Yoldaki dostalarım.
Yuntdağı Efsanesi’ ni duydunuz mu? duymadınız mı? bende duymadım.Zaten öyle bir şey yok,Yuntdağı gezimin adının bu olmasını istedim,Yuntdağı Efsanesi’ni ortaya çıkardım.Pandemiden dolayı kapalı kaldım,en son Mart ayında tura çıkmıştım,hamlaştım galiba, o yüzden projem ve sonrasında uzun turum öncesi hamlığımı üzerimden atmak ve biraz da kendimi test etmek için en uygun yer olarak kendime Yuntdağı’nı seçtim.Fazla değil 3 günlük bir Yuntdağı gezisi kafi,zaten bugüne kadar Yuntdağı’na özel bir tur yapmamışım,bu ilk olacak.Yuntdağı’nı kısaca tanıtarak turuma başlayayım.
Yunt Dağları: İzmir ve Manisa illeri sınırları içinde kalır. Kuzeyinde Bakırçay Nehri ve Ova’sı yer alır. Doğuda Gediz ırmağının suladığı Manisa Ovasına uzanır. Yuntdağı genelleştirilmiş adını taşıyan kütle, KD-GB eksenli oval bir kütle olup kenarlarından vadiler ve sel yataklarıyla yarılmış, üzerinde yuvarlak tepeler taşıyan bir plato görünüşündedir. Yunt kütlesinin üzerinde akarsular tarafından derin bir şekilde yarılmış, üzerinde yer yer geniş düzlüklerin ve volkan topoğrafyasına ait şekillerin görüldüğü geniş bir volkanik plato bulunmaktadır. Bu volkanik platoyu hafif engebeli bir topoğrafya özelliği sergileyen tepelik alanlar çevrelemektedir.Plato sahasının doğusunda belirgin yükselti oluşturan Yunt Dağı’nın zirvesinde yükseltileri 1000 m civarındaki küçük tepeler bulunmaktadır.Aigai Antik Kenti de bu dağ üzerinde bulunmaktadır.
1 nci Gün 25 Mayıs 2021 Çandarlı-Yenişakran-Aliağa-Karakuzu-Ortaköy:
Çandarlı.
Çandarlı benim ikinci yurdum,yılın bir bölümünü İzmir’de geçirirken,diğer yarısı da Çandarlı’dayım.Haliyle bu turuma da Çandarlı’dan başlıyorum ve turun başlangıç fotoğrafı olarak Çandarlı Kalesi’ni albümün başına yerleştiriyorum.
Bakırçay.
Kırkağaç’tan beri ovayı sulayarak gelen Bakırçay üzerinden geçerken kirliliği gözümden kaçmadı.2017 yılında Bakırçay Temiz Aksın diye proje gerçekleştirmiş, beraber projeyi yaptığımız arkadaşın (kendini kahve resitaline bağlaması) duyarsızlığı ve bir kısım katılımcının ilgisizliği nedeniyle adeta tek başıma savaş vermiştim,demek ki yeterince sesimizi duyuramamışız.
Aliağa.
Çandarlı-Aliağa arası 35 km,ben bu yolu ana yol olması ve arkadan gelen rüzgarla çok seri aldım.Aliağa’da mola hakkımı kullanıp,eksiklerimin tedarikini de yaptıktan sonra yönümü Yuntdağı yönüne çevirdim.
Su Başı Molası.
Uzunhasanlar köyüne kadar düz sayılacak bir yoldan geldim ama Karakuzu rampası ah o rampa, sıcakla beraber beni bayağı hırpaladı.2 aylık kondisyon açığı burada ortaya çıktı. Karakuzu’yu geçtikten sonra mezarlık karşısındaki çeşme gücüme güç kattı,yemek molamı burada verdim ve Otmanlar tarafına yol almaya devam ettim.
Türkmen Deresi.
