Koca Göl’de ilk defa 2016 yılının Kasım ayında kamp yapmış,çok hoşuma gitmişti.2019 yılının Mart ayında da ikinci defa kamp yapmış oldum.
Karaburun Yarımadasında Turumun bu gün 5 nci günü.İzmir-Balıklıova-Mordoğan-Karaburun-Küçükbahçe-Ildır-Çeşme-Pırlanta Koyu-Delikli Koy-Alaçatı rotasını 4 günde kat ederek Koca Göl’ e gelip kamp yaptım. Bu gün beşinci ve son gün eve dönüş biraz sonra başlayacak. Yola çıktın mı? dönüşü bile cazip hale getireceksin,son günde neler olmuş,neler yaşamışım bu bölümde kaleme alacağım.
Ama önce yapmam gereken çok önemli bir şey var. O yüzden hemen başlamalıyım.
5 nci Gün 04 Mart 2019 Koca Göl-Uzunkuyu-Tatar Köprüsü-Urla-Güzelbahçe-İzmir:
Sabah Mesaisi.
Gün doğarken uyandım.Hemen çadırımı toplayıp,kuruması ve havalanması için rüzgarın kollarına bıraktım.Diğer malzemelerimi de bir araya toparladıktan sonra akşam tespit ettiğim sorunu giderme başladım.Akşam arka tekerin disk tarafından 3 adet jant telinin koptuğunu fark etmiştim.Şimdi onları değiştirme zamanı.Diski söktüm,rubleyi sökmeden jant tellerini eğerek yerlerine geçirip sıktım,sonra da akort ayarlarını yaptım.Tabii bu burada yazıldığı gibi hemen olmadı, sökmek,takmak ve toplamak yarım saatten fazla sürdü.Ama sonunda oldu ve montajı yaptım.Malzemenin olması ve işi bilmek,tek başınaysan her çareyi düşünmen gerek.
Koca Göl’ e Veda Zamanı.
İşim bittikten çadırı topladım,sonra da kahvaltıya başladım,güneşin hafiften ısıtmaya,rüzgarın ise denge sağlamaya çalıştığı ortamda kahvaltımı yaptım.Şimdi ise Koca Göl’e veda zamanı.Koca Göl’ e veda etmeden bir daha hatırlatmam gerek Koca Gölü.
Koca Göl;Çevresindeki kızılçamlar sayesinde Koca Göl konfor alanı haline gelmiştir.Piknikçiler,doğa yürüyüşçülerinin ilgi alanı içindedir.Gün batımının yansımalarını Koca Göl’ de görmek mümkündür.Yola yakın iki gölden yola bitişik olanın adı Koca Göl’ dür.Kazlar ve ördekler gölü daha cazip hale getirmektedir.
Yarımada İzmir Rotaları.
Koca Göl’den ayrıldıktan sonra Birgi-Uzunkuyu-Zeytinler rotasını takiben Tatar Köprüsü yoluna saptım.Burası aynı zamanda yürüyüş ve bisiklet rotası.Bu rotaların çalışmasında benimde emeğim ve desteğim oldu, çalışmalarına bende katıldım.İzmir Büyük Şehir Belediyesinin 2015 yılında yapmış olduğu çalışma sonucunda Yarımada İzmir projesi ortaya çıktı.Bu yol aynı zamanda Efes-Mimas rotası ve eurovelo yolu olarak ta geçmekte.Beş gün içerisinde gördüğüm kadarıyla bir çok yerde tabelalar zarar görmüş yada silinmeye yüz tutmuş.Bu durumu yetkililere bildirmek üzere de bazı notlar ve fotoğraflamalar yaptım,dönünce irtibata geçeceğim.
Tatar Köprüsü Yolu.
Yoldan da albüme bir kesit koyup yoluma devam ettim.Bu yol her zaman favorim olmuştur,olmaya da devam ediyor.
Saklı Göl.
Aslında saklandığı falan yok!!!! ben bu güne kadar yerini tespit edememişim.Kafamda dolaşan planlar bana yeni keşiflerin yolunu açıyor.Tatar Köprüsüne yüzlerce defa gelmiştim ama burasını hiç görememiştim,tabii yoldan yüksekte olması buna neden olmuş.
