İlk iki gün Büyük Menderes Nehrinin doğduğu topraklarda yol aldım ve akşam Dutağaç’ a ulaştım,geceyi Dutağaç’ ta geçirdim.
Bu gün 02 Haziran 2017…… Suların Doğduğu Topraklarda farklı bir şey olacak. Rotamı hazırlarken en ince ayrıntısına kadar hesap ettim. Yalnız suların kenarlarında kalıp, öylesine bir tur,gezi olsun istemedim. Yeri gelecek tırmanacak, yeri gelecek yorulacak,yeri gelecek ıslanacak, yeri gelecek maneviyata yelken açacak bir rota ayarladım. Bu gün sabah bölümünde farklı,öğleden sonra ki bölümde çok farklı şeyler olacak!!!!!!
Gücümü sınayacak,kendimi test edecek,meydan okuyuş olacak,maneviyata koşuş olacak,sonra da onun huzurunu duyabileceğim bir yolda yol alacağım.Yazımın devamını okuyanlar ne dediğimi anlayacaktır.
3 ncü Gün 02 Haziran 2017 Dutağaç-Kumalar Dağı-Çakmaktepe Geçidi-Şuhut-Zafer Yolu-Kocatepe-Büyükkalecik:
Dutağaç’ a Veda.
Dutağaç’ ta sabah gün ağarırken uyandım.
Kahvaltımı yaparken, aynı zaman da çadır ve diğer şeylerin havalandırmasını yaptım.
Her şey tamam olunca 08:00 gibi yola çıkmaya hazırım.Bu gün yolum çetin olacak!!!!!
Kumalar Dağı Tırmanışı
Dutağaç köyünden ayrılalı 3 kilometre kadar oldu.Yavaş yavaş Kumalar Dağına tırmanmaya başladığımda 1350 rakımda bu güzel manzara beni karşıladı.
Kumalar Dağı ve Kumalar Dağı üzerinde baraj göleti.
Kumalar Dağının suya yansıması tablo gibi….Bu görüntü bile buraya gelmek
için yeterli sanırım.Zamanlamam çok iyi olmuş.
Yola çıkar çıkmaz tırmanmak….Kimine zor gelebilir ama bana çok zevk verdi.
Tırmanışım devam ederken tepeye yakın çeşmede serinleme imkanı da buldum.
Kumalar Dağı.
Sandıklı’ nın doğu sınırını kaplayan dağ, kuzeyden güneye dağ silsileleri şeklinde uzanır. Kumalar dağının en yüksek tepesi 2250 metreyi bulan Göktepe’ dir. Keçiborlu sınırına doğru kükürt damarlarına ihtiva ettiği için kuzey kısmına Kükürt dağı denmektedir.Kumalar Dağının doğusunda bakır, güney kısmında krom çıkarılmaktadır. Üzerinde bir çok yaylalar vardır. Bunlardan Dadak ile Başören yaylaları önemlidir.İşte böyle bir dağa tırmanmaktayım.
Geriye Bakış.
Artık tırmanacağım en son noktadayım.Dönüp arkama bakıyorum, ne kadar yol almışım.Sol yamaç üzerindeki izden buraya geçide kadar yol aldım.Şu anda baktığım taraf Sandıklı tarafı yani geceyi geçirdiğim taraf. Bundan sonra Şuhut tarafına yol alacağım.
Çakmaktepe Geçidi Ve Zirve…….
Kumalar Dağının zirvesi 2250 metre. Çakmaktepe geçidi benim çıkabileceğim en son nokta, oda 1904 metre.Buraya tırmanırken gücümü test ettim,kendimi dinledim,iyi durumda olduğu bir kere daha gördüm.Çakmaktepe’ de egomu tatmin ettim,diyebilir.Bu da benim hakkım sanırım.(Geçen yıl bu vakitler de geçirdiğim ciddi kazadan sonra uzun bir nekahat dönemi geçirdim, kaza beni çok gerilere götürmüştü,şimdi kendimi sınama zamanı,eskiye dönüş zamanı….)
Şuhut Yolu.
Çakmaktepe Geçidine kadar çıkmıştım,şimdi inme zamanı.
