Bu fotoğraf 2017 yılının Haziran ayında çekilmiştir.Hikayesini merak ediyorsanız yazımın devamında….Evet dün macera dolu bir gün yaşadım,tabii bunun bir bölümünü ben öngörüyordum ama bu kadar olacağını tahmin etmiyordum.Geneline bakarsak süper bir rota,arzuladığım bir coğrafya, en önemlisi Murat Dağı’ndaydım.Akşam geç vakit geldiğim Gediz’de Adnan Menderes Yaşam Parkı’nda geceyi geçirdim.Panayır olması bile beni pek etkilemedi,panayırın sesini rüzgar alıp başka yerlere götürdü.Dünkü heyecan uykuma biraz yansıdı ama yine de iyi bir uyku uyuyarak gün doğarken uyandım.Köroğlu Dağlarından Murat Dağına turum devam ediyor,turumda Köroğlu Dağlarını da Murat Dağını da yaşadım.Muradıma ermiş olarak yola devam edeceğim.Yazımın bu bölümünde 11 ve 12 nci günleri kaleme alacağım, bakalım nostaljinin de olduğu bu bölümlerde neler olmuş.
11 nci Gün 30 Temmuz 2022 Gediz-Ilıcasu-Simav-Demirci-Kümeçınarlar:
Sabah her zamanki gibi çok erken uyandım,bir atasözü vardır ” karga bokunu yemeden kalmak”,işte o atasözü misali çok erken uyandım.Kahvaltımı yaptım, çadırımı ve iç aksamı topladım,çantalarımı yerleştirdim, 07:30 gibi yola çıkmaya hazırım.Tabii her zamanki gibi kamp yeri ayrılış fotoğrafı alıpta,bu olayı Ferdi Kızıl bana bulaştırdı ve öylece de kaldı.Fena da değil hani…..
Tabeladan da anlaşılacağı üzere bugünkü rotam Simav tarafı,gerçi Uşak’ta yazıyor ama ben Simav’a geçiş yapacağım.Gediz çıkışında aldığım bu fotoğraf 46 km yolum olduğunu gösteriyor,öğleye varırım.
Simav Yolu.
Abide’ye ye kadar ana yolda iniş yapıp Abide sapağından yönümü Simav tarafına çevirdim.Simav yönüne hareketle beraber yavaş yavaş ve kademeli çıkışta başladı ama öyle abartılacak bir şey değil,alt tarafı 650 rakımdan 1000 rakıma doğru.Tabii bu arada yolun güzelliği her şeye değer.Ben bunlardan bahsederken Gediz’in kaplıcalar bölgesini de geride bırakmış oldum.
Uğurlugüme’de bir serinleme molası verdim.Pazarlar sapağına kadar rahat bir yolculuğum oldu,gün iyi gidiyor.Şaphane dağı da sağımda beni seyrediyor.
Kalkan yakınlarında günün en yüksek rakımı olan 1035 metreyi gördükten sonra Simav’ a doğru inişe geçtim.Simav yakınlarında gölgelikli ve ihtişamlı bu çeşmeyi görünce daldım serinliğine ama hayal kırıklığı yaşamadım değil, suyu iplik gibi akıyordu, halbuki ben neler hayal etmiştim!!!! Olsun yine de serinlememe yardım etti ve Simav’a hareket ettim.
Simav.
Öğle vakti Simav’a vardım, vakit öğle olduğundan önceliği öğle yemeğine verdim.Merkezde gözüme kestirdiğim dışarıda tek masası olan lokantaya oturdum ve damak tadıma uygun siparişleri verdim.Yemek sonrası tabii ki alışveriş,stokları tamamlamam gerek.Soğuk sıvılarımı da kendimin yaptığı soğutucuya koyup Simav merkezden ayrıldım.
Simav:Kütahya’nın bir ilçesidir. İl merkezinin 143 km güneybatısında yer alır.Ege Bölgesinin İç batı bölümündedir. Kuzeyde Simav, güneyde Demirci kasabaları arasında, doğu-batı doğrultusunda uzanan 1,800 m rakımlı Simav dağları mevcuttur.Simav ovası, faylarla sınırlanmış tektonik kökenli bir ovadır. Güneyinde billurlu kayaçların geniş yer tuttuğu Simav dağları, Kuzeyinde billurlu kayaçlar ve granit plütonlarının yüzeylediği Katrancı ve Akdağ kütleleri yükselir. Yaklaşık 820 m yükseklikte, üçgen biçimli bir çöküntü alanı olan ovanın tabanı alüvyonla kaplıdır. Ortasında yer alan sığ Simav gölü kurutulmuştur
Bir kardeşimi, daha doğrusu kardeşlerimi ziyaret etmem gerek o yüzden Simav’dan sonra Demirci beldesine geldim.
