Cevizli Mesire Alanı’nın misafirleri 20:30 dan sonra dağılmaya başlayınca meydan bana kaldı.Güzel bir gece oldu,güzel güzel uyudum.Zaten ortam çok güzel, sessiz,sakin ve bu sakinlikte sabah 06:00 gibi uyandım.Sabah çok basık bir hava var ve çok sıcak.Hemen hortumu çeşmeye takıp yüzümü yıkayacağıma komple duş aldım.Bu beni biraz olsun serinletti,o serinlikle beraber kahvaltımı yaptım,çadırım nemlenmişti onu öylece torbasına koydum, yolda bakarım çaresine.Kısa sürede toparlandım,evet Cevizli Mesire alanı sabahı böyle başladı. Köroğlu Dağlarından Murat Dağına Turumun artık sonuna doğru yaklaşmaktayım. Bu bölümde 13 ve 14 ncü günleri kaleme alıp,nihayete kavuşturacağım.Gün sonunda çok merak ettiğim bir yerde kamp yapmayı planlıyorum, inşallah olur sevdasıyla güne başlayalım artık.
13 ncü Gün 01 Ağustos 2022 Cevizli Mesire Alanı-Çayüstü-Konakpınar-Savaştepe-Sevişler:
En son geçen yıl kamp yapmıştım, o gün yine günlerden pazar idi ama kimsecikler yoktu, çünlü kovid dolayısıyla sokağa çıkma yasağı vardı ve ben Murat Dağı Niyetine çıkmıştım yola.Bugün basık ve sıcak bir hava ile uyandım, o gün ise kapalı hava ve sonrasında yağmurla.Zaman ne çabuk akıp gidiyor değil mi?.Şimdi kamp yerinden,Cevizli Mesire Alanından ayrılma zamanı.Bu iki veda fotoğrafı ile Cevizli Mesire Alanına veda ediyorum.
Simav Çayı.
Kamp yerinden ayrılıp Simav Çayı üzerinden geçerken çay kenarındaki güneşlikler dikkatimi çekti,bunların çaya girenler için konulduğunu sanmıyorum!!!! Belki balık tutanlar için Bigadiç belediyesi koymuş olabilir.Simav Çayı’nda balık var mı? oda benim merak konum.
Simav Çayını bir süre takip ettim,sonra Babaköy’e tırmanıp aşağıya vadi içine indim, bir süre yeşillikler,bahçeler içinde yol alırken gölgelik yerde çeşmeyi görünce mola hakkımı kullandım ve cezveyi ateşe sürdüm,kahve zamanı.
Bu tulumbaları eskisi kadar görmek mümkün değil,görmüşken bir fotoğrafını aldım. Kahve molasından sonra Çayüstü’ne kadar ve sonrasında tekrar tırmanma yaptım.Ve sonra Balıkesir -İzmir yolunda Balıkesir tarafına yol aldıktan sonra Bayat köyü tarafına giriş yaptım.Savaştepe’ye kadar köy yollarındayım.
Bugün hava çok sıcak,köy yolları malumunuz indisi çıktısı çok fazla, sıcakla beraber Bayat’tan sonra Kuşkaya’ya hafif çıkış sonrasında dere yatağına iniş yaptım.Bereketli köyüne hafif hafif tırmanırken gürül gürül akan çeşme beni hemen kendine çekti.Hiç tereddüt etmeden 1,5 lt lik pet şişeyi feda ederek güzelce duş aldım.Bu, bugünkü ikinci duşum,duş iyi geldi. Bereketli tırmanışı akabinde Konakpınar tırmanışını gayet iyi yaptım.
Konakpınar.
Cevizli Mesire Alanı kamp yerinden ayrılalı 36 km oldu, Konakpınar’dayım.Konakpınar girişindeki tabelalar ne yöne gideceğim hakkında ayrıntılı bilgi veriyor,elbette ki Savaştepe.Daha önceki yıllarda ve geçen yıl buralardan geçtiğimde bu kadar tabela yoktu,demek ki il özel idaresi çalışmaya başladı.
