Yakınımda çeşmenin olması uykumun içine etti,gece 02:00’ye kadar uyuyamadım.Saat 22:00-02:00 arası kabus gibi olmasa bile uykumun bölünmesi için kafiydi,daha önceki saatlerde gelselerdi,çadırı toplar alt taraftaki çeşmeye transfer olurdum.Ama olmadı, bu gece de böyle olacakmış demek ki,ben bu güne bakayım, bugün sessiz bir yer bulur deliksiz uyku uyur arayı kapatırım.Sağlıksız uykudan sabah 05:30 gibi uyandım, kalktım, kahvaltımı yaptım ve çabuk sayılacak zaman diliminde toparlandım.Turuma iki gün boyunca Şehitlik ziyareti ağırlığını koymuştu.Bugün ve yarın Murat Dağına bir adım daha yaklaşacağım hatta ikinci günün sonunda Murat Dağı diyorum,bakalım geçen yıl hava muhalefeti nedeniyle çıkamadığım Murat Dağına çıkabilecekmiyim.
8 nci Gün 27 Temmuz 2022 Gevrekseydi-Kütahya-Gelinkaya-Çavdarhisar-Yaylaköy:
Günün ilk misafirleri,zararsız ilk misafirleri geldi bile,keşke hep onlar gelseler.Sabah sularını içip meraya çıkacaklar.Sabah ayazı ile bende hazır hale geldim, Kütahya tarafına 07:00 gibi yola çıkmaya hazırım ama önce kamp yeri ayrılık fotoğrafı.
Kütahya 18 km kadar,bunun da tamamı iniş ağırlıklı olunca sabahın ayazı ile birlikte kamp yaptığım Gevrekseydi kırsalından Kütahya’ya üşüyerek ama çabuk vardım.Bu sefer Kütahya merkezden geçiş hakkımı kullandım.
Kütahya’ya kim bilir kaçıncı gelişim hatırladığım kadarıyla en son Ekim ayında geçmiştim Kütahya’dan.Bölgenin kesişme noktasında olduğundan hep yolum Kütahya’ya düşmekte.
Kütahya:Ege Bölgesi’nde yer alan 2020 nüfus sayımına göre 305.700 olan Kütahya ilinin merkez şehridir. Kütahya bölgesi, kuzey ve batıdaki yüksek dağ sırtlarında doruğa ulaşan tarım arazileri ile geniş bir yamaç alanına sahiptir. Kuruluş tarihi kesin tespit edilememekle beraber, tarihi MÖ 3000 yıllarına uzanmaktadır.
Kütahya il merkezini terk eder etmez yönümü Çavdarhisar tarafına çevirdim.Porsuk Çayına paralel yol alırken Porsuk Çayına adını veren Porsuk köyünü geçtim ve çeşme başında günün ilk molasını verdim.Ekim ayında bu çeşmede güzel bir duş almıştım, yani bende hatırası var. Biraz serinledikten sonra kahvemi ocağa sürdüm.Şimdi hem kahvemi içip,hem de biraz dinlenebilirim.
Gelinkaya.
Kahve molamdan sonra tırmanmaya başladım,1150 rakımdaki Gelinkaya’ya vardığımda ise 4 borudan gürül gürül buz gibi akan sudan bütün mataralarımı tazeledim.Elimi yüzümü yıkadım,köylülerin sattığı bahçe salatalıklarından alıp kendime yolluk yaptım.
Gelinkaya’dan sonra biraz daha tırmanıp günün en yüksek rakımı 1288’i gördüm bundan sonra Çavdarhisar’a kadar iniş beni bekliyor.
Saat 14:00 sıraları kavurucu sıcakla beraber Çavdarhisar’a vardım.Sıcak, hem de ne sıcak.Çavdarhisar benim ikmal noktam ama önce gezilmesi gereken bir yer var Aizanoi Antik Kenti.Ekim ayında Eskişehir İzmir turumda detaylıca gezmiş,incelemiş,hatta Çavdarhisar’da kamp yapmıştım.O yüzden bir hatırlama babından kısa bir gezi yapıp,sadece Zeus Tapınağı’nı fotoğrafladım.Daha fazlasını merak edenler ekim ayındaki turumdan görebilir.
