Kışlak denilen bir olay vardır, hani insanların kışı geçirmek ama faal olmaya da devam ettiği yerler, işte öyle bir şey benim ki de.Bahar ve yaz aylarında nasıl ülkenin tamamen doğduğusam, kışında kendi bölgemde tur yapıyorum. Her yılın durumu Karaburun Turu için 1 Ocak günü evden ayrıldım ama daha önce rezervasyon yaptırıp net cevap alamadığım ancak turun ortasında cevap doluca nedeniyle turu yarıda kesmiş,turun adı da Yarım Yarımada koymuştum.Bu zaman bir kaç defa Def çıkmak yine yeltendim ama şiddetli fırtına velı bir Karaburun Turu kaldığı süre boyunca olduğu.Bir hafta hava güzel,bu güzel havanın tadını çıkarmak boyunca Karaburun Yarımadası’nda geçirmek için çıktım yola.Bakalım olmuş, yaşanmış Karaburun Yarımadası’nda hep beraber görelim.
1 nci Gün 11 Şubat 2022 İzmir-Güzelbahçe-İçmeler-Gülbahçe-Balıklıova-Mordoğan-Ardıç Köyü:
Sabah kalk,hazır kahvaltını yap ve kahvaltını yap,bisikleti yükle hepsi hazır olsun ama hala hava aydınlanmasın.Ancak 08:00-08:30 gibi aydınlanmaya başlayınca da hadi Şafak hareket zamanı geldi deyip benim hazır yüklü olarak bekleyen Karatay’ı kapısının önüne çıkardım.Aga 1 saattir böyle yüklü bekleyen bari evin kapısında bir fotoğrafını çekiver deyince de kıyamadım,çektim bir.
Uğur Mumcu Parkı.
Evden sahile inip oradan da direkt yolu takip ederek havanın rüzgarsız olmasından faydalanarak Narlıdere sınırında bulunan Uğur Mumcu Parkına kadar nefessiz geldim.
Uğur Mumcu: Gazeteci,araştırmacı ve olan Uğur Mumcu,24 Ocak 1993’te Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önünde arabasına konulan bombanın patlaması sonucunda suikaste giderek kurbanı tükenmiş,kendi yazarını rahmetiyle anıyoruz.
Uğur Mumcu parkından biraz dikdörtgenkten sonra Bahçelerarası’na girerek Güzelbahçe bölgesini ana yoldan alarak, Seferihisar sapağında Urla ana yoldan çıktım. Ana yollar sevmediğimden haldur huldur yol alarak İçmeler’e (Malgaca) ulaştım,eh artık biraz soluklanabilirim.
Çarpan Derbenti-İskenderin Köprüsü (Roma Köprüsü): Yedi yüzyıl önce bu coğrafyaya gelen Türkler, kıyılara yerleşmek yerine denizden hücreleri kurarlar ve yeni bir isimle Urla diye adlandırılan ana kentlerini. Urla çevresinde Klazomenlilerin yaptığı gibi, kısa zaman içinde birçok köyler kurarlar. İşte bu köylerden birisi de, XV. yüzyıl içerisinde ortaya çıkan ve Malgaca Ovasında adreslenen, Malkoç Köyü dür. Bu büyümeden sonra ki bölge Malgaca Ovası adını almıştı ve bu isimle günümüzde de anılır olmuştur. XV. ve XVI. yüzyıllar boyunca Anadolu’nun batıya açılan kapısı olan Çeşme Limanı sayesinde, önemli bir yerde yer alan Malkoç Köyü; bu açıklıklar, deniz içerisinde dalgalara karşı direnmeye çalışan iki kervan manzaralı de göstermektedir. 1519 tarihli Piri Reis haritasında Çarpan Derbendi adıyla işaretlenen bu köprüler, Çeşme-Urla canlı ticaret yolunu koruyan bir derbent teşkilatının da varlığına işaret eder. Aynı haritada İçmeler sahili yakınına işaretlenen Samut Baba Tekkesi ise, XV. Yüzyılda inşa edilmiş Derbent’in askeri askerinin konuşulduğu bir yerleşime dönüşmüştür. Zaman içinde Malgaca da sıcak kükürtlü suyun varlığı ortaya çıkar. Burada herkesin faydalanacağı bir tesis yapılır. Bu aslında aynı zamanda ürünleri kadar bilinen bölgede ilk turizm faaliyetidir. Tesis; Ilıca civarında bulunan kamp ve kiralık odalardan oluşur. İçmeler, zaman içerisinde o kadar tanınır ki, Malgaca yerine, bölgesel olarak günümüzde olduğu gibi İçmeler adıyla anılır.Kaynak:www.erolsasmaz.com
Gülbahçe ve Gümüşköy.
Evim ile Gülbahçe arası 50 km’ye yakın,bu 50 Km’lik yarışı ile yarışle aldım ve yoruldum, yüklü ücret halleri böyle.Gülbahçe’ye öğle vakti vardığımdan her zaman yemek yediğimde yerde yemek yemeğimi yedim,fazla oyalanmadan da bir kaç kmdeki Gümüşköy’a aralıksız dinlenme molamı burada bıraktım.Cezveyi ocağa sürüp kahvemi yaptım ve denizden gelen iyot bakımı ciğerlerime yavaş yavaş kahvemi yudumladım, şifa niyetine oldum.
