaşayacağız.Ankara’ya Atamızın huzuruna az bir yolumuz kaldı. Bu gün Ankara il sınırlarına giriş yapıp Bala’dan geçiş yapacağız.
Hedefimiz Beynam’ da Atatürk Tarih ve Kültür Evi’ ni ziyaret etmek ve Mustafa Kemal Atatürk gibi geceyi Beynam’ da geçirmek.
Köprüköy-Beynam arası neler görmüş, neler yaşamışız hep beraber görelim ve yola çıkalım.
Ata Yolu-Kurtuluş Yolu’ nda 24 ncü günümüz başlıyor.
(Ferdi Kızıl kardeşim ile projede beraberdik,fotoğraflarda da beraberiz.)
24 ncü Gün 05 Temmuz 2019 Köprüköy-Karakeçili-Bala-Beynam:
Önce Jant Tellerini Halletmeliyiz.
Artık bu jant teli sorunu kabak tadı vermeye başladı!!!! ben demiyorum, Ferdi diyor.
Ferdi,Çorlu’ya gidince ilk işim bu sorunu kökten halletmek serdenişi ile uzun zaman kopmaya ara veren ama akşam Kızılırmak kenarına inişte kopan telleri değiştirmekle meşgul.
Bizde sistem gereği herkes kendi işini kendi halleder,çok sıkışırsa yardım edilir.O yüzden Ferdi ustalığını gösterirken bende çalışan ve ter akıtan Ferdi’ yi fotoğraflıyorum.
Kızıldağ’ da bu dağların fatihi benim pozu verirken iyiydi değil mi? Ferdi,Kızılırmak kenarında ise….. her neyse bir birimize takılmasak,şakalaşmasak gün biter mi?
Kızılırmak,Köprüköy,Çeşnigir Köprüsü ve Büklü Tepe Vedası.
Çok uzun başlık oldu ama hakikaten öyle bir yerdeydik.
Hepsine veda edip kahvaltı için Karakeçili istikametine çıkış yapıyoruz.
Kızılırmak’tan Karakeçi’ liye.
Büklü Tepe manzarası ile kamp yaptığımız alandan çıkış yapıp Karakeçili istikametine yol alıyoruz.Karakeçili bizim kahvaltı edeceğimiz yer.
Karakeçili.
Kırıkkale’nin bir ilçesi olan Karakeçili’nin nüfusu 3810, rakımı 838 dir.Karakeçilinin kuzeyinde Bahşili, doğusunda Keskin ve Çelebi ilçeleri, güneyinde Ankara’ nın Bala ilçesi bulunur.
Tarihi;Oğuzların iki kolundan biri olan Bozokların Kayı boyuna ait ve o boyun en büyük aşireti olan Karakeçili Aşireti, 1071 Malazgirt Zaferinden önce Anadolu topraklarına girmiş, bir süre Iğdır (Sürmeli Çukurunda) da ikamet ettikten sonra güneye doğru Ahlat, Şanlıurfa, Suriye’ye kadar inmiş, Süleyman Şah’ ın şahadetinden sonra Ertuğrul Gazi’ nin önderliğinde geri dönerek aşiretin bir kısmı Urfa, Suruç, Siverek, bir kısmı Ankara Karacadağ eteklerinde, kalanı da Söğüt’ e yerleşmiştir. Ankara civarında kalan Karakeçililer bugün ilçe olan Karakeçili köyünü oluşturmuşlardır. İlki 1995 yılında yapılan Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Kültür Şenlikleri, Türkiye’ nin değişik yerlerinde yaşayan Karakeçili Aşiretine mensup kişilerle, Türk Cumhuriyetlerinden gelen ve resmi kurum ve kuruluşların üst düzey temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirilen bir Kültür Şenliğidir.Kaynak:Kırıkkale Valiliği.
Karakeçili’ yi tanıtırken bu arada bizde Karakeçili girişinde sanayi bölgesinde oturulacak yeri ve suyu olan bir yerde kahvaltı işimizi hallettik ve yola çıkmaya hazırız.
Ankara İl Sınırı.
Karakeçili’ de kahvaltı işimizi hallettik ve ana yola çıktık.Karakeçili’den 7 kilometre uzaklaştık ki Kırıkkale il sınırlarına veda ettik.Artık Ankara il sınırlarında yol alacağız.Ankara, projemizin 15 nci ve son ili.Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemiz Atamızın huzurunda son bulacak.
Karakeçili-Bala Yolu.
