Geceyi Duatepe’ nin eteklerindeki Çekirdeksiz Köyünde su kenarında kamp yaparak geçirdik. Sakarya Meydan Muharebesinde yirmi beş haneli bu küçük köyden yalnız üç ev kalmıştır. Öteki evlerin hepsi yakılıp yıkılmıştır. Yunanlılar Duatepe’den çekilirken, hayvan sürülerini götüremediklerinden onları da öldürmüşlerdir.
Gün ağarırken uyanıp,kamp yerinde kahvaltımızı yaptık.Bu gün Sakarya Meydan Muharebesini’ nin kuzey cephelerinden güney cephelerine kadar uzanan bir yolculuk yapacağız. Günümüzün başlangıç yeri Duatepe olacak.İstiklal Yolundan Zafer Yoluna projemiz Sakarya Cephesinde devam etmekte.
8 nci Gün 02 Temmuz 2018 Çekirdeksiz-Duatepe-Polatlı-Karahamzalı-Ilıca-İnler-Gazitepe-Yaralı:
Duatepe.
Sabah erken kalkıp Duatepe için çıktık yola.Daha seri hareket edebilmek için Duatepe’ nin hemen altında bulunan çiftlikte bekçiye rica edip,çantalarımızı oraya bıraktık. Böyle olunca tepeye daha rahat ve seri çıkarak günün ilk ziyaretini yapmak için Duatepe’ deyiz.
Duatepe’ yiz.
Duatepe’ ye varır varmaz tepenin sağında Atamızın Sakarya Ovasına dürbün ile bakarken yapılmış heykeli karşılıyor bizi.Duruşu,oturuşu ile Atamızın kararlılığıçok iyi yansıtılmış.Daha sonra tepenin uç tarafına hareket ettiğimizde Duatepe Şehitleri ve Sakarya Meydan Muharebesi’ ni temsilen yapılmışAnıt tam karşımızda duruyor.
Duatepe.
Sakarya Meydan Muharebesi tarihimizin en önemli savaşlarından biri ve ölüm-kalım savaşıdır. Bu savaşın da en önemli aşaması Duatepe’ nin geri alınmasıdır. Duatepe 10 Eylül 1921’de başlayan Türk genel karşı taarruzunda ,düşmandan geri alınan ilk tepedir.Bir açıdan Dua Tepe, Viyana önlerinden başlayan geri çekilmenin sona erdiği bir dönemeç,düşmanın Ege Denizine dökülünceye kadar kovalandığı,sonu aydınlık bir sürecin başlangıcıdır.
Duatepe Anıtı;Duatepe’ de Ekim 1999 tarihinde çalışmalar başlamış ve 20.000 ağaç dikilmiş ve anıt tamamlanarak 12 Eylül 2000 tarihinde açılmıştır. Polatlı, Duatepe Anıtı otopark, bağlantı yolu, yürüme yolu, tören alanı ve anıt olmak üzere beş kısımdan oluşur. Anıt duvarlarında Duatepe’ deki 81 şehidin pirinç harflerle yazılmış bilgileri yer alır. Bugün önünde gururla durduğumuz bu anıt, can suyunu 5377 şehidin kanından, dul kalan telli duvaklı gelinlerin, gözünü kırpmadan evlatlarını bu vatana feda eden yaşlı anaların, yetim yavruların göz yaşlarından alarak filizlenmiştir.Kaynak:Türkiye Kültür Portalı.
Duatepe Hatırası.
Atamızın ve tüm Şehitlerimizin ruhu şaad olsun.
Duatepe’ den ayrılmadan önce anıtın önünde bir hatıra fotoğrafı çekilip,aşağı inmek için yola koyuluyoruz.
Nasıl bir yorumda bulunabilirim ki!!! Resim ve sözler her şeyi ifade ediyor.
Kartaltepe Mehmetçik Anıtı.
Duatepe ziyaretimizden sonra Polatlı yönüne giderken karşımızda Kartaltepe Mehmetçik Anıtı belirdi. Kartaltepe Mehmetçik Anıtı ziyaretimizi panorama müzesi açıldıktan sonra ve daha sonra yapacağım proje çerçevesinde ziyaret edeceğim.Uzaktan da olsa yine de Kartaltepe Mehmetçik Anıdını seyredip sonra yola koyulduk.Ben Kartaltepe Mehmetçik anıtını seyrederken Osman GÖKER beni fotoğraflamış.
