
2 nci Gün 13 Temmuz 2023 Avdan-Mahmur Dağı-Çakallı-Kavak-Karadağ:
Sabah 05:00 sıraları kalktım,daha güneş dağların arasından görünmedi ama birazdan ışıması ortaya çıkar.Nemli ve sıcak geçen gece çadırımı ıslatmış, o haliyle topladım, eşyalarımı da topladım ve yola çıktım.Kahvaltımı burada yapmak istemem,birazdan güneş doğunca sıcak basar,az ileride serin bir yerde kahvaltımı eder,çadırımı kuruturum.
Avdan Kamp Hatırası.
Güneş dağların arasından daha yeni görünürken ışıması ortalığı aydınlattı bile ve ben yola çıkmaya hazırım.Kamp yeri ayrılış fotoğrafı alarak yola çıktım (Bu kamp yeri ayrılış pozunu Ferdi Kızıl-Ferdimen bana bulaştırdı,iyi de oldu,iyi hatıralar ortaya çıkıyor).
Kamp yerinden ayrıldım,Ata Yolunda yol almaya devam ediyorum.Samsun Büyükşehir Belediyesinin Ata Yolu’na koyduğu çeşitli materyallerle beraber Ata Yolu’nda yol almaya başladım.
Mahmur Dağı’nda tırmanış ağırlıklı yol almaktayım,aslında bu tırmanışın fazlaca boyutunu dün telafi etmiştim ama havanın sıcak ve rutubetli olması yine de biraz sıkıntı çıkarmakta.Ben sıcak ile boğuşurken İkizhan’lar bölgesine geldim bile.Burada zamanında han mevcut iken günümüzde bulunmamaktadır.
Ata Yolu-Kurtuluş Yolu.
Benim projemin adı Ata Yolu, Ata Yolu’nda Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin tabelaları altında ilerliyorum,burada Kurtuluş Yolu tabelaları dikkatinizi çekmiştir. İşte bu bağlamda benim Ata Yolu’nu anlatmam gerek.
Ata Yolu:Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadeleyi başlatmak için Bandırma Vapuruyla Samsun’a gelişinin ardından Amasya’ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik güzergah, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışma ile 97 yıl sonra tekrar ortaya çıkarılmıştı.Osmanlı arşivlerindeki belgelerden ve 1957 yılına ait karayollarını gösteren haritalardan yararlanılan çalışma sonucunda “Kurtuluş Yolu” nun Samsun Büyük Şehir Belediyesi’ nce orijinal güzergahı belirlendi.Yolun korunması, güzergahın o dönemin koşullarına uygun hale getirilmesi için projeler hazırlanmasının ardından yol üzerinde bulunan tarihi binalar restore edildi, çeşmeler ve köprüler yeniden yapıldı.Samsun Büyükşehir Belediyesi’ nin ”Ata Yolu”nun bakımı, çevresindeki tarihi yapıların restorasyonu ve yol boyu kağnıların konulmasını içeren projesinin ismi ani bir kararla değiştirilerek 2017 tarihinden sonra ”ATA YOLU” ndan ”KURTULUŞ YOLU” haline getirildi.Yol halk arasında hala ”ATA YOLU” bilinmekte ve bilinmeye devam edilmekte..JPG)
İkizhan,Topalhan ve Tuz Deposu….Hanlar eskiden yolcuların konakladığı yerlermiş.Mevkileri burada ama maalesef günümüz koşullarında yoklar.Tuz deposu ise kışın buzlanmaya karşı karayollarının tuzları depolama alanı,kışın ihtiyaç olduğunda buralardan kullanmakta.
Sis Çanları.
Sis Çanları fırtına, sis ve tipi sebebiyle güzergahını kaybetme riski olan yaya ve taşıtlara o zamanlar güzergah göstermek amacıyla Karayolları ekipleri tarafından sesli uyarıcı, yol gösterici olarak kullanılmaktaydı.
Bir süre sonra Mahmur Dağı köyüne vardım,köy kahvesinde mola verip çayımı yudumladım.Köyde Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bir tesis var,hemen kapısında Ceyhun Atuf KANSU’nun Havza Yolunda Mustafa Kemal şiirinden bir dize var.Burada konaklama,kamp, diğer faaliyetleri yapabileceğiniz bir alan var.Ben 2019 yılında ve bu yıl iki defa sabah geçtiğimden kimselere rastlamadım ama burada faaliyetlerin olduğunu köylülerden öğrendim.
