Dünkü tansiyon düşüklüğünden eser yok,bugün daha iyiyim.Sabah 06:00 gibi uyandım,soğuk duşun altına girince çok daha iyi oldum.Erzincan öğretmenevi orta seviyede bir yer,yenisi inşaat halinde olduğundan bir iş hanını öğretmenevine çevirmişler,oda olduğu kadar, ama benim dinlenmeme yetti.Sabah kahvaltısı 07:00’de veriliyor,bu en çok hoşuma giden şey,günün geri kalanı hiç olmazsa heba olmuyor,bana kalıyor.Öğretmenevini fazla gömmeyeyim, imkanları bu kadarmış.Ata Yolu projemin bugün 16 ncı günü,bugün Erzincan’dan yola çıkıp Sakaltutan Geçidi’nden geçip Refahiye’ye ineceğim,günlük programım bu yönde,fazla oyalanmadan yola çıkmalıyım.
16 ncı Gün 27 Temmuz 2023 Erzincan-Sakaltutan Geçidi-Refahiye:
Çantalarımı kahvaltı öncesi topladığımdan kahvaltı sonrası 07:30’da Erzincan öğretmenevinden ayrıldım.Bir kaç yüz metre sonra şehir merkezine vardım ve meydandaki Erzincan yazısı yanında Erzincan’dan ayrılış pozu verip yola koyuldum.
Dün Erzincan sıcaktı ama bugün daha da sıcak, sabah olmasına rağmen sıcaklık rahatsız edici boyutta.Erzincan’dan Refahiye tarafına yol alırken il merkezini de terk etmiş oldum.Şimdi önümde bu sıcak havada Sakaltutan Geçidi’ne kadar 40 kilometrelik bir tırmanış var.
Kahve Molam.
Erzincan merkezden 10 kilometre sonra asıl tırmanışa geçmeden benzin istasyonunun tahta banklarında yeşillikler içinde oturup kahve molası verdim.Tırmanma öncesi iyi geldi.
Tam hareket edeceğim sol arka çantamdaki sökülme dikkatimi çekti,8 yıllık Vaude çantalar pes etmeye başladı demek ki!.Vaude çantaların hastalığı olan yanlardan açılma bende de oluştu.Çantayı boşaltıp Decathlon’dan aldığım ve bir takım olan çanta/çadır yamasını çantanın içinden yapıştırdım,sağlamlaştırdım.Yaklaşık 6-7 yıldır da yanımda taşıdığım ve 1 defa çadır yırtıldığında kullandığım çadır yamasını da rengarenk olarak çantanın dışına yapıştırdım.Decathlon’dan aldığıma güveniyorum da diğerine pek güvenmiyorum.Her neyse beni Ankara’ya kadar idare etsinler yeter.
Çeşmeler.
Gerek Erzincan yönünden olsun, gerek Refahiye yönünden olsun Sakaltutan Geçidi’ne tırmanışta bol miktarda çeşme var,susuz kalma diye bir sorun yok.Hele geçide yakın olanların suyu çok daha iyi.Bir de yol boyu özellikle Erzincan tarafından tırmanışta kar tünelleri sıcak havada tırmanışta size gölge ve serinlik eder.
Sakaltutan Tırmanışı.
Hava sıcak ve bu sıcakta 40 kilometrelik bir tırmanış var,geçide yaklaştıkça arkadan rüzgar esmeye başladı.Ara ara durarak arkadan esen rüzgardan bir nebze faydalanmaya baktım.Uzun bir tırmanışta ne anlatılır ki!!!!,anlatmayayım. Bence bu iki fotoğraf Sakaltutan Geçidi’ne tırmanışın kısa bir özeti olsun.Haaa şunu da belirtmeden geçmeyeceğim Sakaltutan Geçidi’ni gözünüzde büyütmeyin eğimi fazla değil, kendinizi iyi hissettiğinizde rahatlıkla çıkabilirsiniz.
Tarih 27 Temmuz 2023, ben Sakaltutan Geçidi’ndeyim.Sabah Erzincan’dan başladığım tırmanış öğle vakti Sakaltutan Geçidi’nde son buldu.Fotoğraf almak, anı ölümsüzleştirmek gerek, bir daha ne zaman geleceğim buralara bilinmez!!!!!.
