Eskiler boşuna söylememiş ”Mart kapıdan baktırır,kazma kürek yaktırır”,hakikaten de Mart ayı öyle girdi, ortalık adeta buz kesti. Burnumuzu dahi çıkartamadığımız bir dönemden geçerken ortam bir kaç günlüğüne sakinleşince şu yakınlara bir kaç günlüğüne gideyim dedim. Rotam sabit,basit ve aşina olduğum bir rota ama görülecek kıvamda bir rota.Yazı dizimi okudukça,resimlere de bakınca sizlerde anlayacaksınız. Hele ballandıra ballandıra anlatınca daha da gaza geleceksiniz.Benim gazıma sakın gelmeyin!!! ben kışın dahi zor şartlardan, soğuktan,aksiyondan zevk alırım,siz aynı ayarda değilseniz iştahınızı yaza saklayın.Her tura bir ad gerek değil mi?,bu turuma Çok Yakınlar dedim, doğru bir karar bence, her gittiğim yerin adını yazsam ad uzun olacak,o zaman okumazsınız!!!.Her neyse lafı fazla dolandırmayayım,zaten 1 aydır yerimden kımıldamamıştım,ben en iyisi çıkayım yola.
1 nci Gün 15 Mart 2022 İzmir-Menderes-Claros Ören Yeri-Ahmetbeyli:
Bu fotoğraf nerede yol aldığımın en güzel kanıtı olsa gerek değil mi?.Evet bildiniz,burası Karabağlar, Yeşillik Caddesi.Sabah 09:00 gibi evden sabah ayazı ile ayrıldım,Köstence Köprüsü yanından Karabağlar’a saptım ve hal bu!!!!!Karabağlar,Gaziemir hattını bu yoğun trafik içinde aldım.Niye girdin bu yola Şafak?. Aksiyon olsun istedim arkadaş,aslında metroda olurdu ama Şirinyer tarafına git,metroya yükle filan boş ver dedim, ben böyle istedim.Bazen bu trafiğe girecek, hallaç pamuğu gibi ortalığı atacaksın!!!!
Menderes.
Gaziemir çıkışından sonra biraz daha rahat yol aldım.Evden Menderes’e kadar seri hareket ettim, saat 10:15 gibi Menderes’teydim. Menderes’te kısa,küçük bir mola verdim,sonra yönümü Ahmetbeyli tarafına çevirdim.
Tahtalı Barajı.
Menderes’ten Ahmetbeyli istikametine bir süre yol aldıktan sonra Tahtalı Baraj Gölü’ne vardım.Tahtalı Barajı bu yıl iyi su toplamış,yağışlar iyi geldi demek ki.Su seviyesinin yüksekliği her canlı gibi beni de memnun etti.
Tahtalı Barajı:İzmir yüzeysel içme suyu kaynakları arasında su potansiyeli açısından ikinci büyük yapıdır.Baraj, İzmir’in 40 km güneyinde, Gümüldür’ün 5 km doğusunda Tahtalı Deresinin üzerinde yer almaktadır.İnşaatı Devlet Su İşleri tarafından yapılan Tahtalı Barajı 1996 yılında tamamlanmıştır.Baraj 27 Ağustos 1997 tarihinde İzmir’e su sağlamaya başlamıştır. Kaynak:izsu.gov.tr
Tahtalı Baraj Gölü seyri bittikten sonra ana yoldan ayrılıp Değirmendere-Çamönü-Ataköy yoluna saptım.Haliyle Menderes-Kuşadası yolu yoğun trafikli, kafam şişti, biraz bu yolda yol alarak hem kafamı dinlendirdim, hem de öğle yemek molamı bu bölgede verdim. Çamönü’nde her zaman mola ve yemek durumunu denk getirdiğim ve yemekleri hoşuma giden yerde öğlen yemek işini hallettim.Pandemi nedeniyle 2 yıldır uğramamıştım, yemekleri daha da lezzetli hale gelmiş.
Claros Ören Yeri.
