”Hedefi olmayan yolunu şaşırır.”
Benim ise hedeflerim var o yüzden yolumu şaşırmam.Bu turu ve rotayı planlarken hedeflediklerim;
1-)Sandras Dağı’ nda şartlar zorlanacak,tırmanılacak.
2-)Gireniz Vadisine girilecek,keşfedilecek.
3-)Bozdağ test edilecek,zorlanacak.
4-)Barza Ovasının keyfi sürülecek.
5-)Arapapıştı Kanyonuna yukarıdan bakılıp,bağrında kamp yapılacak.
Bu planı geçen yıl bu aylarda bu bölgenin bir kısmında yaptığım tur anında kafam da planlayıp kış aylarında da şekillendirdim, rotayı hazırladım. Plan ve rotayı yapmak için en uygun aylar benim için Nisan yada Mayıs’ tı…. Bu planımı bilen ve muhakkak yapmak isteyen Ferdi Kızıl kardeşimle de haberleşerek planın uygulama kısmına geçmeye karar verdik. Ferdi bölgeye ilk defa gelecek,benim bölge için biraz tecrübem var.Ortaya iyi şeyler dökeceğimize,iyi bir tur olacağına,sınırları zorlayacağımıza inancım tam.
Turumuza Muğla’dan başlayıp,İzmir’ de son bulduracağız,tabii çetin yollardan geçerek!!!!.
Her şey planladığımız şekilde cereyan edince Ferdi Kızıl kardeşim Çorlu’dan, ben ise İzmir’den otobüs ile Muğla’ya hareket ettik.
Buluşma yerimizi ve başlama noktamızı Pedalla Bisiklet olarak belirledik.Serkan Taşdelen kardeşimize sürpriz olacak,onun haberi yok.
Güzel ve zorlu bir rotada yol almak için yazıma ve turuma başlamalıyım artık….
Not:Turu Ferdi Kızıl ile yaptığımdan bazı bölümlerde onun da fotoğraflarını kullandım,tabii ki iznini alıp,ismini yazarak.
1 nci Gün 16 Nisan 2019 Muğla-Ula:
Pedalla Bisiklet.
Ferdi Kızıl saat 03:00 gibi Muğla’ya gelmiş,otogarda kamp atıp sabah Serkan Taşdelen’ in yanına geçmiş.Bende öğleden sonra 13:30 gibi otobüsten inip Pedalla Bisiklete hafif yağmur eşliğinde teşrif ettim.Hasret giderme,muhabbet,hal hatır sorma derken,muhabbetine ve samimiyetine doyulamayacak Serkan’ın yanından 15:30 gibi ayrılmaya,kamp yapacağımız Ula’ya hareket etmeye karar verdik.
Turumuzun başlangıç yeri olarak Pedalla Bisiklet olunca,turunda başlangıç fotoğrafı da böyle olur.Ferdi Kızıl,Serkan Taşdelen ve ben objektife poz verip veda seremonisine geçiyoruz.Artık tura başlayabiliriz, sağlıcakla kal Serkan kardeş.
Muğla-Ula Yolu.
Muğla-Ula arası 20 kilometre kadar.Bizde 3 kilometre tırmanış,2 kilometre inişten sonra kısa zaman da Ula ilçe merkezine varıyoruz.Ama ilçe merkezine varmadan önce muhtemel kamp yapacağımız yerleri belirliyoruz.Kafamızda iki yer belirledikten sonra Ula merkezde alışverişe yoğunlaşıyoruz.
Ula Kampı.
Fazla uğraşmadan tam kafamıza göre yerde zeytinlik içine hava kararmadan çadırlarımızı kurup, yemek hazırlığına geçtik.
Yemek işi, laflama, hasret giderme, 1 yıl görüşmeyeli olduğundan muhabbet uzun sürdü.Sonra da tur kutlaması yapıp,erkenden çadırlarımızın yolunu tuttuk.
Ne de olsa Ferdi uzun bir otobüs yolculuğu yaptı,yorgun,dinlenmesi gerek.Bu gün bir anlamda tura hazırlık gibiydi,asıl turumuz yarın başlıyor.
1 nci Gün Muğla-Ula Rotası:20 KM
2 nci Gün 17 Nisan 2019 Ula-Gölcük-Karacaören-Akçay Vadisi-Beyağaç:
Ula Sabahı.
