Tarihçi değilim,tarihi de yeniden yazacak değilim, zaten yazamam ki!!!!Amacım/amacımız yakın tarihimize ışık tutan olayları,yerleri,savaşları,anıtları,yolları,müzeleri, Şehitlikleri ziyaret ederek yakın tarihimizi canlı tutmak,hatırlatmak,anmak ve bizden sonra geleceklere azda olsa yol göstermek.13 yıldır zaten bisikletimle ülkemin her karışını geziyorum,tur yapıyorum niye yakın tarihimizi hatırlatacak,tarihimizi canlı tutacak,Atamızın,ecdadımızın izinde yol almayayım ki! Ben 2015 yılı itibariyle bu bağlamda projelere yer vermekteyim,2018 yılından itibaren de Ferdi Kızıl projelerime destek vermeye başladı.Bu yıl İstiklal Yolu projesini yapacağız,bu bir anlamda 2018 yılında yaptığımız İstiklal Yolundan Zafer Yoluna projesinin İstiklal Yolu bölümü olacak.Bu yıl biraz farklı bir düşünce ile hareket ettim,projeyi Ereğli’den başlatmaya karar verdim ve Ereğli-İnebolu bölümüne Ferdi’nin de katkıları ile Sevkiyat adını verdik.Niye Sevkiyat adını verdik,kısaca açayım;İstanbul’un işgalinden sonra Mustafa Kemal ve bir grup silah arkadaşı Samsun’a çıkmış kongreler yaparak Ankara’ya gelmiştir.Yurdumuzun kurtuluşu için silah,cephane,asker,zabitan,gönüllü hepsi işgal kuvvetlerinin denetimi altındaki İstanbul’da,onların bir şekilde Ankara’ya gelmesi gerek.İşte İstanbul’dan kaçırılan silah,cephane,zabitan,asker,gönüllü deniz yolu ile İnebolu’ya ulaşmasını işlemek ve hatırlatmak arzusu ile bu yıl İstiklal Yolu’nun deniz yolu bölümünü işleyerek hatırlatmak için Ereğli’den başlatmak istedik ve bu sürecin adını da Sevkiyat olarak belirledik.Tarihi de 08 Haziran 2022 olarak belirledik.
NOT:Yazılarımda kullanacağım fotoğrafların bir kısmı Ferdi Kızıl’a aittir.
1 nci Gün 08 Haziran 2022 Ereğli-Gazi Alemdar Gemisi-Cehennemağzı Mağarası-Kozlu-Zonguldak:
07 Haziran 2022 akşam 21:30 arabası ile Dikili’den hareket ettim,Ferdi uzun süredir turda olduğundan ve son günlerde rahatsızlık yaşadığından kendisi ile Çaycuma’da buluşacağız.08 Haziran 2022 saat 08:00 gibi otobüsümüz sorunsuz bir yolculuk sonucu Ereğli ilçesine vardı.Bisikletimi indirip,kurdum ve güne başlamaya hazırım.
Otogar ilçe dışında olduğundan bisikletimi kurduktan sonra otogarda yanımda getirdiğim soğuk sandaviçi çay yardımı ile yiyerek kahvaltımı yaptım ve Ereğli içini izleyerek sahile vardım.Sahilde önemli bir yeri ziyaret edeceğim.
Gazi Alemdar Gemisi.
Evet ilk ziyaret yerim Gazi Alemdar Gemi Müzesi,anlamlı projenin ilk bölümüne anlamlı bir yerde başlamak istedim.Gazi Alemdar Gemisinin hikayesini duyunca sizlerde bana hak vereceksiniz.Saat 09:15 gibi vardığımda müze daha açılmamıştı, saat 10:00’da açılacakmış ama görevli bayanın anlayışı sayesinde 09:30 da ilk ziyaretçi olarak (ben içeri girince kapıyı üzerime kapatıp başka ziyaretçi almadı) Gazi Alemdar Gemisini ziyarete başladım.
Gazi Alemdar Gemisi.
