Küre Dağlarından Sakarya Vadisine doğru yol almaktayım, 5 günü geride bıraktım.Turumun Küre Dağları bölümü bitti,Ilgaz Dağı ve Köroğlu Dağları uzantılarında yol almaktayım.Dün uzun bir yol kat ederek Ovacık üzeri Göynükçukuru’na gelmiş ve burada geceyi geçirmiştim.Göynükçukuru’nda sabah 05:30 gibi uyandım,kamp yerim Çerkeş Çayı’na yakın olduğundan çadır sırılsıklam idi,o haliyle torbasına bastım,kahve molası verdiğim bir yerde kuruturum.Kahvaltımı yaptım,hazırlandım ve yola çıkmaya hazır hale geldim.Bugün turumun 6 ncı günü, Köroğlu Dağları silsilesi içinde yer alan Işık Dağı’na tırmanıp,Ankara bölgesine geçeceğim.Amacım Abacı Peri Bacaları’nda kamp yapmak,olur diyorum ve ben yola çıkmaya hazırım.
10 Temmuz 2021 6 ncı Gün Göynükçukuru-Çerkeş-Işık Dağı-Gümele-Kızılcahamam-Abacı Peri Bacaları:
Kamp Yerine Veda.
Toparlandım ve gitmeye hazırım,Ferdi Kızıl (Ferdimen) kardeşimin bana bulaştırdığı ve bende de sabitlenen kamp yeri ayrılış fotoğrafını alıp,kamp yerine veda ediyorum.
Kamp yaptığım yer ile Çerkeş arası 20 kilometre,burası aynı zamanda Samsun-İstanbul yolu ve sevmediğim yol tiplerinden, o yüzden bu bölgeyi çok hızlı alıp Çerkeş’e vardım.Çerkeş’e varmışken az biraz bahsedeyim.
Çerkeş: Çerkeş ilçesi il merkezi Çankırı’ya 85 km, Başkent Ankara ’ya ise 128 km uzaklıktadır. Eski bir geçmişi olan Çerkeş,Çankırı iline bağlı ilçe ve güneyinde bulunan Ulusu Çayı (Ulu çay)’nın aktığı ovada kurulmuş ilçe merkezi olan kasabadır. İlçe merkezi, denizden 1140 metre yükseklikte kurulmuştur. İlçenin belli başlı yükseltileri, güneyde 2034 m yükseltili Işık Dağı, güneydoğuda Dumanlı Dağı, güneybatıda 1875 m yükseltili Karataş ve Kütüklü Dağları, kuzeyde 1432 m yükseltili Çal Yaylası, kuzeydoğuda ise 1760 m yükseltili Derviş Tepe ve Kocadağ’dır.
Akşam ve sabah elimdeki tüm kumanyayı bitirdim,kumanya eksiğim var. Çerkeş’te saat 09:00’da marketler açılıncaya kadar dinlendim, nakitim bittiği için hazır kendi bankamı bulmuşken para da çektim.Marketler açılınca da öğle için bir şeyler alıp Kızılcahamam yönüne intikale başladım.
Kahve Molam.
Karga yakınlarında uygun rüzgarı ve güneşi yakaladım ve üstelik
çeşme de buldum.Bu fırsat kaçmaz, hemen ıslak çadırı havalandırmaya çıkarıp ben de kahve faslına geçtim.
Sabah 1050 rakıma sahip Göynükçukuru’ndaki kamp yerimden beri hafif hafif tırmanarak yol almaktayım.Kahve molamdan sonra çok güzel bir alana, 1270 rakımdaki Akhasan köyü ve Akhasan Barajına geldim.
Akhasan Barajı: Çankırı ili Çerkeş ilçesinde , Elma Deresi üzerinde, sulama amacıyla 1996-2001 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.090.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 48,00 m., normal su kotunda göl hacmi 17,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 1,50 km²’dir.
Işık Dağı.