Sabah erkenden güne uyandık.Yeşillikler içinde kamp atmamız bize biraz soğuk olarak geri dönse bile yine de rahat bir uyku uyuyarak güne başladık.Kahvaltımızı kamp yerinde yaptıktan sonra Ula’ya geçip,kısa bir alışveriş ve biraz kültür gezisi yaptık.
Ula,Muğla’nın ilçesi,1954 yılında ilçe oldu.Deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte küçük bir ilçe, tarihi evleri ile ön planda.
Ula’dan Ayrılış.
Yaklaşık yarım saatlik Ula molasından sonra Beyağaç istikametine yol almaya başladık.Ula’dan Gölcük’ e kadar olan yolun bu bölümünün güzel bir coğrafya ya sahip olduğunu ve az trafikli olduğunu hemen fark edip tadını çıkararak yola devam ediyoruz.
Ula-Gölcük Yolundan.
Hava bu gün rüzgarlı ama etrafımız orman ve tepeler ile çevrili olduğundan poyrazı fazla hissetmeden yolun tadını çıkarıyoruz.Köyceğiz kavşağına geldiğimizde çeşmenin olması ve ortamında arzu ettiğimiz düzeyde olmasından kahve cezvesini ateşe sürdük ve kısa bir kahve molası verdik.Armutçuk bölgesine geldiğimizde doğa daha da güzelleşti.
O anlardan birinde Armutçuk dışında terk edilmiş ama anıları olan bu eski evi albüme koydum ve yola devam ettik.
Gölcük Civarı.
Muğla-Denizli ana yoluna çıkmadan önce bu güzel coğrafyadan son bir fotoğraf daha alıp Gölcük içinden geçip ana yola çıkış yapıyoruz.Ana yolun bize ne sürprizleri var göreceğiz.
Tokuç Geçidi.
Muğla-Denizli ana yoluna çıkar çıkmaz tırmanmaya başlıyoruz, bu tırmanma 10 kilometre sürdü.Gerçi 700 metrelerden 1000 metrelere geliyoruz ama rüzgarı karşıdan yedikçe bu biraz sıkıntı yaratmıyor değil.Ama olsun her sıkıntının bir mutlu sonucu vardır.Biz de bu anı kendimize ödül olarak sunup fotoğrafla ölümsüzleştiriyoruz.
Merhaba Sandras Dağı.
Ana yol üzerinde yüksek noktalarda hareket halindeyken sağ önümüzde yarınki hedefimiz olan Sandras Dağı görüş alanımızda ve zirvedeki kar dikkatimizi çekiyor.Gördüğümüz bu bölüm güney-batı bölümü.Biz yarın Sandras Dağına diğer tarafından çıkacağız,daha şimdiden Ferdi ile yarının kritiğini yapmaya başladık bile…..
Yoldan Manzaralar.
Yolda ilerlerken güzel manzaraları es geçmemeye dikkat ederek yol alıyorum.Baharın müjdecisi papatyaları objektife alırken ardında Köyceğiz’e kadar uzanan vadiyi de kareye almayı ihmal etmiyorum.
Öğlen Molası.
Öğlen olunca karnımızda acıkmaya başladı,yol kenarında rüzgar almayan uygun bir yer ararken dere kenarında aradığımızı bulduk.
Öğlen menüsünde ne varsa ortaya döküp karnımızı doyuruyoruz,yemek yapacak kadar lüks zamanımız olmadığından tabii ki menünün baş tacı barbunya ve kuru soğan ile öğlen yemeği işini hallediyoruz.
Beyağaç Yolundan.
Çakmak köyünü 3 kilometre geçtikten sonra sağa dönüş yapıp ana yoldan ayrıldık. Ve sakin bir yoldan Beyağaç yönüne yol almaya başlıyoruz.Tabii hafif tırmanışta bizi bekliyor.Günün ikinci zirvesine de Beyağaç yolunun ilk kilometrelerinde ulaşıyoruz, burası da Toguç Geçidi gibi 1030 rakım civarı.Ama manzarası çok güzel.
Karacaören.
Muğla il sınırlarındaki son köy olan Karacaören köyündeyiz,köyü bir kaç kilometre geçtikten sonra Denizli il sınırlarına geçiş yapacağız.
Akçay’ a hayat veren kollardan biri olan Kocaçay kenarında kurulmuş küçük bir orman köyü burası.
Akçay İle Kocaçay’ ın Birleştiği Yerdeyiz.
