Geceyi 2300 rakımdaki Moryayla’ da kamp yaparak geçirdim.
Rakım yüksek olunca gecede serin oluyor,uyku tulumunun içinden hiç çıkmadan güzel bir uyku uyudum, demek ki dün bayağı yorulmuşum.
Gün ağarırken uyandım.
Bu gün benim için özel günlerden biri…. yükseklere çok yükseklere tırmanacağım. Doğu Karadeniz Turuna çıkarken, egomu tatmin etmeye,sınırlarımı zorlamaya gidiyorum demiştim. İşte o günlerden biri,bu gün 3200 metreye tırmanış yapacağım.
Bu gün gidilecek yer Çengovit Buzul Gölleri-Yedigöller……
Gün içerisinde 2300 den 3200 metreye tırmanıp,2000 metrelerde kamp yapmayı planlıyorum, bakalım hedefim ve programım tutacak mı?
7 nci Gün 26 Temmuz 2018 Moryayla-Çengovit Buzul Gölleri-Yedigöller-Ovit Dağı-Kaçkar Dağları-Moryayla-Ulutaş-Çayırözü:
Moryayla’ nın Mor Çiçekleri.
Moryayla İspir’e 34 kilometre uzaklıkta.Burası Mor Çiçekleri ile meşhur,o çiçekleri akşam yorgunluktan net olarak görememiştim ama sabah gün aydınlanınca etrafımda olduklarını görmeye başladım.Moryayla kamp yerimde sabah kahvaltımı yaptım ve bu güzel günde yola çıkmaya 8 kilometre yukarıdaki Çengovit Buzul Göllerine (Yedigöllere) çıkmaya hazırım.
Çengovit Buzul Gölleri (Yedigöller) Yolu.
8 kilometrelik sert bir tırmanış ve sonunda tekrar Moryayla’ ya dönüş olacağından çantalarımı köy konağının açık camından içeri bıraktım, yüküm biraz hafif olarak yukarılara doğru yol alıyorum.Kaybolmazsınız ama yine de Moryayla’ dan bir kaç yüz metre ileriye levha koymuşlar ve artık yol sapağı karşınıza çıkmayacak,eminim buna!!!!
Moryayla’ yı Gerilerde Bıraktım.
Ovit Dağı’ ndan doğup gelen, Moryayla içerisinden geçen dereyi takiben tırmanmaya devam ediyorum. Yükselti 2000 metrenin üzerinde olduğundan arazide ağaç yok.
Tırmanış yolu hakkında da fotoğraftaki yol az bilgi vermiş olur,yol taşlık, sert bir zemine sahip.
Çengovit Buzul Gölleri,Yedigöller Yolundan.
Yol gözümün önünde daha da netleşti.
Yukarıda iki tepeciğin arasında boşlukta sona eren yol beni Çengovit Buzul Göllerine ulaştıracak.Haritaya göre orada yol bitiyor ve ben rüya alemine ulaşmış olacağım.
Yol boyu değişik güzel çiçek türleri ile karşılaştım,o çiçeklerden bir demeti benim geldiğim yollara bakışımı daha da güzel hale getirdi.
Sona Yaklaştım.
Yolun sonuna 100 metre kadar kaldı, 3150 rakımdayım. Arkama dönüp şöyle bir bakma ihtiyacı duydum.Bu ıssız alemde tek başınayım ve Ovit Dağında tırmanıştayken geride neler bırakmışım bakıyorum.
Çengovit Buzul Gölleri-Yedigöller.
3200 rakımda rüyada gibiyim,Çengovit Buzul Gölleri (Yedigöller),
hedeflediğim yerdeyim.Kalbim küt küt atıyor,şu anda tarifi imkansız duygular içindeyim.Allah’ıma bana bu günleri gösterdiği için şükür ediyorum.İleride tam karşımda Kaçkar Dağları.Ovit Dağındayım,hemen altımda Çengovit Buzul Gölleri(Yedigöller) ve karşımda Kaçkar Dağları hepsi bir arada muhteşem bir duygu.
Tek başına bu olağanüstü ortamda olmak bambaşka bir şey.