Ankara il sınırlarına girdikten sonra tırmanmaya başlıyoruz,bir kaç ufak iniş olsa da geneli tırmanışla beraber Bala’ya doğru yol alıyoruz.Kızılırmak 720 rakımda iken Bala 1350 rakımda ve biz çıkıştayız.
Mola Zamanı.
Fırsatları değerlendirmek gerek….. çeşme gürül gürül,salkım söğütün gölgesi var…..Bu durumda boş geçilir mi?Suyun başında mola verip,kahvemizi yaptık.Bu enerjimizi toplamamızı sağladı.
Bala.
Ankara il sınırlarına girdikten 22 kilometre sonra 22.300 nüfusa sahip Bala’dayız.Bala’ya vardığımızda öğle vaktiydi,yolda başka mola yeri olmadığından Bala içine girip küçük bir alışveriş yapıp güzel ve sessiz bir park içinde öğle yemeğimizi yedik ve dinlendik.
Şimdi Bala hakkında söz etme zamanı…..
Bala.
Bala;Ankara’nın doğusunda bulunan bir ilçedir. Ankara’ya 78 km’lik asfalt yol ile bağlıdır. Bala, Türk siyaset hayatında fazla bilinmeyen bir yönüyle önemli bir yere sahiptir: Mustafa Kemal Atatürk, Bala milletvekilidir.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk 26 Aralık 1919 Cuma günü hareketle Keskinlilerin koruma ve gözetiminde İğdebeli-Köprüköy yolu ile Bala’ya gelinmiş, Üçem ve Aşıkoğlu köylerinde dinlenmiş köylülerin fikirlerini almış vaktin geç olması ve bölgenin Ormanlık olmasından dolayı Keskinli süvarilerle geceyi Beynam köyünde geçirip ve 27 Aralık 1919 da Dikmen sırtlarından Ankara’ya girilmiştir. Cumhuriyet kurulduktan sonra Ulu Önder milletvekilliğini Bala’dan koymuştur. Kaynak:Bala Belediyesi.
Bala’dan Ayrılış.
Günün ilk yarısını bitirdik,öğle yemeğimizi Bala’da yedik.
Bala hakkında kısaca bilgi sahibi olduk ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Bala milletvekili olduğunu da hafızalarımızda yeniledik.Şimdi Bala’dan ayrılış vakti.
Bala-Beynam Yolu.
Bala’dan çıktıktan sonra tatlı bir iniş bizi bekliyordu,saldık kendimizi aşağılara…. bu aşağılara salmak 10 kilometre kadar tuttu.1350 rakımdan 960 rakıma iniş yaptık.Akabinde 16 kilometrelik bir tırmanış ile 1250 rakımdaki Verem Çeşmesi,yeni adı ile Şehitler Çeşmesine varış yaptık.
Verem Çeşmesi-Şehitler Çeşmesi.
Verem Çeşmesi yeni adıyla Şehitler Çeşmesi (15 Temmuz’dan sonra adı Şehitler Çeşmesi olmuş), Beynam köyüne 4 kilometre uzaklıkta.Bizim için bulunmaz nimet oldu.
Burası yalnız çeşme değil aynı zaman da dinlenme yeri,mescidi,tuvaletleri ve yeşil alanı bulunan bir yer.İki borudan buz gibi su akmakta.Fırsatı ilk değerlendiren ben oldum,Ferdi’ye işaret edip,hemen hortumu alıp tuvaletlerin arka boşluğunda duşumu aldım.Ferdi’ de durur mu? hemen oda farklı yöntem ile duşunu aldı (hortumu bayanlar tuvaletine bağlamış).Bu bize çok iyi geldi yarın ter temiz Atamızın huzuruna çıkacağız.
Beynam.
Verem Çeşmesinden (Şehitler Çeşmesi) 4 kilometre sonra Beynam Köy merkezine giriş yaptık.Köy merkezinde bakkalın önünde mola verip biraz serinledik.
Bakkalın karşısında tabelayı görünce gözlerim öyle ışıldadı ki anlatamam.
Hemen Ferdi ile beraber o tarafa yöneldik.
Beynam: Ankara ilinin Bala ilçesine bağlı bir mahalledir.Ankara-Bala karayolu üzerinde bulunan köy, eski yerleşme yerlerindendir. Mustafa Kemal Paşa, Milli Mücadele yıllarında Sivas’tan Ankara’ya “Heyet-i Temsiliye” ile birlikte gelirken, 26 Aralık 1919 gecesi bu köyde konaklamıştır. Yine Milli Mücadele yıllarının Ankara’ sında önemli bir yere sahip olan “Beynamlı Hacı Mustafa Efendi”, bu köyde doğmuştur. İlçeye uzaklığı 33 km. Ankara’ya 38 km olup, 1.191 nüfusludur. “Atatürk Evi Müzesi”, Sağlık Ocağı ve İlköğretim Okul’ u vardır. Tarım ve Hayvancılık (Besicilik) yapılır. Kaynak :Bala Belediyesi.
