Bafa Gölü,evet geceyi Bafa Gölü kenarında geçirdim.Gece rüzgar sert estiği için çadır dışında fazla oyalanmadan çadıra erken sayılabilecek bir zaman diliminde girip erkenden uyudum.Eh haliyle sabah ta erken, 06:00 gibi uyandım.Rüzgarın etkisi ile çadır nemlenmemiş o yüzden onu sonraya bırakıp,kahvaltı işimi hallettim, sonrada toparlanmaya başladım.Bu gün turumun 7 nci gününün sabahındayım.Buraya gelinceye kadar İzmir,Gediz Ovası,Bozdağlar,Küçük Menderes Ovası,Aydın Dağları,Büyük Menderes Ovası,Madran Dağları kat edildi ve şu anda Bafa Gölü’ndeyim.Bugün Bafa Gölü kenarında yol alıp,uzun bir süre tekrar Büyük Menderes Ovasında yol alarak biraz yukarılara çıkıp,yarında turumu sonlandırmayı planlıyorum.Gelin 7 ve 8 nci günde neler olmuş bir bakalım.
7 nci Gün 22 Ekim 2022 Bafa Gölü-Söke-Yaylaköy-Kirazlı-Gökçealan-Çamlık:
Güne çabuk hazırlandım,buna sabah erken kalkmanın ve gün içerisinde rüzgara karşı yol alacak olmamın da etkisi de oldu.Şimdi Bafa gölü manzaralı bir fotoğraf alıp,Bafa Gölü’nü tekrar bir hatırlayalım.
Bafa Gölü:Söke ovası 2000 yıl kadar önce denizdi, burada büyük bir körfez vardı. Büyük Menderes ırmağının getirdiği alüvyonlar körfezi doldurdu ve ova haline getirdi. Bugünkü Bafa Gölü denizden bir parça olarak arada kaldı. Gölün üzerinde iki ada bulunmaktadır. Bafa Gölü’ nde kefal, levrek, yılan balığı tutulmakta Herakleia Antik Kentini de buradadır. Göldeki adalarda manastırlar, kiliseler kurulmuş.Bunlardan “Yediler Manastırı” en eskisidir. Kaynak:Türkiye Kültür Portalı
Bafa Gölü, Latmos Dağı ve az görünen Herakleia Antik Kenti,hepside gün doğumu esnasında ayrı bir güzellikte.Kamp yeri ayrılık fotoğrafı da umduğumdan afili oldu galiba!!!!!
Kampımı Çeri’nin yerinde yaptım,mekan iyi,çadır alanıda vardı.Oradan erken sayılabilecek bir zaman diliminde ayrıldım.Bafa Gölü kenarında Söke istikametine yol alıyorum.Uygun, rüzgarı az alan bir yerde,su kenarında durup bir sabah kahvesi içeyim dedim,Bafa Gölü manzarası eşliğinde keyifle de içtim.Tam hareket edeceğim baktım ön lastik inik,arkadaş nedir bu çoban dikenlerinden çektiğim!!!! hatırlarsanız Bafa ‘da sorun yaşamıştım.İç lastik yeni,bir hava basayım bakalım ne olacak dedim ve bastım.Bu sefer patlak değil, bereket siboptan, artık piyasada nadir bulunan ama bende uzun zamandır var olan sibop anahtarı ile güzelce sıkıştırıp havayı kestim ve yoluma devam ettim.
Bafa Gölü kenarında yol alırken aynı zamanda rüzgarı sağ yanımdan şiddetle almaktayım,ortalama 10 km hızla ancak gidebiliyorum, oda düz yada rampa aşağı.Yine göl kenarında devam ederken Muğla-Aydın il sınırlarına geldim,bu saatten sonra bir süre Aydın il sınırlarında yol alacağım.İki il sınırının olduğu bölgede yıllarca atıl kalan ve son zamanlarda düzenlenen Deveci Han bulunmakta.
Deveci Han (Taşhan):Beçin ve Balat arasında menzil hanı olarak inşa edilmiştir; tek sahanlı, dikdörtgen planlı ve tek katlıdır.
Bafa Gölü sınırları bitiminden sonra küçük bir tırmanış ile Didim sapağına vardım.Burada rüzgarlığı giyip kaskımı taktıktan sonra Söke Ovasına rüzgara karşı iniş yaptım.Şu anda Büyük Menderes Nehri üzerindeyim.
Büyük Menderes: Batı Anadolu’nun en büyük nehridir ve Menderes Havzası’nın ana sulama kaynağıdır. Kufi Suyu ve Banaz Çayı kollarının birleşmesiyle oluşur ve Ege Denizi’ne dökülür. Uzunluğu 548 km’dir. Büyük Menderes ovası bataklıkları kurutulduktan sonra Türkiye’nin en verimli alanlarından birisi olmuştur.
Söke.
Büyük Menderes Nehri üzerinden Söke girişine kadar 30 kilometre boyunca Söke Ovasını kat ettim,hem de rüzgara karşı.Nefesimi kesen rüzgar altında 10 kilometrenin üzerine çıkamadan yol almanın sonucunda Söke tabelası adeta bana kurtarıcı gibi geldi.Rüzgarın etkisi azaltmak ve ovanın beni yormasını Söke’de uzun bir mola vererek telafi ettim.Bu gün farklı bir yol izleyeceğimden Söke’de kumanyalarımı düzüp yola çıktım.
Söke sonrası Kuşadası istikametine yol aldım,hep tersten geliş yapardım bu sefer Söke’den Kuşadası tarafına, Yaylaköy’e kadar 5 kilometre tırmanarak köye ulaştım.