Kartaltepe Mehmetçik Anıtı;Sakarya Meydan Muharebesi’ nde Şehit düşen 5713 Mehmetçik anısına yapılmıştır ve düşmanın son geldiği noktada Mehmetçiğin düşmana dur deyişini simgelemektedir. Heykeltraş Sait Rüstem tarafından yapılan heykel Türkiye’ nin en büyük heykelidir. Kaidesinin altında bakırdan dökme olarak hazırlanan ve muharebenin detaylarını betimleyen 8 adet rölyef bulunmaktadır. Mehmetçik Anıtı 22 metre heykel, 18 metre kaidesiyle toplam 40 metre yüksekliğinde inşa edilmiş ve 6 Ağustos 2008 tarihinde açılmıştır.
Sakarya Meydan Muharebesi.
Duatepe ziyareti sonrası bir gün önce geldiğimiz Polatlı’ya tekrar geldik.
İnebolu’dan başladığımız İstiklal Yolundan Zafer Yoluna yolculuğumuzun bu gününe kadar ben ve Osman Göker beraberdik,şimdi bize Ferdi Kızıl kardeşimiz de katıldı.Projenin bu bölümünde 3 kişi olacağız, bu bana güç katacak.Yolumuz Sakarya Meydan
Muharebesi Milli Parkı.
Yol Uzun ….
Polatlı bölgesi Sakarya Meydan Muharebesinin geçtiği alanlar. Biz kuzeyden güneye doğru cepheyi gezmeye devam ediyoruz.Yolumuz uzun, hava sıcak ve bölgede hayvancılığın yaygın olması nedeniyle karasineklerle de mücadele ediyoruz.
Öğlen karasinek savaşı içinde Karahamzalı’ da öğlen yemeği molası verip Toydemir bölümüne doğru yol almaya başladık.
Toydemir.
Sakarya Meydan Muharebesinin yoğun olarak yaşandığı Toydemir bölümündeyiz ve bu bölgede yol almaktayız.Toydemir’de cereyan eden savaş hakkında kısa
bir bilgi vermek isterim.
Sakarya Savaşı Ve Toydemir;Eski adı “Tavıdemir” olan mahalle, ilçenin güneydoğusunda ve ilçe merkezine 25 km uzaklıktadır. Kanlı (Kalkan) tepe yamaç eteğinde bulunan mahallede, Sakarya Meydan Muharebesi’ nde Türk ordusunun On ikinci Grup Karargahı kurulur. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa birlikleri denetlemek için bu mahalleye gelir. Yunan ordusunun taarruzu üzerine Türk birlikleri geri çekilir ve mahalle işgal edilir. Yunan askerleri mahalleyi talan eder ve yakar. Mahalle halkı, Karakuyu Mahallesine göçer.
Sakarya Meydan Muharebesi’ nde Türk ve Yunan birliklerinin Toydemir tepesi, İbrahtepe, Otomatik tepe ve Akbayır tepesinde mevzileri halen görülebilmektedir. Türk birliklerinin
siperlerinden çıkan künyelerdeki bilgilere göre Tokat ilinden gelen asker şehitlerimizin sayısının daha fazla olduğu mahalle halkı tarafından söylenmektedir. Ayrıca Karakuyu Mahallesi yolu üzerinde, Kalkan tepe ve Tekmezar mevkilerinde Sakarya Savaşı’ nda Şehit olan Türk askerlerinin mezarlarına rastlanmaktadır.
Savaşın Kritiği!!!!
Ferdi ile neyin kritiğini yapıyoruz bilemedim ama bayağı hararetli bir söyleyişiye girmişiz. Osman’da bu anı hiç kaçırmamış hemen fotoğraflamış.Kendimizi yöreye ve savaş psikolojine kaptırmışız.
Duatepe-Gazitepe Yolundan.