Atatürk Tarih Ve Kültür Evi biz vardığımızda kapalıydı.
Hemen sağa sola müracaat edip sorumlusu ve anahtarın yerini öğrendik.
Atatürk Tarih Ve Kültür Evi sorumlusu köy imamının eşi olunca bulmakta zorlanmadık ve sağ olsun akşam olmak üzere olmasına rağmen koşturarak gelip, ziyaret etmemiz için açtı.
Çok ilgili, öğrenme heveslisi bir Atatürk hayranı bayan olarak karşımıza çıktı.Adının yazılmamasını istediğinden, burada yazmadım.
Beynam Atatürk Tarih Ve Kültür Evi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya ilk gelişinde 26 Aralık 1919 gecesi Bala İlçesi’ne bağlı Beynam Köyü’ nde konakladığı evin bakımsızlıktan çökmek üzere olduğu 26 Ağustos 2004 tarihinde basından öğrenilmiştir. Ulu Önderin hatırasını yaşatmak amacıyla; TSK Güçlendirme Vakfı tarafından, harap haldeki tarihi ev eski haline uygun şekilde yeniden inşa edilmiş, çeşitli kurumlarla koordine edilerek bir tarih ve kültür evi olarak düzenlenmiş, BEYNAM ATATÜRK TARİH VE KÜLTÜR EVİ adı altında 26 Aralık 2004 tarihinde halkımızın ziyaretine açılmıştır. Ankara Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından 11 Ekim 2005 tarihinde Bala Belediye Başkanlığı adına tahsis edilen evde her yıl 26 Aralık günü Bala Belediye Başkanlığı tarafından Anma ve Kutlama Töreni yapılmaktadır.
Kaynak:Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı. Atatürk Tarih Ve Kültür Evi ziyaretimizden….
Beynam Atatürk Tarih Ve Kültür Evini ziyaret ettik,her materyali hafızamıza kazıdık, bilgilerimizi ve dimağımızı tazeledik. Biz bu onurlu yola çıkmanın hazzını bir daha yaşadık.
Yaşımız ileri yaşlara hızla yol alırken,bilgi dağarcığımız eksik kalmış,şimdi hafızamızı ve bilgilerimizi, tazeleme zamanı.
24 gün önce Mustafa Kemal Atatürk gibi biz de Samsun’dan yola çıktık.Onun izinde yol aldık,kaldığı yerleri,kongre merkezlerini,Şehitlikleri,müzeleri,Atatürk Evleri’ ni ziyaret ettik.
Ne mutlu bize,”Ne Mutlu Türküm Diyene”.
Beynam’ da Kamp.
Hava kararmaya yakın Atatürk Tarih Ve Kültür Evi ziyaretimiz bitti.Bizim oraya geldiğimizi gören çocuklarda gezmek isteyince görevli onları da gezdirdi.Ayrılırken sorumlu bayana çok teşekkür ettik.Fazla geçe kalmadan radar gibi çalışan gözlerimiz ile belirlediğimiz okul bahçesi ve halı saha bölgesine hareket ettik.
Halı saha daha cazip geldi ve çadırlarımızı halı sahaya kurmaya karar kıldık.Su İşini ise okul bahçesindeki çeşmeden hallettik.Halı sahasının iki kapısı olduğundan uzaktaki kapıyı plastik kelepçe ile kapattık,(en çok kullandığım taktik,çok faydası var) tek kapı işimizi görür.
Bu gün fazla yorulmadık,Kızılırmak’tan çıktık yola,günün ortasında Mustafa Kemal Atatürk’ün milletvekili olduğu Bala’ yı ziyaret ettik, gün sonunda ise Mustafa kemal Atatürk’ün Ankara’ya giriş yapmadan önce son konakladığı Beynam Köyünde kalıyoruz.
Yarın çok özel bir gün,Atamızın huzuruna çıkacağız.
Yarın Ata Yolu-Kurtuluş Yolu’ nun son günü.
24 ncü Gün 05 Temmuz 2019 Köprüköy-Karakeçili-Bala-Beynam:62 km
ATA YOLU-KURTULUŞ YOLU 12 HAZİRAN-06 TEMMUZ 2019 (24. Gün Köprüköy-Karakeçili-Bala-Beynam-Atatürk Tarih Ve Kültür Evi)
Discussion about this post