Kağnı tabelası var ama maalesef kendi yok,2019 yılında Ferdi Kızıl ile Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100’ncü yılında Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizi yaptığımızda buradaki materyaller daha yeni yerleştirildiğinden hepsi duruyor ve yepyeniydi.4 yıl sonra 2023’te Cumhuriyetimizin ilanın 100 ncü yılında Ata Yolu projemi yapıyorum,ne yazık ki aynı materyaller ya yok olmuş yada ilgisizlikten yok olmaya mahkum olmuş.Toplum ve yetkililer olarak o an yapar sonra bir daha ilgilenmeyiz, maalesef burada da bunu yaşıyorum.
Çakallı.
Zirve noktasına kadar tırmandım sonra Mahmur Dağı’ndan uzun bir iniş ile Çakallı’ya iniş yaptım.Çakallı, Samsun-Ankara yolu üzerinde, köy girişinde Ata Yolu ile ilgili bir sürü materyali ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlatması ile ilgili yazı ve dökümanı duvarlara işlenmiş bir şekilde görmek mümkün.
Çakallı:Samsun ilinin Kavak ilçesine bağlı bir köy olup bilinen tarihi ile Selçuklular zamanından beri Karadeniz ticaret kervan yolunun önemli menzillerinden birisidir. Bu kasaba eski zamanlarda hanlar adı ile anılır ve uzun sefere çıkan yolcuların dinlenme yeri olarak bilinirdi. Orman içerisinde olduğu için ormanlarda bol miktarda yaşayan çakal sürülerinin varlığı köye bu adın verilmesinde etkili olmuştur.Kaynak:T.C.Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
Çakallı’dan sonra tekrar tırmanmaya başlayacağımı bildiğimden, aşırı sıcak ve nemli havanın baskın olduğu ortamda Karataş Deresi kenarında kısa bir mola verdim.Serinlerim düşüncesindeydim ama rüzgarın olmaması bunaltıcı havayı dağıtmadı,aksine dere kenarı daha bunaltıcı olunca hadi yoluna Şafak dedim ve tırmanmaya başladım….
Çakallı’dan Kavak yönüne Çakal Dağı’nda tırmanırken Samsun Büyükşehir Belediyesinin 5 yıl önce restore ettiği Ata Yolu’nda ki köprülerden geçerek yoluma devam ettim.Son köprüye ulaştığımda artık cennete varacağımı biliyordum ve öyle oldu.
Çakal Dağı’nda Müdürün Pınarı Çeşmesi.
Günün ikinci tırmanışın ortasında Müdürün Pınarı Çeşmesi,4 yıl önceden aklımdaydı,inşallah akar temennisiyle yanına kadar geldim,bingo akıyor.Hiç tereddüt etmedim hemen pet şişenin birini feda edip kafasını kestim ve doldurup doldurup duşumu aldım, kıyafetlerimi yıkadım.Şimdi kısa bir mola ve sabah kahvesi zamanı.
Ata Yolu boyunca her kilometrede kilometre taşlarını ve Kurtuluş Yolu taşlarını görmek mümkün.Şu anda Ata Yolu’nda 40 ncı kilometredeyim.
Uzun tırmanmanın sonunda Çakal Dağı’nda son tepe noktasına vardım,850 metredeyim, bundan sonra Kavak’a kadar iniş var.Tepe noktasında sizi Ceyhun Atuf KANSU’nun Havza Yolunda Mustafa Kemal şiirinden bir dize ve az ilerisinde sis çanı karşılıyor.
Kavak ilçesine inip akşam ve sabah nevalelerimi aldım,birazda dinlendim,Kavak içinden Ata Yolu’nu izleyerek bir süre yol alacağım Samsun-Ankara yoluna çıktım.
Kavak:Kavak:Samsun-Ankara karayolu üzerinde Samsun’un güneyinde bulunan Kavak ilçemiz, şehir merkezine 50 km mesafededir. Karadeniz’i İç Anadolu, güney ve batı Anadolu’ya bağlayan önemli bir kavşakta bulunan Kavak, ulaşım yönünden büyük avantajlara sahiptir.Denizden yüksekliği 600 metre ve ormanlık bir yapıya sahiptir. Nüfusu 21000 civarındadır.Kaynak:T.C.Samsun Valiliği
Atatürk Ve Kavak:25 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayan özgürlük düşüncesinin Anadolu’ya yayılması yolundaki ilk durak Kavak’ta düşüncelerini açıklayan Mustafa Kemal Atatürk, Kavak halkından aldığı destek ve moralle ilçeden Havza’ya hareket etmiştir.