Sakaltutan Geçidi;Kuzeyinde Kuzey Anadolu, güneyinde Güney Anadolu sıradağlarının bulunduğu ülkemizde, ulaşımın gerçekleşmesinde geçitlerin büyük önemi vardır. Türkiye’de yük ve yolcu taşımacılığının yaklaşık % 90′ lık bir kısmının karayolları ile yapıldığı düşünülünce geçitlerin önemi bir kat daha artmaktadır. Şüphesiz ülkemizdeki önemli geçitlerden birisi de, Sakaltutan Geçidi’dir. Bu geçit, Balkanlardan Uzak Doğu ülkelerine ulaşımı sağlayan karayolu üzerinde bulunmaktadır. Bu durum Sakaltutan Geçidini uluslararası düzeye taşımıştır. Geçidin, bulunduğu güzergahta alternatif bir yolun olmayışı, karayolundaki trafik hacmini de olumlu etkilemiştir.
Geçide çıkıp afili poz verince iş bitmiyor,bir de bunun inişi var.Birinci fotoğraf başarmanın fotoğrafıydı,şimdi devreye iş kıyafetleri girdi.Refahiye tarafına iniş başlıyor,rüzgarlık ve kask bu işin baş enstrümanları.Tırmanışta kask takmam ama iniş her zaman riskleri barındırır,o yüzden kaskımı takar emniyetli bir şekilde inişimi yaparım arkadaş. 
Sakaltutan Geçidi’ni geçtim, inişe başladım ama karnımda aç, 2 kilometre sonra çeşmeyi görünce durdum, buz gibi akan suyunda elimi yüzümü yıkadıktan sonra yemeğimi çeşme başında yedim ve artık Refahiye’ye inişe geçebilirim. Önümde 37 kilometre var.
Sakaltutan Geçidi’ne yakın 2000 rakımda Akçay ve Akbulut kayak merkezlerini geçerken kayak merkezlerinin yakınında bulunan gölü ve düzlüğü fotoğraflamayı da ihmal etmedim. 
Refahiye.
Akşam 18:00 gibi Refahiye’ye vardım,Refahiye girişindeki sapakta bulunan camide genel temizliğimi yaptım.Yine sapakta bulunan A-101 marketten akşam ve sabah için ihtiyaçlarımı aldım.Akşam yemeğimi daha fazla uzatmadan hemen sapakta bulunan 5 kameriyeden birine oturarak yedim,şimdi Refahiye içine girebilirim ama önce bir Refahiye’yi tanıyalım.
Refahiye:İl merkezine 71 km uzaklıkta, 1744 km2 yüzölçümü olan ilçenin 2000 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 15.987’dir. Nüfusun 6034`ü İlçe merkezinde 9954`ü köylerde yaşamaktadır.İlçeye 121 köy ve 73 mezra bağlıdır. Eski adı Gercanis olan ilçenin tarihine ilişkin ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır.
Atatürk ve Refahiye:Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, Milli Mücadele’nin başladığı günlerde 29 Haziran 1919 tarihinde ilçemize gelerek bir gece konaklamış ve 30 haziran 1919 tarihinde ilçemizden ayrılmıştır.Kaynak:Refahiye Kaymakamlığı
Bu gece Refahiye’de, üstelik merkezde kamp yapacağım.Refahiye merkeze giderken bir kaç yer baktım, aklımın bir yerine not ettim.Merkezdeki meydanda oturarak vakit öldürdüm, ortalık sakinleşmeye yakın aklımdaki yerlere gitme zamanı.Burası Refahiye spor salonunun bahçesi,ben merkeze giderken burada kadınlar ve çocuklar vardı,şimdi kimseler kalmamış.Daha başka kimseler gelmeden hemen çadırımı kurdum, kameriyeyi işgal ettim,burası artık benim.
Refahiye Kampı.
Akşam oldu, hava karardı, saat 21:00 sonrası kadınlar tekrar geldi,diğer iki kameriyeyi mesken tuttular.Demek ki kocalarını kahveye çocuklarını yatağa gönderip tekrar muhabbete geldiler.Bana zararları yok istedikleri kadar oturabilirler.Oturabilirler dedim ama oturamadılar!!!..Akşamdan beri etrafta şimşekler çakıyor,gök gürlüyordu,nihayet o gök gürültüsü yağmur ile beraber buraya da geldi.Sağlam bir yağmur ile karşı karşıyayım,çadırı iyi gerdiğimden sıkıntısız bir şekilde çadır içinde yağmur sesini dinleyerek uykuya daldım. Bugün Erzincan’dan yola çıkarak Sakaltutan Geçidi’ni geçtim ve Refahiye’de kamp halindeyim.Yarın Sakaltutan’dan eğimi daha sert olan Kızıldağ tırmanışı var,sonrası İmranlı’da Kızılırmak kenarında kamp yapmayı planlıyorum.
16 ncı Gün 27 Temmuz 2023 Erzincan-Sakaltutan Geçidi-Refahiye:73 km
ATA YOLU 12 TEMMUZ 05 AĞUSTOS 2023 (16. Gün Erzincan-Sakaltutan Geçidi-Refahiye)
Discussion about this post