Çeşme başı molasından sonra Güzelhisar Baraj Göletine Türkmen Şelalesi’nden su götüren Türkmen Deresine kadar iniş yaptım.Burası vadi tabanı olduğu gibi aynı zaman da İzmir-Manisa il sınırı da oluyor.
Bugün çok aşırı bir sıcak var,nefes almak bile sorun,Otmanlar’a kadar çıkış anında 3 km’lik yolda 3 defa ağaç altı molası verdim,bunda 2 aylık yatışında etkisi vardı.
Ortaköy Mesire Alanı.
Akşam üzeri Ortaköy Mesire Alanı’na vardım. Burasını Yunusemre Belediyesi geçen yıl güzel bir hale getirdi.Bu güzellik benim aynı zamanda kamp yapacağım yer olacak ama yine de bu pandemi nedeni ve yasakçı zihniyeti göz önünde bulundurarak çevrede alternatif yerlerde belirledim.
Ortaköy Kampı.
Keşfi tamamladım,piknik yapan 5-10 ailenin uzağında mesire alanının gözden uzak noktasında kendime yer seçtim.Baktım yasakçı zihniyet ortalarda yok,pandemi yasakları da yok, bende tezgahı kurdum.Çadırımı kurup,içini yerleştirdim.Sonra pek geçe kalmadan fotoğrafta görülen masaya kurulmaya başladım.Ama önce günün tüm sıcağını yiyen,teri barındıran bedenimi yanımda getirdiğim hortumu çeşmeye bağlayarak temizledim.Şimdi Ortaköy akşamlarına ferahlamış vaziyette başlayabilirim.Sonra da suyun verdiği serinleme ile geceye rahat bir geçiş yapıp,güzel bir dinlenme moduna geçtim.
1 nci Gün 25 Mayıs 2021 Çandarlı-Yenişakran-Aliağa-Karakuzu-Ortaköy:61 KM
2 nci Gün 26 Mayıs 2021 Ortaköy-Osmancalı-Seklik-Yuntdağı-İsmailli-Maruflar-Bergama-Zetindağ:
Ortaköy Sabahı.
Kamplarda pek geçe kalmadan çadırıma çekilir uyurum.Gecede öyle yaptığımdan sabaha karşı uykumu almış oldum, kamp yerim köye de yakın olduğundan sabah ezanı ile beraber uyandım.Gün ağarırken ben kahvaltı işine soyunmuştum bile.Saat 07:00 gibi harekete hazır haldeydim ve ayrılık fotoğrafı alıp yola çıkmaya niyetlendim.
Kahve Zamanım.
Daha çok erken ve yerimde çok müsait olduğundan sabah kahvemi içip öyle yola çıkayım dedim ve dediğimi yaptım.
Osmancalı.
Yuntdağı bölgesinin bu bölümüne ayak bastığım her vakit ziyaret ettiğim bir köy var,Osmancalı.Osmancalı girişinde bulunan mesire alanı mükemmele yakın bir kamp yeri olarak cazibesini korumaya devam ederken,Osmancalı köy kahvesinin halini anlatmama gerek yok herhalde.Bir galatasaray taraftarı olarak gözlerimi her zaman yaşartmıştır.
Yuntdağı.
Osmancalı’dan sonra yönümü İsmailli’ler tarafına çevirdim,bu gün güneyden kuzeye tüm Yuntdağı’nı gezeceğim.Birinci fotoğrafta Kozaklar,Karaveliler,Davutlar bölümü görünürken, ikinci fotoğrafla Yuntdağyenice ile Örselli’yi görüntüledim.
Yuntdağı içerisinde bol miktarda meşe ağacı, fıstık ağacı ve armut ağacına denk gelmek mümkün.Ağustos armut, Eylül fıstık zamanıdır.
Kocaçay.