Akhasan Barajından itibaren hafif tırmanışlı olarak Işık Dağı’na doğru tırmanmaya devam ettim. Bu hafif tırmanışlı durumum 5 kilometre kadar sürdü.Işık Dağı görüş alanımda net dururken ve tırmanmaya başladığım bu anlarda Işık Dağı’ndan bahsetme zamanı geldi sanırım.
Işık Dağı: Köroğlu Dağları silsilesi içinde bulunan 2034 rakıma sahip Işık Dağı,Ankara’ nın ikinci büyük tepesi olarak önemli bir tırmanma ve seyir mekanıdır.Bölgenin en önemli jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, kuzeyden Işık Dağı’ ndan güneye doğru ilerleyen, üzerinde Karagöl’ ün oluştuğu heyelandır.Çergeş-Kızılcahamam arasındadır ve 1610 rakımda Işık Dağı Geçidi vardır.Geçit Çerkeş’e 20 km mesafedir.
1400 rakım civarı Işık Dağı tırmanışı sertleşmeye başladı ama bu sertlik can sıkıcı değil, aksine çok zevkli,çünkü çok güzel bir orman yolu içinde ilerlemekteyim ve trafikte az.
Işık Dağı Geçidi.
Öğle vakti Işık Dağı Geçidine vardım, geçitler albümüme bir geçit daha ilave ettim.Birinci Işık Dağı Geçiti fotoğrafı Çankırı tarafında çekildi,geçidin tam ortasında Ankara il sınırlarına geçiş yaptım.Yaklaşık 500 metre kadar geçit içinde yol aldıktan sonra ikinci Işık Dağı Geçidi fotoğrafını ise Ankara tarafında çekildim.
Yukarıçanlı Işık Dağı Soğuksu.
Geçitten 5 kilometrelik bir iniş sonunda Yukarıçanlı’ya vardım.Burada Işık Dağı Soğuksu dinlenme tesisleri ve hemen karşısında ise buz gibi suyu ile çeşme var.Soğuksu denilmesini hemen anladım, gerçekten de sular buz gibiydi.Elimi yüzümü yıkadım, sularımı tamamladım ve Kızılcahamam yönüne devam ettim.
Yukarıçanlı su molasından sonra vadi içinde inişim Semeler bölgesine kadar devam etti.Vadi içinde sayısını hatırlayamadığım kadar çeşme var,akşama nasıl bir durum ile karşılaşacağımı bilmediğimden uygun bir çeşmede durdum.Duşumu, temizliğimi akşama kalmadan çeşme başında yaptım ve çok rahatladım.Şimdi Kızılcahamam’a gidebilirim.
Semeler’den 3 kilometrelik bir tırmanış sonunda tünel girişindeyim.Tünele girmeden önce yan yolda duran bir şoföre sordum,tünel iniş mi? tırmanış mı? cevap hoşuma gitti,inişmiş.Tırmanış olsaydı yolu uzatsa dahi eski yoldan gidecektim.Tünelden kendimi Kızılcahamam tarafına saldım.
Tünel çıkışından 8 kilometre sonra Kızılcahamam’a vardım ama ortalık savaş alanı gibiydi.Kendimi yol yapımı,köprülü kavşak yapımı ve adım adım ilerleyen trafik içinde buldum.İlk gördüğüm marketten ihtiyaçlarımı alıp en seri şekilde Kızılcahamam’ı terk ettim.
Kızılcahamam: Ankara ilinin kuzey kısmında yer alan bir ilçesidir. E5 Ankara-İstanbul Devlet Karayolu üzerindedir. Kızılcahamam, Çubuk, Kahramankazan, Ayaş, Güdül, Çamlıdere ilçeleri ile Bolu ve Çankırı illeri arasında kalır. Dağlık ve ormanlık bir ilçe olan Kızılcahamam, 1712 kilometrekarelik bir alanı kaplar. Rakımı 975 dir.
Doğanözü Baraj Gölü.