Üçhanlar Köprüsü.
Her ne kadar Samsun-Ankara yolunda bir süre yol alsam da ara ara eski yola, dolayısıyla Ata Yolu’na çıkmaktayım.Ata Yolu’nda yol alırken tarihi köprüler ile karşılaşmaya, üzerinden geçmeye devam etmekteyim.O köprülerden biride Üçhanlar Köprüsü.
Üçhanlar Köprüsü:1882-1894 yıllarında yapılan köprü eski Ankara-Samsun yolu üzerinde bulunur.II:Abdülhamit dönemi köprüsüdür.Taş köprünün mülkiyeti hazineye aittir.Şükran Deresi üzerinde yer alan köprü 12 metre uzunluğunda 7 metre genişliğindedir.
Diphan.
Ara ara ana yola çıkmalar ve en sonunda yine Karadağ yakınlarında tekrar Ata Yolu’na dönüş ve şu anda Diphan’dayım.Diphan’da 5 yıl önce restorasyonu yapılan yapılardan.Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100 ncü yılı olan 2019 yılında Ferdi Kızıl ile beraber Ata Yolu-Kurtuluş Yolu’nu yaptığımızda kapısında kilit vardı,camlarından içeri baktığımızda mükemmel bir yapı görmüş idik.2023 yılındayız,kırık kapısı, camları tamamen kırılmış,içerisi yanmış bir metruk bina olarak Diphan’ı görmek içimi acıttı.Bu kadar ilgisizlik,saygısızlık,takipsizlik olmaz.Yapılan emeğe,ruha saygısızlık.Bunu yapan insanlara ve yaptığı işin takibini yapmayan yetkililere ………… diyorum,boşluğu siz doldurabilirsiniz.
Demiryolu Köprüsü.
Artık Karadağ bölgesindeyim,Karadağ köyüne doğru tırmanmaya başladım ve demiryolu üzerinden geçerken tarihi Demiryolu köprüsünü de geçmiş oluyorum.Artık ana yoldan tamamen uzaklaşma zamanı,çünkü akşam olmak üzere…..
Karadağ’a doğru tırmandım, bu tırmanma anında yol biraz sert ve taşlık,geçen hafta bu bölge bayağı yağış aldığından zemin zorluydu ve heyelan bölgeleri vardı.Kısa bir tırmanma sonunda daha önce de suyundan içtiğim,temizliğimi yaptığım Karadağ köyü girişindeki çeşme başına ulaştım.Buraya ulaştığımda tepe noktasına yakın olduğumdan rüzgar kuzeyden sert esiyordu,bu da günün o sıcak,nemli bunaltıcı havasından sonra ilaç gibi geldi.Şahsi temizliğimi yapıp,çeşme başında az dinlendim, artık kamp yapacağım yer bakma zamanı.
Karadağ Kampı.
4 yıl önce Ferdi ile beraber bu çeşmeye yakın yerde yağmurdan kaçıp ağaçlık bölgede kamp yapmıştık,oraya baktım tarla ekili,girmek mümkün değil.İleride Doruk bölgesinde kamp yapacağım yer bulurum umuduyla yola çıktım, daha 500 metre gitmemiştim ki bu tarla çıktı karşıma.Daha yeni biçilmiş,kuzey rüzgarını alıyor ve bana göre ideal bir yer.Hemen çadırımı kurup yerleştim.Masamı, taburemi ayarlayıp akşam yemeği faaliyetine giriştim,bu gece burası bana ait.
Güzel bir gün oldu,Mahmur Dağı,Çakal Dağı derken Karadağ’dayım.Ata Yolu’nda yol almanın en güzel anlarını yaşıyorum, ne mutlu bana.Yarın zirveyi aşıp Karageçmiş,Havza ve Suluova bölgelerinde yol almayı planlıyorum.Ata Yolu’nun en güzel anlarını benimle beraber yaşamak istiyorsanız,takip etmeye devam edin.
2 nci Gün 13 Temmuz 2023 Avdan-Mahmur Dağı-Çakallı-Kavak-Karadağ:46 km
ATA YOLU 12 TEMMUZ 05 AĞUSTOS 2023 (2. Gün Avdan- Mahmur Dağı- Çakallı-Çakal Dağı-Kavak-Karadağ)
Discussion about this post