Yaylaköy-Kirazlı Yolu.
Yaylaköy,Kirazlı yoluna ilk defa gireceğim,bu sefer planlamam o yönde, belki Yaylaköy-Kirazlı arasında kamp yaparım diye düşündüm!!!! Yaylaköy’den Kirazlı tarafına giriş yaptım ve yol alıyorum.Ama umduğumu bulduğumu söyleyemem,yol, hafriyat ve taş ocağı kamyonlarının geçmesi nedeniyle çok bozuk ve çevrede kamp yapmaya müsait alan yok.
Gönlüm bu manzaraya nazır kamp yapmak idi ama maalesef böyle kafama göre kamp yapacağım bir yer yakalayamadım, ben yakalayamadımsa demek ki yoktur.Yaylaköy,Kirazlı arası böyle geçti, kendime Gökçelan olabilir dedim, çünkü orada uygun alanlar var,sonra boşver Şafak Çamlık ne güne duruyor,bas git bildiğin yere dedim ve gün kavuşmak üzere iken ben Çamlık yolundaydım.
Çamlık Kampı.
Hava kararırken Çamlık köyüne vardım.Düşündüm de uzun zaman olmuş Çamlık’a gelmeyeli.Daha öncede kaldığım,kamp yaptığım yere geçiş yaptım,burası eski tren istasyonunun olduğu bölge,hakikaten bana uygun alan var.Kamp yeri benden olur alınca karnımın acıktığı, hatta guruldadığını hissettim.Üstüme kalın bir şey giyip,çadır işine soyunmadan hemen zifiri aç olan karnımı güzelce doyurdum.Şimdi çadırı rahatlıkla kurabilirim,ben çadırı kurarken de artık hava iyice karardı, yani geceye kaldım.Üşümeye başladığım anlarda çadır kurma işi bitti.Şimdi Çamlık dinlenme seansına geçebilirim.Dinlenme dedimse öyle ayakları uzun uzun uzatmak değil,katlanır sandalyemi kurup bedenimi de üzerine saldım mı,ayaklar zaten kendiliğinden pozisyon alıyor.Rüzgarın sert olması her ne kadar üşüttürse de çaresi parkanın kapüşonunu kafaya geçirmek.Evet Güney Ege Turumda Çamlık gecesi de böyle geçti,yarın evin yolunu tutuyorum.
7 nci Gün 22 Ekim 2022 Bafa Gölü-Söke-Yaylaköy-Kirazlı-Gökçealan-Çamlık:78 KM
8 nci Gün 23 Ekim 2022 Çamlık-Selçuk-İzmir:
Çamlık Sabahı.
Sabah 06:30’da yakındaki camiden yükselen sabah ezanı sesi ile uyandım.Hocanın sesi çok güzel ve ezanı makamında okuyordu,çok hoşuma gittti,ezanın bitmesini çadırımın içinde huşu içinde bekledim.Tüm gece rüzgar sert estiğinden çadırım kuru o yüzden önceliği kahvaltıya verip güzelce kahvaltımı yaptım.Kahvaltı malzemelerini ön çantaya yerleştirip,bisiklete taktığım anlarda da güneş etrafı aydınlatmaya başladı.Bugün fazla acele etmiyorum,çünkü 10 km’ye yakın bir iniş beni bekliyor.
Çadırımı toplayıp,hazır olunca Çamlık kamp yeri ayrılık fotoğrafı alma zamanı geldi.Burada en son 2017’de kamp yapmıştım,2017’nin Nisan ayında bir grup arkadaş benden rica etmiş bölgeyi gezdirmiş,kamp usulleri hakkında bilgi vermiş ve son gece burada kamp yapmıştık.Aradan 5 yıl geçmiş ve ben yine Çamlık’tayım,bir farkla tek başıma,zaten hep tek başıma değilmiyim……
Çamlık’tan 9 kilometrelik bir iniş ile Selçuk’a geldim,Selçuk benim için turun nihayete ereceği yer.Selçuk tabelası altında bir fotoğraf alıp Selçuk ilçesine giriş yaptım.
GÜNEY EGE TURUMUN SONU VE SONUCU…..
Selçuk ilçesine vardım,kalkış saatine 20 dakika kala İzban’da yerimi aldım.09:20 Selçuk kalkışlı İzbandayım,artık Tepeköy aktarmalı İzmir’e yolculuk başlıyor ve benin Güney Ege Turumda son buluyor.
8 gün boyunca yollardadım,500 kilometre gibi bir yol kat ettim,daha önce gezdiğim,kamp yaptığım yerlerde nostalji yaptım, ilk defa gezdiğim,kamp yaptığım yerlerde değerlendirmelerde bulundum,gözlemledim,dağlara çıktım,ovalarda yolculuk yaptım,rüzgarlarla boğuştum,yeni yerler gördüğüm gibi yeni insanlar tanıdım,dostlar edindim.Benim için verimli bir tur oldu,güz zamanı çıkmanın tüm güzelliklerini yaşadım,hoş ve iz bırakan bir turu daha geride bırakmanın mutluluğu içinde evime vardım,darısı diğer turlarıma.
8 nci Gün 23 Ekim 2022 Çamlık-Selçuk-İzmir:9 km
GÜNEY EGE TURU 16-23 EKİM 2022 (7 ve 8. Gün Bafa Gölü-Söke-Yaylaköy-Kirazlı-Çamlık-Selçuk)
Discussion about this post