Boğatepe taraflarını geçtiğimde artık bu indi çıktılar ve tırmanışlar sıcakla beraber yorucu olmaya, dayanılmaz hal almaya başladı.Ama durmak yok yola devam derken 500 rakımdaki bu çeşme yakınlarında öğle yemek molası verdim,yemeğimi yedikten sonra önümde tekrar tırmanma olduğundan bu sefer mataramı doldurup doldurup başımdan aşağıya boca ettim.Üstüm başım sırılsıklam ama bu beni dinç tutar.
Çeşmeler Çeşmeler,Çeşmeler.
Bölgede bolca çeşme var ama bu çeşmenin bende anısı var.Geçen yıl bu bölgeye geldiğimde yol yapımı vardı ve üzerine yağmur yağınca üstüm başım berbat olmuştu,çeşmenin yalağındaki su ile çamurumdan,tozumdan,toprağımdan kurtulmuştum.O gün geldiğimde daha yeni kireç yapılmış,tertemizdi.Bir yıl önceyi hatırlamak için çeşme başında kısa bir mola verdim,inekleri otlatan ağabeyle de bir süre muhabbet ettik,çeşmeyi o kireçliyormuş.Bu yılda yapmış ama kirlendi dedi.
Savaştepe.
İkindi vakti Savaştepe’ye vardım,bugün pazarı imiş, bayağı kalabalıktı.İlk işim market alışverişi yapmak oldu, haliyle akşam ve sabah için ihtiyaç olacak.Sonra soğuk içeceği alıp yuvasına yerleştirdim,o soğukluğunu Sevişler’e gidinceye kadar hatta daha uzun süre muhafaza eder.Bunları yaptıktan sonra Savaştepe’den Soma istikametine doğru yol almaya başladım.
Savaştepe: Balıkesir ilinin bir ilçesidir. Savaştepe Yörük köylerinin çok olduğu ve Yörük kültürünün yoğun yaşandığı bir ilçedir. Yaklaşık 15 köyde Karakeçili Yörükleri yaşar. Bunun dışında Hardal, Kılaz, Yüncü Yörük aşiretlerinin kurduğu köyler vardır. İlçe merkezinin konuşma ağzı da Karakeçili Yörük ağzıdır.Başlıca ürünler buğday, arpa ve baklagillerdir. İlçenin peynirleri ‘Mihalıç Kelle Peyniri’ olarak bilinmektedir. Türkiye çapında ün kazanan bu ürünü daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla festivaller düzenlenmektedir.
Savaştepe’den sonra biraz iniş ve çok az bir tırmanışla Sevişlere doğru yol alırken asfaltın erimiş olması sıkıntılı anlar yaşatsa da lastiği patlatmadan, fazla zift toplamadan yol almaya devam ettim. Tepe noktasındaki mescitte de son serinlememi yaparak Sevişler’e doğru hareket ettim.
Sevişler Baraj Göleti.
Sevişler köyü hizasına geldiğimde Sevişler Mesire Alanı takı altından geçerek Sevişler köyüne doğru yol aldım.Gittiğim yer Soma Belediyesine ait Mesire Alanı, bakalım kalmama müsaade edecekler mi?.Bu soru ile oraya doğru yol alırken alternatif kamp yerleri bakmayı da ihmal etmedim.
Sevişler Mesire Alanı Kampı.
Hiç korktuğum gibi olmadı.Girişe geldim,sorumlular zaten sizi karşılıyor,masalar cinsine göre ücretli ” ağabey hangi masalardan olsun” sözüne şaka ile karışık ”ben bir gecelik kiralayacağım ne olur” diye sordum.Yasak, masak yokmuş,”Fransızı da, İngilizi de geldi kaldı sen mi kalmayacaksın ağabey” dediler ve bir ormancı masası kiralayarak girdim içeri.Rüzgarı alan ve duman altı olmayacak yere çadırımı kurdum, tam da güvenlik kamerasının karşısına.Burasını Soma Belediyesi çok güzel yapmış, çok nezih bir piknik alanı ve çok temiz.Ben geldiğimde fazla kişi yoktu ama mesai bitimi sonrası masalar dolmaya başladı.Ben de masama yayılarak akşam yemeği ve sonrası için hazırlık yaptım. Gece geç vakte kadar oturarak son gecenin tadını çıkardım.