Yuntdağı’nı tanıtım yazısında vadilerden,akarsulardan bahsetmiştim.İşte o akarsu ve vadilerden birine, Koruköy’den sert bir iniş ile Kocaçay vadisine iniş yaptım.Kocaçay ve vadisi,Süngüllü taraflarından başlayıp Maldan,Aigai Antik Kentinin altından geçip Durasıllı yakınlarında Güzelhisar barajına kavuşmaktadır.
Seklik.
Kocaçay vadisinden yine sert bir şekilde tırmanarak Yuntdağyenice sapağına kadar gelip,Seklik yönüne devam ettim.Seklik mola yerim oldu,pandemi dolayısıyla kahvehaneler kapalı ama bizim köylü ne yapsın çare üretmiş, bakkal ruhsatı da almış,hem bakkal hem kahvehane olarak ortam açık.Soğuk bir şeyler içerek kendime geldim, yedek olarak ta soğuk su alıp yoluma devam ettim.
Tepe Noktasındayım.
Günün ilk saatlerinde Yuntdağı’nın güney bölümünde ufak ufak tırmanırken kuzey rüzgarını pek hissetmiyordum.İsmailli’leri geçip te Bergama sapağına geldiğimde kuzey rüzgarı ile tanıştım.Bundan sonra Bergama’ya kadar Yuntdağı’nda iniş ağırlıklı yol alacağım.
Oda Bir Canlı.
Balabanlı ile Avunduk arası rast geldim bu yavruya.Asfaltın üzerinde ters vaziyetteydi,hemen alıp yavaşça doğal ortamına bıraktım kendisini. Ben yanından ayrılırken hala kafasını dışarı çıkarmamıştı, çok korkmuş galiba.
Maruflar.
Avunduk-Maruflar civarında yol alırken ve Yuntdağı’nın bir çok noktasında rüzgar santrallerini görmek mümkün.Ayrıca Yuntdağı’nın çeşitli yerlerinde de güneş paneli santralleri de kurulmuş,bu enerjiyi doğayı kirletmeden ortaya çıkarmak demek.
Maruflar Köyündeki ATATÜRK büstünü buraya koydum,bu turumda Yuntdağı’nın hemen hemen bütün köylerinde Atatürk büstü görmem beni çok duygulandırdı.
Gaylan ve Sonrası.
Yeşillikler ve orman içinde Bergama’ya doğru yol alırken Gaylan,Armağanlar, Sindel bir bir geçildi.Sindel yakınlarında Bakırçay havzasının sıcağı kavurmaya başladığında çeşme imdadıma yetişti,güzelce üstümü ıslatıp serinledim.Sonra düz ovada yol alıp Bergama’ya vardım.Zeytindağ bölgesinde kamp yapmayı planladığımdan Bergama’dan su haricinde diğer eksiklerimi tamamlayıp,Zeytindağ istikametine uzun bir yolculuğa çıktım.
Zeytindağ ve Gün Sonuna Doğru.
Tekrar Yuntdağı’na tırmanacak değilim, daha yeni indim oradan.Bergama-Zeytindağ arası 20 km’nin üzerinde,bu mesafeyi ana yoldan aldığımdan son sürat Zeytindağ sapağına gelip,yukarı Zeytindağ’a tırmanmaya başladığımda günün yorgunluğu da baş göstermeye başlamıştı.Zeytindağ’da sularımı tamamladım, cami çeşmesinde de yarı duş gibi bir şey yaptım ve sonrada kamp yapmayı planladığım orman içine doğru yol almaya başladım.
Kamp Zamanı.
Zeytindağ-Bozyerler arasında daha önceden bildiğim bir kaç alternatif kamp yapacağım yer var.Fazla zorlanmadan ikinci seçenekte karar kıldım ve hiç düşünmeden orman içine kamp hazırlığına giriştim.
Orman Kampı.