Yönüm Şuhut tarafı……Şuhut yönü de ayrı güzellikteymiş,söylemeden edemeyeceğim.İnişe geçmeden terli kıyafetlerin yerini kuru kıyafetler aldı, hastalanmaya niyetim yok.
Şuhut’tan Zafer Yoluna.
Öğlen vakti Şuhut’a vardım.Biraz alışveriş yaptıktan sonra,Zafer Yoluna nasıl çıkacağımı öğrenip hemen yola koyuldum.Yazımın başında da demiştim bu gün sabahtan farklı, öğleden sonra farklı olacak diye şimdi öğleden sonra bölümünde Zafer Yolundayım.
14 kilometrelik Zafer Yolu serüvenim başlıyor.
Zafer Yolu.
Şuhut ilçesinin içerisinde derenin hemen yanında ayrılan ve “Zafer Yolu” olarak adlandırılan yoldur.Ulu Önder Atatürk’ ün 25 Ağustos gecesi Kurtuluş Savaşının planlarının son şeklini verdiği Atatürk Evinden gece yarısı Çakırözü Köyünden geçen Zafer Yolu’ ndan ordularımızı naklettiği bu yoldan Kocatepe’ ye ulaşmıştır.Şuhut Merkezinden 11 km, Çakırözü köyünden 6.Km de Gazi Paşa çeşmesi bulunmaktadır.
Gazi Çeşmesi.
Manevi duygular içinde, Zafer Yolu üzerinde bulunan her görsellik yanında durup, her yazıyı okuyarak yoluma daha doğrusu Kocatepe’ ye tırmanışım devam ediyor.Mükemmel, anlatılamayacak duygular içindeyim.
Kocatepe.
Kocatepe zirve göründü,Zafer Yolunun huzur ve duygu seli içerisinde Kocatepe’ ye nasıl ulaştım anlamadım.Şimdi Atamın Büyük Taarruzu sevk ve idare ettiği noktaya vararak görevimi tam yapmalıyım.
1874 Rakımlı Kocatepe.
Kocatepe’ deyim,inanılmaz bir duygu bu.Buraya araba ile gelseydim bu duyguyu hissedebileceğimi sanmıyorum.Zafer yolundan bisikletim ile tırmanarak zirveye, Kocatepe’ ye ulaşmak bana daha büyük bir zevk verdi, maneviyatımı okşadı.Bu mevkii de saygı duruşumu yapıp, şehitlerimizin aziz ruhları için dua ettim.Atatürk’ün 26 Ağustos 1922 de başlayan Büyük Taarruzu sevk ve idare ettiği Kocatepe, Afyonkarahisar ile Şuhut İlçesi arasında bulunan, Afyon’un güneyinde, 1874 rakımlı Afyon ovasının tamamına hakim bir tepedir.
Kocatepe’ de Siperler.
Kocatepe:Anadolu’ nun ve Türk Ulusu’ nun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz’ un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği yerdir. Coğrafi yapısı itibariyle, Afyon ve Sincanlı ovalarına hakim bir tepedir. Afyonkarahisar’ ın merkez ilçesine bağlı Büyük Kalecik kasabası sınırları içinde ve 1.874 rakımlı bir tepedir. Büyük Kalecik kasabasından 8 km. daha yukarıda olup Afyonkarahisar’ a 20 km. uzaklıktadır. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 25 Ağustos 1922 akşamı Kocatepe’ ye gelerek 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruz’ u burada başlatmışlardır. Büyük Taarruz’un ilk safhasını burada tesis edilen karargahından ve halen mevcut olan siperden bizzat sevk ve idare etmiştir. Başkomutan, 27 Ağustos 1922 günü öğle üzeri Kocatepe’ den ayrılmışlardır. Milli Mücadele’ nin temel taşlarından biri olan Kocatepe’ ye, 1953 yılında Milli Savunma Bakanlığı’ nca kesme taştan anıt yapılmış ve üzerine çiçek kabartmalı mermer yazıt konulmuştur. 1993 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından Atatürk Anıtı ve çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılmıştır. 4 ton ağırlığındaki Kocatepe Anıtı bronzdan yapılmış olup kaidesi ile beraber 7.5 metre yüksekliğindedir.