Çavdarhisar:Kütahya’nın 58 km güney batısında yer alan ilçenin yüzölçümü 298 km2 , rakımı ise 1000 metredir. Arazi genellikle ovalık ve bazı kesimleri de ormanlardan oluşmaktadır. İlçede Ege ve İç Anadolu’nun karasal iklimi hakimdir.
Önce Aizanoi Antik Kenti’ni anlatayım sonra fotoğrafladığım Zeus Tapınağı’nı…..
Aizanoi Antik Kenti: Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezinde, Kütahya’ya 58 kilometre uzaklıktadır. Penkalas (Kocaçay) Irmağı’nın yukarı kesiminde tanrıça Meter Steunene’nin kutsal mağarası civarında yaşayan Frigyalılar’ın öncüsü olarak antik kaynaklarda geçen Azan adlı mitoloji kahramanının, Su Perisi Erato ile efsanevi Kral Arkas‘ın birleşmesinden Aizanoi şehrinin ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Aizanoi kenti, antik Frigya’ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkeziydi. Kentin yüksek platosu üzerinde bulunan Zeus Tapınağı’nın çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3 bin yıllarına ait yerleşim izlerinin ortaya çıktığı görülmüştür. Helenistik Dönem‘de bu bölge değişimli olarak Bergama’ya ve Bithynia’ya bağlı iken MÖ 133’de Roma egemenliğine girmiştir. Roma imparatorluk döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş ve ünü bölge sınırlarını aşmış olan Aizanoi’de kesin kentleşme bulgularına ancak MÖ 1’nci yüzyıl sonlarına doğru rastlanmaktadır. Yine ilk sikkelerin bu dönemde basıldığı bilinmektedir.
Aizanoi antik kenti en parlak dönemini MS 2 yüzyılda yaşamış, büyük imar faaliyetleri görmüş ve bu dönemde birçok yapı inşa edilmiştir. Erken Bizans Dönemi‘nde piskoposluk merkezi iken, 7’nci yüzyıldan itibaren bu önemini yitirmiştir. Tapınak düzlüğü Orta Çağ‘da bir hisara dönüştürülmüştür. Selçuklular Dönemi‘nde Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanılmasından dolayı buraya Çavdarhisar adı verilmiştir.Kaynak:Türkiye Kültür Portalı
Zeus Tapınağı:MS.1.yüzyılda İmparator Domitianus döneminde inşasına başlanılmış MS. 2. yy. İmparator Hadrianus döneminde inşası tamamlanmıştır. Anadolu’nun en iyi korunmuş tapınağı dünyada ise Zeus adına yapılan tapınakların en sağlam olarak günümüze kadar gelmiş olanıdır. Tapınağın en dikkat çekici özelliklerinden birisi sütunlarıdır, her biri 9.30 m. Boyunda yekpare sütunlardır. Tapınağın alt bölümünün ise mimari olarak dünyada tam bir benzeri yoktur. Kilitleme tonozlama metoduyla inşa edilen alt bölüm orijinalinde olduğu gibi günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Tanrılara sunulan hediye ve sunakların saklandığı depo, tapınağın kehanet odası, Anadolu’nun toprak ve bereket tanrıçası Kibele’nin kült yeri olarak kullanılmıştır. 1850 yıldır ayakta kalmayı başarmış tapınak inşa edildiği günden bu güne bölgede yaşayan insanların izlerini üzerinde barındırır.Kaynak:Aizanoi Antik Kenti.
Hayata tutunmak bu olsa gerek,betonun içinden çıkmış bir ayçiçek.Aizanoi Antik Kenti’nden tekrar Çavdarhisar merkeze geldim,marketten akşam ve sabah nevalelerini aldım,soğuk içeceğimi tedarik ettim.Kavurucu sıcakla beraber hareket ettim ama toki konutlarına kadar,Çavdarhisar çıkışında toki konutlarının cami şadırvanı aklıma çok güzel şey getirdi,duş.Şadırvana bağlı hortum ile duşumu aldım, üzerimdekileri yıkadım,ıslak ıslak tekrar üzerime giydim.Enfes bir şey bu sıcakta su ile buluşma, bu beni bir süre götürür.