13 ncü Gün 01 Ağustos 2022 Cevizli Mesire Alanı-Çayüstü-
Konakpınar-Savaştepe-Sevişler:76 km
14 ncü Gün 02 Ağustos 2022 Sevişler-Soma-Bergama-Çandarlı:
Sevişler Sabahı.
Sevişler Mesire Alanı baraj gölüne uzanan yarımada üzerinde,çam ağaçları ile kaplı ve rüzgarı çok iyi alan bölgede.Ben de çadırı rüzgar alan bölgeye kurduğumdan serin serin uyudum.Çokta kaliteli bir uyku uyuyarak uyandım.Mesire Alanını dün geldiğimde tam olarak gezememiştim,kahvaltıdan önce sabah serinliği içinde tekrar keşif yaptım.Sonra kahvaltımı yaptım ve toparlanma aşamasına geçtim.Bu arada Sevişler Barajını da bir tanıyalım.
Sevişler Barajı:Manisa, Soma bölgesinde Yağcılı Çayı üzerinde,sulama amacı ile 1977-1981 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.Toprak gövde dolgu tipi olan barajın bir barajdır.7000 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.
Sevişler Mesire Alanı.
Sevişler Baraj Göleti üzerine Soma Belediyesi tarafından 2 yıl önce yapılan Sevişler Mesire Alanı gerçekten çok temiz,nezih ve güvenle kalınacak bir yer.24 saat kameralarla gözetleniyor ve gece nöbetçileri de mevcut,tuvaletler temiz,çeşme sularının tamamı içiliyor,en güzeli mesire alanına araç girişi yok,arabalar otoparkta, gün içerisinde de görevliler her yerde.Üç ayrı masa modeli var gönlünüze,keyfinize ve kesenize göre seçim yapıp yerleşiyorsunuz.Her masanın kendine ait barbeküsü var, adım başı çöp yerleri mevcut, alkol tüketimi yasak.
Ama tanıttın be Şafak alt tarafı mesire yeri diyenler olabilir,ben olumlu bahsediyorsam gerçekten olumludur.Soma Belediyesi burada bayağı titiz bir çalışma yapmış ve yapmaya devam ediyor. Örnek mesire alanlarından biri olarak düşünüyorum burasını,hoşuma gitti,yolum düşerse bir daha kalırım, yaz, kış fark etmez.
Saat 07:00 olmuş bile,kamp yeri veda fotoğrafı alma zamanı, artık yola çıkıyorum.Bu gün son günüm, Soma’ya kadar iniş ve sonrasında ovada uzun bir yolculuk sonu Çandarlı’ya, evime varış.
Soma.
Sevişler Mesire Alanı ve Sevişler Köyünden 10 km kadar iniş sonunda Soma ilçesinin Turgutalp mahallesinden Soma-Bergama yoluna çıkış yaptım.Artık Bakırçay ovasında uzun bir yolculuk beni bekliyor.Rüzgar arkamdan esiyor herhalde bu gidişle öğleden sonra evdeyim.
Soma:Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde bulunan Manisa ilinin ilçelerinden biridir. Soma, Yunt Dağı silsilesinin eteklerine kurulmuştur. Savaştepe Fay Hattı da denilen ve Balıkesir’in Pamukçu beldesinden başlayıp Bergama’ya kadar uzanan Türkiye’nin en aktif fay hatlarından birinin üstündedir.Soma’nın tahin helvası,cevizli lokumu meşhurdur ve maden ocakları ile tanınır.Manisa ilinin kuzey kapısıdır.
Maden Faciası;13 Mayıs 2014’te gerçekleşen faciada kıvılcım oluşumu nedeniyle madende yangın başladı ve belirli kısımları çöktü. 800’e yakın işçi o sırada madendeydi ve 301 işçi hayatını kaybetti. Bu olay sonucu ülkede 3 günlük millî yas ilan edildi ve bayraklar yarıya indirildi.
Köroğlu Dağlarından Murat Dağına adını verdiğim turumda eviminde bulunduğu son ile, İzmir il sınırlarına varmış bulunmaktayım.Şöyle bir hatırlayalım bakalım 14 günlük turum sürecinde hangi illerden geçmişim.