Karacaören’ den sonra bir süre Kocaçay’ ın geçtiği vadi içinde bir süre yolculuk yapıyor,Kocaçay’ ın akışına şahitlik ediyoruz. Bir kaç kilometre sonra karşımıza Akçay üzerine kurulan köprü geliyor ve köprünün üzerinden görülen manzara,soldan gelen Kocaçay ve düz yolunda son hız aşağıya doğru akan Akçay. Akçay ile muhabbetimiz bu tur boyu çok olacak.Onun doğuşundan Büyük Menderes nehrine katılışına kadar beraber olacağız. Akçay’ ın adı bu yazı dizimde bol bol geçecek.
Akçay Ve Akçay Vadisi.
Ve şimdi Akçay Vadisinde hareket halindeyiz.
Bir süre sonra ondan ayrılıp, Beyağaç’ta ve sonrasında tekrar tekrar buluşacağız.Bu güzel nazlı nazlı akan nehirden biraz bahsetmeliyim ki nasıl ve nerelerde yolumuza çıkar bir ip ucu olsun.
Akçay Irmağı:Ege Bölgesi’ nde yer alan bir ırmaktır. Büyük Menderes Irmağı’ nın kollarından biridir. Uzunluğu 157 km. Denizli İli’ nde Bozdağ ve Sandras Dağlarından doğar. Tavas İlçesi’ nin Kızılcabölük Bucağı yakınlarında Yenidere Çayı’ nı alarak vadisinin oluşturduğu Eskere Ovası’ ndan (Beyağaç) geçer. Çeşitli kollar alır, Muğla İl sınırından Aydın İli topraklarına girer. Nazilli İlçesi’ nin 46 km güneyinde,üzerinde Kemer Barajı vardır, 14.75 hektarlık bir baraj gölü oluşturduktan sonra dar ve derin vadilerden geçerek Karıncalı ve Madran Dağları arasını kuzeybatı doğrultusunda keser.Bu bölüm Arapapıştı Kanyonunu oluşturur. Yenipazar İlçesi yakınlarında Büyük Menderes Irmağı’na katılır.
Bozdağ Manzarası İle Beyağaç’ a Varış.
İki gece kamp yapacağımız Beyağaç’tan bahsetmek isterim.
Beyağaç;İl merkezine 94 km uzaklıkta olup,ilin güneyinde yer alır.Komşuları,Acıpayam,Çameli,Kale,Tavas,Muğla ve Köyceğiz’ dir. İlçe Eskere Ovası namıyla verimli bir ova üzerine kurulmuştur.Köyler dahil nüfusu 6903 tür.İlçenin rakımı 650 metre,yüz ölçümü 436 m2 dir. Bu ovanın içinden geçerek Muğla sınırlarına ulaşan Akçay,ilçedeki tek akarsudur.
67 kilometrelik indili, çıktılı bir yol sonunda akşam üzeri Beyağaç’ a vardık.Hemen alışveriş işini hallettik.Ben daha önce den de geldiğimden bir kaç alternatif kamp yeri belirlemiştim ama fazla uğraşmadan ve akşam yağmur olasılığına karşı kapalı pazar yerinde geceyi geçirmeyi uygun gördük.Daha çadırları kurarken yarım saate kalmaz polis GPT kontrolüne gelir demiştim evet 1 saat olmadan genç polisler geldiler.Burası küçük bir ilçe bizim gelişimizi herkes gördü ve nereye doğru gittiğimizi görmeyen kalmadı.Üstelik kaymakamın evinin dibine kamp atmışız!!!!!! Bereket kaymakam izindeymiş,polis kardeşler fazla sorun yapmadı.
Sorun yok,biraz muhabbetten sonra onlar işine biz işimize devam ettik.
Bu gün indili,çıktılı yol bizi fazlası ile yormuş olacak ki, yemekten sonra fazla oyalanmadan uyku moduna geçtik.
Yarın Sandras Dağı tırmanışımız var dinlenmemiz gerek.
2 nci Gün 17 Nisan 2019 Ula-Gölcük-Karacaören-Akçay Vadisi-Beyağaç:67 km
SANDRAS DAĞI-GİRENİZ VADİSİ-BARZA OVASI-ARAPAPIŞTI KANYONU 16-25 NİSAN 2019 (1 ve 2. gün Muğla-Ula-Gölcük-Karacaören-Akçay Vadisi-Beyağaç)
Discussion about this post