Ayşe,Hakkı,Fatmanur,Büfeterya,Demirci…..
Sıcak bir merhaba,tatlı bir gülüş ve içten bir hoş geldin ağabey…..
Yıl 2017 Haziran ayı ve Ramazan günleri, yolum Simav ilçesinin Demirci beldesine düşmüş,belde girişinde önünde çeşme olan parkta kamp yapmak istemiştim.Parkta bir kaç çocuk ve kadın var,çekindim,duraksadım,benden ürkerler düşüncesindeydim ama Ayşe kardeşimin tatlı bir gülüşü,içten bir hoş geldin ağabey sözü ile ortam birden bire yumuşayıverdi.O gün tanıdım Ayşe kardeşimi,sıcakkanlılığı,yakınlığı,misafirperverliği beni etkiledi.O günün anısına çadırımın başında bu selfi fotoğrafı çekti.Ağabey kardeş olduk Ayşe ve eşi Hakkı ile,o günden beri haberleşiriz. Her tura, hele bölgeye çıktığımda bekliyoruz ağabey derler.Bu yıl 2022 Temmuz ayında nihayet yolum Simav/Demirci’ye düştü.Uğradım kardeşlerimin yanına,kızları Fatmanur büyümüş kocaman genç kız olmuş.Hasret giderdik,muhabbet ettik,dertleştik…. Ne mutlu bizlere ki her yerde kalıcı kardeşler,dostlar buluyoruz.Selamlar olsun Ayşe,Hakkı,Fatmanur kardeşlerime.
Ziyaretin kısası makbüldür ama kısa da olsa, aslında kısa da değil bayağı kalmışım kardeşlerimin yanında, saate bakınca anladım. Demek geçen 5 yıllık arada ne çok konuşulacak şey biriktirmişiz.Yolum uzun fazla geçe kalmadan Ayşe ve Hakkı kardeşlerimin yanından veda edip ayrıldım.Sındırgı-Balıkesir tarafına, Simav Çayının beslediği vadi içinde yol alıyorum.
Balıkesir İl sınırı.
Kütahya il sınırlarında uzun zaman geçirdikten sonra artık Balıkesir il sınırlarına girmiş bulunmaktayım.Balıkesir bu turumda yedinci ilim,Balıkesir il sınırlarında bu gece ve yarın için konaklama planım var,hadi iyisin yine Balıkesir, benim gibi bir adamı gece ağırlayacaksın.
Önümde bir çok kalabileceğim yer var ama bugün için hedefim var orada kamp yapmayı planlıyorum.Hedefim Kümeçınarlar,hedeflediğim yere az bir yolum kalınca yoldan iç bölümde olan bir çeşme bana serinleme fırsatı verdi.Hem de ne serinleme,burada yine 1,5 lt’lik pet şişeyi feda edip güzelce duşumu aldım,kıyafetlerimi sudan geçirdim.Islak kıyafetlerimi kamyoncu misali çantalarımın yanına asıp Kümeçınarlar mevkiine hareket ettim.
Kümeçınarlar Kampı.
87 kilometrenin sonunda Kümeçınarlar’a akşam üzeri vardım.Hiç yemek yapasım yok, o yüzden orada ki tesise alabalık siparişi verdim, nasıl yapması gerektiğini söyleyerek.Güzel yapmış,yanına dere balıkları da katmış,bol yeşillik ve salata ile getirdi.Afiyetle yedim,yemek işini hallettikten sonra fazla uzağa gitmeden,tesisin masalarını da kullanmak istediğimden arka bölümde uygun bir yere çadırımı kurdum.Evet Kümeçınarlar kamp yaşantım başlıyor.Çadırım kuruldu, karnım tok, duşumu zaten gelirken çeşmede almıştım, rüzgarın etkisi ile ıslak kıyafetler de hemen kurudu, eeeee geriye ne kaldı.Tabii ki gecelere akmak, burada yine devreye radyoma yüklediğim sevdiğim şarkılar girdi.Simav’dan koruma altına aldığım, içeceğim hala soğukluğunu muhafaza ediyor, geceye başlayabilirim.Güzel bir günün sonu da güzel olsun,yarın Balıkesir’in iki güzide ilçesine ziyaretim olacak ve şahane bir yerde kamp yapacağım.