Öğle yemeği enerjisi ile biraz da hafif yokuş aşağı yol alarak Ahmetbeyli bölgesine geldim.Fotoğrafta da gördüğünüz üzere burada gezilecek, görülecek çok önemli bir yer var, Claros Ören Yeri.Claros Ören Yeri’ne öğleden sonra vardım, gezmek için bol vaktim var ve onu sonuna kadar değerlendirdim. Buraya defalarca gelmişliğim var ama her defasında yeniden gezmek bana büyük zevk veriyor. Ha bu arada önemle belirteyim Claros Ören Yeri ücretsiz olarak geziliyor, ilgilenenlere duyurulur.




Claros Ören Yeri:Klaros kutsal alanı, M.Ö. 13. Yüzyıl sonunda kuruluşundan,M.S. 4. Yüzyılda terk edilişine değin bir “Bilicilik Merkezi” olarak işlev yapmıştır. Klaros kutsal alanındaki Apollon tapınağı 6x”” sütunlu, Ionia’da inşa edilmiş olan tek Dor tapınağıdır. Tapınak, M.Ö. 3. Yüzyıl başında inşa edilmeye başlamıştır. M.Ö. 2. Yüzyılın sonlarında, tapınağın krepisi, pronaosu,naosu ve anıtsal kült heykellerinin (Letto,Apollon ve Artemis) tamamlanmış olduğu bilinmektedir. Apollon tapınağının 27 metre doğusunda 9×18 metre boyutlarında Hellenistik Apollon sunağı bulunmaktadır. Sunakta ele geçen parçalardan anlaşıldığına göre, sunağın üstündeki iki adet kurban masasından biri Apollon’a, diğeri Dionysos’a adanmıştı.Klaros Kutsal Alanı’nda bulunmuş olan hekatomb (yüz ade thayvan bağlama bloğu) bu hayvan ritüelinin ilk arkeolojik kanıtı olmaktadır.Ayrıca Klaros Kutsal Alanı, anıtsal boyutta (8 m. Yüksekliğinde) kültheykelleri, (Apollon, Artemis ve Leto) insitu bulunmuş ender kutsal alanlardan biri konumundadır. Diğer bir özelliği ise, tapınağının krepisi (Apollon Klaros Tapınağı’nın basamakları) dahi yazıtlı olan tek kutsal alandır.Kaynak:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

Bugünkü kültürel gezimi Claros Ören Yeri’ne yaptım,gezi tadıma ulaştıktan sonra da ören yerinden ayrılma vaktidir deyip Homeros’a selam çakıp Claros Ören Yerinden ayrıldım.

Kamp Yerim.
Claros Ören Yeri gezim sonrası Ahmetbeyli Sahil bölümünde bulunan marketlerden gece ve sabah ihtiyaçlarımı aldım. Sonra tabii ki kamp yapmayı planladığım alana geçiş yaptım.Kamp yerim bana özel adeta, daha önce de burada bir kaç defa kamp yapmıştım ama her olasılığa karşı yine de etrafta bir keşif yapıp, yerime öyle geçtim. Erken saatlerde varmanın avantajını kullanarak kafamda planladığım ve sizleri de ilgilendiren 2 prodüksiyonu burada gerçekleştirdim. Bu yazı yayına girmeden o prodüksiyonlar girmiş olacak.Çadırımı da erkenden Notion Antik Kenti manzarası karşısına kurdum, artık geceye her haliyle hazırım.
Bir Çadırlık Yer olsun, Benim Olsun!!!
Notion Antik Kenti manzaralı,dolunay altında kamp gecem başlıyor.Kuzey yönünden kuvvetli rüzgar var,hava soğuk,hava kararmaya başlayınca da ayaza yakın bir soğuk iliklere işlemekte.Bunu iyi tayin etmem nedeniyle buraya çadırımı kurarak,rüzgarın şiddetinden ve gecenin ayazından korunmaya çalışarak geceye başladım.Yerim en fazla iki çadır alır,o yüzden bana ait burası,misafir kabul etmiyorum.Çadırım ve benim ekipmanım yerin tamamını kaplıyor.Soğuğa takılıp kalmayın,ben bu durumlara alışık ve tedbirliyim,o yüzden soğuk ile kavgam yok,yeter ki bu soğuğun üzerine yağmur yağmasın.İçimi ısıtacak her zaman bir şeyler vardır,ben de öyle yaptım.Geceyi de sd kartına yüklediğim tarzım olan müzikleri radyomdan dinleyerek, dolunay altında, Notion manzarası ile geçirdim.Ne zaman ki ayaz şiddetini arttırdı benim de uykum geldi işte o zaman uyku tulumumun içine sığındım.
