Batı İzmir dedim çıktım yola,2023 yılının son ayı olan Aralık’ta ve iki yağmur arasında 4-5 günlük bir tur bu…..Rotalar haliyle kısa ama zevkli,zevkli olduğunu nereden mi? biliyorum, biliyorum çünkü bu bölge benim bölgem.Nerede gezilir,ne yapılır,nerede kamp yapılır iyi bilirim.Dün,İzmir merkezden altmış küsür kilometre yol kat ederek Doğanbey sahilinde kamp yapmış kısa süre de olsa yağmura yakalanmıştım. Yağmur sonrası ise keyfime bakmıştım.Bugün turumun ikinci günü ve yine güzelliklerde yol alacağım, merak ediyorsanız haydi beraber çıkalım yola.
2 nci Gün 11 Aralık 2023 Doğanbey-Akarca-Sığacık-Kuşçular-Demircili Yarımadası:
Doğanbey Sabahı.
Kış geceleri çok uzun,akşam haliyle biyolojik saat yat deyince yatılıyor ama kış gecelerinin uzunluğu da erken yatılmaya sebep oluyor.O zaman da sabah olmak bilmiyor,sabah 04:00 gibi uykumu almış olarak uyandım.Saat 06:30’a kadar çadır tembelliği ile zaman geçirip sonrasında kahvaltı ve tempolu bir şekilde hazırlık.Güneş daha yeni yeni kendini gösterirken de yola çıkmaya hazırım.Kamp yerinden ayrılırken her zamanki ayrılış pozumu alıp,yola çıktım.
Kamp yerimden ayrılıp ana yola çıktım,yönümü Seferihisar tarafına çevirdim ve Doğanbey sapağına doğru mini tırmanıştayım.Keşke rüya olsaydı……10 Ağustos 2009 tarihinde yanan bölgedeyim.Maalesef giden geri gelmiyor,yanan yerler aradan geçen 14 yılın sonunda ancak yeşermeye başlamış.
Doğanbey köyü sapağına gelince yakalamış olduğum hafif rüzgar ve güneş tüm gece rutubetlenen çadırımı kurutmak için bana fırsat sundu. Çadırım kururken ben de kahvemi yudumlayarak iki işi bir arada yapmanın zevkini yaşadım.
Doğanbey Körfezi.
Doğanbey köy kavşağı günün en yüksek yeri idi,130 metre.Sonrası mı? küçük indi çıktılarla dolu bir yol.İşte bu yolda yol alırken aynı zamanda Ege Ordusu Tatbikat Sahası içinde kalan Doğanbey Körfezinden geçerken bu fotoğrafı albüme koydum.
Doğanbey Körfezi bitiminden sonra Seferihisar yolundan ayrılıp yazlıkların bulunduğu bölgeye giriş yaptım,burası Akarca koyunun olduğu bölge.Sığacık’a kadar Akarca yazlıkları arasında yol alacağım.
Çiçek Adası.
Akarca Koyu içinde bir küçük ada dikkatinizi çeker,benim de her zaman dikkatimi çekmiştir.O yüzden ada karşısında kısa bir mola verip hem fotoğrafladım, hemde özelliğini tekrar hatırladım.
Çiçek Adası:Çiçek Adası’nın bir diğer adı da Tavşan Adası’dır. Zamanında burada çok sayıda tavşan yaşadığı için halk arasında böyle bilinmektedir.Bir zamanlar buraya bir çift tavşan bırakılmış ve tavşanların hızla çoğalmasının ardından halk buraya Tavşan Adası demeye başlamış.Adanın toprağının kızıl olması nedeniyle halkın bir bölümü de bu adaya Kanlı Ada ismini takmış.Ada, Seferihisar Akarca Plajı’na yaklaşık 400 metre uzaklıktadır. Adaya zamanında bir yol yapılmış ve o yol yıkılmış. Ancak yoldan geriye kalanları görmek hala mümkün.Bu yol üzerinden yürüyerek adaya ulaşabilirsiniz.Çiçek Adası rivayete göre Teos Antik Kenti ile birlikte denize batarken, kalan bir kara parçası olarak bilinmektedir.Ayrıca TEOSluların yüzyıllar önce burada yaşandığı söylenmektedir.Adanın büyüklüğü yaklaşık 12 dekardır. Adanın içinde küçük bir de tuz gölü bulunmaktadır. Yıllar önce adada hayvancılık da yapılmıştır. Şimdi ise birkaç kalıntı dışında bir şey bulunmamaktadır.Kaynak:İzgazete
Sığacık.