Gün Sonuna Doğru.
Çavdarhisar’dan sonra tekrar tırmanmaya başladım,sonra Efendiköprüsü’ne iniş yaptım,buralarda kamp yaparım diye düşünmüştüm ama çukurda kaldığından sıcak kendini bayağı hissettirir boyuttaydı.Devam Şafak deyip tekrar tırmanışa geçtim,bu seferki hedefim yükseltisi daha fazla olan Yaylaköy.
Yaylaköy Kampı.
1200 rakımdaki Yaylaköy’e gelinceye kadar bir kaç çeşme vardı, bir ara kamp yapabilirim düşüncesi hasıl oldu ama Gevrekseydi kampı aklıma gelince vazgeçtim.Yaylaköy kırsalında tam tepe noktasında rüzgarı da gayet iyi alan yerde anız tarlaları…..Allah’ım bu ne güzellik,hiç tereddüt etmedim,bisikletimi ittir, kaktır tarlaların yoldan uzak olan bölümüne geçiş yaptım.Hem yoldan uzak, hem de rüzgar alan bölge,yani bu gece keyifler gıcır.Ben çadırımı kurup,yerleştikten sonra bölge de koyunları otlatan bir kaç çoban gelip az muhabbet ettik,”en iyi yeri bulmuşun ağabey,Allah rahatlık versin” hayır duası ile geceye başladım.Bu gece Yaylaköy kırsalında anız tarlasında geceyi geçiireceğim, dün akşam ki uykusuzluğun acısını çıkartmak niyetindeyim.Ama önce biraz yemek, dinlenme,müzik ve uykuya hazırlık.
Yarın Murat Dağına niyetliyim, bu sefer kesin olacak gibi çünkü hava ve ortam çok müsait.
8 nci Gün 27 Temmuz 2022 Gevrekseydi-Kütahya-Gelinkaya-Çavdarhisar-Yaylaköy:101 Km
9 ncu Gün 28 Temmuz 2022 Yaylaköy-Gediz-Murat Dağı:
Yaylaköy Kampına Veda.
Yaylaköy kampında öyle bir uyku uyumuşum ki, sormayın,mükemmel,deliksiz,gece uyandığımı hiç hatırlamıyorum.Adeta bir önceki gecenin acısını çıkardım.Sabah yine erken kaktım,güneş direk çadıra geleceği için hemen topladım, malzemeleri de topladım, ağaç gölgesine geçip kahvaltımı yaptım.Yola çıkmadan önce de Yaylaköy Kamp yeri hatırası almayı ihmal etmedim. Bugün Gediz, akabinde Murat Dağı hedefim dahilinde.
Eski Gediz.
Yaylaköy 1200 rakımda tepe noktasında ve gün iniş ile başladı.Eski Gediz’e kadar indim.Geçen yıl Eski Gediz’e özel bir tur düzenleyip detaylıca gezdiğimden tekrar girmedim,Gediz’e doğru hareket ettim. Ama Gediz depremini de hatırlatmadan gitmek olmaz.Gediz,28 Mart 1970 günü 7.2 şiddetinde büyük bir deprem fekaketi yaşadı.Depremde 1086 kişi öldü,1258 kişi yaralandı.Toplam 9473 bina yıkıldı yada ağır hasar gördü.Gediz Bakalar Kurulu’nun 05 Ağustos 1970 gün ve 7/1164 sayılı kararı ile bugünkü yerleşim yerine taşınmıştır.
Gediz.
Çok erken saatte Gediz’e vardım.Bugün Murat Dağına çıkacağım,yarında oralardayım o yüzden Gediz’de sağlam bir ikmal yapmalıyım.Ama saatler daha 08:00 olduğundan 1 saat kadar oyalandım,marketlerin açılmasını bekledim.Açılınca da tüm eksiklerimi giderdim,şimdi istikamet Murat Dağı.