Yarın bir planım var, pandemi nedeniyle iki sezon yapamadım,kapatmışlardı,bu sefer bana hiç bir şey engel olamaz,o işi yapacağım!!!!Beni izlemeye devam edin.
1 nci Gün 15 Mart 2022 İzmir-Menderes-Claros Ören Yeri-Ahmetbeyli:58 KM
2 nci Gün 16 Mart 2022 Ahmetbeyli-Kazan Gölü-Zeytinköy-Gebekirse Gölü-Çakal Gölü-Notion Antik Kenti-Ahmetbeyli:
Notion Üzerinde Gün Doğuyor.
Gece çok soğuk idi,soğuğu uyku tulumunun içinde pek hissetmedim ama zorunluluktan 1-2 defa çadır dışına teşrif ettiğimde soğuğun tadına iyice baktım.O yüzden pek çıkmamaya dikkat ederek ,uyku tulumumun içine kafamı gömdüm.Gece böyle geçerken,her uykunun elbet bir sonu vardır,vakit tamamdır deyip çadır dışına çıktığımda bu muhteşem manzara ile karşılaştım. Gün doğumu seremonisi devam ederken bu manzara eşliğinde bende kahvaltımı yaptım.Kahvaltı bitti, toparlanırken de hava iyice kapattı ve güneş artık yok.
Toparlanmada tamam olunca güne başlama vakti de gelmiş oluyor.Akşama tekrar gelecek olmama rağmen yine de kamp yeri ayrılış seremonisi yapıp kamp yerine veda ediyorum. Bu gün soğuğa rağmen şartları zorlayacak kafamdakini yapmaya şartlıyım,hadi çık yola artık Şafak.
Yönümü Selçuk istikametine çevirdim,Ahmetbeyli çıkışından hemen tırmanmaya ve sonrada küçük indili çıktılar ile Pamucak sahilinin başlangıcına kadar geldim.Görüldüğü gibi hava puslu,güneş yok ve sabah ayazı insanın iliklerine işliyor.
Pamucak:Selçuk’un 9 km,Efes Antik Kenti’nin 6 km kuzeyinde,yaklaşık uzunluğu 5 km’yi bulan Pamucak Sahili bulunmaktadır.Kumlu sahilin genişliği 80 metredir.Sahilin ortalarında Küçük Menderes Nehri Ege Denizi ile buluşmaktadır.Pamucak Sahili kum zambaklarının doğal yetişme alanıdır.Pamucak Türkiye’nin en uzun plajıdır.
Zetinköy Yolu.
Pamucak sahili göründükten 1 kilometre sonra Zeytinköy sapağından içeri girdim.Günün ilk gezi ve ziyaret noktasına adım adım ilerliyorum.Bu yola girince zeytinlikler ve papatyalar içinde yol almaya başlayınca içim birden bire ısınmaya başladı.Soğuğu artık hissetmiyorum, içimi ısıtacak bir şeyler bulmuş gibiyim.
Kazan Gölü.
Bana göre günün en önemli yerine teşrif etmiş bulunmaktayım.Kazan Gölü kayaların altından çıkan doğal yer altı suyu ile meydana gelmekte ve burada küçük bir gölcük oluşturmakta.Bu gölcüğe Kazan Gölü denmekte.2019 Şubat ayında yapmış olduğumu sonraki yıllarda yapmaya çalışmış ama pandemi nedeniyle girişi tel örgülerle kapatılan Kazan Gölü’ne girememiştim.Yine tel örgüler var ama bu sefer ortasından delik açmışlar.O delikten önce çantaları,sonra da bisikleti geçirerek Kazan Gölü’ne teşrif ettim.Şimdi 2019 Şubat ayının tekrarını yapma zamanı.
Millet Yazın, Ben Kışın.