11 nci Gün 30 Temmuz 2022 Gediz-Ilıcasu-Simav-Demirci-Kümeçınarlar:87 km
Kümeçınarlar-Çaygören Barajı-Sındırgı-Bigadiç-Cevizli Mesire Alanı:
Kümeçınarlar’da koca çınarlar altında yaptığım kamp sona erdi.Gün doğarken uyandım,kahvaltımı sabah serinliğinde yaptım, toparlandım ve yola çıkmaya hazırım.Bugün Simav Çayı’nın akış yönünde yol alarak Balıkesir’in iki güzide kasabasına varacak Cevizli Mesire Alanında kamp yapacağım.Planım bu yönde, planıma sadık hareket etmeyi seven biri olarak gün sonunda Allah’ın izniyle Cevizli Mesire Alanındayım.
Kümeçınarlar bölgesini terk etmeden önce bu iki fotoğrafı buraya koymak istedim.Niye Kümeçınarlar dendiği bu fotoğraflarla daha iyi anlaşılır.Kümeçınarlar’dan ayrılmadan önce suyu çok lezzetli olan çeşmeden sularımı tazeledim ve yola öyle çıktım.
Bugün indisi çıktısı bol bir yolda yol alacağım ama günün ilk saatlerinde bu indi çıktı benim lehime ve inişim devam ediyor.
Mumcu Köy Yakınlarında Bir Çeşme.
İz bırakanlar vardır ama iyi ama kötü,bu çeşme bende iyi iz bırakanlar.Bende bir hatırası var bu çeşmenin,2016 yılı Temmuz ayı,Mayıs ayında geçirdiğim büyük kazanın izlerini üzerimde hala taşıyorum, Baattin ŞİMŞEK ile 1 haftalık bölgesel tura çıktık.Turun 4 ncü günü Demirci tarafından gelip Sındırgı yönüne gidiyoruz.Baattin bu çeşmenin 1 km aşağısında pert oldu, gidemez duruma düştü,ilk aklıma gelen su kenarı ve geceleyecek alan bulmak oldu.Hızla rampayı çıktım ve bu çeşme şimdiki gibi gürül gürül akıyor ve arka planında muazzam bir kamp yeri.Baattin son 500 metreyi zor geldi,çeşmeye kafasını bir sokuşu var, görülmeye değer.Bu çeşme onu tekrar normale döndürdü,ustam benim, sen bir tanesin deyip yüzüme minnetle bir bakışı vardı,sormayın.Hele çeşme arkasındaki yeri görünce Baattin adeta uçuşa geçti.O gece kocaman ateş yakıp,domates,patates, patlıcan,biber közleyip yemiştik.
Simav Çayı.
Çeşmede kısa bir mola ve Baattin’i yad ettikten sonra tekrar inişe geçtim.Simav Çayı Simavdan beri sağ tarafımdayken Çılbırcı taraflarında üstünden geçtiğim köprü ile beraber artık solumda akmaya devam edecek.Gördüğüm kadarıyla Simav Çayı’nın suyu azalmış ama yine de bölgeye hayat vermeye devam ediyor.Ben en iyisi Simav Çayı’ndan Sındırgı girişinde bahsedeyim.
Bazen dümdüz,bazen de rampa aşağı, bazen de ufak çıktılarla beraber Simav Çayı ile birlikte Sındırgı,Bigadiç yönüne yol almaktayım.Bu bölge hep hoşuma gitmiştir,sakin,huzurlu ve doğal,sanki, hiç el değmemiş gibi.Trafikte az,tam benim gibilere hitap eder cinsten.Ben böyle yol alırken Hisaralan Kaplıcalarının bulunduğu bölgeye geldim.Burası Çaygören Barajına yakın kaplıcalar bölgesi,burada benzin istasyonunda kısa bir mola verdim, biraz soluklandım.
Çaygören Barajı.
Kısa moladan sonra biraz tırmanarak Çaygören Barajı kenarında yol almaya başladım.2017 yılında Suların Doğduğu Topraklarda turumun sonlarına doğru Simav Çayı’nı işlemiş ve yolum buradan geçmekteydi.Tam baraj gölü ortalarına geldiğimde şiddetli yağmur ve yıldırım düşmesine maruz kaldım.O kadar yakınıma düşüyorlardı ki kulaklarım duymaz hale gelmişti.Yıldırımların bir kısmı ormana, bir kısmı göle düşüyordu.Bir an yıldırım düşmesi sonucu öleceğimi düşünmüştüm.Ne gündü ama,Sındırgı’ya kendimi zor atmıştım.Bu anı anlatırken Çaygören Barajını unuttuğumu sanmayın, ben onu unutmam.
