Adı Anadolu 2024, bu adı niye verdim önce onu hatırlayalım sonra son günümüze başlayabiliriz.Neden Anadolu;bir bölge yada özellikli yerlere tur düzenleyince adını koymak kolay ama çeşitli özellikleri ve coğrafyayı içinde barındırdığı için bu tarz turlarıma Anadolu adını vermekteyim.Neler gördüm,neler yaşadım, nasıl yol aldım,nasıl baş ettim derken artık son güne de geldim.Evet Tokat’ın Pazar ilçesindeyim, turumu Tokat’ta sonlandıracağım,yolum kısa ama zevkli olacak ben öyle hissediyorum.Pazar-Tokat arası neler olmuş isterseniz başlayalım.
14 ncü Gün 18 Ağustos 2024 Pazar-Tokat:
Pazar Sabahı Pazar.
Bugün günlerden Pazar,Pazar ilçesinde Osman Gazi Ortaokulu bahçesinde kamp yaptım.Sabah 05:30 gibi uyandım, kahvaltı ve toparlanma derken 06:45 gibi yola çıkmaya hazırım.
Pazar;Tokat il merkezinin batısında Kazova üzerinde yer almaktadır. İl merkezine 25 km uzaklıktadır. İlçenin yüzölçümü 276 kilometre karedir. Rakımı 623 metredir. Doğusunda Tokat il merkezi, kuzey batısında Turha ilçesi, batısında Zile ilçesi ve güneyinde Artova ilçesi yer almaktadır. İlçenin güneyinde doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar, kuzeyinde ise Yeşilırmak ve Kazova yer almaktadır. İlçeye bağlı iki belde ve on beş köy vardır. Pazar ilçesi Karadeniz iklimi ile İç Anadolu’nun karasal iklimine geçiş bölgesinde yer almaktadır. İlçe arazisinin önemli bir kısmı Yeşilırmak tarafından sulanmaktadır.
Mahperi Hatun Kervansarayı.
Okuldan ayrıldım,Pazar ilçesi içinden geçip Tokat sapağına geldiğimde burada bir kervansaray var, Mahperi Hatun Kervansaray’ı orayı görmek istedim.Ancak sabahın ilk saatlerinde kapısı kilitli olduğundan gezme imkanı yok,dışarıdan gördüğüm kadarı ile
bir gezi yaptım.
Mahperi Hatun Kervansarayı:1238 yılında I. Alaattin Keykubat’ın eşi Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Açık ve kapalı bölümlerden oluşan “Sultan Hanları” tarzının önemli örneklerinden biridir. Kapalı bölüm üst örtüsü çökmüştür. İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan İpek yolu güzergahı üzerindedir.Kaynak:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Pazar-Tokat arası yeşilliklerle dolu bir yolda 8 kilometre kadar yol aldım. Bu yol gerçekten çok güzel, hele pazar sabahı daha da güzel.Sonra Amasya-Tokat ana yoluna çıkış yaptım,artık Tokat’a kadar bu yolda yol alacağım.
Ulaş Molası.
Ulaş köyünün yol üzerindeki cami bahçesi benim kahve molası verme yerim oldu.Geçen yıl Ata Yolu projemi yaparken Turhal’dan sabah çıkmış yine kahve molamı burada vermiştim.Yere ve mekana aşinayım,yine yolum düşse yine burada mola veririm.
Molam bittti, yola çıktım ve bir süre sonra Tokat tabelası altındayım.Tokat il merkezine giriş yapıyorum.Tokat Anadolu 2024 turumun son yeri,bakalım il merkezinde neler varmış,neler olmuş.
Tokat.
Sabah 10:30-11:00 aralığında Anadolu 2024 Turumun son yeri Tokat’a ulaştım.Tokat hakkında söylenecek çok şey, gezilecek çok yer var,ben tam 1 yıl önce Ata Yolu projemde Tokat’taydım ve o gezilecek tüm yerleri gezmiş idim.2 farklı açıdan Tokat fotoğrafı ile Tokat’ı açıklarken görülecek yerleri de size özetledim,arzu eden gezer.Şayet ben gelemedim, gezemeyeceğim ama merak ediyorum diyen blog sayfamdaki projeler bölümüne girip Ata Yolu projemin 5 nci gününde Tokat’ı bulabilir.
Tokat:Tokat ilinin merkez şehridir. Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Tokat, kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güney ve güneydoğusunda Sivas, güneybatısında Yozgat, batısında Amasya ile çevrilidir. Atatürk Evi Ve Etnoğrafya Müzesi, Osman Paşa Plevne Anı Evi,Tokat kalesi,Müze,Saat Kulesi,Taşhan,Yeşilırmak Köprüsü görülecek yerlerdir.
Yeşilırmak ve Yeşilırmak Köprüsü.
Tokat deyince aklınıza Yeşilırmak gelsin.Burası Tokat merkezden sonra en hareketli, oyalanacak ve görseli bol olan bölge.Ben de burada oyalanırken Yeşilırmak ve Yeşilırmak Köprüsünü sizlere aktarayım.