Hava buz gibi,poyraz adamın ciğerini söküyor ama Kazan Gölü bambaşka sıcaklıkta.Gölün bulunduğu yer rüzgarı biraz kesiyor,kesmese de önemli değil,ben bugün Kazan Gölü’ne gireceğim dedim ve dediğimi yaptım.Millet yazın girer ben ise kışın,bu benim zevkim.Yazın burası ana baba günü,kışın ise bana ait,bu yeterli sebep değil mi?.Suyun içinde kaldığım 15-20 dakika bana dayanılmaz zevk verdi,sudan bir türlü çıkmak istemedim. Bu anı da bu fotoğraf ile anılarım arasına kattım.10 Şubat 2019’dan sonra 16 Mart 2022 yine Kazan Gölü sevdası.Burada şunu ayrıca belirteyim,yer altı suları dış sulara göre daha ılıktır,o yüzden Kazan Gölünün suyu yer altından geldiğinden dışarıdaki havadan daha ılık idi.
Kahvem Bugün Bir Başka Güzel.
Kahve için yerini ve zamanını bileceksin sözüm burası içinde geçerli.Sudan çıktım,kurulanıp giyindim ve şimdi elbette bu anı en zevkli ve tadına doyumsuz hale getirme zamanı,kahve zamanı.Kahvemi Kazan Gölü’ne girmenin ve aklımdan geçeni yapmanın zevkiyle yudumladım,kahvem bugün bir başka güzeldi.
Kazan Gölü muhabbetinden sonra yine tel örgülerin altından geçerek önce Zeytinköy’e, bir süre sonrada toprak yoldan yol alarak Gebekirse Gölü’ne ulaştım.Burası da benim favori yerlerimden birisi,seviyorum seni Gebekirse Gölü.
Gebekirse Gölü;Selçuk İlçesi, Zeytinköy yöresinde Küçük Menderes Deltası içerisinde yer almaktadır. İzmir il merkezi, Kuşadası, Selçuk, Gümüldür gibi turistik merkezlere çok yakındır. 839,2 hektarlık alan içinde yer almaktadır. Tatlı ve tuzlu su eko sistemine sahiptir. 50 kadar kuş türünü barındırmaktadır. Sahanın tamamı 1.Derece Doğal Sittir. Göl,küçük bir kanalla Küçük Menderes Nehri’ne bağlıdır.Bu bölgenin tamamı Milli Park ilan edilmiş durumda ve koruma altındadır.
Çakal Gölü
Gebekirse Gölü’nde bir süre fotoğraf çekimi yapıp etrafı seyrettikten sonra göl kenarından devam edip yakınındaki diğer göle Çakal Gölü’ne ulaştım. Burası da Gebekirse Gölü ile aynı özelliklere sahip,burada da bir süre oyalanıp yoluma devam ettim.
Barutçu Çeşme Başı Molası ve Pelikan.
Kazan Gölü sefası,Gebekirse ve Çakal gölleri ziyareti derken vakit öğle olmuş.Barutçu köyü aşağısı, Çakal Gölü doğu tarafında bulunan ve dört mevsim akan çeşme de öğle molamı verdim.Yemeğimi burada yedim,çeşme başı olunca sıcak yemek ve bulaşıkta oluyor haliyle.
Yemek sonrası yoluma devam ettim,Barutçu mezarlığını geçer geçmez yol kenarında bir Pelikan ile karşılaştım.Beni görünce uçmaya çalıştı ama hasta yada yaşlı idi ki uçamadı, ağaçlara takıldı,kurtardım,az ileride tel örgülere takıldı yine kurtardım.En son ağaçlara paralel göl tarafına uçmaya çalışıyordu,umarım göle ulaşmıştır.
Pelikanı kurtarma operasyonu sonrası Selçuk yönüne bir süre daha devam edip sapaktan yönümü batıya Küçük Menderes Nehri’nin akış yönüne çevirip tekrar Zeytinköy’e devam ettim.
Küçük Menderes Nehri: Ege bölgesi nehirlerinden. Ödemiş’in kuzeyindeki Bozdağı’ndan doğar, Ödemiş’in güneyinden Tire’nin kuzeyinden ve Menderes Ovasından geçerek batı yönde akar ve Pamucak mevkiinde Ege Denizine dökülür. Bu denize dökülen nehirlerin en küçüğüdür. Uzunluğu 140 km, beslendiği yağış alanı 3000 km2dir. Bölgedeki diğer nehirler gibi bu da tektonik bir çöküntü havzasında akar.