Bu bölgedeki yolculuklarda Karaburun-Çeşme sapağına kadar turdayım havası bana pek işlemiyor ancak ana uzaktap ta istikametimi çiçeklerde yani şu anda gidiş gibi Karaburun istikametine yöneldiğimde tur havası da sonundame yavaş yavaş sinmeye başlıyor,havaya giriyorum yani.
Gümüşköy’den hareket edip biraz indi çıktıktan sonra son sırttan inişte artık Balıklıova görüş alanındaydı.Saat 14:30-15:00 sıralarında güzel bir iniş ile Balıklıova’ya giriş yaptım.Bugün hedefim Mordoğan Balıklıova’da oyalanmadım.
Balıklıova: İzmir il patlama 63,Urla ilçesine 30 km mesafededir.Karaburun Yarımadası’nın en güney kısmında kurulu olan bir mahalledir. Sırtını dayamış olduğu Akdağ ile sebebi yazın da serin rüzgarlar alan mahalle, temiz denizi ve balık restoranlarıyla ün yapmıştır.
Manzara Koyu.
Yıllardır her kış döneminde Karaburun Yarımadası’nda tur çoğalması ve bir çok defa da burada kamp yapmışlığım vardır. Burada yapılan değişiklikler bir parça,hele akşamlarına bayılıyorum,gün kaybı bir harika.Burası Balıklıova’yı 2 km sonra Manzara Restaurantın olduğu yer,bana her zaman bir çadırlık yeri vardır.Bugün burada kamp yapmayacak, sadece afili bir poz veren yoluma devam ediyor.En son Yarımada Turumda 04 Ocak gecesi kampımı burada çalışıyorum.
Balıklıova-Mordoğan arası 18 kilometre,Manal Koyunun bulunduğu bölgeye kadar artık küçük indi çıktıların dışında bol körfez manzarası eşliğinde yol aldım.Son bir gayret ile Manal Köyü rampasını çıktığımda vakit ikindi vaktini geçmişi.
Hafif bir iniş ile Mordoğan’a giriş yaptım.Mordoğan girişinde büyük marketlerde olduğundan seri vaziyette ikmal ağırlık verdim. Akşam ve sabah için ihtiyaç olacak malzemeleri satın aldım.Şimdi Mordoğan’a taşıyabilirsiniz.
Mordoğan: İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı bir mahalledir. Uzunada’nın tam engelleri yer alır. Mordoğan, özellikle Çatalkaya, Ayıbalığı kayalıkları ve plajı, Ardıç Plajı, amatör balıkçılığı ve 70 çeşit mor çiçeği ile ünlüdür.
Kocakum Plajı.
Mordoğan içine hareket etmemin genel biçimi Cami’ye gitti,günün sınırlı yada tam sıcaklığını cami çeşmelerinde yapmak, yaptım da.Akşam serinliğinde beni biraz üşüttü ama olsun,çok rahatladım.Sonra da Kocakumna Plajı’nda inip bu fotoğraf çekimi ile kamp yapmayı planladığım bölgeye hareket ettirdim.
Ardıç Koyu (Plajı) Kampı.
Mordoğan merkezden ayrıldım, Ardıç Köyü istikametine yol aldım ama Ayı Balığı Köyü üzerindeki bölgede daha önce dikkatimi çekmişti,bir bakmanız gerekiyorsa,keşif ben dedim, belki alternatif bir kamp yeri daha iyi bulurum dedim ama nafile umduğum gibi olmadı, sarmadı beni.Hadi Şafak çok geç olduğunu bildiğin yerde, Ardıç Koyu’na geç dedim ve daha önce de kamp anında Ardıç Köyü’na geldim.Bu gece Ardıç Köyü’ndeyim, hemen gidiyorum. Teftiş yapma ve kafama uygun yere çadırımı kurdum,içini hızlı bir şekilde yerleştirmedim.Cami’de duşlar sonra kıyafetlerimi tazelediğimden o konuda sıkıntı yok, yolculuk kıyafetlerini rüzgarın etkisi ile havalandırmaya tahliye edip,hava kararmaya başlarken de yemek faaliyetine giriştim. Öğleden sonra sağlıklı beslenmeden akşam yemeğini aperatif geçiştirmeyi tercih ettim. Benim asıl derdim Ardıç Koyu’nun keyfini sürmek,onu da masama koyduğum akşam nevaleleri,kurulduğum sandalyede ayaklarımı uzatmak ve radyomun gece ayazı çıkıncaya kadar işin tadını çıkarmak. Saat 22:00’ye kadar dışarıdaydım ama iyice üşümeye başlayınca da hadi Şafak uyku tulumuna gir dedim,bana iyi geceler sabah görüşürüz.
Ardıç Köyü: Mordoğan’ın en büyük kum plajıdır.Plajın içinde her cm2 halkın hizmetine sunulmaktadır.Plaj içinde belediye tarafında tarafından konulan ücretsiz şemsiyeler bulunmaktadır.Şehir anında ve toplu ulaşım noktalarına yakındır.
1 nci Gün 11 Şubat 2022 İzmir-Güzelbahçe-İçmeler-Gülbahçe-Balıklıova-Mordoğan-Ardıç Köyü:85 km
KARABURUN TURU 11-15 ŞUBAT 2022 (1. Gün İzmir-Güzelbahçe-İçmeler-Gülbahçe-Balıklıova-Mordoğan-Ardıç Koyu)
















Discussion about this post