Yeşilırmak:Sivas İli Suşehri İlçesi’nin güneybatısındaki Köse Dağları’ndan doğan Yeşilırmak 519 km uzunluğundadır. İl arazisine güneyden girerek Kayabaşı mevkiinde 256 km. uzunluğundaki Yozgat topraklarından doğan Çekerek Çayı ile Kayabaşı’nda birleşir. Amasya şehir merkezinden geçerek Ladik Gölü’nden çıkan Tersakan Çayı ve Taşova Erbaa sınırında Kelkit Çayı ile birleşerek Samsun il sınırları içinde Çarşamba’dan Karadeniz’e dökülür. Yeşilırmak nehrinin bu zamana kadar ölçülen maksimum debisi 1.914 m3/s, minimum debisi 1.83 m3/s ve ortalama debisi 121 m3/s dir. Yıllık toplam akım ise 5707×106 m3 tür. Taşkınlar genellikle mart, nisan, mayıs aylarında gerçekleşir. Amasya İl sınırları içinde kalan kısmı 129 km dir.Tokat’ın 35 km doğusunda Almus İlçesi’nin bulunduğu yerde Yeşilırmak üzerinde 80 m yükseklikte Almus Barajı, hemen sonra da Ataköy Barajı vardır. Ayrıca Çarşamba İlçesi’nin 40 km güneyinde Ayvacık’ta 175 m yükseklikte Hasan Uğurlu Barajı ve onun mansabında Balahor’da Suat Uğurlu Barajı mevcuttur.Kaynak:Tc.Kültür ve Turizm Bakanlığı.
Yeşilırmak Köprüsü:Şehrin kuzeyinde Yeşilırmak üzerindedir. Selçuklu Dönemi’nin ilimizdeki ihtişamlı eserlerinden olan Köprü, kesme taştan yapılmış olup, 5 kemerli 151 metre uzunluğunda ve 7 metre enindedir. Halen kullanılmaktadır.Kaynak: Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Tokat’ta Nasıl Vakit Geçirilir.
İl merkezine bugün pek girmeye niyetli değilim,geçen yıl yeterince girip gezmiştim.Otobüsün kalkmasına 4 saate yakın zaman var, ne yapılır.Yeşilırmak kenarı vakit öldürmek için ideal,Yeşilırmak kenarı boyunca kameriyeler, oturma yerleri,alışveriş yerleri çok.Öğleye kadar kameriyenin birin de oyalandım,sonra iş merkezine geçip aheste aheste yemeğimi yedim sonra yine kameriyelere döndüm.Böyle 4 saati öldürdüm,vakit gelince de otogara geçtim.
Saat 14:00’de Tokat Otogar’da yerimi aldım, bisikleti hazırladım,sorularım ve gözlemlerim başladı.
Tokat Otobüs Firmaları;Burada adlarını anmakta sakınca görmüyorum Tokat Otogarı Tokat firmaları olan Topçam,Tokat Yıldızı,Tokat Seyahat işgalinde desem yanlış olmaz.İzmir- Erzincan yolculuğumda Kamil Koç bagaj problemi çıkarmıştı,yine yaşamamak için turumun 12’nci günü Çekerek’teyken bu üç firma genel merkezlerini aradım.Bisiklet için net bir şey söyleyemedikleri gibi çantalar içinde saçma sapan şeyler söylediler.Yani olumlu hiç bir cevap alamadım,zaten bagaj prosedürleri de net değil.Otogara gelince yazıhanelere tek tek sordum,bisiklet ve çantalar için yine net cevap alamadım.Neyin ne olduğunu ise gözlemlerim sonucu anladım,otobüsler bagajlarına ne varsa alıyor,çuval, elma kasası, peynir bidonu dolduruyorlar ve kaptanlar bagajların etrafında adeta cirit atıyor!!!!.Yani ben bir şey söylemeyeyim isterseniz.”Gören göz kılavuz istemez.”
Metro Turizm:Otobüsüm sat 15:00 Tokat kalkışlı,perona 15:00’de yanaştı,sol tarafa bisikleti ve çantaları götürdüm,muavin ”ağabey bu böyle olmaz senin malzemelere yazık olur,yolcumuz çok olacak,ben son bagajı düzenleyeyim sen bisikleti oraya koy” dedi.Bisikleti ve çantaları içeceklerin,kolilerin oraya güzelce yerleştirdik,bagaj İzmir’e kadar açılmamak üzere kapandı.Ne bir şey dediler, ne bir şey istediler,üstelik yardımcı da oldular.Zaten Metro turizmin bagaj prosedürü net, bisiklet artı 20 kg bagaj, yani sorunsuz olarak İzmir’e yolculuk başlar.
ANADOLU 2024 Tur Analizi;2024 yılı için sert bir coğrafyada yol almayı planladım.Erzincan’dan başlayan turum Karasu Vadisi’nin tüm güzelliklerini ortaya döktü.Karanlık Kanyon ve Taş Yolunda yol almanın ayrıcalığını yaşadım.Saymadım ama her halde 10’a yakın geçitten geçtim,her geçit bir tırmanış demek biliyorsunuz.Geçit olmayan yerlerde de tırmanışlarım oldu,yükseltisi bol yerlerde yol aldım,bozkırlara açıldım.Sivas ve Kayseri bölgelerinde özellikle Uzun Yayla taraflarında şiddetli fırtınalara maruz kaldım.Hastalandım,sendeledim, direndim yoluma devam ettim.Zordu ama güzeldi,zevk alarak yaptığım bir turumun daha sonuna geldim.Anadolu 2024 bitti ama Allah sağlık verdikçe daha fazla turda bir araya geleceğiz.Sağlıcakla kalın, takip etmeye, izlemeye devam edin.Saygılarımla.
14 ncü Gün 18 Ağustos 2024 Pazar-Tokat:26 km
ANADOLU 2024 05-18 AĞUSTOS 2024 (14. Gün Pazar-Tokat)
Discussion about this post