Merhabalar…. Havalar ısınmaya başladı,planlar devreye yavaştan yavaştan girmeye başlar ama önce hafiften ısınma turları yapmak gerek.İşte bu turumda tamda buna uyuyor. Haliyle kış döneminde günlük turlar,bu yıl az da olsa bölgesel kısa turlar yaparak bisiklet yaşantımı devam ettirdim.Bisiklet harici yaşantım mı?, o zaten hep var, geçinip gidiyoruz işte,hayat galesi.Gelelim saadete,yine bölgesel bir turum olacak ve aşina olduğum yerlerde gezeceğim,planlamam 5 gün üzerinden, zamanım ancak bu kadar. Güzel yerler olacak,bir çoğunuzun bildiği yerler ama bir farkla,ben kamplı geziyor olacağım.Lafı fazla uzatmayayım,başlangıç yerim Belevi olduğundan Şirinyer’den İzban’a bindim,Tepeköy aktarma ile Belevi’ye ulaştım ve turum böylelikle başlamış oldu.
1 nci Gün 20-03-2023 Belevi-Selatin-Şirince-Selçuk-Çamlık:
Benim Karatay Tepeköy aktarmada kendine yakışan şekilde İzban’daki yerini aldı. Rahatsız etmeyelim, hayırlı yolculuklar dileyelim.
Belevi Gölü.
Belevi istasyonda indikten sonra önce Küçük Menderes Nehri (her zaman ki gibi çok pisti) üzerinden geçip Belevi’ye ulaştım ve yönümü Tire tarafına çevirdim. Belevi Sazlığı yada Belevi Gölü kenarında yol alırken burasından bahsetmek isterim.Malumunuz gördüğüm, gezdiğim yerler hakkında bilgim olduğu gibi bunları aktarmayı da seviyorum.
Belevi Sazlığı veya Belevi Gölü: İzmir il sınırlarında bulunan önemli tatlı su ekosistemidir. Gölün büyük kısmı sazlıklarla kaplıdır. Bu durum gölde yaşayan canlılar için barınma ve üreme alanı oluşturmaktadır. Göl, sazan , Alburnus demiri, İzmir kefesi ve tatlı su kefali gibi balık türlerini barındırır. Balık yoğunluğunun iyi olması sayesinde kuş yoğunluğu da iyi durumdadır. Kış aylarında yüksek sayıda sakarmeke, bahri, küçük karabatak, büyük ak balıkçıl ve su tavuğu gibi kuş türleri görülür. Ayrıca kaya sansarı beslenmek için göl çevresini kullanır. Alanda her yıl düzenli olarak ocak ayının ikinci yarısında kış ortası su kuşu sayımı yapılmaktadır. Ayrıca ilkbahar ve yaz döneminde tarla çintesi, kara kulaklı kuyrukkakan, karabaşlı iskete, kızılsırtlı örümcekkuşu gibi ötücü kuşlar görülür.Kaynak:visitizmir.org
Kahve Molası.
Tire yönüne az bir yol gittikten sonra yönümü Selatin tarafına çevirdim.Otoban altından geçtikten 200 metre sonra orman işletmesinin bulunduğu yerde, çeşme başında mola verdim, kahvemi yudumladım.
Ormancı çeşmesinden Selatin köyüne kadar 3 kilometrelik bir tırmanış yaptım.Bu tırmanış sözünü ne kadar basit söyledim değil mi?,bu 3 kilometrelik yol öyle bilinen eğimlerden değil %10-%25 aralığında eğimi görebilirsiniz.Yüklü bisiklet ile nasıl zor olduğu aşikardır ama bir o kadar da zevkli.
Selatin.
Selatin,Aydın iline bağlı, 3 km’lik tırmanıştan sonra köye vardım.Anıt Ağacın yanında durup sularımı tazeledim.Bankta oturan agam her 10 saniyede bir oradan araba geçiyor,gel bir çay söyleyeyim salvolarını bir şekilde bertaraf edip, acele ile bu fotoğrafı çekip Selatin köyüne veda ettim.
Selatin:Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı bir mahalle. Aydın Dağları’nın eteğinde bulunan mahallede 75. Yıl Selatin Tüneli’nin Aydın’daki ucu bulunur. Mahallede ayrıca Anıt ağaç bulunur.
Selatin-Şirince arası 8 kilometre kadar.Selatin’e gelmeden önce 475 rakımı görmüştüm, tekrar inişler ve çıkışlar yaşayarak Selatin-Şirince arasında en son 543 rakımı gördükten sonra Şirince köyüne inişe geçtim.8 kilometrelik bu yol bir doğa harikası, yol boyu bir çok zeytin,çam ve incir ağacı görmek mümkün.