Gediz :Kütahya İlinin 98 Km. güney doğusunda yer alan İç Anadolu ile Batı Anadolu arasında İç Batı Anadolu diye adlandırılan geçit alan üzerindedir. İlçenin Yüzölçümü 1733 km2, Rakımı 736 metredir. Gediz ortalama 1100-1200 metre yükseklikte dalgalı bir plato üzerinde kurulmuştur. İlçenin en önemli yükseltisi 2312 metre ile Murat Dağıdır. Kaynağını Murat Dağından alan ve 401 km. uzunluğu olan Gediz Nehri kendi adını taşıyan ovayı suladıktan sonra İzmir Körfezi’nin dış kesiminde büyük bir delta çizerek Ege Denizi ne dökülür. 
Mola Zamanı.
Gediz’den ayrıldım,yönümü Altıntaş tarafına çevirdim.Düz sayılabilecek bir yol konumunda sabah serinliğinde yol alıyorum.Bu bölge sulak ve yeşillik,domates tarlaları peş peşe,tarlanın birinde hasat yapıyorlardı 4 tane domatesi bedeliyle aldım,yedeğime attım.Gümüşlü’ye geçince de tam bana göre dediğim yerde çeşme,hiç duraksamadım hemen gölgeye park ettim ve kahvemi yaptım.Kahve bu ortamda iyi geldi,üzerine 1.5 lt’lik pet şişeyi feda ederek duşumu da aldım.Şimdi benden kralı yok.
Adım başı çeşme olan bir bölgeden söz ediyorum,susuz kalma diye bir şey söz konusu değil.Ayrıca çok özel bir coğrafyada yol almanın ayrıcalığı da var.
Murat Suyu.
Murat Dağından doğduğundan adı Murat Suyu,Gediz dolaylarında diğer kollarla beslendikten sonra adı Gediz olacak Murat Suyu üzerinden bir kaç defa geçtim.Son Murat Suyu kenarındaki çeşmede öğle molası vererek yemeğimi yedim.Artık bundan sonra Murat Dağı tabelasından dönerek Murat Dağı zirvesine doğru yol alacağım.
Murat Suyu (Gediz Nehri): Anadolu’dan Ege Denizi’ne dökülen Büyük Menderes Nehri’nden sonra ikinci büyük akarsudur.Uzunluğu 401 km’dir.
Gediz’den ayrılalı 20 kilometre kadar oldu,Gediz-Altıntaş yolunun 20’nci km’sinden sonra artık Murat Dağı’na tırmanmaya başladım.Geçen yıl Haziran ayında buralara kadar sokulamamış, Gediz’den uzaktan bakmıştım. O dönem müthiş yağışlar vardı, 3 gün Gediz merkez’de kalıp Murat Dağı’nı seyretmiş, içim gitmişti. Bugün bu iş olacak,Murat Dağı’na tırmanıp bağrında kamp yapacağım.
Murat Dağı sapağından itibaren yavaş yavaş tırmanmaya başladım.Eğim böyleyse Murat Dağı’na güle oynaya çıkarım.Ben böyle düşüncelerle yol alırken sol yanımda,daha doğrusu sol aşağımda Uğurluca köyü de net olarak gözükmeye başladı.
Bu çeşmeye kadar her şey çok güzel,eğim rahatsız edici değil,tıngır mıngır gidiyor, daha doğrusu tırmanıyordum.Ama bu çeşmeden sonra eğim sertleşti,yol zaten parke taş, ittirme zamanı Şafak…..Oda bir yol alma şekli sorun yok,ittirirken bile zorlanıyorsam siz eğimi hesap edin.Kolay değil,bisiklet 15,yükler 50, ben 95 ne eder;160 kg, bu bacak arkadaş,kasları zorlamaya gelmez,daha onlar bana lazım.
İki çeşme arası mesafe fazla değil ama eğim yüzünden yorucu idi, bu çeşmeye gelince mola hakkımı kullandım.Buradan sonra yine bisiklet tepesi, pedala kuvvet.
