Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda,Ata Yolundayız.Samsun’dan yola çıkalı 21 gün oldu,onurlu bir yolda yol almanın hazzını yaşıyoruz. Dün Kayseri ziyaretimiz vardı,geceyi Himmetdede’ de geçirdik.Yorgun bedenlerimiz iyi bir uyku ile kendine geldi.Sabah her zaman ki gibi gün ağarırken uyandık. Yerimiz müsait olduğu için kahvaltımızı kamp yaptığımız yerde yaptık.
Ne hikmetse bu gün biraz ağırdan alıyoruz.Bu yorgunluk,keyif karışımı bir şeyin bize yansıması olmalı. Bu gün 22 nci gün,Himmetdede’ den yola çıkıp Hacıbektaş,Mucur Kırşehir rotasını takip edeceğiz. Bu rota dahilinde neler olmuş,neler yaşamış,nelere şahitlik ettiğimiz gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün izlediği yolda yol almaya devam edeceğiz.
Onurlu bir yolda yol aldığımızın farkındayız.
Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizin 22 nci gününe başlama vakti geldi.
(Bu onurlu yolda Samsun’dan buraya kadar Ferdi KIZIL kardeşim ile beraber yol aldık,nasıl her safhasında berabersek,yazılarımda kullandığım fotoğraflarda da beraberiz)
22 nci Gün 03 Temmuz 2019 Himmetdede-Hacıbektaş-Atatürk Evi-Kırşehir-Çoğun:
Himmetdede Sabahı.
Himmetdede’ de mini kamp yerimizin bize verdiği rahatlık içinde kahvaltımızı yaptık,toparlandık, yola çıkmaya hazırlanırken canımız kahve istedi.Ferdi yeni kahve takımını hemen çıkardı ve kahvemizi yaptı.Bu sefer enfes bir kahve çıkardı ortaya… bu işi öğreniyor artık.(Ferdi kahve işini böylelikle benden devir almış oldu)
Himmetdede Hatırası.
Bir gece dinlenerek geçirdiğimiz Himmetdede kamp yerine veda zamanı.
Klasik pozumuzu verip Himmetdede’ ye veda ediyoruz.
Kayseri-Ankara Yolu.
Himmetdede çıkışında karayolları tabelası bizim hedefimizi belirtiyor.Bizde bu hedef doğrultusunda yol almaya başlıyoruz.
Nevşehir İl Sınırı.
Kamp yerinden ayrılalı 6 kilometre olmuştu ki Kayseri il sınırlarını terk edip, Nevşehir il sınırlarına geçiş yapıyoruz.Nevşehir il sınırları Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizde 12 nci il olacak.
Çallıgedik Geçidi.
Hafif eğim sonunda Kalaba civarlarında Çallıgedik geçidine ulaşıyoruz.
Yine mükafat fotoğrafı çekilip bu gün ilk ziyaret yerimiz olacak Hacıbektaş yönüne hızlanıyoruz.
Himmetdede-Hacıbektaş Yolu.
Himmetdede’ den Hacıbektaş sapağına kadar 39 kilometrelik yolu soluksuz aldık diyebilirim.Bu 39 kilometrelik yol boyunca 1 kere su molası haricinde mola vermedik.Hacıbektaş, yol sapağından 13 kilometre içeride,yönümüzü Hacıbektaş tarafına çeviriyoruz.
Hacıbektaş Yolundan.
Bu kıraç topraklarda ilerlerken su kaynakları biraz olsun serinlik veriyor.
Kısa zaman da vardık Hacıbektaş’a.
Hacıbektaş.
Öğlene doğru Hacıbektaş ilçesine vardık.Varışımızın anısına hatıra fotoğrafımızı da aldık. Şimdi sıra Hacıbektaş’ı tanımada…
Hacıbektaş; Nevşehir iline bağlı bir ilçedir. Kapadokya’ nın önemli merkezlerinden biridir. Doğuda Avanos, batıda Mucur, güneyde Gülşehir, kuzeyde Kozaklı ilçeleriyle çevrilidir. Rakımı 1250 dir.Ana Yoldan ayrılarak Hacıbektaş’ a gelişimizin bir sebebi var!!!
Mustafa Kemal ATATÜRK 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında yapılan “Sivas Kongresi” sonrasında 22-23 Aralık günleri Hacıbektaş’ ı ziyaret etmiştir. Kayseri ve Mucur yolu ile 22 Aralık 1919 günü Hacıbektaş’ a gelen M. Kemal Paşa, Çelebilere ait evde ağırlanmış ve konuk edilmiştir.