Zeytinköy’e vardım,Kazan Gölü’nden tekrar geçtim ve ana yola çıkıp dün akşam kamp yaptığım Ahmetbeyli’ye doğru yol almaktayım.Ama önce hep yakınından geçtiğim, karşısında kamp yaptığım Notion Antik Kenti’ni ziyaret etme zamanı.
Notion Antik Kenti.
Ahmetbeyli sahilinin hemen üstündeki Notion Antik Kenti’nin olduğu yere yoldan 1 km ayrılarak girdim.Bu gezim Notion’un keşif gezim olacak, bisikletim yüklü olduğu için sur dışında bırakıp Notion’a giriş yaptım.Alan tepeyi komple kapladığından sınırlı bir gezi yapma ile günü sınırladım. Bisikletimi aşağı bölümde bıraktığımdan pek etraflıca gezemedim ama kendime söz verdim bir dahaki turumda tamamını gezeceğim, çünkü bisikleti nereye saklayacağımı keşfimde buldum.
Notion Antik Kenti:İzmir’e 50 km, Kolophon’a ise 15 km uzaklıktaki bir liman kenti olan Notion, bugünkü Ahmetbeyli köyünün sınırları içindedir. Günümüz köylüleri tarafından “ Kale “ olarak adlandırılan Akropol, iki tepe üzerine oturuyor ve kentin baş tanrıçası Athena Polias’a adanmış olan tapınak, Akropol’ün batı tepesi üzerinde denize tümüyle hakim bir konumda bulunuyor. Herodotos’a göre Notion bir Aiol kentiydi ve Aioller bereketli toprağa sahip, ancak havası İonların ki kadar güzel olmayan ülkede yaşıyorlardı. Notion da Kolophon gibi, Attika-Delos deniz birliğinin bir üyesiydi.Tarihi boyunca Notion bağımsız bir kent olduğu halde Kolophon’un bir parçası gibi görünmüştür. Örneğin Notion’a “ Deniz üzerindeki Kolophon “ ; “ Yeni Kolophon “ ya da “ Güneydeki Kolophon “ gibi adlar verilirken Kolophon kentinin adını ise eski ya da Kuzeydeki sözcükleri eklenerek iki kentin birbiriyle karıştırılması önlenmek istenmiştir.Kolophon’un tahribinden sonra sosyo-ekonomik yönden giderek çok güçlü bir konuma gelmesine karşın, Notion hiçbir zaman sikke basmamıştır.Kentin akropolünü çevreleyen 4 km uzunluğundaki kale kulelerle desteklenen sur Hellenistik dönemde inşa edilmiş, Roma döneminde de onarılmıştır. Kentin bugün için saptanmış olan ve ikisi de antik limana açılan kapılarından biri kuzeyde, diğeri ise batıda yer almakta, ayrıca surun güneydoğu köşesinde bir de merdivenli giriş bulunmaktadır.Kaynak:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı


Kamp Zamanı ve Yunuslar.
Notion ziyareti sonrası Ahmetbeyli sahildeki marketlerden akşam ve sabah nevalelerini alarak akşam kamp yaptığım yere geçip çadırımı kurdum.Hava biraz durulmaya başladı galiba, dün geceki fırtına ve ayaz şu an için yok.Ben yemeğimi yedikten ve işin keyif bölümüne geçtiğim anda da hemen 300 metre ileride denizde yunuslar oyuna başladı.Saydığım kadarı ile (denizin üstünde olanlar) 20 den fazla Yunus Balığı oyunlar yapıyordu.O kadar uzun sürdü ki oyunları bol bol video çekimi yaptım. Arzu eden ve beni takip edenler instagram’dan seyrederler.Bu keyifli anlardan sonra benimde uzun süre çadır dışı dinlenme zamanım oldu.Sonrası malum, çadır içi ve uyku.
2 nci Gün 16 Mart 2022 Ahmetbeyli-Kazan Gölü-Zeytinköy-Gebekirse gölü-Çakal Gölü-Notion Antik Kenti-Ahmetbeyli:46 Km
Discussion about this post