Çaygören Barajı:Balıkesir’de Simav Çayı,sulama ve taşkın kontrolü amacı ile 1965 – 1968 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 3.412.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 52,50 m, normal su kotunda göl hacmi 130.00 hm3, normal su kotunda göl alanı 7,25 km²’dir. 17.208 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.
Yol ayrımı…. Çaygören Barajını bitirdikten sonra öğleye doğru güzel bir inişle Sındırgı-Bigadiç yol ayrımına geldim.Yolum Bigadiç tarafı ama buraya kadar gelmişken Sındırgı’ya uğramamak bana yakışmaz,hem ben Sındırgı’yı çok sevdim.
Yol ayrımından Sındırgı tarafına döner dönmez Simav Çayı üzerine yapılan köprüden geçerken Simav Çayı’ndan da bahsedebilirim.
Simav Çayı:Simav Çayı, kaynağını Simav yakınlarındaki Şaphane Dağları’ndan alır. Susurluk ovası’nda kuzeye yönelir ve en son Karacabey’den geçerek Marmara Denizi’ne dökülür. Marmara Denizine dökülen en büyük ırmaktır. Antik adı ‘Makestos’dur. Simav Gölü’nün doğusundaki dağlardan gelen kaynaklar gölde birleşir. Uzunluk: 321 km
Sındırgı.
Günlerden Pazar, saat 13:00 ve ben Sındırgı’dayım, Sındırgı’nın girişi bile başka güzel, ağaçların arasından Sındırgı meydana giriliyor.Pazar olmasının dezavantajı çoğu lokantanın kapalı olması.Ama gözüme güzel bir pideci kestirdim,dışarıda iki masası olan.Ben varınca biri boşaldı ve oraya kuruldum.Kendime 1,5 kuşbaşılı,kaşarlı söyledim.Bu öğle yemeği beni götürür,akşam yemeğine gerek yok.Evet Sındırgı’dayım ve Sındırgı’yı tanıyalım.
Sındırgı:Balıkesir’in güneydoğusunda yer almakta olup, eski Balıkesir-İzmir yolu üzerinde Balıkesir’e 63 km uzaklıktadır. Kuzeyinde Dursunbey, Bigadiç, Güneyinde Manisa’nın Demirci, Gördes ve Akhisar, Batısında yine Manisa’nın Kırkağaç, Doğusunda Kütahya’nın Simav ilçesi ile çevrilmiştir. İlçenin arazisi genellikle dağlık ve ormanlarla kaplıdır. Denizden yüksekliği 230 m’dir. Ormanlık ve dağlık bölgenin eteklerinde özellikle batı kesiminde Simav Çayı çevresinde geniş düzlükler uzanmaktadır. Güneyi çamlarla kaplı dağlık alan üzerindeki Sındırgı beli 725 m rakımda olup, Balıkesir-Manisa il sınırını kestiği noktayı meydana getirir.
Kahve Molam.
Sındırgı öğle yemeğinden sonra üzerime ağırlık çöktü.Ama bu yola devam etmeme mani değil,Sındırgı-Bigadiç arası 24 km,Sındırgı’dan çıktıktan 6 km sonra mescidi olan bu çeşme benim kahve mola yerim oldu.Suyu güzel, bol akıyor ve serin yer.Hem yediklerimi biraz sindirmem gerek, çünkü bu sıcakta rampa çıkacağım.
Duş Zamanı.
Kahve molasından sonra Bigadiç tarafına tırmanmaya başladım,tırmanırken 2 defa denk geldiğim düğün konvoyları bana zor anlar yaşatsa da 450 rakıma ulaştığımda Kocabey köyü girişindeki bu çeşme bütün zorlukları unutturdu.Allah’m ne güzellik bu…..Tereddüte mahal yok, hemen yine 1,5 lt’lik pet şişe feda edilir ve güzelce duş alınılır.Ayrıca kıyafetlerimi de yıkadım ve çantaların yanına kamyoncu misali astım.Bu çeşmeden sonra Bigadiç’e iniş olması tüm çamaşırları kurutur.Fırsatları değerlendirmek gerek,çünkü günlerden pazar ve Cevizli Mesire Alanı kalabalıktır, orada duş alamam,şimdi yapmam en uygunuydu.
Bigadiç.