Sığacık’a öğle vakti vardım, haliyle karnım aç,önce açlığımı bastırıp kendime geldim.Sonra da Sığacık’ta mini kültürel tur yaptım.Sığacık’tan upuzun bahsedecek değilim,hepiniz biliyorsunuz,kısaca bahsetmek yeterli sanırım.Haaa az daha unutuyordum,şayet dün gelseydim günlerden pazar olduğu için kültürel tur yapmam mümkün olmazdı,çok kalabalık oluyor buraları.
Sığacık:İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı bir mahalledir. 1522 yılında inşa edilmiş bir Osmanlı kalesi olan Sığacık Kalesi ve Teos antik kenti sınırları içerisinde yer alır. Sığacık, Seferihisar merkezine uzaklığı 5 kilometreden azdır. Kuzeye bakacak şekilde küçük bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Kaynak:Vikipedi
Sığacık kale bölgesinden çıkıp Kuşçular istikametine yöneldim.Uzun zamandır Düzce yolunu kullanırdım bugün Azmak yolunu tercih edip bu yoldan hedefe ulaşmak niyetindeyim.
Kuşçular.
Bu bölgeye geldiğimde Kuşçular benim ikmal noktam,genelde buradan Demircili tarafına geçerim.Bu günde öyle olacak,Demircili’de her ne kadar iki tane bakkal olmasına rağmen burada bulunan marketlerden ikmalimi yapar garanti olarak yola devam ederim.Bugün turumun 2’nci günü haliyle temizlik harekatı yapmalıyım diye düşünüp camiye vardım ama ikindi namazı hazırlığı olduğu için bu hayalim güme gitti.Kendimi çabuk toparladım,aklıma başka bir fikir geldi.
Ormancılar Çeşmesi.
Evet Ormancılar Çeşmesi,aklıma gelen fikir burası idi.Burası Kuşçular, Demircili arasında Altınköy sapağında bir çeşme.Genelde yaz kış akar,benim şahsi temizliğim için en ideal yer burası ve oldu da.Ayrıca sularımı da tamamladıktan sonra Demircili tarafına yöneldim.
Demircili ve Sakız Ağacı.
Duşumu aldıktan sonra Demircili istikametine devam ettim.Yağcılar sapağından sonra Demircili köyüne giriş yaptım ve koya inerken her yıl daha da büyüyen Sakız Ağacı fideliği gözüme ilişti,geçen yıldan bu yana bayağı büyümüşler. Orman Genel Müdürlüğü genelde bu bölge için yanan orman alanlarına Sakız Ağacı dikmeye başladı, inşallah iyi sonuç alır çünkü bölge çok müsait.O yüzden Sakız Ağacı konusunu biraz açayım.
Sakız Ağacı:Damla sakızı sadece Yunanistan’ın Sakız Adası’nın güneyinde ve Türkiye’nin batısında Çeşme Yarımadası’nda yetişmektedir. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin bitkisidir.
Damla sakızına ait ilk bilgiler milattan önceki zamanda Herodot tarafından verilmiştir. Büyük hekim Hipokrat tarafından damla sakızı iyi bilinmektedir. Bergamalı Galen; saç dökülmesinden, yılan sokmasına kadar bütün ilaçların içinde damla sakızına yer vermiştir. Sakız eskiden balgam söktürücü olarak, diş etlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için kullanılırdı. Ülser ve mide kanserine iyi geldiği bilinmekteydi.