Gazi Alemdar kurtuluş savaşında Kuvva-i Milliye emrine girmek için yaptıkları ile İstiklal Harbine katkılarından dolayı, adeta destanlaşan Alemdar Gemisi;kahraman ve yurtsever 8 denizci tarafından 05 Şubat 1921 gecesi İstanbul’dan kaçırılarak ertesi gün 06 Şubat 1921 tarihinde Ereğli’ye varmış ve coşkuyla karşılanmıştır.Ereğli’den katılan personel ile birlikte mürettebat sayısı 21’e ulaşan gemi,09 Şubat 1921’de Trabzon’a doğru ileri harekete geçmiştir.Ancak gemi Tarbzon’a giderken Zonguldak önlerinde Fransız C-27 Gambotuna yakalanmıştır.Fransızlar tarafından yakalanan gemi,1 Fransız subay ve 4 Fransız asker kontrolünde İstanbul’a geri intikale geçirilmiş,ancak geri intikal esnasında gemide çıkarılan arbede sonucu Fransız askerler esir alınarak, Fransız gambotu ile çarpışa çarpışa Ereğli önlerinde karaya oturtulmuştur.Bu olay sonrasında Fransız esirlerin bırakılması karşılığında pazarlıklar başlamış ve Ankara’da yeni kurulan Milli Hükümet ile Fransa arasında 14 Şubat 1921 tarihinde ilk resmi anlaşma imzalanmıştır.Daha sonra gemi yüzdürülerek gizlice Ereğli’den Trabzon’a kaçırılarak Kurtuluş Savaşı için Sovyet limanlarından Karadeniz limanlarına defalarca malzeme ve cephane taşımış,yaptığı karakol görevleri esnasında sayısız miktarda Rum ve Ermeni çete üyesini yakalayarak resmi makamlara teslim etmiş ve Türk Milletinin gönlünde Gazilik ünvanına kavuşmuştur.Kaynak:turkererturk.com.tr
Bu anlatım sayesinde Gazi Alemdar Gemisini tanımış olduk.Gazi Alemdar Gemi Müzesine veda vakti de geldi,müze gezim yarım saatten fazla sürdü,ziyaretçilerde gelmeye başlayınca çıkma vaktidir deyip gemi dışına çıktım.Ayrılmadan önce Gazi Alemdar Gemisi önünde anı fotoğrafı almayı da unutmadım.
Ereğli sahilinde ilerlerken Sarıkamış Şehitler Anıtını görüp Sarıkamış Şehitleri için saygımı ve minnetimi bir daha sundum. Herkül Heykelini de fotoğrafladıktan sonra günün kültürel gezisi için Cehennemağzı Mağaralarının olduğu bölgeye yol aldım.
Cehennemağzı Mağaraları.
Müze kartımı işleterek Cehennemağzı Mağaralarına giriş yaptım,şimdi mağaraları tekrar gezme zamanı,tekrar diyorum çünkü 2017 yılında bölgeye yaptığım tur sırasında ilk defa gezmiş hayran kalmıştım.Bu gün tekrar gezeceğim ama önce Cehennemağzı Mağaralarını tanıyalım.
Cehennemağzı Mağaraları: Kdz.Ereğli İlçesi, İnönü mahallesinde (eski adı Ayazma – kutsal su anlamındadır) bulunmaktadır. Bu bölge Antik dönemin Acheron Vadisi olarak bilinmektedir. Zonguldak il merkezine uzaklığı 50 km, E5 karayoluna ise 70 km’dir. Kdz.Ereğli kent içinden mağaralara ulaşımı sağlayan yol tümüyle asfalt kaplıdır.Kdz.Ereğli Müzesi’ne bağlı örenyeri olarak faaliyet gösteren Cehennemağzı Mağaraları yan yana sıralanmış üç mağaradan oluşmaktadır.
Birinci mağara, iki bölüm halinde düzenlenmiştir. Birinci bölümde, zemin orijinal bitki ve geometrik motifli mozaik ile döşelidir. İkinci bölümün doğu duvarında küçük bir apsis açılmıştır ve önünde kademeli basamaklar bulunmaktadır. Çok eski bir Hıristiyan kilisesi olan bu mağara, Hıristiyanlığın yayıldığı ilk yıllarda gizli ibadet yeri olarak kullanılmıştır. Orijinal halinde mağaraya, dışa doğru açılan iki sütunla önemine yakışır anıtsal bir şekil verilmiştir.
İkinci mağara, yol kenarındaki 10 – 12 m yükseklikteki yamaç üzerinde bulunmakta ve yöre halkınca Koca Yusuf Mağarası olarak adlandırılmaktadır. Yamaç üzerinde yer alan dar bir girişten geçilerek 3 basamaklı dikey bir merdivenden inilen mağara, 1,5 km dağın içine doğru devam etmektedir. 1960’larda tavandan düşen bir kaya yolu kapattığından, ancak 350 m kadar derinliğe gidilebilmektedir. İnsan elinden çıktığı taşçı kalem izlerinden anlaşılan mağara, yaklaşık 400 m2’lik bir alanı kaplamakta ve iki fil ayağı ile desteklenmektedir.