İkindi vakti Bigadiç’e vardım, Bigadiç bugün çok sıcak.Bu sıcak, ilçe merkezinde beni de çok etkiledi,iyi ki yukarıda duş almışım.İlk işim soğuk bir içecek alıp kendimin ayarladığı soğutucuya koymak oldu, o akşama kadar kendini muhafaza eder.Sonra market alışverişi tabii ki,akşam, sabah ve yarın öğle için bir şeyler alıp Cevizli Mesire Alanı’nın yolunu tutarken Bigadiç’i unuttuğumu sanmayın.
Bigadiç:Marmara ile Ege Bölgesi geçiş iklimi şartlarının etkisi altındadır. Genellikle yazları sıcak ve kurak, sonbahar mevsimi uzun ve ılık, kış ayları zaman zaman kar yağışlı, bazen kurak, ilkbahar kısa ve yağışlı geçmektedir.Bigadiç, Marmara Bölgesi, Güneydoğu Marmara alt bölgesi içinde Balıkesir İli’ne bağlıdır. Şehir eski Balıkesir-İzmir yolu üzerinde Balıkesir’e 38 km. mesafeye kurulmuştur. Denizden yüksekliği 180 m. yüzölçümü 1007 km2’dir.Bigadiç İlçesi orman yönünden zengindir. İğne yapraklılar en büyük paya sahiptir. Toplam arazisinin % 47’si ormanlık sahadır. İlçe çevresinde orman varlığı çok olmamakla birlikte Alaçam ve Ulus Dağı çam ormanları ile kaplıdır. İlçede orman ürünlerine dayalı mobilya, kereste ve doğrama sektörü gelişmiştir. İl ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ayrıca boraks madeniyle zengindir. İlçeye diğer komşu ilçelerden kolaylıkla ulaşılabileceği gibi il merkezinden her yarım saatte minibüsle de gidilebilir.İlçemize 18 km uzaklıktaki Hisarköy’de jeotermal enerji bulunmaktadır. Bu enerji de birçok hastalığa iyi gelmekte ayrıca ilçedeki konutlarda ısınma aracı olarak da kullanılmaktadır.Kaynak:T.C. Balıkesir Valiliği
Cevizli Mesire Alanı.
Cevizli:Balıkesir-Bigadiç yolu üzerinde ve Bigadiç’e 3 km mesafededir. Çok geniş bir çim alan, ceviz ağaçlarının gölgelediği enfes bir dinlenme yeri. Belediyemizin tuvalet ve çeşmelerle tamamladığı bu güzel mesire yerinde yere hiçbir örtü ve yaygı sermeden yumuşacık çimlerin üzerine sere serpe uzanabilirsiniz.Kaynak:T.C. Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
Böyle diyor müdürlük Bigadiç’e 3 km uzaklıktaki Cevizli Mesire Alanı için.Akşam üzeri vardım mesire alnına, günlerden pazar ve haliyle kalabalık.Ama orta bölümde benimde her geldiğimde kamp yaptığım bölümde bir boşluk,hemen oraya transfer oldum.Kocaman ağacın altına hemen yayıldım,20 metre yarı çapında kimse yok,ne güzel.Elimdeki malzemelerle oyalanıyorum,hava kararmadan burada bu haliyle çadır kurulmaz.Zaten 2 saate yakın kimseler kalmaz derken, bir süre sonra yan ağaca komşu gelen aile bana 1 tabak dolusu köfte ve salata getirmez mi? Tamda kendime yiyecek bir şeyler hazırlarken.Hazırlamaktan vazgeçtim, bardak çorba,köfte ve salata bu akşamı geçiştirir.
Dediğim gibi 2 saate kalmadı, saat 20:30 gibi kimse kalmadı desem yeri vardır. Ben de bu saatten sonra çadırımı kurup gece için aldığım içecek, çerez,meyve tabii ki radyomla baş başa kaldım.Güzel bir gün daha geri de kaldı,yarın Savaştepe tarafına geçip ilk defa kamp yapmayı planladığım bir yere geçiş yapacağım bakalım hayırlısı.
Kümeçınarlar-Çaygören Barajı-Sındırgı-Bigadiç-Cevizli Mesire Alanı:81 km
KÖROĞLU DAĞLARINDAN MURAT DAĞINA 20 TEMMUZ-02 AĞUSTOS 2022 (11 ve 12. Gün Gediz-Ilıcasu-Simav-Kümeçınarlar-Sındırgı-Bigadiç-Cevizli Mesire Alanı)
Discussion about this post