Güne Duatepe’ den başladık, Sakarya Meydan Muhaberesini iyice anladık. Duatepe Kuzey cephesindeydi,biz Sakarya Meydan Muhaberesi cephesini Sakarya Nehrinin doğunda kuzeyden güneye kat etmekteyiz.
Kızılkırma-İkiztepe Mevzileri.
Ilıca köyü bölgesine geldiğimizde milli park içinde savaşın yoğun olduğu
Kızılkırma tepesi ve İkiztepe levhaları ile karşılaşıyoruz.
Gazitepe.
Bugünkü hedefimiz Gazitepe’ ydi ve Gazitepe göründü.
Gazitepe’ ye doğru emin adımlarla ilerliyoruz.
İnler Köyü ve Gazitepe Girişi.
İnler Köyü Sakarya Meydan Muharebesinde çok eziyet görmüştür.İnler köyünden Haymana’ya kadar uzanan vadi içinde çok şiddetli çarpışmalar olmuştur.Yunanlılar burayı ele geçirdiğinde Uzunbeyli’ de olan Karargahlarını buraya taşımıştır.Köyde uzun bir süre Yunan kuvvetleri kalmış ve halka çok eziyet etmiş.Gazitepe İnler köyünün hemen üzerinde,köyü soluksuz geçtik ve Gazitepe’ nin girişine geldik.Tepeye tırmanmadan önce günün anısına bir fotoğraf çekilip öyle tırmanışa geçiyoruz.
Gazitepe.
Sakarya Meydan Muharebesi’ nde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa inler köyüne gelmiş ve Gazitepe’ den savaş alanını tetkik ederken, bindiği at ürker. Mustafa Kemal Paşa attan düşerek, kaburga kemikleri kırılır. Kırık kaburga kemikleri ile savaşı sevk ve idare etmeye devam etmiştir. Gazitepe zirvesinde “Gazitepe Şehitliği ve Anıtı” bulunmaktadır. Bu şehitlikte 11 er ve bir teğmenin kabri bulunmaktadır.
Gazitepe Anısı.
Gazitepe ziyaretimiz uzun sürdü.Buradaki görevliden de bir çok şey öğrendim.Öğrendiklerim ve incelediklerim beni doyurucu bir çok bilgiydi.Gazitepe Sakarya Meydan Muharebe alanlarında ziyaret edeceğimiz son yerdi.Cepheyi bir anlamda kuzeyden güneye kat ettik sayılır.Sakarya Meydan Muharebe alanları için çok farklı bir projem daha var.Mangal Dağı,Çaldağı görüş alanımda olmasına rağmen o bölümleri gezmeyi bir sonraki projeme bıraktım. Allah sağlık ve sıhhat verdiği sürece bu tarz projelere devam edeceğim.
Yaralı.
Gazitepe ziyaretimizi bitirdik.İnler köyünden geçip,Ilıca Köyüne tekrar vardık.Yönümüzü bir süre batıya çevirip Polatlı-Konya yoluna kadar bozkırda yol almaya devam ettik.Tekrar yönümüzü güneye çevirdiğimizde artık kamp yapmayı planladığım Yaralı Köyündeydik.
Bu gece Sakarya Nehrinin doğusunda nehir kenarındaki Yaralı Köyünde kamp yapacağız.
Burada da karasinekler bir süre bize arkadaşlık etti.Akşam rüzgar yokken sivrisineklerle savaş halindeyken, rüzgar çıktı da biz de keyfimize baktık.
Yaralı Köyünde Hacının yeri.Mükemmel olmasa da her ihtiyacı görecek vaziyette, hatta arka tarafına kamp bile atılabilir. Biz öyle yaptık,iyi de oldu.Bu gün Yunan vahşetine uğramış Çekirdeksiz Köyünden yola çıkıp Duatepe ziyaretini gerçekleştirdik. Bozkırda Sakarya Meydan Muharebesinin cereyan ettiği kuzey hattından güney hattına kadar yol aldık. Gazitepe ziyaretini yapıp, Sakarya Nehrinin kenarındaki Polatlı’ya bağlı Yaralı Köyünde kamp attık.Bozkırda 93 kilometre……İstiklal Yolundan Zafer Yoluna devam ediyor, İstiklal Yolunu kat ettik, Sakarya Meydan Muharebesi alanlarını gezdik,şimdi hedefimiz Zafer Yoluna emin adımlarla ilerlemek.Yarın görüşmek üzere.