Damla sakızı; yapıştırıcı cila olarak ve parfümeride kullanılır. Yemeklere de ayrı bir tat vermektedir. Muhallebi gibi tatlılara eklendiği zaman koku ve tat açısından oldukça lezzetlendiği görülür.
Bulgaristan’da “Mastika” adı verilen rakı damla sakızından yapılmaktadır.
*Erkek ve dişi sakız ağacı vardır. Damla sakızı verimi sadece erkek ağaçtan olur. Bir ağaç ortalama 300-500 gram sakız toplanır. Ağaçların verim çağı; 15-30 yaş arasındadır. Damla sakızının kilosu ortalama 100 Avro’nun üstünde seyreder.
Damla Sakızının Kullanım Alanları:
-Natürel olarak çiğnendiği zaman sindirimi kolaylaştırır.
-Ağız ve diş sağlığı üzerinde önemli etkiye sahiptir.
-Diş macunu olarak kullanılır.
-Yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini azaltır.
-Gıda Sektöründe: reçel/dondurma ve tatlı yapımında kullanılır.
-Kozmetik Sektöründe: UV ışınlarını emme özelliği olduğu için güneş yağları bileşiminde kullanılır.
Kaynak:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Denize doğru inerken sağ yanımda Demircili plajı net olarak gözükmeye başladı.Demircili Plaj bölgesinde zamanında çok kamp yaptım ama özellikle son bir kaç yılda adeta burası şahıslarca parsel parsel kapatıldı ve girilemez duruma geldi.Çadır kurup geceleyecek çok dar bir alan var oda balık çiftliklerinden gelen teknelerin olduğu iskele yakını.Yani benim için artık burası pek uygun değil.
Demircili Yarımadası.
İşte benim geceyi geçireceğim,kamp yapacağım yer burası.Kimse gelmez,kimse uğramaz,sessiz,sakin ve benim.Bu gece yine buradayım, yine diyorum, çünkü ne zaman ki Demircili plajı parsel parsel işgal edildi ben buraya transfer oldum. Benim için en uygun alan burası oldu, özellikle kışın.Kışın rüzgarı sert ve haşindir, o rüzgardan sakınmasını bileceksin.Üstelik araç girişi imkansıza yakın bir yer.
Demircili Yarımada Kampı.
Ada üzerine çıkmak biraz efor istiyor.Kayalık olduğundan biraz zorlayıcı,ittir kaktır çıktıktan sonra düz alanda yol alıp geceyi geçireceğim yere geldim.Çadır bölgesinde ki taşları temizledikten sonra çadırı her zamanki konumda kurup içerisini yerleştirdim.Şimdi yemek faaliyetine geçebilirim, öğle yemeği doyurucu idi o yüzden akşam yemek menüm sade,çorba,bu gece için yeterli.Bu sefer burada kamp ateşi yakamayacağım,bir hafta süren yağmurlar kıyı bölgesindeki tüm ağaç dallarını sırılsıklam yapmış.Geceyi kamp ateşi yapmadan geçireceğim ama radyoma yüklediğim sevdiğim şarkılar içimi ısıtacak.Bugün,kısa ama zevkli bir rota sonunda Demircili Yarımadasında kamp halindeyim.Yarın daha batıya gideceğim ama önce sabahı görmek gerek!!!!!Yarın görüşmek üzere,gün nelere gebe göreceğiz!
2 nci Gün 11 Aralık 2023 Doğanbey-Akarca-Sığacık-Kuşçular-Demircili Yarımadası:53 KM
BATI İZMİR 10-13 ARALIK 2023 (2. Gün Doğanbey-Akarca-Sığacık-Kuşçular-Demircili Yarımadası)
Discussion about this post