Tatar Köprü’süne başka zaman geldiğimde nerede kamp yaparım diye planlarken, kamp yeri ayağımın dibindeymiş de farkında değilmişim.
Tatar Köprüsü.
Yine sana geldim Tatar Köprüsü…….son iki ayda ikinci görüşmemiz oldu.Galiba Tatar Köprüsüz yapamıyorum.Geldim ve burada biraz oyalanma zamanı.
Tatar Köprüsü;İzmir ili, Urla ilçesinin, Zeytinler köyünden, Kokar Koy’ a gidiş yolundadır. Zeytinler köyünden yaklaşık 1 km. uzaklığında eski faal yol üzerinde iken otoyol açılması nedeniyle kullanılmaz olan köprüdür.Tatar çayının üzerinde olduğundan TATAR KÖPRÜSÜ diye adlandırılan köprünün, Zeytinler köyüne yakınlığı nedeniyle ZEYTİNLER KÖPRÜSÜ ayrıca Kokar koy yolu üzerinde olduğundan da ayrıca KOKAR KOY KÖPRÜSÜ diye de anılmaktadır.
Halen sağlam ve kullanılabilir durumdadır. Yapımı hakkında kesin bilgi yoktur. Yaklaşık 30 m. Yüksekliğinde 5-6 m. Genişliğindedir.
Kahve Zamanı.
” Ortamın albenisi,benimde keyfim yerinde olacak” kahve için olması gereken budur.
Her şey istediğim gibi sabah kahvemi Tatar Köprüsünde içer,keyfime bakar yola çıkarım. Benim de zevkim bu işte.
Ayrılık Zamanı.
Kahve molam da bittikten sonra yola çıkıp Tatar Köprüsünü bu açıdan da fotoğraflayıp yoluma devam ediyorum.
Yollardan.
Bahar ayının tüm güzelliği ortaya dökülmeye başladı. Yağan yağmurların bolluğu da baharın tüm güzelliğini ortaya saçmasına vesile oldu.
İzmir’e Geldim.
Hiç İzmir tabelasının altında fotoğrafım yoktu oda oldu.Artık İzmir il merkez sınırları içine adım atmış bulunmaktayım.
Eray Köseler Anısına.
Güzelbahçe-Narlıdere arasında askeri birliğin önünde 24-05-2018 tarihinde araba çarpması sonucu hayatını kaybeden Eray KÖSELER’i rahmet ile anıyorum.Yollarda hayatını kaybetmiş tüm bisikletliler anısına ve Eray Köseler anısına Büyük Şehir Belediyesi bu anıtı yaptı.Her önünden geçerken duygulanmamak elde değil.
Trafik kazalarına kimseyi kurban vermemek dileğiyle eve doğru yol alıyorum.
Yarımada İzmir.
Her yıl olduğu gibi bu yılda Karaburun Yarımadasını gezmiş,görülmesi gereken yerleri görmüş,kamp yapılması gereken yerlerde kamp yapmış olarak eve dönüyorum.
2015 yılında hayata geçirilen Yarımada İzmir projesinde yer almanın kıvancı ile yazıma başladığım bu harita ile yazıma yine bu harita ile son veriyorum. Dünyanın her tarafından gelip Efes-Mimas yolu gezi rotasını gezen çok sayıda gezgin var,siz hala kat etmediyseniz, fazla beklemeye gerek yok yola çıkın derim.
Ben 28 şubat 2019 tarihinde başladığım Karaburun Yarımadasında Turumu bu gün 04 Mart 2019 tarihinde tamamlamış bulunmaktayım.Mutluyum,huzurluyum.Önümüzdeki yıl tekrar yapacağım ve bu sefer Efes-Mimas Gezi Rotasının tamamını bir defa da yapacağım. Yeter ki Allah sağlık versin.
5.Gün 04/03/2019 Koca Göl-Uzunkuyu-Tatar Köprüsü-Urla-Güzelbahçe-
İzmir: 60 km
KARABURUN YARIMADASINDA 28 ŞUBAT-04 MART 2019 (5. Gün Koca Göl-Birgi-Tatar Köprüsü-Urla-Güzelbahçe-İzmir-EuroVelo)
Discussion about this post