Üçüncü mağara, yüzölçümü bakımından en geniş olanıdır. Zemini taban suyu ile kaplıdır. İnsan eli ile yapılan mağara birinci ve ikinci mağaralara su sarnıcı görevi görmüştür.Kaynak:Karadeniz Ereğli Belediyesi
Ereğli-Zonguldak Yolu.
Ereğli’de Gazi Alemdar Gemisi ziyareti ve Cehennemağzı Mağaraları gezimden sonra Ereğli-Zonguldak yoluna çıkış yaptım.Karadenizin malum coğrafyası!!!! yol hemen tırmanma ile başladı,yol halini düşünerek Ereğli’den çıkarken biraz atıştırmalık aldım, ne olur ne olmaz!!! Daha ilk dakikalar itibari ile tırmanma 12 km kadar sürdü ama yorucuydu.Sonra testere ağzını andırır küçük indiler çıktılar ile Kozlu’ya kadar geldim.Otobüs yolculuğunun yorgunluğu tırmanış ile birleşince ve atıştırmalıkların yetersizliği beni bayağı silkeledi.Acıkmış ve yorgun vaziyette Kozlu sınırlarına geldim.
Kozlu.
1268 metre uzunluğundaki Değirmenağzı Tünelini geçtikten sonra Kozlu girişine geldim,daha girişte adeta gel bana diyen,temiz bir pideciye kendimi zor attığımda saatler 15:30’u gösteriyordu. Doğru tercihimle mekan bulduğumu masaya gelen atıştırmalık ve mezeler sayesinde daha siparişleri verirken anladım.Burada karnımı iyice doyurdum,kendime geldim, enerjimi tazeledim.Ben enerjimi tazelerken birilerinin ilgisini çekmiş olacağım ki masama izin alıp geldi, sohbet ettik ve Zonguldak’ta görüşmek üzere ayrıldık.Eh şimdi Kozlu’dan bahsedebilirim.
Kozlu:Türkiye’nin Zonguldak ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012’de TBMM’de kabul edilen 6360 sayılı kanun sonucu ilçe olmuştur. Kömür yatakları bulunan ilçenin toplam nüfusu 2020 sayımlarına göre 46.661 kişidir. Merkezi deniz seviyesinde kurulmuş olan ilçenin tüm mahalleleri dağlık alanlarda bulunmaktadır.
Zonguldak.
Zonguldak merkeze vardığımda saatler 16:30’u gösteriyordu.İl merkezlerinde kamp yapmanın zorluğunu bildiğimden daha yola çıkmadan Jandarma misafirhanesinden yer ayırtmıştım,merkezde olduğundan oraya yol alırken Zonguldak içinde de bisikletim ile hafiften kültür gezisi yapmayı ihmal etmedim,devamını misafirhaneye yerleştikten sonra yapacağım.Zonguldak’a gelmişken Zonguldak nasıl bir yerdir biraz ondan bahsedeyim.
Zonguldak:Karadeniz kıyısında bulunan il, özellikle limanıyla Türkiye’nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Türkiye’nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırır. Fakat son dönemlerde gelirini tek yön olan taşkömüründen kazanması sebebiyle şehir her geçen gün gerilemektedir. 1995 yılında Karabük’ün il olması sebebiyle sanayi yönünden geri düşmesi şehirden dışarı göçü hızlandırmıştır. Geçmişte madenler sebebiyle çok fazla işçi göçü alan ve uzun yıllar Türkiye topraklarına ekonomik olarak çok fayda sağlayan Zonguldak günümüzde azalan nüfusu ile eski günlerini aramaktadır.
Zonguldak:Karadeniz kıyısında bulunan il, özellikle limanıyla Türkiye’nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Türkiye’nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırır. Fakat son dönemlerde gelirini tek yön olan taşkömüründen kazanması sebebiyle şehir her geçen gün gerilemektedir. 1995 yılında Karabük’ün il olması sebebiyle sanayi yönünden geri düşmesi şehirden dışarı göçü hızlandırmıştır. Geçmişte madenler sebebiyle çok fazla işçi göçü alan ve uzun yıllar Türkiye topraklarına ekonomik olarak çok fayda sağlayan Zonguldak günümüzde azalan nüfusu ile eski günlerini aramaktadır.
Zonguldak Konaklaması.