Başlangıç yerim Bolu,azıcık Ankara,tekrar Bolu,birazcık Adapazarı,bolca Bilecik,çokça Kütahya,çok çok az Uşak,tekrar Kütahya,Balıkesir, biraz Manisa ve İzmir.
Kınık Girişi.
İzmir il sınırlarına İzmir’in kuzeyinde bulunan Kınık ilçesiyle giriş yaptım. Kınık’ın ana yoldan içeride olması ve rüzgarı arkama almışken son hız gittiğimden girmedim. Bölgesel bir tur yaptığımda muhakkak görmek isterim, uzun zaman oldu ilçe merkezine girmeyeli,ne değişikler olmuş bir ara görürüm.
Kınık:Türkiye’nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin batısında ve kuzeyinde Bergama ilçesi, doğusunda ve güneyinde Manisa ili bulunmaktadır. Nüfusu 2020 yılı itibarıyla 28.691 kişidir.
Kahve Molam.
Kınık ilçe sınırlarında bir benzin istasyonu,çoğu benzin istasyonunda olmayan yada hiç olmayan bir şey yapmış.Gelen gidenler için yeşil alan ve hayvanat bahçesi.Betonlaşan ülkemizde az rastlanan, nadir görebileceğimiz bir yer,Şafak böyle ortamları,yerleri kesinlikle es geçmez.Girdim ve çimlerdeki soğukluğu hissederek kahvemi yaptım ve höpürdeterek içtim, biraz dinlendim.
Bergama.
Rüzgarı arkama almışken,onun itiş gücü ile öğlene doğru Bergama ilçesine vardım.İlçe içine girip girmemekte tereddüt yaşadım,en sonunda çevre yolundan devam etmeye karar verdim.Öğle yemeği için de İzmir-Çanakkale yolu üzerinde meşhur markalı köfteciyi tercih ettim.Yemek sonrası yine rüzgarla beraber İzmir yönüne devam.
Bergama: Türkiye’nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin güneyinde Aliağa, doğusunda Kınık ve Manisa ili, kuzeyinde Balıkesir ili, batısında Dikili, güneybatısında Ege Denizi bulunmaktadır. Tarımsal faaliyetler, sanayi, ticaret, tarih ve turizm bakımından Bakırçay havzasının en önemli ilçesidir.
Bakırçay Temiz Aksın.
Bakırçay havzası,Bakırçay ovası sözünü Soma’ya indiğimden beri diyorum, evet Bakırçay bu bölge için tarımsal ve sulama için çok önemli. Bakırçay Temiz Aksın (Suyun Kaynağına Yolculuk) projemizde 2017 yılında Bakırçay’ı işlemiştik,özellikle Soma bölgesinde çok ses getirmiş,yerel gazete, televizyonlara çıkmış, anlatmıştım.İnternet gazeteciliğini ve ulusal basının Ege sayfalarını da unutmamak gerek,hepsinde yer aldı.Bunda Soma’da ikamet eden Bircan Karalar arkadaşımızın büyük katkısı var.
Bakırçay;Batı Anadolu’da,Ege Bölgesinde Manisa ve İzmir ili içinde akan bir nehirdir. Gelenbe’ nin doğusundan başlayan Bakırçay Vadisinin, çok küçük bir bölümü Manisa ili alanı içinde kalmaktadır. Vadinin Manisa il sınırları içinde kalan kısmında, Soma-Kırkağaç Ovası bulunmaktadır. Bakırçay,Balıkesir’in güneyindeki Ömer Dağından doğar. Güneyde Kırkağaç’ ın Bakır Beldesi yakınlarından geçerken Bakırçay adını alır. Madra ve Yunt Dağları arasından Bergama’ya geçer, Çandarlı körfezine dökülür. 129 km. uzunluğundadır. Suları kışın bol, yazın yok denecek kadar azdır. Suladığı ovaya Bakırçay Ovası denir ve ova son derece verimlidir. Ova’da yetişen pamuk Türkiye’nin en ince lifli pamuğu olarak bilinir. İlk çağlardaki adı Kaikos’ dur. Tarihte ilk kez Hesiodos tarafından anılır. Plutarkhos’ a göre nehrin adı önceleri Astreus’dur (Astra). Sonra Kaikos’ a dönüşmüştür.