Hacı Bektaş Veli Müzesi.
Hacıbektaş’ a varır varmaz kendimizi Hacı Bektaş Veli Müzesi önünde bulduk.Böyle olunca ilk önce kısa bir kültür gezisi yapıp sonra Atatürk Evi Müzesi’ ni ziyaret edeceğiz.
Hacı Bektaş Veli.
Hacı Bektaş Veli,Osmanlı İmparatorluğunda XIV. yüzyıldan itibaren,sosyal ve siyasi bakımdan büyük etkinliği olan ,II. Mahmut tarafından Yeniçeri Ocağı ile birlikte kapıtılan,Abdülaziz zamanında tekrar canlanan ve 25 Kasım 1925 tarihinde Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasına kadar devam eden Bektaşi tarikatının piridir.Hac Bektaş Veli’nin doğumu,ölümü,kim tarafından eğitildiği,Anadolu’ya tam olarak hangi tarihte geldiğine dair kesin bilgiler bulunmamaktadır.Hayatının büyük bölümünü Sulucakarahöyük’ te (Hacıbektaş) geçiren Hacı Bektaş Veli,ömrünü de burada tamamlamıştır.Mezarı,Nevşehir iline bağlı Hacıbektaş ilçesinde bulunmaktadır.Kaynak:www.hacibektas.com
Hacı Bektaş Veli Müzesi gezimizi yaptık,bazı bölümleri fotoğrafladık,müze kültür gezimizi burada tamamladık.
Hacı Bektaş Veli Müzesi gezimiz devam ederken Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 22-23 Aralık 1919 ‘da Hacıbektaş’ı ziyareti sırasında dinlediği ve kahvesini içtiği yerde ise bir süre çakılı kaldık.
Atatürk Evi Müzesi.
Hacı Bektaş Müzesindeki kültür gezimizi bitirdik.Mustafa Kemal Atatürk’ün dinlendiği ve kahvesini içtiği yeri de gördük. Öğlene doğru vardığımız Hacıbektaş ilçesinde kültür gezisi yaparken öğleden sonraya kaldık,çarşı içinde öğle yemeğimizi de yedikten, enerjimizi aldıktan ve sağlıklı düşünceye sahip duruma geldikten sonra Hacıbektaş ilçesinde
Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemiz çerçevesinde ziyaret etmemiz gerek yere Atatürk Evi Müzesine ziyarete başlıyoruz.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Hacıbektaş’a Gelişi.
Yurdumuzun kurtarıcısı Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında yapılan ”Sivas Kongresi” sonrasında 22-23 Aralık günleri Hacıbektaş’ı ziyaret etmiştir.Kayseri ve Mucur yolu ile 22 Aralık 1919 günü Hacıbektaş’a gelen Mustafa Kemal Atatürk,Çelebilere ait evde ağırlanmış ve konuk olmuştur.
22 Aralık günü, Çelebi Cemalettin Efendi tarafından ağırlanan Mustafa Kemal Paşa,o geceyi Çelebi Cemalettin’in evinde geçirdi.Ertesi gün Dedebaba postunda oturan Salih Niyazi Baba ve Dergah ziyaret edildi.Hacı Bektaş Dergahı,Mustafa kemal ve diğer heyet üyelerine sıcak davrandı.Dergahta,Atatürk,Cemalettin Efendi,Salih Niyazi baba ve diğer ileri gelenlerle özel bir toplantı yapıldı.Bu toplantıda bağımsızlık mücadelesi konuşuldu.
Samsun’da başlatılan bağımsızlık mücadelesine, Alevi-Bektaşi toplumu tam destek vermiştir.Değişik kaynaklarda,Alevi ve Bektaşilerin Ulusal Kuruluş Savaşına ayni ve nakdi yardımlarla destek olduklarına dair bilgiler de yer almaktadır.Kaynak:Hacıbektaş Belediyesi.
Atatürk Evi Müzesi Ziyaretimizden….
Atatürk Evi Müzesi’ ni gezdik,gördük,ziyaret ettik.
Mustafa Kemal Atatürk’ün izlerini taşıyan yerde uzun zaman geçirdik.Bu anlamlı ziyaretin elbette bir ayrılışı var,ziyaretimizi bitirince yola çıkma vakti de geldi.