Jandarma misafirhanesi merkezde,kaydımı yaptırdım ve deniz manzaralı odama eşyalarımı çıkardım, hafiften yerleştikten sonra yarım kalan kültür gezisi için Zonguldak içine yaya olarak çıktım.Kozlu muhabbetinin devamını Zonguldak merkezde yaptım,akşam ve yarın yol için bir şeyler aldım,kültür gezimi tamamladım ve deniz manzaralı odama erkenden çekildim.Otobüs yolculuğunun ve günün tüm yorgunluğunu atabilmek için duşumu aldım,rahatladım ama enerjimi tekrar kazanabilmem için bunlar yeterli değil!!!! uykuya da ihtiyacım var.O yüzden erken sayılabilecek bir saatte uykuya daldım.
1 nci Gün 08 Haziran 2022 Ereğli-Gazi Alemdar Gemisi-Cehennemağzı Mağarası-Kozlu-Zonguldak:60 KM
2 nci Gün 09 Haziran 2022 Zonguldak-Bakacakkadı-Çaycuma-Mugada Plajı:
Zonguldak Sabahı.
Erken uyuduğumdan uykumu da gecenin bir vakti almış olarak uyandım,enerjim tam olarak yerine gelmiş,dincim.Ama daha sabaha çok var bu sefer keyif uykusu yaparak sabah 06:00’ya kadar uyudum.Uyandığımda tipik Karadeniz havası ortalarda boy gösteriyordu,hava kapalı ve hafiften yağmur var.Önemli değil deyip toparlandım,yola çıkmaya hazır hale geldim ve misafirhaneden ayrılıp kahvaltı için (misafirhanede 08:30 da kahvaltı çıkıyor,benim için çok geç) merkeze geçtim.
Zonguldak Ayrılışı.
Zonguldak merkezde börek,poğaca ve çay eşliğinde mükellef bir kahvaltı yaptım.Ben kahvaltıyı yaparken yağmur da bayağı şiddetlendi,ona rağmen kahvaltı bitiminde yola çıktım.Zonguldak içinde kendini bilmez bir sürücü yüzünden kaza geçirdim,teker tren raylarının arasına sıkıştığından yola yuvarlandım.Bereket versin ki yara bere almadım.Yoğun yağışla beraber Zonguldak dışına tırmanışım devam etti.
Gökgöl Mağarası.
Yağmur altında 6 kilometrelik bir tırmanışın sonunda Gökgöl Mağarası girişine ulaştım ama hayal kırıklığınıda beraber yaşadım,kapalı.Maalesef saat 10:00’da açılıyormuş.Bu benim içim çok geç bir saat dilimi,saat daha 08:45…. Her neyse bu gezi olamayacak galiba ama bu Gökgöl Mağarasını anlatmama mani değil.
Gökgöl Mağarası:Zonguldak’ın Üzülmez bölgesinde bulunan aktif bir damlataş mağarasıdır. Kollarıyla birlikte 3350 metre uzunluğunda olan Gökgöl Mağarası, Türkiye’nin en uzun onuncu mağarası ve 875 metrelik yürüyüş yolu ile de Türkiye’nin gezi alanı en büyük mağarasıdır
Sapça.
Zonguldak’dan Sapça tünel girişine kadar ara ara hızlanan yağmur ile birlikte 15 km yol aldım.Yağmur bir taraftan,sıkıcı ve rüzgarsız hava bir taraftan biraz sıkıntılı bir halde yol aldım.Bu arada Zonguldak merkezde düşmenin etkisi ile sol tarafım olduğu gibi kömür artıkları ile dolu ve çantalar leş gibi.Her neyse 650 metrelik Sapça tünelini geçer geçmez hava birden bire değişti,sanki tünelin öteki tarafında hiç yağmur yok, bu iyi haber ama ben Kalafatlı üzeri dağ yolundan Çaycuma’ya gitmeye niyetliydim fakat o taraflar aşırı bulutlu.Ben en iyisi ana yolu takip edeyim.
Sapça-Bakacakkadı Arası ve Filyos Çayı.
Sapça tünelini geçtikten sonra yağmur yok, iniş var ve en önemlisi rüzgar var.İlk gördüğüm benzin istasyonunun yıkama bölümünde bisikletimi ve çantalarımı yıkadım,temizledim.Kendi üstüm başımı da hortum tutup güzelce temizlendim.Şimdi Bakacakkadı tarafına inişe hazırım.Uzun bir iniş hali ile Bakacakkadı bölgesine kadar geldim.Çaycuma ana yoluna çıkmadan önce Filyos Çayı üzerinden geçiş yaptım.Evet Filyos Çayı senin özelliğin neymiş bir tanıyalım.