Çandarlı Ve Köroğlu Dağlarından Murat Dağına Tur Finali.
Ve artık evde,Çandarlı’dayım,önce Çandarlı ve Çandarlı Kalesi’ni anlatayım.Günün ve turumun yorumunu en altta bulabilirsiniz.
Çandarlı:İzmir’in Dikili ilçesine bağlı bir mahalle. Eskiden belde statüsünde belediyeye sahip olan Çandarlı, günümüzde Dikili’nin bir mahallesidir. Nüfus yaz aylarında bölgeye turistik amaçlarla, günübirlik turist olarak gelen kişilerle artmaktadır. Mahallede iki tane sahil bulunmakta ve yerli turistler tarafından rağbet edilmektedir. Çandarlı’nın etrafı dağlarla çevrilidir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan mahalle, aynı zamanda bölgedeki bir körfeze adını vermiştir.İzmir il merkezine 100 km, Dikili ilçe merkezine ise 19 km uzaklıktadır.
Çandarlı Kalesi:Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Çandarlı İzmir-Bergama karayolu üzerinde yer alır. Ceneviz şövalyeleri tarafından inşa edilen kale Türkiye’nin en iyi korunmuş durumdaki kalelerinden birisidir. Kalede Helenistik Çağ surlarından kalmış taşların kullanıldığı görülür. Kale 13.-14. yy’da ünlü sadrazam Çandarlı Halil Paşa tarafından restore ettirilmiştir. Sadrazamlığı sırasında Çandarlı Halil Paşa, ünlü Pitane kentinin Cenevizlilerden kalma köhne kalesini yeniden yaptırdı ve kenti bayındır hale soktu. Yeni icat olan top atışlarına karşı dayanıklı olması için taş bloklar ve temel payandaları yaptırmıştır. Böylece Çandarlı Kalesi sağlam ve korunaklı bir hal almıştır. İşte o zamandan beri Pitane adının yerine Çandarlı almıştır. Bir başka deyişle Çandarlı’nın isim babası Halil Paşadır. Planı kareye yakın bir dikdörtken biçiminde olan Çandarlı Kalesi, bugün beş kulesi, mazgalları, kapısı ve duvarları ile oldukça görkemlidir.Kaynak: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Köroğlu Dağlarından Murat Dağına:20 Temmuz 2022′ de Bolu’dan başlayan turum 02 Ağustos 2022 öğleden sonra Çandarlı’da son buldu.Aslında bu turumu İstiklal Yolu projemizin bitiminde Ankara’dan devam etme planım vardı ama, aması maması yok, olmadı işte,hevesim gittiğinden o gün olmadı ve 1 ay sonra rotada biraz değişiklikle Köroğlu Dağlarından Murat Dağına turumu ve rotamı güncelleyerek yaptım.Çok zevk alarak rotada 14 gün yol aldım,bisikletle ilk defa girdiğim il sınırları olduğu gibi,defalarca geçtiğim il sınırları da oldu.Köroğlu Dağlarına geçen yıl Işık Dağı bölümünden girmiştim,bu yıl Bolu tarafından giriş yaptım,bağrında geceledim.Yine geçen yıl Murat Dağı Niyetine yola çıkmış yağmur ve fırtına nedeniyle Murat Dağına tırmanamamıştım, bu yıl onu da yaptım. Murat Dağına tırmandım, bağrında kamp yaptım,hatta Murat Dağı eteklerinde kayboldum bile……Evet güzel ve maceralı 14 gün sonunda turum bitti, tatlı bir rüya gibi,darısı diğer turlarıma.Sağlıcakla kalın.
14 ncü Gün 02 Ağustos 2022 Sevişler-Soma-Bergama-Çandarlı:82 km
KÖROĞLU DAĞLARINDAN MURAT DAĞINA 20 TEMMUZ-02 AĞUSTOS 2022 (13 ve 14. Gün Cevizli Mesire Alanı-Çayüstü-Konakpınar-Savaştepe-Sevişler-Soma-Kınık-Bergama-Çandarlı)
Discussion about this post