İyi ki gelmişim buralara.
Çengovit Buzul Gölleri(Yedigöller).
Rize-Erzurum sınırında, Ovit Dağı zirvesi ile Kaçkar Dağları’ nın güneyinde yer almaktadır.
Türkiye’nin bakir coğrafyalarından Ovit Dağı’ nın güney yamaçları, volkanik gölleriyle mutlaka keşfedilmesi gereken bir bölgedir. Burada dağların yüksekliği zaman zaman 4000 m. yi bulurken, küçüklü büyüklü tepeler arasında turkuaz renkli volkanik göller yer almaktadır. Değişik boyutlarda 11 gölden oluşan Yedigöller’ e normal bir otomobille gitmek mümkün değildir. Ancak uygun bir arazi aracıyla, stabilize yollardan göllere ulaşılabilmektedir. Dağcıların gözde mekanı olan bu bölge, Türkiye’de yeterince tanınmamıştır. Yedigöller’ e gelmek için en iyi zaman, haziran ayının on beşinden sonrası ve ağustos ayının sonlarıdır. Kaynakça; Erzurum Gezi Rehberi Kitabı Tablet İletişim Yayınevi.
Çengovit Buzul Gölleri Hatırası.
Herkesin bir hedefi vardır ve o hedefe vardığında kendini ödüllendirmek hakkıdır.Doğu Karadeniz Turuna çıkarken kendime bir çok hedef belirlemiştim,o hedeflere bir bir ulaşıyorum.Koyduğum hedeflerden en büyüğü ve beni en fazla tatmin edecek olanı Çengovit Buzul Gölleri’ne (Yedigöller’ e) tırmanmak idi.İşte bu gün onu başardım,çok mutluyum.
Bu fotoğrafı ömür boyu saklayacağım, bu benim ödülüm.
Çengovit Buzul Gölleri’ nden Ayrılış
Bu güzellikleri 3200 metreden doya doya seyrettim ama daha da fazlasını yapmak istedim.Bisikletimi orada bırakıp bir kaç yüz metre aşağıdaki göllerin yanına indim.Orası daha da tarifi imkansız duyguydu, muhteşem bir şeydi.Göllerin yanında bir kaç çekim yaptım ama maalesef teknolojinin kurbanı oldum,çektiğim fotoğraflar şarjın azalmasına kurban gitmiş.Olsun her şeyin bir tesellisi vardır, ben oraları canlı canlı bu gözler ile gördüm ya, bu bana yeter artar bile.Şimdi veda zamanı,geri dönüş başlıyor.
NOT:Her güzelliğin yanında üzücü olan şeylerde vardır.
Hangi akla hizmet, tepe noktasından göllere kadar merdiven yaptınız, sayın yetkililer.Seyir yerinin kirletildiği,çöp bırakıldığı yetmiyormuş gibi göllerin çevresinde de maalesef çöp yığınları vardı.Burada başta oraya merdiven yapan zihniyeti sonra da oraya çöpleri bırakan zihniyeti kınıyorum.Bu muhteşem doğayı ve güzelliği katleden insan olamaz.
Dönüş Yolu.
(Bu bölüm aynı zamanda bir uyarı yazısıdır.)
Yedigöller’ den Moryayla’ ya çabuk döndüğümü düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.Yol sert bir zemine ve oynak taşlara sahip, bu tırmanışın zor olmasının yanında inişin son derece tehlikeli ve zor olması anlamına geliyor.O yüzden çoğu bölgede bisikletten inmek suretiyle geçiş yaparak Moryayla’ ya iniş yaptım.
İniş anında iki defa kaza atlattığımı söylemem gerek,düşmedim ama iki defa ön tekerin kayması nedeniyle düşme tehlikesi yaşadım (Lastiklerim kalın, tur ve dağ lastiği unutulmamalı).
Moryayla’ ya Dönüş.
Öğlene doğru vardım Moryayla’ ya…..çevrede kimseler yoktu.
Akşam kamp yaptığım köy konağının bahçesinde yemek faaliyetine giriştim.Doğanın bağrında,tertemiz hava da yakışan yemeği, tarhana çorbasını yapmaya koyuldum.