Şirince.
İndili,çıktılı 8 km sonra Şirince görüş alanımda.Günlerden Pazartesi,siz buraları hafta sonu görün diyecektim ama bugünde kalabalık, tabii ki bana göre.Şirince köyünü bir baştan bir başa kat ederken bu meşhur köyü size biraz anlatayım.
Şirince:İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı ve Selçuk’a 8 kilometre mesafede tarihi mimarisi korunmuş turistik bir köydür. Özgün adı olan Kırkınca’nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince şeklinde resmileştirilmiştir.
19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1800 haneli bir Rum kasabası olarak bilinmekteydi. 1923’te Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla, Kavala’nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadillerle iskan edilmiştir. Köyün evvelce bağcılık, şarap üretimi ve zeytinciliğiğe dayalı olan ekonomisi, bir tütün bölgesinden gelen yeni sakinlerinin elinde bir süre sekteye uğramış, ancak son yıllarda artan turistik önemine paralel olarak, bu sektörler yeniden gelişmeye başlamıştır. Bağcılık ve zeytinciliğin yanısıra, şeftali, incir, elma, ceviz yetiştirilir.
1950’li yıllarda 2000-3000 civarında iken sonradan 700’e kadar düşen köy nüfusu, 1990’lı yıllardan itibaren turizmin gelişmesiyle birlikte tekrar yükseliş eğilimi içine girmiştir. Köyde halen bazı Rum evleri pansiyon olarak hizmet vermektedir.Kaynak:Türkiye Kültür Portalı
Şirince’den 8 kilometrelik bir iniş sonunda Selçuk’a vardım.Selçuk benim ikmal noktam,buradan akşam ve sabah kumanyalarımı düzdükten sonra geceyi geçirmeyi planladığım %10 eğime sahip Çamlık yoluna sardım.
Çamlık Kampı.
Çamlık’a vardığımda saat 17:00’yi geçiyordu. Tren Müzesini gezme niyetim vardı ama ben varıncaya kadar kapanmış.2016 yılında gezdiğim, aklımda kaldıklarımla yetineceğim demek ki.Tren Müzesi gezisi olmadı ama camideki temizlik işim on numara oldu.Arkadaş ne kadar temiz cami şadırvanı ve tuvaleti, üstelik duşu da var, fazla söze gerek var mı?,hayat bana güzel.Duşumu aldıktan sonra bakkaldan akşam için yoğurt aldım.Bu akşam menüde tulum peynirli bulgur ve yoğurt var,iştahım şimdiden kabardı.Eski istasyon bölgesine geçip, daha önce iki defa kamp yaptığım çam ağacının altına çadırımı kurdum, içini yerleştirdim ve kıyafetlerimi tazeledim,haliyle akşamlar hala soğuk.Bugün İzban yolculuğu hariç 40 kilometre yolculuk sonunda Çamlık’ta kamp hallerindeyim,yani konar göçer durumu.
1 nci Gün 20-03-2023 Belevi-Selatin-Şirince-Selçuk-
Çamlık:40 km
2 nci Gün 21-03-2023 Çamlık-Yaylaköy-Söke-Saplı Ada:
Çamlık Sabahı.
Sabah için saat kurmaya gerek yok,köy camisinden yükselen ezan sesi sabahın olduğunu müjdeliyor.Ben yine de bir yarım saat çadır içinde tembellik yaptıktan sonra 06:30 gibi önce çadır içi toparlanma sonra da kahvaltı işine yoğunlaştım.Sabahın ilk ışıkları ile kahvaltımı bitirdikten sonra hafif nemli olan çadırımı poşete tepip yola çıkma konumuna geçtim.Bugün,Çamlık-Yaylaköy-Söke-Saplı Ada rotasında 70 kilometrelik bir yol beni bekliyor.
Dün geç kaldığım için bu sabah ta erken olduğu için Tren Müzesini gezemedim ama İzmir-Denizli treninin resmi geçit törenini Çamlık’ta seyrettim, hemzemin geçitte.
Çamlık’tan sonra önce Gökçelan, daha sonra da Kirazlı köylerine vardım.Kirazlı’da sularımı tamamladıktan sonra buradan yolumu Yaylaköy istikametine çevirdim.Bugün 230-340 rakımlar arasında bol bol yol alıp Söke ovasına adımımı atacağım.