Hacıbektaş’da Ayrılış Zamanı.
Hacıbektaş ziyaretimiz bitti ve Hacıbektaş’a veda ediyoruz. İlk hedefimiz 25 kilometre ilerideki Mucur,sonra Kırşehir tarafına yol alacağız.
Kırşehir İl Sınırı.
Hacıbektaş’dan ayrılalı 10 kilometre olmuştu ki Kırşehir il sınırlarına ayak bastık.Kırşehir il sınırları Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizde 13 ncü il olacak.
Mola Zamanı.
Fırsatları her daim değerlendirmek gerek.
Çeşmeler aktığı sürece mutluyuz ve özgürüz. Karkın köyü yakınındaki bu çeşme de özgürlüğümüzü ortaya döktü.Sabah kahvemizi Ferdi yapmıştı,şimdi sıra bende, Ferdi çevreyi gezip,çeşmeyi fotoğraflarken bende cezveyi ateşe sürdüm.
Mucur.
İkindi vakti Kurugöl üzeri Mucur’ a vardık.Mucur’ a varır varmaz rüzgarda kafadan esmeye başladı.Anlaşılan bundan sonra rüzgarı karşıdan alacağız.
Mucur; Kırşehir ilinin’in bir ilçesidir. Yöreye özgü Mucur Halıları ile ünlüdür. Yeraltı şehri ile turistik tesisler turizmi teşvik edici özellikleridir. Seyfe Gölü ve Mucur Obruğu ilçenin sınırları içerisindedir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Mucur’a gelişi:21 Aralık 1919 Pazar akşamı saat 20.30’da Mucur’ a gelen Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti, geceyi Mucur’da geçirip ve 22 Aralık 1919 Pazartesi sabahı iki otomobil ile Hacıbektaş’ a hareket ettiler.
Mucur-Kırşehir Yolu.
Mucur-Kırşehir arası 22 kilometre.
Mucur’dan ayrılır ayrılmaz sert bir rampa çıkışı oldu sonra da iniş başladı.Çıkışı nasıl yavaş çıktı isek inişi de rüzgar nedeniyle yavaş aldık.Buna bir de asfalt eriyiği dahil olunca biraz sıkıntılı bir yol oldu. Ama çevremizdeki güzellikler bu olumsuzluğu bertaraf etti.
Kırşehir.
Akşam üzeri Kırşehir’e vardık,neler yaptığımızdan önce Kırşehir’den biraz bahsetmek isterim.
Kırşehir:Binlerce yıldır çeşitli uygarlıklara sahne olan Kırşehir ili, yalnız çeşitli tarihi eserleri, yeraltı şehirleri ile değil zengin termal kaynakları, Seyfe Gölü (Kuş Cenneti) gibi doğal güzellikleri ile de dikkat çekmektedir. İl toprakları 900-1200 m. yükseklikteki yaylalardan oluşmuştur. Yayla yüzeyi üzerinden yüksekliği 1700 m.ye ulaşan dağlar bulunur. Kırşehir ilinden irili ufaklı birçok akarsu geçmekte olup, Kızılırmak bunlardan biridir.
Kırşehir, İç Anadolu Bölgesi’ nde, Kızılırmak nehri havzası içinde kurulmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk ve Kırşehir;Milli Mücadelede, devletimizin kurucusu ATATÜRK’ e 5 gün ev sahipliği yapan Kırşehirliler, Kurtuluş Savaşı’ nda da kendisine düşen görevi yapmış, 210 şehit ve 87 gazi ile bunu kanıtlamıştır.