Tarhana çorbası ve kuru soğan,muhteşem birliktelik.Sonra da kendime bir keyif kahvesi yaptım.2 saat kadar oyalandıktan sonra, Moryayla’ ya veda etme zamanı geldi.Çantalarımı bıraktığım yerden alıp yola çıktım.Akşamı başka yerde geçirmeye niyetliyim.
Moryayla Ve Mor Çiçekler.
Moryayla’ ya adını verdiği mor çiçeklerle veda ediyorum.
Her Şey Bu Resimde Saklı.
Benim vefakar dostum Küheylanım,Moryayla,Ovit Dağı ve Çengovit Buzul Gölleri….
hepsi bir karede.Sabah Moryayla’ dan yola çıkarak karşıda görülen Ovit Dağı’na tırmanış yaptım ve hemen yükseltinin ardındaki Çengovit Buzul Gölleri’ nin güzelliğine vardım.
Şimdi hepsini geride bıkıp yine Ovit Dağının yükseltilerinde yol alarak akşam kamp yapacağım Çayırözü’ ne yol almaktayım.
Ulutaş.
2300 metredeki Moryayla’ dan 2550 metrelere tırmanış yaptım.Şimdi iniş zamanı…..
hemen altımda 2200 rakımdaki Ulutaş köyü var.Dün Ulutaş köyünden çok yorgun
bir şekilde geçiş yapmıştım, köy içindeki çeşmenin buz gibi soğuk suyu beni kendime getirmişti.Eski evlerin çokluğu ve soğuk su akan çeşmeleri dikkatimi çekmişti Ulutaş Köyünün.Şimdi bu tepeden onu seyredip,köy içine ineceğim.
O soğuk sudan tekrar içeceğim.
Çayırözü Kamp Yerim.
Çayırözü Köyüne saat 16:30 gibi vardım.
Çayırözü Köyü girişinde yoldan içeride, çeşmesi olan bu yeri işaretleyip kahve ve bakkalın olduğu yere inip dinlendim,çayımı,sodamı içtim ve eksiklerimi tamamladıktan sonra, tekrar kamp yapacağım yere vardım.Temizlik imandan gelir, önce çadırımı uygun bir yere kurup sonra soluğu çeşmenin başında aldım.
Yoldan uzak ve gözükmeyen yer olması rahat rahat duş almamı sağladı.Kıyafetler kururken, ben de yemek faaliyetine giriştim.
Yani her şey yolunda……Ovit Dağında 2000 metrede kamp yapmaktayım.
Çayırözü Akşamı.
Dağın arkasından ayın aheste aheste çıkması dikkatimi çekmişti, bende bir kaç fotoğrafını çektim.İlginçtir bu akşam kızıl ay tutulması varmış, tabii benim bundan haberim yok.Yemek,iş güç derken hava karardı.
Bugün egomun tavan yaptığı, sınırlarımı zorladığım bir gün oldu.
10 yıllık bisiklet kariyerimde 3 gün önce Soğanlı Dağında ilk defa 2000 metrenin üzerine çıkmıştım,bu gün ise 3200 metreye çıktım.Muhteşem bir duygu bu benim için.
Şimdi ise 2000 metrede Ovit Dağında Çayırözü’ nde kamp yapmaktayım.
Yarın ise Ovit Dağı tırmanışı ve Ovit Yaylaları gezisi ve sonrasında ise Karadeniz Sahiline iniş yapacağım.Yani Doğu Karadeniz Turum devam ediyor.
7 nci Gün 26 Temmuz 2018 Moryayla-Çengovit Buzul Gölleri-Yedigöller-Ovit Dağı-Kaçkar Dağları-Moryayla-Ulutaş-Çayırözü:31 km
DOĞU KARADENİZ TURU 20-30 TEMMUZ 2018 (7. Gün Moryayla-Çengovit Buzul Gölleri-Yedigöller-Ovit Dağı-Kaçkar Dağları-Ulutaş-Çayırözü)
Discussion about this post