Kirazlı, Yaylaköy arasında bir tepe noktasında rüzgarı yakaladım, sabahtan beri nazlanarak yüzünü gösteren güneşte bana biraz gülümseyince hemen sabah nemli topladığım çadırımı kurutmaya çıkardım.Çadırım kururken ben de sabah kahvemi yudumladım.
Benim kahve ve çadır işim bitti ya…. Sanki sözleşmiş gibi rüzgar hafifledi, güneş bulutların arasında kayboldu gitti, sanki, beni bekliyorlardı.Hava dolduruyor, bu yağmura delalet, ben böyle düşünürken Yaylaköy’e normal rotamda yol alıp, vardım.
Söke.
Yaylaköy’den 5 kilometrelik bir iniş sonrası Söke’ye öğle vakti vardım.Söke büyük bir yer, araç trafiği fazla,nüfusu da yoğun.İlçe merkezinde aşina yerlere bakınarak giderken kafama ve damak tadıma uygun bir yerde durarak öğle yemek molası verdim.Yemek sonrası ise up uzun bir Söke ovası yolcuğuna başladım.
Büyük Menderes Nehri.
Söke ovasında genellikle güneyden kuzeye yol alır rüzgarı kafadan alırdım.Bu gün tersini yapıyorum, o kadar dua ettim bana kafadan çarpan rüzgara arkadan ittirsin diye ama nafile 25 kilometrelik ova yolculuğum süresince yaprak kımıldamadı.25 km’nin sonunda Büyük Menderes Nehrini görünce adeta sarılasım geldi.Çünkü ova yolculuğu bitti ama şimdi de 5 km’lik tırmanış var önümde.
Büyük Menderes Nehri:Batı Anadolu’nun en büyük nehridir ve Menderes Havzası’nın ana sulama kaynağıdır. Kufi Suyu ve Banaz Çayı kollarının birleşmesiyle oluşur ve Ege Denizi’ne dökülür. Uzunluğu 548 km’dir. Büyük Menderes ovası bataklıkları kurutulduktan sonra Türkiye’nin en verimli alanlarından birisi olmuştur.
5 km’lik tırmanış sonunda Didim sapağındayım.Gün sonuna yaklaşırken ben şimdi Didim-Akbük tarafına akabilirim.
Saplı Ada.
10 kilometreden biraz fazla iniş ağırlıklı bir yolculuktan sonra Akbük-Saplı Ada’dayım.Bu günkü yolculuğumun son noktası Saplı Ada.Saplı Ada görselini alırken dikkatimi çekti, deniz suyu çekilmiş, buda sapın tamamen ortaya çıkmasına neden olmuş.Bu bazen denk gelen bir durum,bugün bana denk geldi.Ben önce Saplı Ada’dan bahsedeyim sonra alışverişe geçerim.
Saplı Ada:Tepeden bakınca bir kaşık görünümüne benzeyen bu harika manzara Didim’de Akbük’ ün simgesi haline gelmiştir.
SİT alanı olarak koruma altına alınan Saplı Ada’nın ilginç bir yapısı var. M.Ö 1500′ lü yıllarda Ege Denizi’ nde meydana gelen çok büyük bir volkan patlaması sonucu etrafa saçılan küllerin birikimi ile oluşmuş.Günümüzde hala bu kül katmanını görmek mümkün.
Akbük Koyunun yaklaşık 100 metre açıklarında yer alan adaya yürüyerek de gitmek mümkün.Suların çekildiği zamanlarda ada ile arasında su yüksekliği ancak dizlerde oluyor.
Saplı Ada görselleri bittikten sonra hemen karşıda buluna markete geçip akşam ve sabah için bir şeyler alıp kamp yerime geçiş yaptım. Burada bir çok defa kamp yaptığım için sıkıntısız olarak hemen çadırımı kurdum.Evet 5 LT’lik su şişesini gördünüz o benim…. Hava kararmadan denize girdim, yol yorgunluğunu aldı 5 LT’lik su ile de tuzlu sudan arındım.Dibinde biraz kaldı,akşam o da biter.Şimdi Saplı Ada geceleri başlar.Öğle sağlam yediğimden,bu akşamı hafif atıştırmalıklar ile geçirdim.Ben bu işleri yaparken de hava karardı ve ben radyom ile baş başa kaldım.
2 nci Gün 21-03-2023 Çamlık-Yaylaköy-Söke-Saplı Ada:73 kn
2 nci Gün 21-03-2023 Çamlık-Yaylaköy-Söke-Saplı Ada:73 kn
KONAR GÖÇER 20-24 MART 2023 (1 ve 2 . Gün Belevi-Selatin-Şirince-Selçuk-Çamlık-Yaylaköy-Söke-Saplı Ada)
Discussion about this post