Nereden nereye,nasıl bir yoldan gelmişim deyip şöyle bir arkaya baktım ve artık Kaplıcalar bölgesine bu takla beraber girmiş bulundum.Evet artık Murat Dağı’ndayım,geçen yıl yağmur ve fırtına nedeniyle beni kabul etmeyen Murat Dağı’na bu sene sıcakla beraber tırmandım,hem de hakkınca.Ben geldim Murat Dağı.
Kıcıroğlu Yaylası
Kaplıcalar bölgesinin hemen girişinde ve çeşmesi olan bu Kıcıroğlu Yaylası geceyi geçirmek için ilk gözüme kestirdiğim yer.İleri daha ileri gideyim bakalım daha farklı bir yer bulursam ona göre hareket ederim,burası nasıl olsa elimin altında.
22 Temmuz 2022 saat 15:30 itibari ile Murat Dağı’ndayım.Rakım olarakta çok anlamlı bir yer.Burası kaplıcalar bölgesi, kısa bir mola verip burada serinlerken geçen yıl Murat Dağı Niyetine diye yola çıkıp niyetimi gerçekleştiremediğim ama bu yıl o niyeti yerine getirdiğim Murat Dağı’ndan şimdi bahsetme zamanı.
Murat Dağı:Kütahya ve Uşak illerinin en yüksek dağıdır. Uşak ve Kütahya illerinin doğal sınırını oluşturur. Murat Dağı güneyindeki Banaz Çayı ile Büyük Menderes nehrine; kuzeybatısındaki Murat Çayı ile Gediz Nehri’ne olmak üzere Ege Denizi’ne su gönderir. Doruğunun yüksekliği: 2312 m.Merkez Banaz ilçesinin kuzeyini kaplar. 2.312 metrelik zirvesiyle Ege Bölgesi’nin Honaz Dağı’ndan sonra en yüksek dağıdır. Murat Dağı’nın Uşak sınırları içinde yükseltisi 1.500-2.000 metreye varan birçok tepe ve yaylaları vardır. Bu tepe ve yaylalar çok zengin çam ormanları ve otlaklarla kaplıdır. Ayrıca Gediz Belediyesi himayesinde 2 adet kaplıca hamamı ve değişik yaylalarda villa tipi evleri mevcuttur.
Murat Dağı Kampı.
Murat Dağı kaplıcalar bölgesinde kendime uygun bir kamp yeri buldum,yakınımda cami var, yaylacılarda buralara yayılmış.Yerim güzel, ilk işim hemen cami çeşmesine gidip güzelce duş almak oldu,tüm terimden ve yorgunluğumdan kurtuldum.Şimdi Murat Dağı kamp yaşantım başlıyor.
Murat Dağı Geceleri.
Akşam olmak üzere, ben iyice yayıldım,masa, sandalyemi kurdum,akşam yemeği hazırlığı yapıyorum.Komşu İzmir’li yaylacı kocaman bir tas tarhana çorbası getirdi,benim hazırladıklarımın yanına takviye oldu, çok iyi geldi.Yaylanın havasına kaptırıp yemeğimi sindire sindire yedim,bulaşık,çantaları toplamadan sonra artık Murat Dağının ve yaylanın huzurlu ortamı içinde rüzgarın sesini bir taraftan dinlerken radyomdan hafiften yayılan müziğin ritmine kendimi kaptırarak geceye merhaba dedim.Şeytanın bacağını kırdım, geçen yıl Haziran ayında 3 gün üst üste teşebbüs edip yağmur ve fırtına yüzünden çıkamadığım Murat Dağına bu yıl çıktım ve bağrında kamp yapıyorum.Yarın, Murat Dağının Banaz,Uşak bölümüne geçip bilinmez bir rotada yol alıp tekrar Gediz’e dönüş yapacağım. Bugün iyi geçti bakalım yarın nasıl geçecek????
9 ncu Gün 28 Temmuz 2022 Yaylaköy-Gediz-Murat Dağı:43 km
KÖROĞLU DAĞLARINDAN MURAT DAĞINA 20 TEMMUZ-02 AĞUSTOS 2022 (8 ve 9. Gün Gevrekseydi-Kütahya-Gelinkaya-Çavdarhisar-Aizanoi Antik Kenti-Yaylaköy-Gediz-Murat Dağı )
Discussion about this post