Ankara yolunda çok kısa mesafe gittikten sonra Güdül yoluna saptım.Özçayı’na paralel iniş ağırlıklı yol almaya başladım.Bir süre sonra karşıma Özçayı üzerine yapılmış olan Doğanözü baraj göleti çıktı,onun kıyısından da bir süre devam ettim.Kamp yapmayı planladığım yere az bir yolum kaldı, zaten yorulmaya da başladım.
Abacı Peri Bacaları.
Kızılcahamam’dan ayrıldıktan 21 kilometre sonra geceyi geçirmeyi,kamp yapmayı planladığım Abacı Peri Bacaları’ndayım.
Peri Bacaları’na varınca ilk işim kültür turu yapmak ve seyir terasından Peri Bacalarını yukarıdan görmek oldu.
Abacı Peri Bacaları:Çeltikçi Başören köyü Abacı mahallesi; Mahkeme Ağacin köyünün 3 km güneydoğusunda Çeltikçi Başören yolu üzerindedir. Mahallenin hemen doğusunda bulunan tüf ve aglomeralar üzerinde mükemmel yer şekilleri (peribacaları) gelişmiştir. Bu peribacaları yağış (esas olarak yağmur) aşındırmasının ürünleri olup, adeta taş ormanı şeklinde bir görüntü sunarlar. İlginç olan yerşeklinin göreceli dar bir alanda bulunmasıdır. Birbirine yakın alanlarda yer şekli guruplamasının sebepleri araştırılması gereken bir durumdur.Yerel halkın ‘Gelin Kayaları’ olarak isimlendirdiği bu jeolojik güzellik Kızılcahamam & Çamlıdere jeoparkı kapsamında önemli bir duraktır ve gezi guruplarınca hayli ilginç bulunmaktadır.Uzmanlar tarafından, Ürgüp’ dekinden sonra Anadolu’ nun en görkemli peribacaları olarak bilinen bu jeosit, tahminen 5.000 metre2 alan üzerindedir. Ancak yeteri kadar büyük olmadıkları için, Ürgüp ve civarındakiler gibi içleri mesken olacak şekilde işlenmemiştir.Yol ile arasında kuru bir dere yatağı mevcut olup, ulaşımı çok kolaydır. Dikkatle seyredildiği zaman bu doğa harikası yerde türlü şekillere benzetilebilecek çok farklı yapılar vardır.Kaynak:T.C.Kızılcahamam Kaymakamlığı
Abacı Peri Bacaları Kampı.
Mini bir kısa araştırma sonucu; Abacı Peri Bacaları ile Kızılcahamam Belediyesi ilgileniyor,görevlisi yok, mesaisi bitmiş her halde,belediyenin tesisi kapalı ama tuvaletleri açık,su var.Bu bilgiler benim buraya kamp yapmam için yeterli.Çadırımı hava kararmadan en uygun yere kurdum,içini yerleştirdikten sonra şahsi temizliğimi yaptım,şimdi kamp yaşamının güzelliğine geçebilirim.Masamı sandalyemi kurdum,yemeğimi keyfime göre yaptım ve güzelce karnımı doyurdum.Kızılcahamam’dan soğuk olarak aldığım kırmızı şarabımı soğuk olarak buraya kadar getirdim.Hava kararmaya başladığına göre gece seansına geçebilirim.Radyom her zaman bu saatlerde benim en iyi arkadaşım.Radyomdaki sevdiğim müzikler,badem içi,elma ve kırmızı şarap… Bu gece Abacı Peri Bacaları’ndayım.
Yarın Güdül,Beypazarı tarafları var.
10 Temmuz 2021 6 ncı Gün Göynükçukuru-Çerkeş-Işık Dağı-Gümele-Kızılcahamam-Abacı Peri Bacaları:93 km
KÜRE DAĞLARINDAN SAKARYA VADİSİNE 05-14 TEMMUZ 2021 (6. Gün Göynükçukuru-Çerkeş-Işık Dağı-Gümele-Kızılcahamam-Abacı Peri Bacaları)
Discussion about this post