Kocatepe’ den Afyon’ a Bakış.
Kocatepe’ ye çıktım. Buranın savaş anındaki önemi, buradan aşağılara bakıldığı zaman daha iyi anlaşılıyor. Dört bir tarafından aşağılara bakıp, bazı şeyleri gözümde canlandırdım.Kocatepe’ de 1 saat geçirmiştim ki, rüzgar şiddetini arttırdı, aynı zaman da yağmurda başladı.Aşağıya Büyükkalecik’ e inme zamanı.İçim bir tuhaf olmuş şekilde 8 kilometre aşağıdaki Büyükkalecik’ e yol almaya başladım.
Köye varınca hava farklılaştı, Kocatepe’ de yağan yağmur burada yoktu.
Yüzbaşı Agâh Efendi (Kurtkaya) Şehitliği.
Şehitlik, Afyonkarahisar-Büyük Kalecik Kasabası’ nda Kocatepe’ ye tek geçit olan Kurtkaya mevkiindedir. 26 Ağustos 1972 yılında Yüzbaşı Agâh ve diğer şehitlerin anısına sembolik olarak yapılmıştır. Şehitlik, en son olarak 2004 yılında yeniden restore edilmiş ve ziyarete açılmıştır. Şehitlik, bir anıt, bir tören alanı, bir çeşme, bir kitabe ve bir kubbeden ibarettir.
Yüzbaşı Agâh’ ın anıt kitabesinde: “Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922 günü sabah 04.30’da başlamış ve iki saat içinde düşmanın bütün tel örgüleri parçalanarak gün doğmadan zaferin ilk ışıkları Anadolu’da parlamaya başlamıştır.Başkomutanlık Karargahı’ nın bulunduğu Kocatepe’ ye tek geçit yeri olan Kalecik ve Kurtkaya bölgeleri Türk ordusu için çok önemli idi ve düşmandan bir an önce alınması ve düşmanın yok edilmesi görevi 12. Tümen 36. Alay 6. Bölük Komutanı 24 yaşındaki Bayburtlu Yüzbaşı Agâh’ a verildi. Yzb. Agâh, emrindeki 150 Mehmetçik ve Sinoplu Üsteğmen Feyzullah ile beraber 2500 kişilik düşman tümenine saldırarak büyük bir savaşa başladı. 26 Ağustos öğleden sonra başlayan çarpışmalar 27 Ağustos öğlene kadar sürdü. Düşmanın içine kadar dalan Yzb. Agâh onlara ağır kayıplar verdirerek batı istikametine kaçmalarını sağladı. Büyük bir takviye alan düşman birliği ile çarpışırken Yzb.Agâh100 Mehmetçik ve Üsteğmen Feyzullah ile birlikte şehit düştü. Geriye kalan 50 Mehmetçik ve gelen takviye kuvvetlerimizle düşman bu vadi içinde tamamen yok edildi. Kahraman Yüzbaşı Bayburtlu Agâh Efendi ve arkadaşlarını minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.” Yazılıdır.
Kamp Yerim.
Üstteki resim ve yazı Yüzbaşı Agah Efendi ve onun ile beraber şehit olan Mehmetçiklerimizi anlatıyor.Detaylı Şehitlik ziyaretini yarın sabaha bırakıp kamp yapacağım yere geçtim.Şimdi ben o şehitliğin hemen yanında bu parkta 100 kadar şehidimizin bulunduğu bu şehitlik yanında geceyi geçireceğim.Ağaçlık bölge Şehitlik.Sabah Kumalar dağına tırmanış yaparak egomu tatmin ettim.Öğlen Zafer Yolunda tırmanarak ruhumu okşadım.Akşam üzeri Kocatepe’ ye varıp,maneviyatımı yükselttim.
Gece şehitlik yanında kamp yaparak huzura ereceğim.
3 ncü Gün Dutağaç,Kumalar Dağı-Çakmaktepe Geçidi-Şuhut-Kocatepe-Büyükkalecik Rotası:59 KM
Discussion about this post