Filyos Çayı:Filyos Çayı veya Yenice Irmağı, Köroğlu Dağları, Bolu Dağları ve Ilgaz Dağlarından gelen çayların toplanıp, bir araya getirdiği çaydır. 228 kilometre uzanan çay, Zonguldak’ın Filyos beldesinde Karadeniz’e dökülür.
Çaycuma.
Sapaktan itibaren dümdüz bir yol ile Çaycuma girişine kadar geldim.Burada bir benzin istasyonunda küçük bir mola verirken yağmur tekrar başladı ama kısa sürdü.Ferdi 2 gündür rahatsızlığı nedeniyle Çaycuma’da beni beklemekte,umarım rahatsızlığı geçmiştir,onu aradım.O kamp yaptığı yerden ayrılırken bende Çaycuma içine giriş yaptım.Çaycuma’da Ferdi ile buluştuk, önceliği öğle yemeğine verip güzelce karnımızı doyurduk ve sonra akşam ile sabah için alışverişlerimizi yaptık.
Çaycuma: Zonguldak il merkezinin doğusunda kalmaktadır. Çaycuma, Filyos Çayı ve bu çayın oluşturduğu vadi üzerine kuruludur. Dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. En büyük yükseltisi; Balat Dağı’dır.
Çaycuma-Mugada Sahil Yolu.
Çaycuma-Mugada arası 28 km,arkadaş bu kadar muhteşem bir yolda tek bir kare fotoğraf olur mu? olur galiba!!!!.Muhabbet etmekten ne Ferdi’nin nede benim aklıma bu güzelliğin fotoğraflarını çekmek aklımıza dahi gelmedi,yol hali işte ne diyeceksin, ama bu tüm güzellikler hafızamızda olarak Mugada Plajına doğru yol aldık.
Mugada Plajı (Sahili) Kampı.
Mugada Plajı: Bartın Amasra Mugada Plajı Bölgede doğal güzelliğinden söz ettiren nadir yerlerden birisidir. Mugada köyü görülmeye değer eşsiz doğası, 2 farklı plajı ve mütevazi restoranlarıyla Karadeniz’de eko turizmi yaşatan bir kasabadır. Mugada’da konaklamanın en iyi yolu çadır yada bungalowlardır. Çadır kurup kamp yapabileceğiniz Mugada plajı‘na yaklaşık 200m. uzaklıkta bulunan işletmeler mevcuttur. Giriş,kamp,deniz,duş ücretsiz.Market ve lokanta var.
Mugada’dayız:Evet Mugada Plajı anlatımı bu yönde,şimdi bazı gerçekleri yazayım,1-) Mugada plajında kamp yapmak Valilikçe yasaklanmış 2-)Lokanta,bakkal ateşin de üstünde pahalı 3-)Duş,tuvalet hiç te bedava değil,uçuk fiyat.4-) Bir tek deniz bedava
Bunları açıklamanın altına yazayım ki,2 dünya arasındaki farkı herkes görsün.Bizde çare bulunur!!! Ferdi ile önceliğimizi tayin ettik,akşam üzeri vardığımız Mugada Plajında uygun bir yerde akşam yemeklerimizi yedik sonra ilk tespit ettiğimiz sutre gerisi alana çadırlarımızı kurup kamp faaliyetlerine giriştik.
Mugada Akşamları.
Karnımız tok,çadırları sutre gerisine kimsenin göremeyeceği bir alana kurduk,çadırların içlerini ayarladık,gün batımını seyrettik,ışık kullanmıyoruz.Evet Mugada geceleri başlayabilir,sanmayın ki alemlere aktık,hafif rüzgarın estiği ortamda Çaycuma’dan aldığımız (iyi ki oradan almışız burada çok pahalı) içecekler,elma ve çerez eşliğinde Ferdi’nin 45 günlük tur muhabbetini, benim Toroslardan Egeye tur anılarımı dillendirdik.Yapacağımız Sevkiyat’ın rotası hakkında konuştuk,İstiklal Yolu detaylarına daldık ve geceyi nihayete erdirdik.Bu gün ben özellikle 78 km yapmışım,yorgun sayılırım ve uyku zamanı… Yarın ve yarından sonra bizi Batı Karadeniz’in testere ağzı yolları bekliyor ve Sevkiyat devam ediyor.
2 nci Gün 09 Haziran 2022 Zonguldak-Bakacakkadı-Çaycuma-Mugada Plajı:77 KM
SEVKİYAT 08-13 HAZİRAN 2022 (1 ve 2. Gün Ereğli-Kozlu-Zonguldak-Çaycuma-Mugada Plajı)
Discussion about this post