1924’de il olan Kırşehir, 1954 yılında ilçe yapılarak Nevşehir iline bağlanmış, 1957’de yeniden il olmuştur. Halen 6 ilçesi, merkezi 140.000 olmak üzere 225.562 nüfusu ile her gün daha da gelişen Kırşehir,geleceğin kültür, turizm ve sanayi merkezi olmaya aday bir kent konumundadır.Kaynak:Kırşehir İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırşehir’e gelişi;Mustafa Kemal Paşa, Sivas ve Erzurum Kongrelerinde alınan kararlar ile milli mücadele sürecini yeni bir boyuta taşımış, vatanın müdafaası için kurulan Temsil Heyeti ile birlikte milli mücadelenin merkezi olarak seçilen Ankara’ya hareketini sürdürmüştür. Yol güzergahındaki şehirlerde de görüşmelerini sürdüren ve kongrelerde alınan kararları Anadolu’ nun her tarafına yaymaya çalışan Mustafa Kemal Paşa’ nın 21 Aralık 1919 tarihinde Mucur’ a, 24 Aralık günü Kırşehir’ e, 25 Aralık günü de Kaman’ a gelişi vatanın kurtulması için teşkilatlar kuran vatansever Kırşehirliler tarafından büyük bir coşku ile karşılanmıştır. Kırşehir, herhangi bir düşman işgaline maruz kalmamasına rağmen Kurtuluş Savaşı’na gerek askeri, gerek mali olarak büyük katkı sağlamış; mitinglerle, protesto telgraflarıyla ve kurulan derneklerle milli mücadele ruhunun amacına ulaşmasına katkıda bulunmuşlardır. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşı, milletimizin vatan ve millet sevgisi, sabrı, azmi ve imanı ile kazandığı tarihi bir savaştır. Emsalsiz bir zaferle taçlandırılan milli mücadelede halkımız tek yürek olmuş, tüm yokluk ve sıkıntılara rağmen birlik ve beraberliğin en güzel örneğini sergilemiş ve zafere ulaşmıştır.Kaynak:Kırşehir Valiliği.
Kırşehir’den Ayrılış.
Himmetdede,Hacıbektaş, Mucur ve Kırşehir….evet bu saydıklarımın toplamında 100 kilometrelik bir yol kat ettik.Kırşehir’ e yorgun ve aç vardık.Şehir merkezlerin de kamp yapmak ve kalmak gibi olasılık olamaz.Biz de bunun bilinci ile daha önce tasarladığımız Çoğun Baraj Gölü’ nde kalmayı düşünerek, Kırşehir’ de yemek işini acele hallettik.
Lokanta değil!!!! marketten aldıklarımızı yine marketin karşısındaki parkta tüketerek.
Sonra da Kırşehir’ e veda edip Çoğun istikametine yol almaya başladık.
Özbağ Ve Çoğun.
Özbağ Kasabası!!!!! iyi düşünmek gerek….
Kırşehir-Özbağ arasındaki 13 kilometrelik bölüm ölüm tuzakları ile dolu.Kayseri-Ankara ana yolu olması,yol kenarındaki banketlerin yola sıfır olması,trafiğin aşırı olması kazaya davetiye çıkarırken bir de serseri tiplerin saldırganlığı.Saldırganlık olayı benim başıma geldi,kazasız belasız atlattım,Özbağ ışıklarda yakaladım ve bir şekilde hesabını sordum.
Çoğun Kampı;Harita üzerinden belirlediğimiz daha doğrusu daha önce benim belirlediğim Çoğun Baraj Göletine doğru yol aldık.Önce Çoğun köyünün içinden geçiş yaptık,köye vardığımızda hava kararmıştı. Karanlıkta göl kenarındaki piknik alanına vardık ama hiç tahmin ettiğimiz gibi çıkmadı,terk edilmiş,kaderine razı,taşlık,çadır kurulacak hiç bir alan ve çeşme olmaması kabus gibiydi.Yanlış bölgeye giriş yaptık herhalde!!!
Hemen köye döndük,köy girişinden geçerken gözümüze kestirdiğimiz çeşmenin yakınında çadırlarımızı hemen kurduk.
O kadar yorulmuşuz ki ve son 1 saat kabus gibi olunca doğru çadırların yolunu tuttuk.Kolay değil 125 kilometre yol almışız.
Bu gün Hacıbektaş ilçesinde Atamızın kaldığı Atatürk Evi Müzesi Ata yolu-Kurtuluş Yolu projemizdeki duraklardan biri idi.Hacıbektaş’ta kültür gezisi yaptık.Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele ateşini yaktığı Samsun’dan başlayarak onun izinde yol alarak,Mucur ve Kırşehir’e vardık ve Çoğun Köyünde bu gece kalacağız.
Yarın bir başka güne, merhaba diyeceğiz.
22. Gün 03/07/ 2019 Himmetdede-Hacıbektaş-Atatürk Evi-Kırşehir-Çoğun: 125 km
ATA YOLU-KURTULUŞ YOLU 12 HAZİRAN-06 TEMMUZ 2019 (22. Gün Himmetdede-Hacıbektaş-Atatürk Evi Müzesi-Mucur-Kırşehir-Çoğun)
Discussion about this post