Orman içine kendimi soteledim,ışık kullanmıyorum.Zaten bu gece dolunay var, o yüzden görüş sıkıntısı yaşamadım.Zeytindağ’dan fazla su almıştım, tekrar kısmi temizlik yapıp,yemek işi ile haşır neşir oldum.Yemek dedim ise karnım pek acıkmadığından aperatif bir şeyler yapmak ile yetindim.Sonrası ise harika bir gece oldu.Ormanın sessizliğini benim radyomun hafif sesi bozarken ufaktan da demlenme faslına geçiş yaptım.Hele saat 20:00 den sonra sıcak boğucu hava yerini poyraza bırakınca deymeyin keyfime.Üşümek güzel bir şeymiş be kardeşim,dün ve bugünün boğucu sıcağından sonra bu poyraz mükafat gibi geldi.
2 nci Gün 26 Mayıs 2021 Ortaköy-Osmancalı-Seklik-Yuntdağı-İsmailli-Maruflar-Bergama-Zetindağ:83 KM
3 ncü Gün 27 Mayıs 2021 Zeydindağ-Bozyerler-Örlemiş-Aşağışakran-Çandarlı:
Sabah Halleri.
Bütün gece poyraz esti,bu da havanın kalitesinin yükselmesine neden oldu. Orman içinde bol oksijen soluyarak mışıl mışıl uyudum.05:30’da gün ağarmadan uyandım,sabah ayazı içinde kahvaltımı yaptım,çok keyifliydi.Sonra da toparlanmaya başladım,toparlanmanın son aşamasında jandarma kontrole geldi,bu bölgelerine hakim olmaları anlamına geliyor ama gece 2 defa bölgeden geçiş yapmışlar fark etmemişler,bu iyi kamufle oldum anlamına geliyor.
Olsun sabah fark ettiler ya.
Jandarmayı da uğurladıktan sonra artık yola çıkma zamanı.Bu gün kısa bir yolculuktan sonra evime varacağım ama önce kamp yeri ayrılık fotoğrafı almalıyım.Bu ayrılık fotoğrafı alma işini bana Ferdi bulaştırdı,iyi de oldu……
Sabah Kahvesi.
Kamp yerimden vakitlice ayrıldım,poyrazı kafadan alarak Bozyerler köyüne doğru yol aldım.Bozyerler köyü benim çok hoşuma giden köylerden biri,köy çıkışından Örlemiş istikametine döner dönmez aradığım ve umduğum atmosferi buldum.Çeşme başında kahvemi yapıp,sabahın güzelliğinde kahvemi yudumladım.
Bozyerler’den Sonra.
Bozyerler ile Örlemiş arası kısa sayılacak bir yol ama bu bölüm benim akşam kamp yaptığım çam ormanları ile kaplı,yolu da harika.Güzel bir sabahta güzel bir atmosferde Bozyerler-Örlemiş yolunu kat ettikten sonra hoşuma giden bir başka köyden Aşağışakran’dan geçerek Yenişakran’a ulaştım.Sonra da ana yolda yol alarak Çandarlı sapağına vardım.
Çandarlı Yolu Ve Yuntdağı Efsanesi’nin Sonu.
Bugün kısa bir yolculuğum olacak demiştim,sona doğru gelmekteyim.Çandarlı sapağından 11 km sonra Çandarlı’daki evime sağ salim vardım.Turumun adını Yuntdağı Efsanesi olarak adlandırdım.Yazımın başında belirttiğim gibi Yuntdağı’nın her tarafını gezmiş,bütün köylerini görmüş olmama rağmen Yuntdağı’na has bir tur hiç yapmamıştım,işte şimdi oda oldu.Hem de Yuntdağı Efsanesi olarak.
Projem ve uzun turum öncesi Yuntdağı Efsanesi bana ilaç gibi geldi,hem kondisyonumu da ölçmüş oldum.
3 ncü Gün 27 Mayıs 2021 Zeydindağ-Bozyerler-Örlemiş-Aşağışakran-
Çandarlı:34 Km
Discussion about this post