8 nci Gün Çekirdeksiz-Duatepe-Polatlı-Karahamzalı-Ilıca-İnler-Gazitepe-Yaralı Rotası:93 Km
9 ncu Gün 03 Temmuz 2018 Yaralı-Saray-Yunak-Mevlütlü:
Yaralı Sabahı.
Tarlada çalışan makine ne zaman gün ışımaya başladı, nihayet sustu.
Gece serinlikte iş yapıyorlarmış,yapacak bir şey yok. Fazla uyku zaten insanı tembelleştirir deyip güneş etrafı ısıtmadan kalkıyoruz.Hacının Yerinin hemen arkasında kamp atmıştık,kahvaltımızı da Hacının Yerinde yapıyoruz.Artık yola çıkma zamanı.
Yaralı’dan Çıkış.
Bu gün Akşehir istikametine doğru yol alacağız.Şu anda Yunan işgaline uğrayan bölge içindeyiz,Sakarya Meydan Muharebesi üstünlüğümüzle son bulunca onlarda Sakarya Nehrinin batısına çekilmişlerdi.Biz buradan Sakarya Meydan Muharebesinin olduğu bölgelerden Akşehir istikametine gidip Zafer Yoluna kavuşacağız.
Yaralı-Yunak Yolu.
Fazla trafiği olmayan bir yolda yol almaya başlıyoruz.
Yol iki şeritli olmasına rağmen sağda emniyet şeridi genişletme ve duble yol yapma
çalışması olduğundan sağ şeritteki yol bize kalıyor.Bizde koca bozkırda keyfimize göre
Yunak istikametine yol alıyoruz.
Bozkırda Yolculuk.
Bozkırda her hangi bir ağaç yok, gölge yok, arabada fazla geçmiyor.
Kilometrelerce yalnızlık içinde yol alıyoruz.Biraz sıkıcı oluyor ama yoğun trafik aklıma
gelince böylesi daha iyi diyorum.
Konya İl Sınırlarında.
Öğlen molası, yemek molası derken Konya il sınırları içindeki yolculuğumuz hafif rüzgar, sıcak ve dümdüz bir coğrafyada devam ediyor.Şikayet var mı? hayır kimseden şikayet yok.
Biz bu yolları bilerek yola çıktık.İstiklal Yolundan Zafer Yoluna olan yolcuğun her
koşulda olacağını biliyorduk. Emin adımlarla Akşehir istikametine ilerliyoruz.
Akşehir demek Zafer Yoluna bir adım yaklaştık demek.
Mevlütlü Kampı.
Aradığımız yere Mevlütlü Köyünün hemen aşağısında yol kenarında buluyoruz.
Küçük bir mescit,çeşme ve taş masa.Bizim üç çadırı kuracak kadar da yer.Zaten fazla istediğimiz bir şey de yoktu. Burası geceyi geçirmek için çok ideal bir yer, biz de öyle yapıyoruz zaten.Bu gün Bozkır’da 106 kilometre yol aldık,biraz sıkıcıydı ama olsun değerdi bu yolculuğa.Sonuçta bir hedefe doğru yol alıyoruz.
Sakarya Meydan Muharebe alanlarından çıktık, artık hedefimizde Akşehir ve Zafer Yolu var.
Zafer Yoluna girdiğimizde İstiklal Yolu ile birleşecek ve biz arzuladığımız sonuca ulaşacağız.
Yarın ve yarından sonra çok güzel bir gün bekliyor bizi buna eminim.
9 ncu Gün 03 Temmuz 2018 Yaralı-Saray-Yunak-Mevlütlü:106 km
İSTİKLAL YOLUNDAN ZAFER YOLUNA 25 HAZİRAN 06 TEMMUZ 2018 (8. ve 9. Gün Çekirdeksiz-Duatepe-Polatlı-Ilıca-Gazitepe-Yaralı-Saray-Yunak-Mevlütlü)
Discussion about this post